Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Proszę jaką mam 100% sprawdzalność pogody :-?

Napisałem tydzień temu że jak tylko ruszę dalej z pracami to przyjdzie zima ........ i co nadchodzi :evil:

Co ja mam teraz z tym BK na placu zrobić :x

Witam poniedziałkowo w nienajlepszym nastroju.

P.S.

Przypominam o 2 wolnych miejscach na narty !!

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Proszę jaką mam 100% sprawdzalność pogody :-?

Napisałem tydzień temu że jak tylko ruszę dalej z pracami to przyjdzie zima ........ i co nadchodzi :evil:

Witam poniedziałkowo w nienajlepszym nastroju.

P.S.

Przypominam o 2 wolnych miejscach na narty !!

Ale czy on jest zafoliowany

Siedze wlasnie nad papierami i projektem i jakie to trudne :cry:

Nie martw się - inni (ja) maja to samo!!!! Zanim się za to zabrałem myslałem, ze jestem w miare wykształconym i rozumnym człowiekiem ... :-)

Mi idzie to jak krew z nasa

Dlaczego w zestawieniach nie maga rozbijac pozycji np ile B20 do fundamentu a ile do stropu

A tak przegladam przedmiary a i tak sie gubie :-?

Nie martw się - inni (ja) maja to samo!!!! Zanim się za to zabrałem myslałem, ze jestem w miare wykształconym i rozumnym człowiekiem ... :-)

Dlaczego w zestawieniach nie maga rozbijac pozycji np ile B20 do fundamentu a ile do stropu

Zestawienia są pewnie robione z kosztorysów wykonywanych w KNR, a tam standardowo ilości danego materiału występującego w różnych pozycjach robót są sumowane w zestawieniu w jedną pozycję.

Witam wszystkich!!!

Odnos´nie bramy - napedu - rozlaczenie sie z pradu lub brak pradu nie oznacza rozkodowanie sie pilota... niestety odnosnie napedu nie wiem dlaczego tak sie dzieje. Najlepiej zadzwon tam gdzie kupowalas i opisz problem, powinni pomoc prezz telefon, gdy to nie pomoze, powinni przyjechac.. :D

W Borzyslawcu - pradu nie bylo od czwartku do niedzieli :evil: :evil: :evil:

A debu (pomnik przyrody) tego pustego na 2 metry jak nie zwialo tak nie zwialo - stoi, a zdrowe drzewa powalilo :evil: :evil: :evil:

Witam grupkę :)

ha, skąd ja to znam :wink: :D

Jest ale tylko z boku :oops: - chyba wszystkie są tak pakowane.

Dziś jadę je paczkować dalej.

Budować nie można a palety trzeba oddać po 30 dniach od zakupu :evil:

kurka...a u mnie niedawno porabano te palety:( została jedna

Jest ale tylko z boku :oops: - chyba wszystkie są tak pakowane.

Dziś jadę je paczkować dalej.

Budować nie można a palety trzeba oddać po 30 dniach od zakupu :evil:

Może wystarczy zabezpieczyć folią budowlaną od góry? Jeśli bloczki nie są bardzo nasiąknięte wodą i nie przyjdzie siarczysty mróz, to nic nie powinno im się stać

Co prawda fizykę miałam dawno :p :roll: , ale tak sobie kombinuję, że ciepłe idzie do góry, a zimne na dół, więc dodanie folii powinno ograniczyć ucieczkę ciepła do gruntu, a generalnie ciepło z rurek raczej będzie przechodzić przez wylewkę i płytki do pomieszczenia niż w dół przez styro do gruntu. :-?

niestety, konwekcja dotyczy tylko gazów i cieczy... w ciałach stałych przewodzenie ciepła jest promieniste w stosunku do źródła. dlatego przy podłogówce ważna jest izolacja od spodu, żeby nie podgrzewać gruntu pod domem, oraz odpowiednia grubość wylewki, żeby temperatura na powierzchni równo się rozkładała i wylewka nie kruszyła się.... :wink:

Dziękuję za odzew na forum i pw w sprawie podłogi. Po konsultacji jeszcze z architektem i kierownikiem budowy postanowiłam, że zrobię 8cm cieplejszego styropianu + 7cm wylewki + 2cm podłogi, a te nadprogramowe 1-2cm mam nadzieję, że uda się zamaskować.

Witam

Pilnie poszukuję ekipy ciesli/dekarzy - dosłownie na tydzień i od zaraz, bo moi mi nawalili a mam mała robótkę rozgrzebaną. Chodzi o dwa małe daszki, nad wejsciem i tarasem - jak na avatarku. znacie kogoś poleconego i majacego aktualnie jakąś lukę w robotach.Bardzo bym była wdzięczna za wszelkie namiary.

Pozdrawiam

Witam wszystkich :)

Tomadyna może nie warto się zbytnio zamartwiać, jeszcze może się okazać, że z tej zimy u nas to nic nie będzie :wink:

Mam nadzieję choć prognozy nie są zadawalające :cry: - przynajmniej jeśli chodzi o budowanie :)

Jak wracałem z pracy na termometrze było 0 st. a w radio (Trójka) mówili, ze w nocy w Szczecinie - 8 st.