Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Witam wszystkich :)

Tomadyna może nie warto się zbytnio zamartwiać, jeszcze może się okazać, że z tej zimy u nas to nic nie będzie :wink:

Mam nadzieję choć prognozy nie są zadawalające :cry: - przynajmniej jeśli chodzi o budowanie :)

Jak wracałem z parcy na termometrze było 0 st. a w radio (Trójka) mówili, ze w nocy w Szczecinie - 8 st.

Chyba prawda pogoda w szczecinie

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Jak już wiecie niebyło mnie z banalnego powodu - urodziła się Emilka. Trochę nasz pobyt przedłużył się w szpitalu z powodu żółtaczki małej, ale juz jesteśmy w domku i dochodzę powoli do siebie.

Pozdrawiam nowych forumowiczów

Gratulacje, wszystkiego najlepszego, a w szczególności zdrowia dla małej Emilki, mamy Dorotki i reszty rodzinki

pozdrawiam

m.

Witam!

Jak już wiecie niebyło mnie z banalnego powodu - urodziła się Emilka. Trochę nasz pobyt przedłużył się w szpitalu z powodu żółtaczki małej, ale juz jesteśmy w domku i dochodzę powoli do siebie.

Gratulacje :lol:

I duzo zdrowia dla Ciebie i Emilki :D

Witam wszystkich!!!! :wink: :wink: :wink:

Dawno nie zagladałam ale u mnie sie sprawy papierkowe troche pokomplikowały i czekam az sie wszystko rozwiaże. :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: A to dopiero początek aż sie boje co bedzie dalej :oops: :oops: :oops:

Mnie tez wkurza to slimaczenie sie z papierami a juz bym chciala kupowac materialy ale tak bez pozwolenia :-? to ryzyko

Więc jeszcze raz pozwolę sobie wieczorkowo puścić....

OGŁOSZENIE:

Poszukujemy 2 osób na wyjazd na narty.

Włochy, miejscowość Marilleva, region Val di Sole, 3-10.03.2007

zakwaterowanie 700zł. + skipass 650 zł. + przejazd ca. 200 zł. + alkohol 8)

P.S.

Obowiązuje kolejność zgłoszeń :D

Jakie macie zaprojektowane chudziaki ?

U mnie jest B15 :o - jakoś tak dziwnie :o (10 cm)

Dzieki

U mnie B10 10 cm

u mnie tak samo jak u bryty, B15 to taki "wypasiony" chudziak

Właśnie też mnie to troszkę zdziwiło.

Odpowiadam może zbyt późno ale czytuję Forum z przerwami.

Różnica cenowa między B10 a B15 naprawdę niewielka, lepiej daj B15. B10, to minimum.

Mam zagwozdkę z podłogami:

teraz mam tak:

podsypka piaskowa 15 cm

beton B10 10 cm - i to już jest.

Zostawione 16 cm różnicy przy wylewaniu schodów wewn. i zewn. na:

2 x papa na lepiku

styropian twardy 10cm

gładź cementowa 4 cm

podłoga 2 cm

ALE - zamierzam dać na dole ogrzewanie podłogowe i te 4 cm wylewki to może być mało na schowanie rurek. Mogę:

1) zwiększyć grubość wylewki, ale wtedy schody zewnętrzne będą niżej niż podłoga parteru, a pierwszy stopień schodów wewnętrznych będzie niższy niż pozostałe

2) dać cieńszy styropian i grubszą wylewkę - może z ekranem z folii - żeby zachować te 16 cm, ale czy wtedy izolacja nie będzie za cienka?

Co o tym myślicie?

Maggie, przy 10 cm styropianu zalecana grubośc jastrychu 7 cm i nie mniej!

Co do schodów zewnętrznych - może da się nadrobic częściowo jakąś okładziną?

.... Taka cienka wylewke trzeba by pewnie zazbroic siatka - a to juz pytanie do fachowcow jak sie ma ulozenie podlogowki i jeszcze dodatkowo siatki. Ja w kazdym badz razie bym sie bal.

Maggie,

przy podłogówce niie wolno stosowac siatki i absolutnie w przyszłości nie daj się na to namówic żadnemu wykonawcy!

Przy podłogówce tylko (!) włókna polipropylenowe zapewniają tzw. gwarancję posadowienia i zapobiegają skurczom. Siatka ogranicza skurcze w czasie wiązania jastrychu ale jesli nie leży dokładnie w połowie przekroju płyty jastrychowej to nie spełnia absolutnie swojego zadania, poza tym ona skurczom nie zapobiega.

Pamiętaj też też o konieczności stosowania foli budowlanej między styropianem a jastrychem jako warstwy poślizgowej i bezwzględnie pilnuj wykonania dylatacji!

.... Taka cienka wylewke trzeba by pewnie zazbroic siatka - a to juz pytanie do fachowcow jak sie ma ulozenie podlogowki i jeszcze dodatkowo siatki. Ja w kazdym badz razie bym sie bal.

Przy podłogówce niie wolno stosowac siatki i absolutnie w przyszłości nie daj się na to namówic żadnemu wykonawcy!

Przy podłogówce tylko (!) włókna polipropylenowe zapewniają tzw. gwarancję posadowienia i zapobiegają skurczom. Siatka ogranicza skurcze w czasie wiązania jastrychu ale jesli nie leży dokładnie w połowie przekroju płyty jastrychowej to nie spełnia absolutnie swojego zadania, poza tym ona skurczom nie zapobiega.

Pamiętaj też też o konieczności stosowania foli budowlanej między styropianem a jastrychem jako warstwy poślizgowej i bezwzględnie pilnuj wykonania dylatacji!

Czy dotyczy to tylko wodnej podlogowki

Czy byli u ciebie z poznania :lol:

Witam!

Gratulacje dla obu Pań! Tatusiowi też gratuluję. :D

Witam wszystkich

Dopiero zaczynamy i chcielibyśmy uzyskać informacje na temat adaptacji projektu typowego. Czy możecie polecić kogoś kto się tym zajmuje w okolicach Stargardu Szczecińskiego ( może być ze Szczecina).

jasne.. podesle wam jutro namiary na stargard

pozdrawiam

m.