Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Tomek, a bedziesz jeszcze ocieplał czy robisz jednowarstwową?

PS> Napisz pls o tych gorszych stronach YTONGA w porównaniu do Solbetu.

Ścianę planuję 24BK+15. Nie wierzę w jednowarstwową, wg. mnie więcej problemów niż zysków, mostki termiczne, problemy wykonawcze (nie wiem czy się już taka ekipa urodziła) jak dla mnie jednowarstwowa - to duuuże ryzyko. Ale oczywiście to tylko moje zdanie.

OK.

A jakie ocieplenie: wełna czy styropian?

I napisz jeszcze: jaki rodzaj bloczka wybrałeś i o przewagach BK Solbetu nad YTONG'iem.

Ocieplenie raczej styropian.

Solbet ma dobrą opinię co do trzymania wymiarów i ma dobrą opinię w zakresie wytrzymałości.

Ytong ma dobrą opinię co do trzymania wymiarów i nie ma dobrej opinii w zakresie wytrzymałości.

Poza tym Solbet jest tańszy od Ytonga.

Ze względu na problemy z trzymaniem wymiarów odpadła Rurka.

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Melduję że decyzja zapadła.

Jedziemy dalej z budową.

Dziś udało mi się kupić 10 palet BK Solbetu - jutro dostawa 8)

Zamówiłem już też "klej zimowy" - Maggie dziękuję.

Żonę dziś także zaciągnąłem do M&S by wreszcie zadecydowała o kolorze okien - uff.... udało się.

Myśle ze to dobra decyzja szkoda czasu

na inspektora AC ulicy rozbieraja śliczny biały domek .... a gruzuu tam mają ho ho :o ale jakoś mi było dziś niezręcznie pytać moze jak sie bedziesz wybierał na działke to przypadkiem pojedziesz tą ulicą? :D

Szydas i ja czytalam twoj cennik niektore pozycje sa niskie ( u mnie dach bedzie drozszy :-? )

tylko dlaczego u Ciebie sa tak drogie rolety robilam wycene i wyszlo mi 7300 albo zrobili mi zla wycene albo twoje sa wszystkie z automatami i jakies z bajerami :lol:

udało się kupić dachówkę z niezłym upustem, więźba też w dobrej cenie, to dlatego :D co do rolet.... fakt, wszystkie mają silnik, siatkę p-owadom i to podnosi cenę 2x, do tego dochodzą elementy sterowania itp... ale trochę i tak wyszło drożej, niż w ofercie :evil:

A to dlatego ponoc bardzo chwala sobie moskitiery :lol: ja chyba zdecyduje sie na jeden silnik przy balkonowym oknie

A czy te rolety to masz tez ustawiane o ktorej godzinie opuszczasz

myślisz o centralnym sterowaniu? tak, będzie cuś takiego :D

To maz mnie o to zamecza tylko jak policze drozsze dzwi i okna niz w projekcie ,ogrodzenie chcielismy z klinkieru i 300 m dachu to nie wyglada zachecajaco

U Ciebie swietnie wychodzi to cenowo moze tez trzeba bylo myslec o projekcie latwiejszym :lol:

oj, nie jest z kasą tak różowo jakbyśmy chcieli... :evil: fanaberie niestety kosztują....

witam wieczorkiem

Kacha ale masz fajnie już z tymi tynkami :lol: u nas dopiero wczoraj wkroczył elektryk.

mam pytanie do tych ,którym centralne robił Pańka[jakiej firmy mają piece i czy ktoś może jakieś materiały kupował sam np kaloryfery-jak wspomniałam ,że mogę mieć swoje to usłyszałam ,że wtedy robocizna wzrośnie :cry:

ja zrezygnowałem z usług Pańki - nie dość, że policzył dobre 15% drożej niż inni, to jeszcze wycenę zrobił bardzo skromną, bo nie chciało mu się kilku wariantów liczyć. i oczywiście materiały wszelkie tylko od niego, bo jak nie to robocizna drożeje o vat :o Pańka generalnie chołubi buderusa.

ogrzewanie będzie robił człowiek polecony przez naszego wykonawcę, materiały w większości kupuję sam, bo dzięki koneksjom różnym mam duże upusty, nawet większe, niż wykonawca :D

A tynki ,jastrychy itp robi ci jedna firma

tynki robią ludzie wykonawcy, podłogi stały kooperant

witam wieczorkiem

Kacha ale masz fajnie już z tymi tynkami :lol: u nas dopiero wczoraj wkroczył elektryk.

mam pytanie do tych ,którym centralne robił Pańka[jakiej firmy mają piece i czy ktoś może jakieś materiały kupował sam np kaloryfery-jak wspomniałam ,że mogę mieć swoje to usłyszałam ,że wtedy robocizna wzrośnie :cry:

ja zrezygnowałem z usług Pańki - nie dość, że policzył dobre 15% drożej niż inni, to jeszcze wycenę zrobił bardzo skromną, bo nie chciało mu się kilku wariantów liczyć. i oczywiście materiały wszelkie tylko od niego, bo jak nie to robocizna drożeje o vat :o Pańka generalnie chołubi buderusa.

ogrzewanie będzie robił człowiek polecony przez naszego wykonawcę, materiały w większości kupuję sam, bo dzięki koneksjom różnym mam duże upusty, nawet większe, niż wykonawca :D

" .... Szydas to ma klawe życie ...."

:-)

witam wieczorkiem

ehh... żeby to prawda była..... chociaż w zasadzie oprócz pieniędzy to nic mi nie brakuje :D :D :D

witam wieczorkiem

ehh... żeby to prawda była..... chociaż w zasadzie oprócz pieniędzy to nic mi nie brakuje :D :D :D

A nie mówiłem/pisałem .... :-))

Kurka wodna Panie, juz któryś raz próbuję się dostać do galerii i ... klops! :-( "nie można wyświetlić strony"). Czy to tylko ja mam problem by zobaczyć - jak mawiają na mieście - "jeden z ładniejszych, nowbudowanych domów w Dobrej" ?

witam wieczorkiem

Kacha [b]ale masz fajnie już z tymi tynkami :lol: u nas dopiero wczoraj wkroczył elektryk.

mam pytanie do tych ,którym centralne robił [/b]Pańka[jakiej firmy mają piece i czy ktoś może jakieś materiały kupował sam np kaloryfery-jak wspomniałam ,że mogę mieć swoje to usłyszałam ,że wtedy robocizna wzrośnie :cry:

ja mam Buderusa (bo tylko takie firma pana Pańki robi) i cały osprzęt od nich, ale wychodziło taniej ze względu na VAT; chyba się nie dziwisz, że chce drożej... :D

A nie mówiłem/pisałem .... :-))

Kurka wodna Panie, juz któryś raz próbuję się dostać do galerii i ... klops! :-( "nie można wyświetlić strony"). Czy to tylko ja mam problem by zobaczyć - jak mawiają na mieście - "jeden z ładniejszych, nowbudowanych domów w Dobrej" ?

przepraszam :oops: ale korzystanie z usług internetowych TPSA tak często się kończy... sam nie mogę sobie galerii obejrzeć :evil: ale za jakąś chwilkę powinno być dobrze, czasami pomaga wykasowanie www w adresie....

a poza tym proszę sobie żartów nie stroić z poważnego inwestora i jego domku :wink: :D :D :D

Melduję że decyzja zapadła.

Jedziemy dalej z budową.

Dziś udało mi się kupić 10 palet BK Solbetu - jutro dostawa 8)

Zamówiłem już też "klej zimowy" - Maggie dziękuję.

Żonę dziś także zaciągnąłem do M&S by wreszcie zadecydowała o kolorze okien - uff.... udało się.

no to dzień możesz zapisać w rubryce "sukcesy" :D :D :D a szczególnie ten ostatni punkt :D :wink:

A to dlatego ponoc bardzo chwala sobie moskitiery :lol: ja chyba zdecyduje sie na jeden silnik przy balkonowym oknie

A czy te rolety to masz tez ustawiane o ktorej godzinie opuszczasz

"sterowanie" sznurkiem czy korbką jest wystarczające, dopóki masz 3-4-5 okien z roletami, tak jak my w mieszkaniu. jeśli tych okien masz 16 to ręczne podnoszenie przestaje być sympatyczne, tylko staje się udręką... a już szczególnie przy dużych oknach czy drzwiach balkonowych... poza tym lenistwo uszczęśliwia :D :D :D :D :D

witam wieczorkiem

Kacha [b]ale masz fajnie już z tymi tynkami :lol: u nas dopiero wczoraj wkroczył elektryk.

mam pytanie do tych ,którym centralne robił [/b]Pańka[jakiej firmy mają piece i czy ktoś może jakieś materiały kupował sam np kaloryfery-jak wspomniałam ,że mogę mieć swoje to usłyszałam ,że wtedy robocizna wzrośnie :cry:

ja mam Buderusa (bo tylko takie firma pana Pańki robi) i cały osprzęt od nich, ale wychodziło taniej ze względu na VAT; chyba się nie dziwisz, że chce drożej... :D

szydas- masz racje z tym buderusem-nie ganie tego bo jest tzw partnerem handlowym i wiadomo ma z tego najlepszy zysk

Delf-nie dziwie się :lol: ale miałam nadzieję ,że cena za robocizne jest stała a poprostu gość by nie zarobił na materiałach i to mi sie nie widzi ale poczekam na wycenę ,mam podobną sytuacje jak Szydas i chciałabym wykorzystać ją :lol:

Wlasnie slyszalam w radiu ze od przyszlego tygodnia wyciagamy z szaf zimowe kurtki i kozaki :lol:

Trochę zimy by się zdecydowanie przydało co by dało się na narty gdzieś niedaleko pojechać. Tylko, że jeszcze we wtorek mówili, że nocny przymrozek był ostatnim tej zimy, a od czwartku można się spodziewać silnych wiatrów, opadów deszczu i temperatury powyżej 10 stopni C, a dzisiaj w prognozie radiowej zapowiadali, że w styczniu na śnieg i niskie temperatury już nie ma co liczyć. Ciekawe skąd tak różne prognozy pogody :o

Moja z berlinskiego radia . A prawie zawsze jest tak ze w Szczecinie jest prawie taka sama pogoda jak w Berlinie dwa dni wczesniej :D

wczoraj podawali ze od przyszłej srody....zimno i snieg :lol:

robiłem na razie wycene w ms ale......

http://www.kowalscy.pl

http://www.muszynscy.pl

Eko Dom na Szybowcowej i jeszcze ciekawy producent w gryfinie (ale musze poszukac nazwy )

W tych robie wycene a final zobaczymy :D

jesli ten producent z gryfina to partner...to raczej nie jest ciekawy :cry: