Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Cos takiego tylko grafitowe. W ceramiku na Struga ok 29 pln/m2. Zobaczymy jak sie sprawdza. Mam nadzieje, ze w zimie nie bede hamowac na scianie. :roll:

pewnie coś podobnego wybiorę :roll:

Orientuje sie ktoś czy do końcowego odbioru domu potrzebne jest ogrodzenie działki? i czy to ktoś wogóle sprawdza?

Nie jest potrzebne, nie ma obowiązku posiadania ogrodzenia.

Zresztą jak nie było w trakcie budowy znaczących zmian to mało prawdopodobne, aby ktoś z PINB wybierał się sprawdzać budowę. Sprawdzą, czy dostali wszytkie potrzebne do odbioru dokumenty i jeżeli nie stwierdzą żadnych uchybień to wyślą pismo, że nie wnoszą sprzeciwu do zgłoszenia zakończenia budowy.

Ogrodzenie można wykonać w późniejszym terminie, trzeba pamiętać tylko, że jeżeli jest wykonywane po zakończeniu budowy, to trzeba to zgłosić na 30 dni przed planowanym wykonaniem.

Ja z kolei pamiętam, zarówno geodeta do wyznaczenia działki i budynku po budowie sprawdzał czy wielkość działki się zgadza a i kierownik budowy w dzienniku wpisywał, że wykonano ogrodzenie wokół budynku.

Ale czy to konieczne do odbiorów to nie wiem

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Cos takiego tylko grafitowe. W ceramiku na Struga ok 29 pln/m2. Zobaczymy jak sie sprawdza. Mam nadzieje, ze w zimie nie bede hamowac na scianie. :roll:

Orientuje sie ktoś czy do końcowego odbioru domu potrzebne jest ogrodzenie działki? i czy to ktoś wogóle sprawdza?

Zresztą jak nie było w trakcie budowy znaczących zmian to mało prawdopodobne, aby ktoś z PINB wybierał się sprawdzać budowę. Sprawdzą, czy dostali wszytkie potrzebne do odbioru dokumenty i jeżeli nie stwierdzą żadnych uchybień to wyślą pismo, że nie wnoszą sprzeciwu do zgłoszenia zakończenia budowy.

Ogrodzenie można wykonać w późniejszym terminie, trzeba pamiętać tylko, że jeżeli jest wykonywane po zakończeniu budowy, to trzeba to zgłosić na 30 dni przed planowanym wykonaniem.

dzięki za informacje, chciałabym zgłosić odbiór przed zamieszkaniem a ogrodzenia do tego czasu nie planuję robić :roll: nie mam na to ani czasu ani kasy :roll:

dzięki za informacje, chciałabym zgłosić odbiór przed zamieszkaniem a ogrodzenia do tego czasu nie planuję robić :roll: nie mam na to ani czasu ani kasy :roll:

Spokojnie możesz zgłaszać. Na pewno nie będziesz pierwszą osobą, która zgłasza zakończenie budowy bez ogrodzenia. Powodzenia :wink:

Witam!

Cały dzień nie miałam neta - ponoć jakaś awaria była w moich okolicach.

Nadal chora jestem :cry: a co gorsza i mąż zaczyna kichać :cry:

Kurcze u mnie też nie było, a co gorsza u rodziców w Dąbiu też nie :o :evil:

Szlag by trafił!

No i od piątku nocy mam już oficjalnie anginę (wcześniej udawałam, że to nic takiego, ale w końcu pękłam :cry: ).

Szlag by trafił!

Witam!

Cały dzień nie miałam neta - ponoć jakaś awaria była w moich okolicach.

Nadal chora jestem :cry: a co gorsza i mąż zaczyna kichać :cry:

Kurcze u mnie też nie było, a co gorsza u rodziców w Dąbiu też nie :o :evil:

Szlag by trafił!

No i od piątku nocy mam już oficjalnie anginę (wcześniej udawałam, że to nic takiego, ale w końcu pękłam :cry: ).

Szlag by trafił!

To kiepsko przed swietami :-?

Ja ostatnio aplikuje duze dawki czosnku do salatek i narazie jest oki :lol:

kurka, to już nie kumam, fundament jest na równi z ziemią, tak? na nim jest szyna w której jedzie brama, tak?

Delf, są bramy, które przesuwają się po szynie (gorsze) i takie, które mają przeciwwagę (lepsze) i przesuwają się nad powierzchnią ziemi.

W jednych i drugich potrzebny jest solidny fundament pod słupami.

Jak z szyną tego dokładnie nie wiem ale obawiam się, że też trzeba ją zrobić na fundamencie posadowionym poniżej poziomu przemarzania.

jutro powinna dotrzeć moja kotłownia... i piec, i solary i takie tam dodatki... a na razie wkład kominkowy robi za kozę do ogrzewania :D

Rozumiem podniecenie... ostatnio mój mąż zamawiał "pierdółki" do garażu na narzędzia, śrubki, tablice do wieszania, no i ten blask w jego oczach! :wink: :lol:

Pytanie do Pan z prawobrzeza gdzie kupie ladny obrus na prawobrzezu :lol:

ja kupowałam w selgrosie ładną serwete ale obrusy też są-piszę o świątecznych a i ,,normalne ,,może też są

witam wszystkich,ja pracowałam na budowie a mężuś ,że ma jeden dzień wolnego udzielał sie rodzinnie i jeździł z dziećmi -wybaczam bo szukali prezentów dla mamusi :lol:

ja kupowałam w selgrosie ładną serwete ale obrusy też są-piszę o świątecznych a i ,,normalne ,,może też są

witam wszystkich,ja pracowałam na budowie a mężuś ,że ma jeden dzień wolnego udzielał sie rodzinnie i jeździł z dziećmi -wybaczam bo szukali prezentów dla mamusi :lol:

W Zdrojach, za ryneczkiem są bloki i na parterze jest sklep z tekstyliami. Trochę a'la Konsumy, ale z naprawdę niezłym wyborem obrusów i z dostępnymi cenami.

W Zdrojach, za ryneczkiem są bloki i na parterze jest sklep z tekstyliami. Trochę a'la Konsumy, ale z naprawdę niezłym wyborem obrusów i z dostępnymi cenami.

To wiem gdzie jest rynek do Selbsgrosa tez mam karte

podobal mi sie obrus w sklepie w berlinkie ale kosztowal 49 euro :-?

kurcze ale sie nam porobiło-byłam na budowie a córcia wysyłą smsa-,,mamusiu pod bramą dziadka ktoś podrzucił małego pieska ,jest taki słodki czy mogę go zatrzymać?pliss,,podjeżdzamy pod dom i faktycznie piesiu pod schodami piszczy-mówię -nie ma mowy ,nie teraz ,córcia prosi i sie narobiło -babcia przyniosła co by pokazać ,ze to suczka(psa nigdy nie chciałam) i została bo córcia prawie sie rozchorowała a nie mielismy sumienia odmówic bo miała dzisiaj imieninki i odebraliśmy to jako dobry znak, nie wiemy co to za piesek ale napewno urosnie jeszcze :lol: i nie mozemy jednogłosnie wybrac imienia a mąż jest zły troszke :cry:

kurcze ale sie nam porobiło-byłam na budowie a córcia wysyłą smsa-,,mamusiu pod bramą dziadka ktoś podrzucił małego pieska ,jest taki słodki czy mogę go zatrzymać?pliss,,podjeżdzamy pod dom i faktycznie piesiu pod schodami piszczy-mówię -nie ma mowy ,nie teraz ,córcia prosi i sie narobiło -babcia przyniosła co by pokazać ,ze to suczka(psa nigdy nie chciałam) i została bo córcia prawie sie rozchorowała a nie mielismy sumienia odmówic bo miała dzisiaj imieninki i odebraliśmy to jako dobry znak, nie wiemy co to za piesek ale napewno urosnie jeszcze :lol: i nie mozemy jednogłosnie wybrac imienia a mąż jest zły troszke :cry:

jejusiu, faktycznie nieciekawie, ale grunt, to mieć otwarte serducho; czasami trzeba na chwilę pozwolić sie ponieść losowi, wszytskiego skontrolowac sie nie da. :D

Z góry przepraszam panów za takie pytanie na forum budowlanym, ale cóś mi się zdaji, że dziewczyny będą wiedzieć: Gdzie mozna kupić prawdziwą - ale nie żywą!! - kaczkę na Swięta? No taką coby się pare osób nia najadło, a nie takie chuchro z marketu.