Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

mam dylemat budowlany nie liczę że dzisiaj ktos odpowie ale po Świetach muszę podjąć decyzje i może ktos tu zajrzy

Za chwilkę będą mi kłaśc tynki a nie zamontowałam parapetów wew razem z oknami i zastanawiam sie czy poprosić o montaż przed tynkami zeby ładnie je obrobili

parapety sa z marmuru więc tynk ich nie uszkodzi co najwyżej troche pobrudzi

Montowac przed tynkami czy po tynkach?

Moim zdaniem możesz spokojnie zdecydować się na montaż przed tynkowaniem. Ja zdecydowałem się na takie rozwiazanie pomimo, że parapety mam drewniane, oczywiście po zamontowaniu zostały odpowiednio zabezpieczone, aby nie uległy zniszczeniu przy pozostałych pracach wykończeniowych.

W tym dniu radosnym, oczekiwanym,

gdzie gasną spory, goją się rany

życzę wam zdrowia, życzę miłości,

niech mały Jezus w sercach zagości,

szczerości duszy, zapachu ciasta,

przyjaźni, która jak miłość wzrasta,

kochanej twarzy, co rano budzi,

i wokół pełno życzliwych ludzi

no i oczywiscie spełnienia wszystkich marzen

MAGDA

:p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p

mam dylemat budowlany nie liczę że dzisiaj ktos odpowie ale po Świetach muszę podjąć decyzje i może ktos tu zajrzy

Za chwilkę będą mi kłaśc tynki a nie zamontowałam parapetów wew razem z oknami i zastanawiam sie czy poprosić o montaż przed tynkami zeby ładnie je obrobili

Moim zdaniem możesz spokojnie zdecydować się na montaż przed tynkowaniem. Ja zdecydowałem się na takie rozwiazanie pomimo, że parapety mam drewniane, oczywiście po zamontowaniu zostały odpowiednio zabezpieczone, aby nie uległy zniszczeniu przy pozostałych pracach wykończeniowych.

A ja bym to zrobil po tynkowaniu. Parapety marmurowe są wrażliwe na zabrudzenia (polecam je zaipregnować najszybciej jak się da; ja używałem preparatu HG). Niezaipregnowany marmur jest jak gąbka. Plamy wnikają głęboko i są nie do usunięcia. Takie plamy może też zrobić świeży tynk.

Swoje parapety miałem montowane kilka miesięcy po tynkach cem.-wap, na etapie robienia gładzi. Mam je cały czas zbezpieczone folią stretch.

pozdrawiam

Konrad

A ja bym to zrobil po tynkowaniu. Parapety marmurowe są wrażliwe na zabrudzenia (polecam je zaipregnować najszybciej jak się da; ja używałem preparatu HG). Niezaipregnowany marmur jest jak gąbka. Plamy wnikają głęboko i są nie do usunięcia. Takie plamy może też zrobić świeży tynk.

Swoje parapety miałem montowane kilka miesięcy po tynkach cem.-wap, na etapie robienia gładzi. Mam je cały czas zbezpieczone folią stretch.

pozdrawiam

Konrad

ja również polecam montaż parapetów na etapie między tynkowaniem a robieniem gładzi czy malowaniem, a już szczególnie jeśli są to parapety drewniane. ta masa wilgoci przy schnięciu tynków może trochę (a czasami bardzo) wpłynąć na paczenie i pękanie drewna. a dobry fachowiec tak obrobi ścianę przy parapecie, że nic nie będzie widać.

Witam po Świętach. Mam nadzieję, że się za bardzo nie objedliście :wink:

A teraz poważnie. Ile płaciliście elektrykowi za schemat jednokreskowy, podłączenie do skrzynki i uziemienie, zamontowanie bezpieczników w skrzynce i za to wszystko co przy okazji zrobić trzeba? - licznik już jest.

Jakie agencje ochrony polecacie do monitorowania budowy?

Czy zakładanie alarmu zleciliście elektrykowi, czy robi to sama agencja?

w naszym rejonie to działa alkon i kormoran, ale tej drugiej jakoś nie widzę ostatnio :roll: Ale czy godne polecenia to nie wiem, a chcesz tylko na czas budowy czy wogóle?? :roll: