Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Witam piątkowo.

Mam na zbyciu HEB 8 - metrowy. Może słyszeliście o kimś, kto potrzebuje? Mało używany :wink: - właśnie "przemeblowałam" zadaszenie tarasu, o które mój małżonek waliłby głową przy każdym wyjściu i ostał się taki jeden, samotny, czekający na nowego właścieciela.

Ooo, może Kombi coś wie?

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanie:

Jak załatwialiście sprawę projektanta?

Dzis rozmawiałem z jednym poleconym przez przyszłego sąsiada specem. Jak zeznał, za

- ew. niekluczowe zmiany w wybranym projekcie gotowym;

- wtórnik geodezyjny (tzn. mapkę od geodety z nanisionym rozmieszczeniem wszelakim);

- pośrednictwo przy uzyskaniu warunków z wodociagów;

- projekty przyłączy (gazowe, energetyczne, wodociagowe);

- ogarnięcie wszystkiego wraz ze skutecznym załatwieniem pozwolenia na budowę (w terminie na początek marca)

życzy sobie PLN 3.600,- + Vat - jesli mi zalezy na rachunku.

Moje kolejne pytania: czy cena OK? Czy z takim projektantem podpisuje się umowę z wykazem rzeczy, które zobowiązuje sie załatwić? Moze dysponujecie wzorem takiej umowy? Czy coś jeszcze mógłby/powinien pomóc zrobić taki projektant? Warto brać rachunek czy umowa bedzie dostatecznym pupochronem gdyby chciał się niewywiązać z ustaleń?

Over

Mam pytanie:

Jak załatwialiście sprawę projektanta?

Dzis rozmawiałem z jednym poleconym przez przyszłego sąsiada specem. Jak zeznał, za

- ew. niekluczowe zmiany w wybranym projekcie gotowym;

- wtórnik geodezyjny (tzn. mapkę od geodety z nanisionym rozmieszczeniem wszelakim);

- pośrednictwo przy uzyskaniu warunków z wodociagów;

- projekty przyłączy (gazowe, energetyczne, wodociagowe);

- ogarnięcie wszystkiego wraz ze skutecznym załatwieniem pozwolenia na budowę (w terminie na początek marca)

życzy sobie PLN 3.600,- + Vat - jesli mi zalezy na rachunku.

Moje kolejne pytania: czy cena OK? Czy z takim projektantem podpisuje się umowę z wykazem rzeczy, które zobowiązuje sie załatwić? Moze dysponujecie wzorem takiej umowy? Czy coś jeszcze mógłby/powinien pomóc zrobić taki projektant? Warto brać rachunek czy umowa bedzie dostatecznym pupochronem gdyby chciał się niewywiązać z ustaleń?

Over

Bardzo mało sobie zażyczył... mi najtańszy powiedział 3,5-4tys. i bez wtórnika :roll: Może podzielisz się swoim architektem :D

Do pozostałych pytań też się podłącze 8)

No, to jeszcze jedno pytanie.

Czy ktoś z Was przegryzał temat pompy ciepła? Jeśli dalej tak dalej będzie z przyłączem gazu, jak do tej pory, będę musiała się nad tym poważnie zastanawiac.

ja się zastanawiałam, ale koszt nadal jest duży; narazie będzie u naz gaz i kominek z płaszczem wodnym

tak przy okazji kominków , czy ktoś z Was użytkuje wkład kominkowy wodny ARYSTO lub zna jakieś opinie,niewiele o nich można przeczytać poza ofertą handlową?

Piękny dzień się zapowiada :D .

Witam sobotnio i biegnę na budowę, bo mię więźbę kończą :p . Huraaaa!!!!

Pozdrówki !

My dziś rano uśmieliśmy się z naszej córki: Przyszła do nas do sypialni, spojrzała przez okno i mówi: "O - komuś więźbę na dachu robią" - a patrzyła na naszą budowę :wink:

Tak więc ja też w przyszłym tygodniu będę miała wiechę :D

Witam sobotnio :p :p

Byłam na gdańskiej w m&s i muszę przyznać, że opinie o nich są prawdziwe. Fachowe podejście, wycenę dostałam jak obiecali, miła obsługa i cena bardzo dobra, ale boję się skusić na rabat po wpłaceniu całej kaski, bo już raz się przejechałam, chociaż ta propozycja jest kusząca :roll: :roll:

Witam sobotnio :p :p

Byłam na gdańskiej w m&s i muszę przyznać, że opinie o nich są prawdziwe. Fachowe podejście, wycenę dostałam jak obiecali, miła obsługa i cena bardzo dobra, ale boję się skusić na rabat po wpłaceniu całej kaski, bo już raz się przejechałam, chociaż ta propozycja jest kusząca :roll: :roll:

wyraze tylko swoja opinie a nie sugestię dla ciebie-także nie mam zaufania jeśli chodzi o pieniadze-przykre doswiadczenia ale...wątpie czy zalezało by im na popsuciu sobie tak ostatnio wygłaszanej dobrej opinii i świadomości o ewentualnych wpadkach opisanych na forum,

a czy zrobiłaś juz wycene w eko-domu na szybowcowej?

a ja robie dzisiaj pozegnanie z pracusiami :lol: :lol: i chata wolna wkoncu :lol:

wyraze tylko swoja opinie a nie sugestię dla ciebie-także nie mam zaufania jeśli chodzi o pieniadze-przykre doswiadczenia ale...wątpie czy zalezało by im na popsuciu sobie tak ostatnio wygłaszanej dobrej opinii i świadomości o ewentualnych wpadkach opisanych na forum,

a czy zrobiłaś juz wycene w eko-domu na szybowcowej?

:lol:

też się obwaiam, dlatego nie chcę doświadczyć tego na własnej skórze, tym bardziej, że nieraz nie musi być ich wina tylko producenta :lol:

Na szybowcową wybieram się w poniedziałek, bo nie zdążyłam wtedy tym bardiej, że jeżdzimy jak niunia jest w przedszkolu od 8-12.00. Ale nie omieszkam powiadomić o moich wrażeniach :wink: :wink: :wink: