Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Połaciówkę mam jedną i chyba wstawię ramę bez skrzydła. Chciałabym, żeby zrobiła to ekipa od stanu surowego, a jak mi w zimie zejdą z placu budowy, to pewnie na wiosnę się nie doproszę, bo już będą pracować gdzie indziej.

Maggie : a czy słyszałaś,że niektórzy radzą, żeby nie zakładać samych ram od połaciówek, bo się wypaczają i generalnie nie jest to podobno dobre rozwiązanie. Co ty na to ? Bo ja mam dylemat i chciałam wstawiać same ramy, ale zwątpiłam.

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Połaciówkę mam jedną i chyba wstawię ramę bez skrzydła. Chciałabym, żeby zrobiła to ekipa od stanu surowego, a jak mi w zimie zejdą z placu budowy, to pewnie na wiosnę się nie doproszę, bo już będą pracować gdzie indziej.

a czy słyszałaś,że niektórzy radzą, żeby nie zakładać samych ram od połaciówek, bo się wypaczają i generalnie nie jest to podobno dobre rozwiązanie. Co ty na to ? Bo ja mam dylemat i chciałam wstawiać same ramy, ale zwątpiłam.

a ja właśnie słyszałam, że nalezy wstawić ramę, bo wiezba pracuje i póżniej mogą być problemy i my tak zrobilismy a okna zabezpieczyliśmy. Ile w tym prawdy to niewiem, ale było 2:1 a ten jeden głos przeciw to właśnie moi pseudo wykonawcy, bo im się pewnie nie chciało wstawiać i tyle :x

a czy słyszałaś,że niektórzy radzą, żeby nie zakładać samych ram od połaciówek, bo się wypaczają i generalnie nie jest to podobno dobre rozwiązanie. Co ty na to ? Bo ja mam dylemat i chciałam wstawiać same ramy, ale zwątpiłam.

a ja właśnie słyszałam, że nalezy wstawić ramę, bo wiezba pracuje i póżniej mogą być problemy i my tak zrobilismy a okna zabezpieczyliśmy. Ile w tym prawdy to niewiem, ale było 2:1 a ten jeden głos przeciw to właśnie moi pseudo wykonawcy, bo im się pewnie nie chciało wstawiać i tyle :x

i wszystko ok z oknami ?

Czy u Was też cały czas maile przychodzą z nawet z dwu dniowym opóźnieniem????????????????? Czy tylko u mnie???? Czy można coś z tym zrobić????????

Witam

Dostalem od Ciebie maila (jeszcze raz dzięki :) ) własnie z dwudniowym opóźnieniem. Rozmawiałem jeszcze z kilkoma innymi kominiarzami i potwierdziło się to o czym pisałaś. Niepotrzebnie pogoniłem pierwszego kominiarza. Okazało się, ze miał rację :oops: :oops: :oops:

PS. Jestem już po opini dla gazownii. Odbioru jeszcze nie robiłem, bo i tak nie mam zamiaru kończyć budowy w najbliższym półroczu.

pozdrawiam

Konrad

Witam czwartkowo :p :p

Byłam wczoraj na gdańskiej, faktycznie obsługa mila, ale odradzano mi nawiewniki w oknach :-? :-? a muszę mieć nie będę chodzić kazdego okna odszczelniać :p Teraz poczekam na wycenę i muszę sie jeszcze wybrać na szybowcową.

a dlaczego odradzano Ci i dlaczego chcesz je mieć?

że niby te higrosterowane sie psują i brzydko wygladaja na oknach w okleinie - duża brązowa pucha- a te od nich są niewidoczne ale tez nie mozna ich zamknąć, czyli zimą troche kiepsko, trzeba by upychać. A jakiś dopływ świeżego powietrza trzeba mieć, bo kanały wentylacyjne mam ale coś musi wpadać do tych kanałów :lol: :lol: A nie chcę miec szyb zaparowanych i pleśni :x :x W sumie decyzji o budowie była nagła i wiele rozwiazań do końca nie przemyslelismy :-? :-?

Z higrosterowanych też zrezygnowałem. Głównie, po lekturze forum (opinie użytkowników). Gdybym czytał tylko materiały marketingowe, to bym napewno je wziął. Mam nawiewniki M&Sa. Tylko w kuchni mam nawiewnik ciśnieniowy Ventaira (dwukolorowy - na zewnątrz brązowy, wewnątrz biały)

Witam

Dzióbek - mu mamy okna drewniane - kolor orzech z Pozbudu - jak dla mnie to ciemny orzech. jakby co to można obejrzeć. Mierzym ul. Teresy 17.

Pozdrawiam

Jak sie ma u Ciebie cena kosztorysowa Archonu do rzeczywistosci :lol:

Sporo zaniżony - szczególnie jeśli chodzi o robociznę, a materiały też okrojone. Mój wyceniają w archonie na 220 tys, fakt że my robimy z lepszych (tzn. dachówka ceramiczna, okna drewniane, brama z napędem, tynki cement-wapienne, wełmna na ścianach itp) materiałów niż w kosztorysie i ścianę trójwarstwową z elementami klinkierowymi, ale poniżej 300 tys to szans nie ma żeby się zamknąć.

Pozdrawiam

te 300 to liczysz na gotowo z mediami i instalacjami czy sam dom

bo juz widze swoj kosztorys jako zanizony :-?

Witam czwartkowo :p :p

Byłam wczoraj na gdańskiej, faktycznie obsługa mila, ale odradzano mi nawiewniki w oknach :-? :-? a muszę mieć nie będę chodzić kazdego okna odszczelniać :p Teraz poczekam na wycenę i muszę sie jeszcze wybrać na szybowcową.

a dlaczego odradzano Ci i dlaczego chcesz je mieć?

że niby te higrosterowane sie psują i brzydko wygladaja na oknach w okleinie - duża brązowa pucha- a te od nich są niewidoczne ale tez nie mozna ich zamknąć, czyli zimą troche kiepsko, trzeba by upychać. A jakiś dopływ świeżego powietrza trzeba mieć, bo kanały wentylacyjne mam ale coś musi wpadać do tych kanałów :lol: :lol: A nie chcę miec szyb zaparowanych i pleśni :x :x W sumie decyzji o budowie była nagła i wiele rozwiazań do końca nie przemyslelismy :-? :-?

Mnie w M&S na Gdańskiej też odwiedli od pomysłu montażu nawiewników higrosterowanych, ostatecznie za ich radą postanowiliśmy się wstrzymać z montażem nawiewników, twierdzili, że zawsze można je dodatkowo zamontować jeżeli taka potrzeba zaistnieje. Do dnia dzisiejszego nic takiego się nie stało co by obudziło w nas potrzebe montażu nawiwników, mieszkamy co prawda dopiero 11 miesięcy.