piotr_mielonka 17.01.2007 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 próba mikrofonu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr_mielonka 17.01.2007 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 mam pytanko - pewnie odpowiedź gdzieś jest ale słabo idzie mi szukanie - skąd wziąć dobre okna drewniane?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 17.01.2007 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 No tak, a ja myślałam że jak projekt gotowy to mniej problemów będzie. To że się architektom nie połaca robić adaptacji, to się zdążyłam przekonać dzisiaj. Obdzwoniłam kilku tak z ciekawości z Panoramy Firm.Jak tylko słyszą że projekt gotowy do adaptacji to mówią dziękuję. Ale jednak trochę osób decyduje się na projekty gotowe i ktoś robi te adaptacje A może pracownia, w której kupiliście projekt poleci Wam kogoś do adaptacji? Niektóre podają takie informacje na swoich stronach. Warto zapytac, może z kimś współpracują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr_mielonka 17.01.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 robiłem na razie wycene w ms ale...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 17.01.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 ... Znajomi wybudowali dom na Śląsku wg. indywidualnego projektu i wyszło im ponad 200m., bo architekt cały czs ich przekonywał, że małego domu to wogóle się nie połaca budować.... To prawda, ja znalazłam się w dokładnie takiej sytuacji. Z tym, że argument nie dotyczył opłacalności. Ciągle słyszałam, że jeśli chcę dom mniejszy, muszę zrezygnowac z czegoś (np. jakiegoś pomieszczenia gospodarczego, garderoby itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 17.01.2007 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 mam pytanko - pewnie odpowiedź gdzieś jest ale słabo idzie mi szukanie - skąd wziąć dobre okna drewniane?? Niestety, nie poradzę - mam PVC. Jest jednak kilka osób z "drewniakami" - musisz poczekac, bo największa aktywnośc Forumowiczów jest w godzinach przedpołudniowych - wiadomo, wszyscy pracują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 17.01.2007 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 mam pytanko - pewnie odpowiedź gdzieś jest ale słabo idzie mi szukanie - skąd wziąć dobre okna drewniane?? Niestety, nie poradzę - mam PVC. Jest jednak kilka osób z "drewniakami" - musisz poczekac, bo największa aktywnośc Forumowiczów jest w godzinach przedpołudniowych - wiadomo, wszyscy pracują. no chyba trochę przesadziłaś z tą pracą przedpołudniową jeśli dobre okna drewniane to http://www.kowalscy.pl , biuro mają w mierzynie. ale pamiętaj, nie ma rzeczy dobrych i tanich jednocześnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 17.01.2007 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Melduję że decyzja zapadła. Jedziemy dalej z budową. Dziś udało mi się kupić 10 palet BK Solbetu - jutro dostawa Zamówiłem już też "klej zimowy" - Maggie dziękuję. Żonę dziś także zaciągnąłem do M&S by wreszcie zadecydowała o kolorze okien - uff.... udało się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 17.01.2007 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Szydas i ja czytalam twoj cennik niektore pozycje sa niskie ( u mnie dach bedzie drozszy ) tylko dlaczego u Ciebie sa tak drogie rolety robilam wycene i wyszlo mi 7300 albo zrobili mi zla wycene albo twoje sa wszystkie z automatami i jakies z bajerami udało się kupić dachówkę z niezłym upustem, więźba też w dobrej cenie, to dlatego co do rolet.... fakt, wszystkie mają silnik, siatkę p-owadom i to podnosi cenę 2x, do tego dochodzą elementy sterowania itp... ale trochę i tak wyszło drożej, niż w ofercie A to dlatego ponoc bardzo chwala sobie moskitiery ja chyba zdecyduje sie na jeden silnik przy balkonowym oknie A czy te rolety to masz tez ustawiane o ktorej godzinie opuszczasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 17.01.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Witam serdecznie grupę szczecińską! Nie uczestniczę na codzień w życiu forumowym grupy ale jak mam czas to zaglądam do grupy szczecińskiem i czytam co tam u Was słychać Potrzebuję Waszej pomocy.Kupiłam projekt muratora C117 "codzienny". zaniosłam go dzisiaj do adaptacji do architekta poleconego przez znajomego.architekt wycenił adaptację budynku, zagospodarowanie terenu, na 2500., plus 350 zł za każde przyłącze(gaz, prąd, woda, kanaliza). architekt myślał, że nie będziemy wprowadzać żadnych zmian.w momencie gdy poinformowałam go o tym ze jednak kilka zmian bedzie powiedział, że to dodatkowy koszt ok. 1000 zł. wogóle o projektach gotowych wyrażał się w samych negatywach. powiedział, że są przewymiarowane, np. koszt wykonania więźby z takiego projektu gotowego ędzie droższy niż z projektu na zamówienie, bo projekty gotowe są projektowane na najcięższe warunki klimatyczne. A tak wogóle to on nie ma czasu, żeby bawić sie w podnoszenie ścianki kolankowej o 20 cm, bo ma w trakcie aż 10 realizacji. poradził mi żebym odesłała projekt do muratora jak jeszcze można go zwrócić, a on nam pokaże projekty typowe, ktore zaprojektował. To jest jakaś paranoja. Ten człowiek mnie kompletnie zdołował. Nic nie będę odsyłac. Liczę na Waszą pomoc. Może macie namiary na architektów którzy robią adaptację projektów gotowych bez łaski i nie obrzydzają już kupionego projektu wymarzonego domu. Witam To, ze typowe projekty sa przewymiarowane, to sie zgadza. Szczegolnie widac to po ilosci stali jaka niektorzy zuzywaja. Na moj dom poszlo jej tak malo, ze az myslalem ze cos jest nie tak. Ale moj projekt pochodzi z pracowni nalezacej do konstruktora (oczywiscie projekt architektoniczny robil architekt). Dla pewnosci przeliczyl go jeszcze raz niezalezny konstruktor. Z tego powodu uwazam, ze ponowne przeliczenie konstrukcji moze przyniesc duze oszczednosci. A co do ceny. Mam przyjaciela architekta, ktory nie zajmuje sie domkami. Po prostu sie nie oplaca. Jesli zjawia sie u niego klient z takim zleceniem, to zawsze slyszy cene zaporowa pozdrawiam Konrad Uważam, że mówiąc o tym, że projekty typowe są przewymiarowane, trzeba również powiedzieć, że równie często zdarzają się projekty indywidualne, które w trakcie realizacji okazują się wielkimi knotami, więc trudno jednoznacznie ocenić, że jedne są do bani a drugie super. Przy projektach typowych pochodzących z dobrych biur projektowych jest szansa znaleźć informacje od ludzi, którzy już je zrealizowali i są w stanie podpowiedzieć czasem istotne rzeczy, a jak ma się kogoś kto jest w stanie wychwycić materiały, które są przewymiarowane to rzeczywiście można również oszczędzić. Racja potrzeba bardzo dobrego projektanta ,pozatym latwiej sobie wyobrazic gotowy projekt no ja przynajmiej nie mam za duzej wyobrazni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 17.01.2007 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Wlasnie slyszalam w radiu ze od przyszlego tygodnia wyciagamy z szaf zimowe kurtki i kozaki Trochę zimy by się zdecydowanie przydało co by dało się na narty gdzieś niedaleko pojechać. Tylko, że jeszcze we wtorek mówili, że nocny przymrozek był ostatnim tej zimy, a od czwartku można się spodziewać silnych wiatrów, opadów deszczu i temperatury powyżej 10 stopni C, a dzisiaj w prognozie radiowej zapowiadali, że w styczniu na śnieg i niskie temperatury już nie ma co liczyć. Ciekawe skąd tak różne prognozy pogody Moja z berlinskiego radia . A prawie zawsze jest tak ze w Szczecinie jest prawie taka sama pogoda jak w Berlinie dwa dni wczesniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 17.01.2007 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 robiłem na razie wycene w ms ale...... http://www.kowalscy.pl http://www.muszynscy.pl Eko Dom na Szybowcowej i jeszcze ciekawy producent w gryfinie (ale musze poszukac nazwy ) W tych robie wycene a final zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 17.01.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Melduję że decyzja zapadła. Jedziemy dalej z budową. Dziś udało mi się kupić 10 palet BK Solbetu - jutro dostawa Zamówiłem już też "klej zimowy" - Maggie dziękuję. Żonę dziś także zaciągnąłem do M&S by wreszcie zadecydowała o kolorze okien - uff.... udało się. Pochwal sie gdzie i za ile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 17.01.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 witam wieczorkiem Kacha [b]ale masz fajnie już z tymi tynkami u nas dopiero wczoraj wkroczył elektryk. mam pytanie do tych ,którym centralne robił [/b]Pańka[jakiej firmy mają piece i czy ktoś może jakieś materiały kupował sam np kaloryfery-jak wspomniałam ,że mogę mieć swoje to usłyszałam ,że wtedy robocizna wzrośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 17.01.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Szydas i ja czytalam twoj cennik niektore pozycje sa niskie ( u mnie dach bedzie drozszy ) tylko dlaczego u Ciebie sa tak drogie rolety robilam wycene i wyszlo mi 7300 albo zrobili mi zla wycene albo twoje sa wszystkie z automatami i jakies z bajerami udało się kupić dachówkę z niezłym upustem, więźba też w dobrej cenie, to dlatego co do rolet.... fakt, wszystkie mają silnik, siatkę p-owadom i to podnosi cenę 2x, do tego dochodzą elementy sterowania itp... ale trochę i tak wyszło drożej, niż w ofercie A to dlatego ponoc bardzo chwala sobie moskitiery ja chyba zdecyduje sie na jeden silnik przy balkonowym oknie A czy te rolety to masz tez ustawiane o ktorej godzinie opuszczasz myślisz o centralnym sterowaniu? tak, będzie cuś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 17.01.2007 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 witam wieczorkiem Kacha ale masz fajnie już z tymi tynkami u nas dopiero wczoraj wkroczył elektryk. mam pytanie do tych ,którym centralne robił Pańka[jakiej firmy mają piece i czy ktoś może jakieś materiały kupował sam np kaloryfery-jak wspomniałam ,że mogę mieć swoje to usłyszałam ,że wtedy robocizna wzrośnie ja zrezygnowałem z usług Pańki - nie dość, że policzył dobre 15% drożej niż inni, to jeszcze wycenę zrobił bardzo skromną, bo nie chciało mu się kilku wariantów liczyć. i oczywiście materiały wszelkie tylko od niego, bo jak nie to robocizna drożeje o vat Pańka generalnie chołubi buderusa. ogrzewanie będzie robił człowiek polecony przez naszego wykonawcę, materiały w większości kupuję sam, bo dzięki koneksjom różnym mam duże upusty, nawet większe, niż wykonawca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 17.01.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Szydas i ja czytalam twoj cennik niektore pozycje sa niskie ( u mnie dach bedzie drozszy ) tylko dlaczego u Ciebie sa tak drogie rolety robilam wycene i wyszlo mi 7300 albo zrobili mi zla wycene albo twoje sa wszystkie z automatami i jakies z bajerami udało się kupić dachówkę z niezłym upustem, więźba też w dobrej cenie, to dlatego co do rolet.... fakt, wszystkie mają silnik, siatkę p-owadom i to podnosi cenę 2x, do tego dochodzą elementy sterowania itp... ale trochę i tak wyszło drożej, niż w ofercie A to dlatego ponoc bardzo chwala sobie moskitiery ja chyba zdecyduje sie na jeden silnik przy balkonowym oknie A czy te rolety to masz tez ustawiane o ktorej godzinie opuszczasz myślisz o centralnym sterowaniu? tak, będzie cuś takiego To maz mnie o to zamecza tylko jak policze drozsze dzwi i okna niz w projekcie ,ogrodzenie chcielismy z klinkieru i 300 m dachu to nie wyglada zachecajaco U Ciebie swietnie wychodzi to cenowo moze tez trzeba bylo myslec o projekcie latwiejszym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 17.01.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 witam wieczorkiem Kacha ale masz fajnie już z tymi tynkami u nas dopiero wczoraj wkroczył elektryk. mam pytanie do tych ,którym centralne robił Pańka[jakiej firmy mają piece i czy ktoś może jakieś materiały kupował sam np kaloryfery-jak wspomniałam ,że mogę mieć swoje to usłyszałam ,że wtedy robocizna wzrośnie ja zrezygnowałem z usług Pańki - nie dość, że policzył dobre 15% drożej niż inni, to jeszcze wycenę zrobił bardzo skromną, bo nie chciało mu się kilku wariantów liczyć. i oczywiście materiały wszelkie tylko od niego, bo jak nie to robocizna drożeje o vat Pańka generalnie chołubi buderusa. ogrzewanie będzie robił człowiek polecony przez naszego wykonawcę, materiały w większości kupuję sam, bo dzięki koneksjom różnym mam duże upusty, nawet większe, niż wykonawca A tynki ,jastrychy itp robi ci jedna firma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 17.01.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Tomek, a bedziesz jeszcze ocieplał czy robisz jednowarstwową? PS> Napisz pls o tych gorszych stronach YTONGA w porównaniu do Solbetu. Ścianę planuję 24BK+15. Nie wierzę w jednowarstwową, wg. mnie więcej problemów niż zysków, mostki termiczne, problemy wykonawcze (nie wiem czy się już taka ekipa urodziła) jak dla mnie jednowarstwowa - to duuuże ryzyko. Ale oczywiście to tylko moje zdanie. OK. A jakie ocieplenie: wełna czy styropian? I napisz jeszcze: jaki rodzaj bloczka wybrałeś i o przewagach BK Solbetu nad YTONG'iem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacha72 17.01.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 witam wieczorkiem Kacha [b]ale masz fajnie już z tymi tynkami u nas dopiero wczoraj wkroczył elektryk. mam pytanie do tych ,którym centralne robił [/b]Pańka[jakiej firmy mają piece i czy ktoś może jakieś materiały kupował sam np kaloryfery-jak wspomniałam ,że mogę mieć swoje to usłyszałam ,że wtedy robocizna wzrośnie tez sie ciesze przyjemne dla oka , w piątek ruszam z ociepleniem troche dlugo czekalam na styropian ale mialam na zamówienie bo niestandardowy 14 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts