Gość Gosc123 30.01.2007 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 ja bym polozyl plyty G-K, nie bedzie roznicy materialow na polaczeniach ...hmm... 1. ...ale wówczas jest więcej płyt, na których (a dokładniej między którymi) mogš powstać pęknięcia... 2. Klejenie na placki na cianach szczytowych nie wišże się z gorszym przyleganiem? Po otynkowaniu wszelkie szparki sš mimo wszystko lepiej zasłonięte... Największa zaleta płyt jakš ja widzę to brak mokrych prac, co bardzo usprawni wykańczanie poddasza, ale... podczas budowy nie zawsze warto kierować się "krotkotrwałymi" oszczędnociami... Czy się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 30.01.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Didi - dziecko drogie - byl pewien starszy gosciu (widac ze nie stroni od alkoholu) i straszyl mnie, ze jak bede skladowac materialy na dzialce, to polowy miec nie bede!!! Naprawde tak kradna???? boje sie cokolwiek zostawiac na tej dzialce... Ciekawe kto to był? Czy wyglądał jak nieuczesany i niemyty chłopek? Ciemna karnacja i posiwiałe włosy kiedyś brunet? Jeśli tak to się nie przejmuj. Dla ciekawostki powiem ci, że do nas też przychodził i tak mówił, i jeszcze mówił, że my się na dawnym cmentarzu budujemy i że napewno wykopiemy jakieś szczątki. A z budowy i poprzednio i teraz też NIC powtarzam NIC nam nie zginęło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 30.01.2007 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Jakie szerokie macie parapety wewnetrzne i z czego . Myslalam o 30 cm czy to nie za malo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 30.01.2007 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 ja bym polozyl plyty G-K, nie bedzie roznicy materialow na polaczeniach ...hmm... 1. ...ale wówczas jest więcej płyt, na których (a dokładniej między którymi) mogš powstać pęknięcia... 2. Klejenie na placki na cianach szczytowych nie wišże się z gorszym przyleganiem? Po otynkowaniu wszelkie szparki sš mimo wszystko lepiej zasłonięte... Największa zaleta płyt jakš ja widzę to brak mokrych prac, co bardzo usprawni wykańczanie poddasza, ale... podczas budowy nie zawsze warto kierować się "krotkotrwałymi" oszczędnociami... Czy się mylę? Generalnie chodzilo mi o unikniecie wilgoci, to zawsze mniej w domu - zwlaszcza nowym jezeli beda polozone wlasciwie tzn. z siatka wtopiona w mase szpachlowa to pekniec bedzie minimum. Ale oczywiscie decyzja nalezy do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolly 30.01.2007 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 DIDI - tak wlasnie ten gosciu!!! Mowisz, ze nieszkodliwy??? Ale niestety reklame okolicy robi niezla! To straszne, ze powoli przyzwyczajamy sie do kradziezy, zamiast ja napietnowac!! Powoli reagujemy na takie zachowanie, jak na normalnosc!!! Ale stal wole trzymac u siebie niz na dzialce... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc123 30.01.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Jakie szerokie macie parapety wewnetrzne i z czego . Myslalam o 30 cm czy to nie za malo Jak lubisz na nim siedzieć i czytać ksišżkę, to może i za mało Sprawdzę u siebie, ale chyba mamy 25 na głębokoć i 3,5 cm wysokoć i nie uważamy żeby były za płytke. Kwiatki w razie czego się mieszczš Parapety sš drewniane-klejone (sosna). Zabezpieczyłem je przed zbyt szybkim ciemnieniem i polakierowałem półmatem. Teraz w zależnoci od potrzeb można je zabejcować. Bardzo chcielimy mieć takie same ale dębowe, zrezygnowalimy ze względu na cenę i trochę pod tym względem żałujemy. Konglomerat jest bardzo ładny, ale jednak nie ma tego wrażenia przytulnoci. Teraz będę zamawiał jeszcze na poddasze i też wezmę drewniane. Kwestia szerokoci parapetu to nie wszystko, zależy ile wystaje poza cianę jakiej sš gruboci i jak głęboko osadzone jest okno To wszystko ma wpływ na wyglšd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 30.01.2007 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Jakie szerokie macie parapety wewnetrzne i z czego . Myslalam o 30 cm czy to nie za malo Jak lubisz na nim siedzieć i czytać ksišżkę, to może i za mało Sprawdzę u siebie, ale chyba mamy 25 na głębokoć i 3,5 cm wysokoć i nie uważamy żeby były za płytke. Kwiatki w razie czego się mieszczš Parapety sš drewniane-klejone (sosna). Zabezpieczyłem je przed zbyt szybkim ciemnieniem i polakierowałem półmatem. Teraz w zależnoci od potrzeb można je zabejcować. Bardzo chcielimy mieć takie same ale dębowe, zrezygnowalimy ze względu na cenę i trochę pod tym względem żałujemy. Konglomerat jest bardzo ładny, ale jednak nie ma tego wrażenia przytulnoci. Teraz będę zamawiał jeszcze na poddasze i też wezmę drewniane. Kwestia szerokoci parapetu to nie wszystko, zależy ile wystaje poza cianę jakiej sš gruboci i jak głęboko osadzone jest okno To wszystko ma wpływ na wyglšd... Okno bedzie osadzone mocno z przodu wiec 30 chyba bylo by optymalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 30.01.2007 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 DIDI - tak wlasnie ten gosciu!!! Mowisz, ze nieszkodliwy??? Ale niestety reklame okolicy robi niezla! To straszne, ze powoli przyzwyczajamy sie do kradziezy, zamiast ja napietnowac!! Powoli reagujemy na takie zachowanie, jak na normalnosc!!! Ale stal wole trzymac u siebie niz na dzialce... Pozdrawiam. Rzeczywiscie takie zulostwo to nerwy i przygnebiajace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 30.01.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 DIDI - tak wlasnie ten gosciu!!! Mowisz, ze nieszkodliwy??? Ale niestety reklame okolicy robi niezla! To straszne, ze powoli przyzwyczajamy sie do kradziezy, zamiast ja napietnowac!! Powoli reagujemy na takie zachowanie, jak na normalnosc!!! Ale stal wole trzymac u siebie niz na dzialce... Pozdrawiam. Daj jemu flaszke i powiedz, żeby miał oko na Twoją działkę - my tak zrobilismy. Dla kolejnej ciekawostki powiem Ci, że kiedyś nie wiedząc z kim rozmawia a rozmawiał z moją Mamą powiedział, że "ten ogrodnik co tu mieszka to jak sie budował to tak porył drogę, że teraz będzie miał sprawę w sądzie i bedzie musiał płacić i naprawić drogę". Mama przyszła do domu przestraszona i pytała czemu nic jej nie mówilismy, że mamy sprawę w sądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacha72 30.01.2007 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 witammam krokwie szer od 16-18 cm zastanawiam sie jakiej grubości zastosować wełne 15 cm czy 20 cm???? czy mozna np dac grubszą??? bo potem chce wrzucić jeszcze 5 cm na wierzch ktos miał podobny problem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 30.01.2007 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 ja bym polozyl plyty G-K, nie bedzie roznicy materialow na polaczeniach ...hmm... 1. ...ale wówczas jest więcej płyt, na których (a dokładniej między którymi) mogš powstać pęknięcia... 2. Klejenie na placki na cianach szczytowych nie wišże się z gorszym przyleganiem? Po otynkowaniu wszelkie szparki sš mimo wszystko lepiej zasłonięte... Największa zaleta płyt jakš ja widzę to brak mokrych prac, co bardzo usprawni wykańczanie poddasza, ale... podczas budowy nie zawsze warto kierować się "krotkotrwałymi" oszczędnociami... Czy się mylę? My własnie z powodów wilgotnośiocwych dalismy wszędzie płyty GK; nie uniknelismy kilku peknięć, ale tylko tam, gdzie partaczom nie chciało dołozyć sie siatki. Generalnie całe poweirzchnie scian i sufitów trzymaja sie bardzo dobrze już 2 rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 30.01.2007 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Witam popołudniowo Chudziak wylany - zdjęcia w galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 30.01.2007 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 no to gratulacje farciarzu w końcu wymodliłeś pogodę fotki ładne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 30.01.2007 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 no to gratulacje farciarzu w końcu wymodliłeś pogodę fotki ładne teraz tylko 2 tygodnie > 0 stopni i będą stały ściany parteru. Dzięki naszemu forum udało mi się znaleźć klej "zimowy" do BK więc prace mogą trwać przy spadkach temperatury w nocy do -10 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 30.01.2007 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 ....ja bym polozyl plyty G-K, nie bedzie roznicy materialow na polaczeniach Ja wolę tynk. Mam w mieszkaniu jedną ścianę z G-K i: wytrzymałośc pod znakiem zapytania, w przypadku niedoróbek wykonawczych pękanie w miejscach łączenia,, trudniejsze wieszanie czegoś na ścianie. Bodekku ma szkieletora i wszystkie ściany z płyt, więc pewnie oswoił potwora ale ja wolę tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chokie 30.01.2007 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 witam mam krokwie szer od 16-18 cm zastanawiam sie jakiej grubości zastosować wełne 15 cm czy 20 cm???? czy mozna np dac grubszą??? bo potem chce wrzucić jeszcze 5 cm na wierzch ktos miał podobny problem??? Mam podobnej grubosci krokwie. Dalam 15 cm warstwe welny a na wierzch kolejna warstwe grubosci 5 cm na zakladke na stelazu. Nie powiem jak sie sprawdza bo jeszcze nie mieszkam. Wyjdzie w przyszlosci. Dodam ze dach mam odeskowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chokie 30.01.2007 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Kacha72 tu masz podobny temat: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=18238 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 30.01.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 witam mam krokwie szer od 16-18 cm zastanawiam sie jakiej grubości zastosować wełne 15 cm czy 20 cm???? czy mozna np dac grubszą??? bo potem chce wrzucić jeszcze 5 cm na wierzch ktos miał podobny problem??? Wełna musi się rozprężyc, więc na pewno nie możesz dac jej więcej, niż wynosi grubośc krokwi. Dodatkowo zwróc uwagę na rodzaj folii paroprzepuszczalnej. Jeśli jest wysokoparoprzepuszczalna, możesz dac wełnę na styk z folią, jeśli nisko - musisz zostawic pustkę powietrzną około 3 - 4 cm. Ja przy swoich 18 -centymetrowych krokwiach i wysokoparoprzepuszczalnej folii dałam 15 cm Isover Super Maty (i 5 cm tej samej wełny na ruszt). Wolałam zostawic pustkę powietrzną, chociaż teoretycznie nie musiałam, ale mam nadzieję, że zabezpieczy mnie to przed konsekwencją ewentualnych błędów wykonawcy. Do niedawna mówiono, że 15 cm ocieplenia wystarczy. Owszem, 15 cm wełny o lambdzie 0,039 da na całej przegrodzie dachu współczynnik k= 0,3 ( taki współczynnik wynika z Polskiej Normy), natomiast takim najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem, zmniejszającym koszty ogrzewania jest 18 cm między krokwie + 5 cm między ruszt do płyty G-K. Pozwoli to na zakrycie mostków termicznych, jakimi są krokwie. W Twim przypadku, gdy masz przekrój krokwi, który uniemożliwia Ci położenie grubszej warstwy (jeśli zdecydujesz się na pozostawienie pustki lub przy krokwiach 16 cm) warto kupić produkt o lepszym współczynniku przenikania ciepła lambda. Możesz wybrac wełnę o lepszym lambda: 0,035 - Isomata Isover, DF35 Ursa, Toprock Rockwool. Najlepsza jest Supermata Isover - lambda 0,033. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 30.01.2007 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Mam podobnej grubosci krokwie. Dalam 15 cm warstwe welny a na wierzch kolejna warstwe grubosci 5 cm na zakladke na stelazu. Nie powiem jak sie sprawdza bo jeszcze nie mieszkam. Wyjdzie w przyszlosci. Dodam ze dach mam odeskowany. A co z pustką powietrzną? Przy pełnym deskowaniu jest absolutnie niezbędna. Warto ją też wyliczyc w zależności od powierzchni połaci. Dopiero teraz dotarło do mnie, że masz krokwie 18 cm. Wobec tego moja uwaga na temast pustki Cię nie dotyczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 30.01.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Witam popołudniowo Chudziak wylany - zdjęcia w galerii Gratulacje Czy robiles uziom fundamentowy, bo mi sie zdaje ze na zdjeciach widac bednarke ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts