Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Jak już wiecie niebyło mnie z banalnego powodu - urodziła się Emilka. Trochę nasz pobyt przedłużył się w szpitalu z powodu żółtaczki małej, ale juz jesteśmy w domku i dochodzę powoli do siebie.

Pozdrawiam nowych forumowiczów

Didi gratulacje.

Może jakieś zdjęcia zobaczymy?

ja nie mam zdjęć tych na necie, bo nie umię tego robić ale jeśli by się ktoś znalazł kto by wkleił za mnie takie zdjęcie to chętnie podeślę

No problem, mogę Ci to zrobić.

Mam zagwozdkę z podłogami:

teraz mam tak:

podsypka piaskowa 15 cm

beton B10 10 cm - i to już jest.

Zostawione 16 cm różnicy przy wylewaniu schodów wewn. i zewn. na:

2 x papa na lepiku

styropian twardy 10cm

gładź cementowa 4 cm

podłoga 2 cm

ALE - zamierzam dać na dole ogrzewanie podłogowe i te 4 cm wylewki to może być mało na schowanie rurek. Mogę:

1) zwiększyć grubość wylewki, ale wtedy schody zewnętrzne będą niżej niż podłoga parteru, a pierwszy stopień schodów wewnętrznych będzie niższy niż pozostałe

2) dać cieńszy styropian i grubszą wylewkę - może z ekranem z folii - żeby zachować te 16 cm, ale czy wtedy izolacja nie będzie za cienka?

Co o tym myślicie?

Wedlug mnie dajac mniej stropianu bedzie zimno (ale to moja opinia )

A 4 cm wylewki przy podlogowce to bardzo malo

Też myślę, że 4 cm to za mało.

Co prawda fizykę miałam dawno :p :roll: , ale tak sobie kombinuję, że ciepłe idzie do góry, a zimne na dół, więc dodanie folii powinno ograniczyć ucieczkę ciepła do gruntu, a generalnie ciepło z rurek raczej będzie przechodzić przez wylewkę i płytki do pomieszczenia niż w dół przez styro do gruntu. :-?

Ale tak do końca nie jestem przekonana, czy to 7-8 cm izolacji wystarczy :(

Ciepło nie podlega siłom grawitacji a folia nie jest materiałem izolacyjnym.

Problem chyba sam się rozwiązał - okazało się, że wykonawca z wlasnej inicjatywy dodał jeszcze 3cm zapasu na wylewkę :roll: :wink:

Jaka kolejność prac?

1) elektryka - tynki cem.wap. - hydraulika

2) elektryka - hydraulika - tynki cem.wap.

1) jak się hydraulicy wkują w ściany, to już pewnie nie da się tak idealnie zatrzeć bruzd

2) jak hydraulicy zrobią kotłownię, to tynkarz nie dostanie się za rury.

Najchętniej zleciłabym tynkowanie na raty - najpierw garaż i kotłownia, potem cała reszta, ale tynkarze nie bardzo się chcą umawiać na dwie raty :roll: :-?

Jaka kolejność prac?

1) jak się hydraulicy wkują w ściany, to już pewnie nie da się tak idealnie zatrzeć bruzd

Najchętniej zleciłabym tynkowanie na raty - najpierw garaż i kotłownia, potem cała reszta, ale tynkarze nie bardzo się chcą umawiać na dwie raty :roll: :-?

zdecydowanie wariant nr 1. wiele zależy od tego, jak hydraulik zamierz puścić rury - w ścianach czy po podłodze. co do bruzd w ścianach o bez obaw, da się je zatrzeć bez śladu :D

Jaka kolejność prac?

u mnie hydraulik robił na raty

Czy moze wiecie gdzie u nas sprzedaja amerykanskie bramy garazowe AMARR

bo tak bardzo mi sie spodobaly :roll:

http://www.amarr.com.pl/

Ten adres znam tylko nie udalo mi sie znalesc dystrybutora aby zobaczyc na zywo :-?

piszą, że dopiero szukają przedstawicieli. zadzwoń do nich i zapytaj, ale wydaje mi się, że w pobliżu nikt się nie reklamował tymi bramami....

ciąg dalszy szukania wykonawcy... współpracował ktoś z ekipą pana Glińskiego??

Piotrek, mam prośbę. Jak natkniesz się w trakcie poszukiwań na wykonawcę z rejonu Goleniowa, Klinisk to zatrzymaj namiar i daj znać.

Oczywiście jesli sam nie będziesz zamierzał korzystać :-)