Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Ewar ślicznie :p :p :p

A jaka jest szerokość tego okna potrójnego przy wejściu??? Mam podobne i wacham się czy dzielić na 2połowki czy na 3. :roll: :roll: Tynk też śliczny, podobny widzę u siebie - co to za kolorek???? :wink:

Szerokość okna ok. 215 cm a kolor elewacji to jakiś numerek Bolixa :-?

dzieki :lol: , to u mnie 240/170 to już raczej nie mam wątpliwości, muszą być 3dzielone. A czy mogę się usmiechnąć o numer bolixa :p :p :wink: :wink: Ajaki to kolor okienek - orzech ciemny??? :roll:

Ewar ślicznie :p :p :p

A jaka jest szerokość tego okna potrójnego przy wejściu??? Mam podobne i wacham się czy dzielić na 2połowki czy na 3. :roll: :roll: Tynk też śliczny, podobny widzę u siebie - co to za kolorek???? :wink:

Szerokość okna ok. 215 cm a kolor elewacji to jakiś numerek Bolixa :-?

dzieki :lol: , to u mnie 240/170 to już raczej nie mam wątpliwości, muszą być 3dzielone. A czy mogę się usmiechnąć o numer bolixa :p :p :wink: :wink: Ajaki to kolor okienek - orzech ciemny??? :roll:

Oj trudne pytania zadajesz :)

kolor okien mam w zamówieniu - golden oak albo mooreiche ( M&S ) a z bliska to takie jakby słoje ciemny brąz i trochę jasnego i wg tego co widziałam na stronie M&S to zdecydowanie swamp oak [/img]http://www.msbeyond.com/images/photo/kolory/pcv_dab_bagienny.icon.gif[/img]

kolor elewacji - nie mam na fakturze, na wiadrze jest nr 6200 i to chyba będzie to

:D aż sama sobie zapiszę bo a nóż się jeszcze przyda[/img]

[witam wszyskich :wink: :wink: :wink: troche sie tu pozmieniało :) :)

A jak tam z gazem

Dalej czekam na te papiery ale poczta teraz strajkuje to chyba sobie poczekam a tylko na to czekam i moze cos sie u mnie ruszy wreszcie :(do wiosny cpraz blizej przeciez :-? :-?

Zadzwon do nich czy wyslali . Ja u nich odbieralam osobiscie szybkoi bez problemu :lol:

A jak tam z gazem

Dalej czekam na te papiery ale poczta teraz strajkuje to chyba sobie poczekam a tylko na to czekam i moze cos sie u mnie ruszy wreszcie :(do wiosny cpraz blizej przeciez :-? :-?

Zadzwon do nich czy wyslali . Ja u nich odbieralam osobiscie szybkoi bez problemu :lol:

Jak składałam wniosek to sie zapytałam czy mozna osobiscie ale ta kobieta była bardzo nie miła i powiedziała mi ze nie, ale jak mówisz ze mozna osobiscie to jutro zadzwonie i sie dowiem czy wysłali czy moge sama odebrac.Byłoby fajnie :wink: :wink: :wink: dzięki

A jak tam z gazem

Jak składałam wniosek to sie zapytałam czy mozna osobiscie ale ta kobieta była bardzo nie miła i powiedziała mi ze nie, ale jak mówisz ze mozna osobiscie to jutro zadzwonie i sie dowiem czy wysłali czy moge sama odebrac.Byłoby fajnie :wink: :wink: :wink: dzięki

A ja trafilam na milego pana a oni zawsze bardziej uczyni :wink:

Witam grupkę :)

A jak tam z gazem

Magda1614 a jak długo czekasz na gazownię ?? ... my też czekamy :roll: składaliśmy papiery na początku listopada.... zresztą na Eneę też czekamy :roll: Macie architekta ??

Dziś ENEA wreszcie dała znać że jest gotowa do podpięcia mi prądu :evil: , kosztowało mnie to 14 m-cy czekania, mnóstwo telefonów popychających :evil: i 800 zł za wypożyczenie agregatu do budowy. I jeszcze dziś śmiali powiedzieć że mają nadzieję że do czwartku, kiedy to ma właśnie nastąpić ta wiekopomna chwila otrzymają juz liczniki 3fazowe bo obecnie nie mają :evil: :x :-? :o .

Mam pytanie do Szanownego grona:

czy ktoś z Was korzysta/będzie korzystał z ekologicznej oczyszczalni ścieków? Zastanawiam się nad zastosowaniem takiego rozwiązania u siebie. Usłyszałem jednak opinie, ze to tego wynalazku trzeba mieć odpowiednio dużą działkę.

Ja mam tysiąc mkw. Wystarczy? Czy sa jeszcze jakieś wymogi jakie musi spełniać działka, dom, projekt żeby móc zastosować i wykorzystywać taką oczyszczalnię?

hmm? Ja mam działke 1600m i mam oczyszczalnię, ale to działka większa niż Twoja, ale sąsiedzi mają po 700mkw i mają też oczyszczalnie. I z tego co pamietam nie mieli żadnych problenów z uzuskaniem zgody.

A gdzie szukałaś projektu? Czy wykonanie zleciłaś jakieś specjalistycznej firmie czy robila to ekipa budowlana? Masz namiary na kogos kto potrafi zaprojektować i wykonać takie "cudo"?

Oczywiscie zaczynalismy od gotowych, przewalilem bez przesady z 1000 roznych. Oczywiscie bylo wiele bliskich naszych wyobrazen, ale.. no wlasnie brakowalo tego ale. Chcialem aby dom byl uszyty na miare, to znaczy aby byl taki jak sobie z zona wymyslimy dokladnie pod siebie, pod swoje przyzwyczajenia, potrzeby, charaktery itp. Skorzystalem z doswiadczen kolegi,ktory sie zaczal budowac rok wczesniej i pani architekt przez niego polecona przelala te nasze marzenia na papier. I tak to ( w skrocie :lol: ) wygladalo.

pozdrawiam muratorow :D

nie, żebym wścibska była, ale obiło mi sie o uszy, że to wasza "kolejna" już budowa? :D

Ty wscibska?? No cos Ty, Twoja przyjaciolka z Osady by nam powiedzial jakby tak bylo :)

Hmm, sam sie zastanawiac czy epizod z przeszlosci mozna bylo nazwac budowanie. W pewnym sensie tak bo dom stoi i w nim mieszkamy, ale to byl istny cyrk co sie dzialo te 18 lat temu. Budowalismy we trzy rodziny i razem mieszkamy , wiedzy budowlanej zero, pieniedzy jak na lekarstwo, bloczki produkowalismy sami ze szlaki, budowa trwala 7 lat, i jak sie latwo domyslec, odbija nam sie to wszystko czkawka do dzisiaj. Zreszta mozna obejzec tego koszmarka w Kijewie, latwo trafic, najbrzydszy dom w okolicy :oops: . No ale mniejsza o to, bo oczywiscie dla nas to byl jak najwiekszy skarb. Tak sobie tylko mysle jak to sie kiedys budowalo

Witam i odrazu pytam :wink:

Ile kosztuje teraz odbiór kominiarski i czy taki odbiór dla gazowni (w celu podpisania umowy na dostawę gazu) różni się czymś od odbioru dla PINB.

Przeglądnąłem rano forum jak kształtują się ceny za taką usługę (100-150zł) i zadzwoniłem do kominiarza, który na ogół robi przeglądy u mojej ciotki (budynek obok). Powiedziałem, mu że potrzebuje opinie kominiarską dla gazowni. Kominiarz podał mi cenę 150zł. Ok. Zapytałem się też czy to jest ta sama opinia co przy odbiorze domu, a ten mi na to że nie. I za taką jak przy odbiorze mam mu zapłacić 200zł. Facet chyba wyczuł, że się nie znam i próbuje mnie naciagnąć (faktycznie nie przygotowałem się do tematu, bo sprawdziłem tylko ceny). Wieczorem rozmawiałem ze swoim instalatorem i ten mi mówi, że kominiarz próbuje mnie naciągać. Kominiarzy jest wbród, ostro między sobą konkurują i cena za taką usługę wynosi max 150zł. Powiedział też, że opinia jest tylko jedna. Jeśli się okaże, że to jest prawda (teraz to studiuje), to powiem mu jutro że rezygnuję z jego usług.

pozdrawiam

Konrad

Ta zmiana wyglądu to chyba jest wynik tego że nie wyszło im powrócenie po żałobnej formie do poprzedniej bo ja tego nie postrzegam jako poprawę - chyba że to tylko kwestia przyzwyczajenia.

Może i trzeba się przyzwyczaić, ale dla mnie ten wygląd jest mniej czytelny, a szczególnie moment gdy ktoś kogoś cytuje :roll:

EWAR

ten porządek w pokoju Julki to Twoja robota czy Julka taka zdyscyplinowana?

Moja Ania ma teraz jakiś bunt i nie chce sprzątać - jutro pokażę jej te zdjęcia może ją ruszy sumienie :roll:

A domek śliczny :D :D

Tak, tak, bardzo śliczny :lol: , ja też upatrzyłam sobie ten zestaw mebli dla naszej Weroniki (bo ściany mają być różowe :roll: ). Fajny pomysł z tymi kwiatkami na ścianie -nawiązaniem do wzoru dywanu.

Ta zmiana wyglądu to chyba jest wynik tego że nie wyszło im powrócenie po żałobnej formie do poprzedniej bo ja tego nie postrzegam jako poprawę - chyba że to tylko kwestia przyzwyczajenia.

Może i trzeba się przyzwyczaić, ale dla mnie ten wygląd jest mniej czytelny, a szczególnie moment gdy ktoś kogoś cytuje :roll:

dla mnie beznadziejny - wąska kolumna na pół ekranu, słabe cieniowanie cytatów, ciemne guziki.... było lepiej.

EWAR

ten porządek w pokoju Julki to Twoja robota czy Julka taka zdyscyplinowana?

Moja Ania ma teraz jakiś bunt i nie chce sprzątać - jutro pokażę jej te zdjęcia może ją ruszy sumienie :roll:

A domek śliczny :D :D

Oj Didi, Ty to optymistka jesteś.

Fotki robione zaraz po malowaniu. Osobiście poumywałam wszystkie meble i poukładałam na półkach.

Julka woli w salonie siedzieć a w pokoju jak już wejdzie to z półki zdejmie a odłoży tam gdzie akurat stoi, na podłogę np.

Ale w celach szkoleniowych jak najbardziej Ani pokaż i powiedz, że to Julka :wink: