Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

powoli robie kosztorys taki dokladniejszy i rece opadaja :-?

Szydas czy masz juz moze pojecie na ile liczyc instalacje np elektryczna + materialy oraz inne koszta :lol:

wstępnie jestem umówiony na 4000 robocizny i drugie tyle materiały, w tym podstawowa instalacja tv. instalacja alarmowa 3000 robocizna i sprzęt. sieć komputerowa ze 3000 na materiały i sprzęt, robię sam.

Dlaczego do sieci komputerowej materialy za 3 tys czy to cos skomplikowanego bo myslalam ze gniazdko i kabel :-?

u mnie trochę bardziej skomplikowana sieć - kilkanaście kabelków, kilkanaście gniazdek, panel krosowniczy, szafka ze switchem, ups..... takie tam..... :D :D

Moze jasniej do czego sluzy np panel krosowniczy Czym roznic bedzie sie twoja instalacja iloscia gniazdek czy czyms innym

Szydas czy masz juz moze pojecie na ile liczyc instalacje np elektryczna + materialy oraz inne koszta :lol:

wstępnie jestem umówiony na 4000 robocizny i drugie tyle materiały, w tym podstawowa instalacja tv. instalacja alarmowa 3000 robocizna i sprzęt. sieć komputerowa ze 3000 na materiały i sprzęt, robię sam.

ale to wszytsko podrozało...ja płaciłam 4 tysiace za wszystko...

głównie podrożały kable, bo miedziane :D a miedź od początku roku podrożała 3x... to samo czeka mnie z instalacją c.o i wodą :evil: :(

Nie robisz plastikow

robocizna i materialy i jakich instalacji cz razem z alarmem

Czyli potwierdza się to co mówił instalator i to co przeczytałem na forum :wink:

wysłałam Ci na maila skany tych dwóch dokumentów: opinii i protokołu

Dzięki :D

PS. Mail jeszcze nie dotarł.

"Protokół opiniodawczy" jest jednym z dokumentów, które trzeba złożyć wraz z zawiadomieniem o zakończeniu budowy, potwierdza sprawnośc wszystkich przewodów kominowych i wentylacyjnych. Natomiast "Opinia" jest składana do gazowni, bez tego dokumentu nie powinni podłączyć gazu.

A czy przed decyzją o wyborze tego systemu robiłeś jakiś "bilans słoneczny"? 8)

Chodzi o to, czy instalacja solarna przyniesie wymierne korzyści, jeśli działka jest zacieniona ścianą lasu od pd-wschodu?

trudno powiedzieć. musisz po prostu sprawdzić jak długo masz dach oświetlony słońcem, albo w jakich godzinach słońce ci ginie za lasem :D :D :D co do wymiernych korzyści - tym wymierniejsze im gaz droższy. teoretycznie zwracają się po kilkunastu latach, ale praktycznie chyba dużo szybciej, bo gaz ciągle drożeje :cry:

No właśnie w okresie jesienno-zimowym to mam raptem 2-3 godziny słońca :-? (przynajmniej na poziomie parteru). W lecie słońce jest wyżej, ale las mam generalnie z 3 stron - pd-wsch, pd-zach i pn-zach, tyle że od zachodu trochę dalej. Więc pewnie od września do marca to by pożytku z solarów nie było...

Za to rydze rosną koło domu ... :lol:

A czy przed decyzją o wyborze tego systemu robiłeś jakiś "bilans słoneczny"? 8)

Chodzi o to, czy instalacja solarna przyniesie wymierne korzyści, jeśli działka jest zacieniona ścianą lasu od pd-wschodu?

trudno powiedzieć. musisz po prostu sprawdzić jak długo masz dach oświetlony słońcem, albo w jakich godzinach słońce ci ginie za lasem :D :D :D co do wymiernych korzyści - tym wymierniejsze im gaz droższy. teoretycznie zwracają się po kilkunastu latach, ale praktycznie chyba dużo szybciej, bo gaz ciągle drożeje :cry:

No właśnie w okresie jesienno-zimowym to mam raptem 2-3 godziny słońca :-? (przynajmniej na poziomie parteru). W lecie słońce jest wyżej, ale las mam generalnie z 3 stron - pd-wsch, pd-zach i pn-zach, tyle że od zachodu trochę dalej. Więc pewnie od września do marca to by pożytku z solarów nie było...

Za to rydze rosną koło domu ... :lol:

w naszym klimacie to i bez lasu od września do marca większego pożytku nie ma, bo słońce za słabo świeci. oczywiście tak twierdzą "fachowcy", którzy wykazują bezsens montowania solarów. fachowcy zaś mówią, że nawet zimą, jeżeli solary podgrzeją wodę w zasobniku o 1-2-3 stopnie to już kocioł zużyje mniej gazu na podgrzanie do temp. użytkowej. latem to luksus, same solary są w stanie zagotować wodę..... mimo wszystko warto papatrzeć na nasłonecznienie dachu, zwłaszcza blisko kalenicy, bo parter faktycznie może szybko ginąć w cieniu, a dach wbrew pozorom dużo dłużej być na słońcu. a rydze na masełku mniam miniam... :D :D :D :D

głównie podrożały kable, bo miedziane :D a miedź od początku roku podrożała 3x... to samo czeka mnie z instalacją c.o i wodą :evil: :(

Nie robisz plastikow

chyba trzeba będzie nad tym pomyśleć, i część instalacji zrobić w plastiku bo ceny miedzi zabijają (zwłaszcza nasz budżet). :cry:

Moze jasniej do czego sluzy np panel krosowniczy Czym roznic bedzie sie twoja instalacja iloscia gniazdek czy czyms innym

chodzi o to, że będę miał kilkanaście gniazdek, z których tylko kilka będzie wykozystywane na bieżąco. część będzie sobie czekała na lepsze czasy, np przemeblowanie i przestawienie komputerów w inne miejsce, czy np. podłączenie amplitunera kina domowego obsługującego filmy czy muzykę z komputera. switch to taki punkt centralny, który obsługuje kilka komputerów na raz rozdzielając dane płynące przez sieć. na moje potrzeby wystarczy switch obsługujący np. 8 różnych kabelków, czyli mniej niż jest gniazdek. do podłączania gniazdek do sieci przez switch służy własnie krosownica, czy panel krosujący, który działa na zasadzie starej centralki telefonicznej, czyli zainteresowane gniazdko podłącza się wtykając kabelek w odpowiednią dziurkę. a ups to taki akumulator na wypadek wyłączenia prądu. można nim zasilać komputery albo np. pompy w cyrkulacji, żeby instalacja się nie przegrzała jeżeli wyłączą prąd a grzać będą solary czy kominek płaszczem. ufff... ale się rozpisałem :D :D :D

I dziś znowu emocje siatkarskie. Trzymajmy kciuki!

a NO PROWADZIMY 1:0 W SETACH ....NIEŹLE..!

A wracając do sylwestra to aj w tamty roku bawiłem się tu: http://www.siuchajsko.wer.pl/

muszę Wam powiedzieć że było fanatstycznie ...może zmotujemy ekipe i się tam Wybierzemy większym gronem Cio??