Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

dzięki,

spróbuję wieczorem wkleić fotkę

no to czekam :D bo jak do tej pory nie wybrałam się jeszcze żeby zobaczyć wasze postępy :oops: jakoś tak nie po drodze było...

Jak będziesz chciała to napiszę ci instrukcję wklejania zdjęć.

Dowiadywałam się o kanalizację na ul. Rolniczej i z tego co udało mi się ustalić to gmina przygotowuje się do pozyskania środków w tym zakresie, są już wykonane projekty. Wiecej dowiem się jak z urlopu wróci babeczka która się tym zajmuje.

dzięki,

spróbuję wieczorem wkleić fotkę

no to czekam :D bo jak do tej pory nie wybrałam się jeszcze żeby zobaczyć wasze postępy :oops: jakoś tak nie po drodze było...

Jak będziesz chciała to napiszę ci instrukcję wklejania zdjęć.

Dowiadywałam się o kanalizację na ul. Rolniczej i z tego co udało mi się ustalić to gmina przygotowuje się do pozyskania środków w tym zakresie, są już wykonane projekty. Wiecej dowiem się jak z urlopu wróci babeczka która się tym zajmuje.

napisz proszę instrukcję, to może uda mi się pochwalić postępami :)

czekam też z niecierpliwością na informacje odnośnie kanalizacji, niemniej tak jak pisałam : w gminie powiedziano mi, że nie ma żadnych planów co do kanalizacji naszej ulicy, pozyskiwania środków itp. - ale może babeczka chciała mnie zbyć ? Muszę zdecydować czy szambo czy POŚ, ale mam pozwolenie na POŚ i zakaz na szambo ( w wz i w pozwoleniu) i gdybym jednak chciała szambo, bo wkrótce miałaby być skanalizowana ulica, to jeszcze czeka mnie chyba ??? przeprawa w urzędzie/starostwie. Stąd im szybciej zdobędę wiarygodne informacje, tym łatwiej podejmę decyzję.

A Twoja koleżanka ma szambo ?

No właśnie ma szambo. W zeszłym roku prowadziłyśmy wojnę z Gminą bo się upierali że nie możemy mieć szamb. Wywalczyłyśmy zgodę - zresztą zgodnie z przepisami - efektem tego było spotkanie z Wójtem i obietnica budowy kanalizacji. Pisałam ci o tym w zeszłym roku.

Ostatnio dostałam WZ sąsiada z Rolniczej i była tam zgoda na szambo.

Instrukcję prześlę na priva

tylko elektryk był z łapanki czyli 3 dni przed wykonaniem za to był jak do tej pory najsolidniejszy ... wiec nie ma regóły

mogę usmiechnąć się o namiary na elektryka na priva :oops: :lol: :lol:

dzióbek, czy to Ty może w grudniu zbierałaś informacje o cenach za wykonanie instalacji elektrycznej? Podzielisz się wiedzą z "prawie" sąsiadką? :wink:

Maggie - pytanka oraganizacyjne :) :

1) kiedy zamierzasz wstawiać okna i czy już zdecydowałaś jakie i skąd ?

2) czy myślałaś o tynkach wewnętrznych, jakie będziesz wykonywała ?

3) i tak wogóle, po dachu jakie etapy masz w planie ?

ja się nad tymi sprawami zastanawiam i powoli przygotowuję do następnego ataku na dom :).

ja się nad tymi sprawami zastanawiam i powoli przygotowuję do następnego ataku na dom :).

Nowy Rok, nowe postanowienia - właśnie wiszę na telefonie planując kolejne etapy :wink:

Po dachu robimy przerwę do marca (miała być zimowa, a będzie 1-1,5 miesiąca). Potem chciałabym zacząć od alarmu, elektryki i okien. Na okna jeszcze w 100% się nie zdecydowałam, ale podobają mi się tytanowe ms (pcv w okleinie). Czekam jeszcze na ofertę dilera z Pilchowa. Tynki chciałabym cementowo-wapienne, najchętniej bez gładzi, więc dobrzy tynkarze pilnie poszukiwani. :)

Masz już umówione ekipy? Ja się dopiero mobilizuję.

Okna wybrane? A drzwi zewnętrzne wstawiasz z oknami, czy później? Ja się trochę boję, że się zapaskudzą jak się wstawi wcześniej.

Nowy Rok, nowe postanowienia - właśnie wiszę na telefonie planując kolejne etapy :wink:

Po dachu robimy przerwę do marca (miała być zimowa, a będzie 1-1,5 miesiąca). Potem chciałabym zacząć od alarmu, elektryki i okien. Na okna jeszcze w 100% się nie zdecydowałam, ale podobają mi się tytanowe ms (pcv w okleinie). Czekam jeszcze na ofertę dilera z Pilchowa. Tynki chciałabym cementowo-wapienne, najchętniej bez gładzi, więc dobrzy tynkarze pilnie poszukiwani. :)

Okna wybrane? A drzwi zewnętrzne wstawiasz z oknami, czy później? Ja się trochę boję, że się zapaskudzą jak się wstawi wcześniej.

no więc, plan jest taki - póki co :

1) mąż zbije prowzoryczne drzwi zewn. lub kupimy jakieś z odzysku, zabarykadujemy przejście z garażu do domu

2) II/III wstawiamy okna, prawdopodobnie tytanowe MS w obustronnej okleinie, ale muszę uaktualnić wyceny, bo mam z V/06

3) mąż będzie robił instalację elektryczną, alarmową i część wodnej (ta co w ścianach) - mam nadzieję,że nie będzie to trwało wieki :wink:

4) tynki cement-wapienne - namiar do tynkarza mam od mojego wykonawcy, ale nie wiem kto to, ani za ile

5) hydraulik, ogrzewanie, podłogówka, wylewki - tu nie wiem jeszcze nic

6) ???

7) montaż drzwi zew. - na szarym końcu

powoli zbieram kontakty, opinie i za chwilę będę dzwonić.

Witam w Nowym Roku,

Ostatnio powaznie zastanawiam sie nad wentylacja mechaniczna. Obecnie moj projekt czeka na pozwolenie, ale ma wentylacje grawitacyjna. Zastanawiam sie czy da rade zmienic wentylacje na mechaniczna z rekuperatorem i wymiennikiem gruntowym juz po uzyskaniu pozwolenia na budowe. Przerabial ktos moze taki scenariusz?

Swoja droga warto by sie spotkac z jakims specem od wentylacji mechanicznej. Jesli macie kogos godnego polecenia to poprosze publicznie lub na priv.

no więc, plan jest taki - póki co :

1) mąż zbije prowzoryczne drzwi zewn. lub kupimy jakieś z odzysku, zabarykadujemy przejście z garażu do domu

2) II/III wstawiamy okna, prawdopodobnie tytanowe MS w obustronnej okleinie, ale muszę uaktualnić wyceny, bo mam z V/06

3) mąż będzie robił instalację elektryczną, alarmową i część wodnej (ta co w ścianach) - mam nadzieję,że nie będzie to trwało wieki :wink:

4) tynki cement-wapienne - namiar do tynkarza mam od mojego wykonawcy, ale nie wiem kto to, ani za ile

5) hydraulik, ogrzewanie, podłogówka, wylewki - tu nie wiem jeszcze nic

6) ???

7) montaż drzwi zew. - na szarym końcu

powoli zbieram kontakty, opinie i za chwilę będę dzwonić.

to żescie dziewczyny wzięły się ostro do planowania, ja zapadłam chyba w sen zimowy, ale też najwyższy czas się obudzić :lol: :lol:

tylko elektryk był z łapanki czyli 3 dni przed wykonaniem za to był jak do tej pory najsolidniejszy ... wiec nie ma regóły

mogę usmiechnąć się o namiary na elektryka na priva :oops: :lol: :lol:

dzióbek, czy to Ty może w grudniu zbierałaś informacje o cenach za wykonanie instalacji elektrycznej? Podzielisz się wiedzą z "prawie" sąsiadką? :wink:

nie ja, szukałam namiarów na alarmy, a elektryka też poszukuję, ale chyba ceny w granicach 3-4 tyś, w zalezności od ilości punktów :wink: :wink: