Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Dla zainteresowanych kostką, pozwolę sobie wkleić informację, jakiej udzieliłam dzióbkowi:

1. szukasz w Internecie (także Allegro) kopalni granitu i dzwonisz z zapytaniem o cene, wybierasz najtańszą :wink:

(ja korzystałam z usług pana, którego znalazłam na Allegro).

2. szukasz w Internecie firm spedycyjnych, w Szczecinie polecam BOSIT, ZGF i Nordsped; mówisz, że chcesz przewieźć kostkę z kopalni (szukasz wywrotki lub ciężarówki z HDS - ale wtedy dolicz koszty worków, czyli 15-25 zł/szt, w jednym od 1 do 1.4 tony); pani szuka dla ciebie transportu na zasadzie "ładunku powrotnego",

3. trochę czasu i cierpliwości i już.

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich, udało nam się w koncu złożyć, miejmy nadzieje kompletne, papiery na pozwolenie na budowę. O pozwolenie staramy się w Starostwie stargardzkim, czy ktoś może ma doświadczenie z tym urzędem? możemy liczyć że będzie szybciej niż 65 dni

Witam

Nie wiem, kto sie zajmuje Kobylanka, ale jesli Radlinska (pod nia podlega m.in. Morzyczyn), to bym sie nastawial na maksymalny termin. Baba jest wredna i robi problemy tam gdzie ich nie ma. Ja na poczatku 2004 roku czekalem na pozwolenie na budowe domu ok. miesiaca. Niedawno czekalem ponad dwa miesiace na pozwolenie na zewnetrzna instalacje gazowa. Rok temu skladalem zgloszenie budowy pozostalych przylaczy. Decyzja po prawie 2 miesiacach.

pozdrawiam

Konrad

Dzięki, niestety nie wiem kto będzie zajmował się naszym pozwoleniem, zastanawiam sie czy jesli zadzwonie do starostwa za tydzień czy dwa to mi cos powiedza i czy w ogóle warto wydzwaniać czy lepiej czekać aż sami się odezwą

nie licz na to, że się odezwą z własnej woli. zadzwoń jak najszybciej i dowiedz się, kto dostał waszą sprawę, potem wydzwaniaj do konkretnej osoby i dowiaduj się, na jakim etapie jest sprawa. jak masz wrażenie, że sprawa się przeciąga niepotrzebnie dzwoń do przełożonego ze skargą. nie ma się co szczypać, jeśli wszystkie papiery są ok, jest plan zagospodarowania, to powinni wydać pozwolenie "bez zbędnej zwłoki", jak mówią przepisy. maksymalny termin to w zasadzie wtedy, gdy nie ma planu zagospodarowania, mediów, dróg dojazdowych itd. i trzeba wszystko uzgadniać i sprawdzać.

nie licz na to, że się odezwą z własnej woli. zadzwoń jak najszybciej i dowiedz się, kto dostał waszą sprawę, potem wydzwaniaj do konkretnej osoby i dowiaduj się, na jakim etapie jest sprawa. jak masz wrażenie, że sprawa się przeciąga niepotrzebnie dzwoń do przełożonego ze skargą. nie ma się co szczypać, jeśli wszystkie papiery są ok, jest plan zagospodarowania, to powinni wydać pozwolenie "bez zbędnej zwłoki", jak mówią przepisy. maksymalny termin to w zasadzie wtedy, gdy nie ma planu zagospodarowania, mediów, dróg dojazdowych itd. i trzeba wszystko uzgadniać i sprawdzać.

Tak jest pewnie w normalnych urzedach, ale nie u tej pani. Przelozonego, to sie ona na pewno nie boi - raczej jest odwrotnie. Nie bede tu juz pisal dlaczego. Nie radzilbym jej ponaglac - przyniesie to odwrotny skutek.

Troche o niej wiem, poniewaz sam mialem z nia wielokrotnie osobiscie do czynienia (zawsze podnosila mi cisnienie) oraz moi koledzy (w tym jeden najlepszy) - architekci (ich tak samo denerwuje :wink: )

PS. Inni urzednicy juz tacy nie sa, ale ja z nimi nie mialem do czynienia, poza jednym przypadkiem, gdy "moja" pani byla w szpitalu. Zastepowal ja mlody chlopak i z nim szlo wszystko szybko i sprawnie zalatwic.

czyli najpierw dowiem sie kto ma moja sprawe a potem będę dzwonić lub siedzieć cicho licząc na lepszy dzień tej pani, z papierami powinno być w porządku ale jak ktos będzie chciał sie przyczepić to na pewno nie będzie musiał długo szukać. W warunkach zabudowy wymagali geologa i zezwolenia wojewódzkiego konserwatora zabytków, architekt jakoś to obszedł ale nie wiem czy to wystarczy

Witam

Poszukuję "czegoś" może jakiegoś gruzu, tłucznia do utwardzenia drogi przed działką !! Może orientujecie się jaki koszt ?

jeśli może to być gruz to czasami można dostać za darmo - czasami zamiast wywozić na wysypisko i płacić ekipa remontowa czy budowlana własnym transportem dowozi do zainteresowanego. trzeba się rozejrzeć i popytać, mój brat w ten sposób utwardzał sobie podjazd....

Witam

Poszukuję "czegoś" może jakiegoś gruzu, tłucznia do utwardzenia drogi przed działką !! Może orientujecie się jaki koszt ?

jeśli może to być gruz to czasami można dostać za darmo - czasami zamiast wywozić na wysypisko i płacić ekipa remontowa czy budowlana własnym transportem dowozi do zainteresowanego. trzeba się rozejrzeć i popytać, mój brat w ten sposób utwardzał sobie podjazd....

Oj tak by było najlepiej.

delf dzisiaj widziałam Twoją kostkę granitową, no już trochę zrobili panowie; mogłabyś napisać ile płaciłaś za tonę, na allegro jest cena 170zł, czym przewoziłaś wywrotką, jeśli tak to czy nie jest uszkodzona, na moje oko twoja kostka wygląda przyzwoicie?

pozdrawiam

szkoda, że nie wpadłaś, siedziałam cały dzień w domu...

ja płaciłam 180 za małą (5x6) i 170 za większą (8x10); przyjechało wywrotką i nie było uszkodzone.

Panowie się spisuja całkiem nieźle i już skończyli z przodu. Zostały tylko koleiny z boku domu i taras - ale mi sie podoba!!! :D