Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Pytanie za 100pkt. :D

Jakie macie fundamenty... lane czy murowane z bloczków ?? I jaka jest różnica ?? My w projekcie mamy lane a zapomniałam się o to zapytać architekta :roll: :D

my mamy z bloczków... różnic jest kilka, było dokładnie w którymś numerze muratora opisane. w zasadzie te z bloczków buduje się szybciej, a te lane są lepsze na trudnym gruncie :D

Dzięki Szydas za info :) Zobaczymy co na to nasz architekt ;)

Mam jeszcze do Ciebie pytanko: Śledzę Twoją galerię na bieżąco i widziałam, że budujecie porotherm plus wełna jakie grubości jednego i drugiego daliście i jak to cenowo wychodzi np w porównaniu do styropianu.

Cały czas nastawialiśmy się na ścianę jednowarstwową porotherm 44 ale nasz architekt sugeruje, żeby jednak dwuwarstwową zrobić np z wełną.

W projekcie u nas jest porotherm 30 = 15 cm styropianu ... chyba dużo :roll:

Pozdrawiam

u nas porotherm 25 plus 12 cm wełny mineralnej, czyli standard. myśleliśmy o grubszej wełnie, ale niestety finanse nas wstrzymały. ocieplenie wełną do niedawna było 2x droższe od styropianu o tej samej grubości, teraz ta różnica w cenie jest mniejsza, ale i tak wełna droższa. ściana jednowarstwowa to w zasadzie tylko czasem budowy wygrywa z innymi.

Jakie macie fundamenty... lane czy murowane z bloczków ?? I jaka jest różnica ?? My w projekcie mamy lane a zapomniałam się o to zapytać architekta :roll: :D

my mamy z bloczków... różnic jest kilka, było dokładnie w którymś numerze muratora opisane. w zasadzie te z bloczków buduje się szybciej, a te lane są lepsze na trudnym gruncie :D

Dzięki Szydas za info :) Zobaczymy co na to nasz architekt ;)

Mam jeszcze do Ciebie pytanko: Śledzę Twoją galerię na bieżąco i widziałam, że budujecie porotherm plus wełna jakie grubości jednego i drugiego daliście i jak to cenowo wychodzi np w porównaniu do styropianu.

Cały czas nastawialiśmy się na ścianę jednowarstwową porotherm 44 ale nasz architekt sugeruje, żeby jednak dwuwarstwową zrobić np z wełną.

W projekcie u nas jest porotherm 30 = 15 cm styropianu ... chyba dużo :roll:

Pozdrawiam

u nas porotherm 25 plus 12 cm wełny mineralnej, czyli standard. myśleliśmy o grubszej wełnie, ale niestety finanse nas wstrzymały. ocieplenie wełną do niedawna było 2x droższe od styropianu o tej samej grubości, teraz ta różnica w cenie jest mniejsza, ale i tak wełna droższa. ściana jednowarstwowa to w zasadzie tylko czasem budowy wygrywa z innymi.

hm... trzeba się z tym przespać :lol: Dzięki za odpowiedź :D

My też z bloczków - na skutek błędnego wyliczenia poziomu zero wyszło sześć warstw :o .

W większości wypadków fundamenty z bloczków są wystarczające dla budownictwa jednorodzinnego no i ponoć trochę taniej wychodzi.

Witam!

Nie:-) ten chłopczyk to nie od Didi.

ALe Didi jest juz w szpitalu, wiec trzymajmy za nią kciuki:-))

ula

W takim razie trzymamy kciuki za szybkie i szczęśliwe rozwiązanie :D

... i czekamy na wiadomości :)

Znajoma położna mawia, że jak jest taka wietrzna, niżowa pogoda, to się dużo porodów zaczyna

Dołączam się do trzymania kciuków za Didi i Emilkę :)