Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

witajcie

chciałabym znać wasze opinie na mój problem

mam zrobiony drenaż wokól budynku fundamenty do tej pory były odkryte zeby monitorowac co sie dzieje z woda i zeby wykonawca poprawił izolacje wokół budynku

obecnie mam juzzamontowane rynny i chciałabym zasypać budynek i tu pojawia sie problem

wykonawca i inspektor mają odmienne zdania

jeden chce zasypać to piaskiem

drugi gliną , która ma być dodatkowym uszczelnieniem bo nie przepuszcza wody

mój dom wogóle stoi i na glinie i na wisne część zew gruntu zostanie wymieniona na bardziej chłonny zeby nie dokuczała nam woda powierzchniowa spływajaca po glinie

ale zasadnicze pytanie czym zasypac budynek

GLINĄ CZY PIASKIEM ?

ale sie rozpisałam :D :o

witajcie

mam zrobiony drenaż wokól budynku fundamenty do tej pory były odkryte zeby monitorowac co sie dzieje z woda i zeby wykonawca poprawił izolacje wokół budynku

obecnie mam juzzamontowane rynny i chciałabym zasypać budynek i tu pojawia sie problem

mój dom wogóle stoi i na glinie i na wisne część zew gruntu zostanie wymieniona na bardziej chłonny zeby nie dokuczała nam woda powierzchniowa spływajaca po glinie

GLINĄ CZY PIASKIEM ?

A co z drenazem masz zrobiony

Dobry wieczór grupo, ja tylko na chwilkę.

Z ostatniej chwili,

dziś zostawiliśmy w M&S (Stargard) wymiary okien do wyceny:

drzwi tarasowe rozwieralne, z przewiązką :( , otwierane do wewnątrz,

okna 150x150: na jednej ścianie dzielone, na drugiej niedzielone. Architekt chyba dostanie czkawki za chaos :roll: , ale co mi tam. Zresztą, wszystko się jeszcze zdarzyć może :wink:

Maksiu, dostałam pocztę, bardzo dziękuję.

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję ślicznie za sugestie i rady. Co dwie głowy, to ...

Szkoda zachodu z M&S w Stargardzie, bylem, stracony czas

najlepiej odrazu pofatygowac się do szczecina na gdańska to p. Pawła

pozdrawiam

m.

A co do okien. To ja mam 150x150 niedzielone i jestem z tego zadowolona. Ale to tyczy salonu czyli u mnie parteru. Natomiast w sypialni mam okna 1500x120 też nie dzielone i z perspektywy tego lata pewnie wygpdniejsze byłyby dzoelone, bo mniej zajmuja miejsca przy otwarciu, ale i tak jest już postanowione, że robimy klimatyzację w sypialni i koniec i kropka.

Didi czy to jest duzy koszt????

bo ja myslalam kupic taki klimatyzator, stojacy...

Porażka, głośny jak młockarnia i dziurę w ścianie fi100 musisz zrobić.

wiesz nie do konca to jest prawda klimatyzator przyjechałby ze stanow....jedyny odgłos to szum...i do tego stoi na podłodze

tez sie mowi ze wentylacja mech . halasuje mam taka mieszkaniu zadna nowosc i calkiem znosnie :D duzo zalezy od sprzetu i wykonania i napewno ustawienia

Nie ma żadnego porównania.

W takim klimatyzatorze źródło hałasu (wentylator) znajduje się w bespośredniej bliskości urzytkownika na początku rury.

W przypadku wentylacji mechanicznej jest odwrotnie: wentylator znajduje się na końcu długiej rury zwykle na strychu a nie w pokoju, w którym się

przebywa.

Kobiety, proszę Was, jak nie wiecie o czym mówicie to nie wchodźcie w polemikę.

Klaus....wiec Ty tez nie do konca wiesz...jak juz go bede miała to ciebie zaprosze...nie uslyszysz nic procz lekkiego szumu...

pozatym...wydaje ci sie ze wiesz, ze jest wsio ok...a tu masz babo placek....sorki ale musialam.....

A co do okien. To ja mam 150x150 niedzielone i jestem z tego zadowolona. Ale to tyczy salonu czyli u mnie parteru. Natomiast w sypialni mam okna 1500x120 też nie dzielone i z perspektywy tego lata pewnie wygpdniejsze byłyby dzoelone, bo mniej zajmuja miejsca przy otwarciu, ale i tak jest już postanowione, że robimy klimatyzację w sypialni i koniec i kropka.

Didi, po co Ci ta klimatyzacja i do tego w sypialni?

A wiesz co to jest legionelloza?

Wiem co to jest i skąd się bierze. Wiem też co to żywność modyfikowana, wiem, że krowy i świnie leczone są antybiotykami, które przechodzą do mleka i mięsa, wiem, że rolnicy i warzywnicy stosują nawozy chemiczne, opryski i inne tego typu śmiercinośne rzeczy.Wiem, że powietrze nie jest czyste, woda zawiera związki chemiczne itp itd. Czy z tego wynika, że nie powinnam oddychać, jeść i pić? Czy również z tego wynika, że nie mogę w upalne lato spokojnie w nocy spać a muszę umierać z duchoty?

brawo! :lol: :lol:

Didi, po co Ci ta klimatyzacja i do tego w sypialni?

A wiesz co to jest legionelloza?

Wiem co to jest i skąd się bierze. Wiem też co to żywność modyfikowana, wiem, że krowy i świnie leczone są antybiotykami, które przechodzą do mleka i mięsa, wiem, że rolnicy i warzywnicy stosują nawozy chemiczne, opryski i inne tego typu śmiercinośne rzeczy.Wiem, że powietrze nie jest czyste, woda zawiera związki chemiczne itp itd. Czy z tego wynika, że nie powinnam oddychać, jeść i pić? Czy również z tego wynika, że nie mogę w upalne lato spokojnie w nocy spać a muszę umierać z duchoty?

O! 8)

Didi, z duchoty to Ty dopiero umrzesz jak pozamykasz wszystkie okna

żeby włączyć chłodzenie klimą bo klima świerzego powietrza nie dostarcza tylko chłodzi w obiegu zamkniętym.

A tak w ogóle to nie rozumiem po co w domu klima. Mieszkam w domu

z ceglanymi ścianami docieplonymi styropianem.

U mnie nie ma problemu wysokiej temperatury w upalne lato.

Wystarczy, że spuszczę rolety do 1/3 wysokości i mam przyjemny

chłodek. Po co mi klima, tymbardziej w nocy?

U Ciebie jest inaczej?

witajcie

GLINĄ CZY PIASKIEM ?

Oczywiści, że piaskiem. Inaczej drenaż nie będzie pracował.

Ja mam taką sytuację gruntową jak Ty. Zasypię piaskiem.

Poczytaj jak się robi drenaże na stronach Pipelife albo Wavin.

Tam wszystko jest objaśnione.

Didi czy to jest duzy koszt????

bo ja myslalam kupic taki klimatyzator, stojacy...

Porażka, głośny jak młockarnia i dziurę w ścianie fi100 musisz zrobić.

wiesz nie do konca to jest prawda klimatyzator przyjechałby ze stanow....jedyny odgłos to szum...i do tego stoi na podłodze

tez sie mowi ze wentylacja mech . halasuje mam taka mieszkaniu zadna nowosc i calkiem znosnie :D duzo zalezy od sprzetu i wykonania i napewno ustawienia

Nie ma żadnego porównania.

W takim klimatyzatorze źródło hałasu (wentylator) znajduje się w bespośredniej bliskości urzytkownika na początku rury.

W przypadku wentylacji mechanicznej jest odwrotnie: wentylator znajduje się na końcu długiej rury zwykle na strychu a nie w pokoju, w którym się

przebywa.

Kobiety, proszę Was, jak nie wiecie o czym mówicie to nie wchodźcie w polemikę.

Klaus....wiec Ty tez nie do konca wiesz...jak juz go bede miała to ciebie zaprosze...nie uslyszysz nic procz lekkiego szumu...

pozatym...wydaje ci sie ze wiesz, ze jest wsio ok...a tu masz babo placek....sorki ale musialam.....

Miałem taki w biurze i to dobrej marki więc wiem o czym mówię.

A może Tobie chcą sprzedać klimator a nie klimatyzator?

Didi, z duchoty to Ty dopiero umrzesz jak pozamykasz wszystkie okna

żeby włączyć chłodzenie klimą bo klima świerzego powietrza nie dostarcza tylko chłodzi w obiegu zamkniętym.

A tak w ogóle to nie rozumiem po co w domu klima. Mieszkam w domu

z ceglanymi ścianami docieplonymi styropianem.

U mnie nie ma problemu wysokiej temperatury w upalne lato.

Wystarczy, że spuszczę rolety do 1/3 wysokości i mam przyjemny

chłodek. Po co mi klima, tymbardziej w nocy?

U Ciebie jest inaczej?

Klaus ma rację. jedynym efektem używania klimy przy otwartych oknach czy działającej wentylacji będą wysokie rachunki za prąd. a rolety naprawdę się sprawdzają, nie tylko przy obniżaniu temperatury w domku.

Oczywiści, że piaskiem. Inaczej drenaż nie będzie pracował.

Ja mam taką sytuację gruntową jak Ty. Zasypię piaskiem.

Poczytaj jak się robi drenaże na stronach Pipelife albo Wavin.

Tam wszystko jest objaśnione.

tylko ze mój drenaz jest wykonany ok 1,5 m od ściany fundamentowej

a zasypać chce sciane przy samym fundamencie