Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Czy nie wiecie gdzie jeszcze mozna kupic kawalek ziemi moze byc rolna pod budowe domku szukam juz kilka miesiecy ale nie moge nic fajnego znalesc, moze macie jakis kontakt kto sprzedaje dzialki w okolicach Dobrej Sz. Doluj, Koscina. Zaznacze ze nie zalezy mi na szybkim wybudowaniu sie.

Fajne dzialki widzialam w Dobrej nieuzbrojone widzialam po 53 tys 900 m

na

http://www.romanowicz.pl

one znajduja sie jak wyjedziesz z dobrej na grzepnice taki przesmyk pomiedzy lasem

Kiedys tam byla tablica sprzedawane przez wlasciciela (juz nie posiadam tego numeru telefonu )

Gość Gosc123
Jakie szerokie macie parapety wewnetrzne i z czego . Myslalam o 30 cm czy to nie za malo :lol:

Jak lubisz na nim siedzieć i czytać ksišżkę, to może i za mało ;)

Sprawdzę u siebie, ale chyba mamy 25 na głębokoć i 3,5 cm wysokoć i nie uważamy żeby były za płytke. Kwiatki w razie czego się mieszczš ;) Parapety sš drewniane-klejone (sosna). Zabezpieczyłem je przed zbyt szybkim ciemnieniem i polakierowałem półmatem. Teraz w zależnoci od potrzeb można je zabejcować. Bardzo chcielimy mieć takie same ale dębowe, zrezygnowalimy ze względu na cenę i trochę pod tym względem żałujemy.

Konglomerat jest bardzo ładny, ale jednak nie ma tego wrażenia przytulnoci. Teraz będę zamawiał jeszcze na poddasze i też wezmę drewniane.

Kwestia szerokoci parapetu to nie wszystko, zależy ile wystaje poza cianę jakiej sš gruboci i jak głęboko osadzone jest okno :) To wszystko ma wpływ na wyglšd...

Okno bedzie osadzone mocno z przodu wiec 30 chyba bylo by optymalne :lol:

Sprawdziłem - na głębokość 24 cm + pewnie ze 2 cm pod ramę okna, wysokość 3 cm. Poza mur Wystaje 4 cm. Jestem zadowolony z efektu.

Ale jak ktoś lubi większą powierzchnię parapetową, to czemu nie...

Jakie szerokie macie parapety wewnetrzne i z czego . Myslalam o 30 cm czy to nie za malo :lol:

Jak lubisz na nim siedzieć i czytać ksišżkę, to może i za mało ;)

Sprawdzę u siebie, ale chyba mamy 25 na głębokoć i 3,5 cm wysokoć i nie uważamy żeby były za płytke. Kwiatki w razie czego się mieszczš ;) Parapety sš drewniane-klejone (sosna). Zabezpieczyłem je przed zbyt szybkim ciemnieniem i polakierowałem półmatem. Teraz w zależnoci od potrzeb można je zabejcować. Bardzo chcielimy mieć takie same ale dębowe, zrezygnowalimy ze względu na cenę i trochę pod tym względem żałujemy.

Konglomerat jest bardzo ładny, ale jednak nie ma tego wrażenia przytulnoci. Teraz będę zamawiał jeszcze na poddasze i też wezmę drewniane.

Kwestia szerokoci parapetu to nie wszystko, zależy ile wystaje poza cianę jakiej sš gruboci i jak głęboko osadzone jest okno :) To wszystko ma wpływ na wyglšd...

Okno bedzie osadzone mocno z przodu wiec 30 chyba bylo by optymalne :lol:

Sprawdziłem - na głębokość 24 cm + pewnie ze 2 cm pod ramę okna, wysokość 3 cm. Poza mur Wystaje 4 cm. Jestem zadowolony z efektu.

Ale jak ktoś lubi większą powierzchnię parapetową, to czemu nie...

Ale czy okna masz montowane po srodku

Bo jak dam grube ocieplenie to myslalam troche dac okna do przodu

Witam!

Bryta: z montażem okien to generalnie jest tak jeśli masz zamiar dać ocieplenie to daje się okna "na krawędzi" a jeśli ściana ma być jednowarstwowa to po środku. Nawet gdy przychodzą do wymierzania okien to sami o tym mówią.

Ale o ile dobrze rozumiem to parapet wewn troche wchodzi pod okno

to czy z zewnetrznym tez tak jest .

U mnie dwowarstwowa sciana .

Witam!

Bryta: z montażem okien to generalnie jest tak jeśli masz zamiar dać ocieplenie to daje się okna "na krawędzi" a jeśli ściana ma być jednowarstwowa to po środku. Nawet gdy przychodzą do wymierzania okien to sami o tym mówią.

ja gdy zamawiałam okna pytano się mnie czy będą parapety i jakiej grubości i pamiętam, że te okna miały taką wypustkę na parapet wewnętrzny a jeśli chodzi o parapet zewnętrzny to zawsze przy obróbce zostaje trochę miejsca na zamontowanie go.

Witam!

ja gdy zamawiałam okna pytano się mnie czy będą parapety i jakiej grubości i pamiętam, że te okna miały taką wypustkę na parapet wewnętrzny a jeśli chodzi o parapet zewnętrzny to zawsze przy obróbce zostaje trochę miejsca na zamontowanie go.

Dzieki Didi

A jak tam Emilka mocno placze po nocach czy z tych spokojnych dzieci co przesypiaja cala noc :lol:

Gość Gosc123
Witam!

Didi, święta racja. Ja mam jednowarstwową ścianę i okna po środku (mniej-więcej ;) ). Sąsiad ocieplał i miał okna na krawędzi, po ociepleniu ma jakby wpuszczone. Parapety zewnętrzne również wchodzą nieco po ramę, przynajmniej powinny. Potem się je jeszcze uszczelnia silikonem. Jeśli chodzi o parapety zewnętrzne to sam montaż zależy od rodzaju parapetu, trzeba to uwzględnić.

Witam!

Dzieki Didi

A jak tam Emilka mocno placze po nocach czy z tych spokojnych dzieci co przesypiaja cala noc :lol:

na razie to chodzę lekko niewyspana, ale mam nadzieję, że bedzie lepiej

Bryta, co Ty rozumiesz przez "trochę z przodu"? :o

Istnieją sztywne zasady określające prawidłowe osadzenie okna w zależności od rodzaju muru i nie wolno ich lekceważyc.

Chodzi mi zeby nie wygladalo glupio przy duzym ociepleniu .Ale tak ja pisza ze przy dwuwarstwowej osadza sie je z przodu tez tak myslalam ze to optymalne :D

Bryta, co Ty rozumiesz przez "trochę z przodu"? :o

Istnieją sztywne zasady określające prawidłowe osadzenie okna w zależności od rodzaju muru i nie wolno ich lekceważyc.

Chodzi mi zeby nie wygladalo glupio przy duzym ociepleniu .Ale tak ja pisza ze przy dwuwarstwowej osadza sie je z przodu tez tak myslalam ze to optymalne :D

bryta, okna osadza się tak, aby tworzyły jedną płaszczyznę ze ścianą główną w przypadku ścian dwu i trzywarstwowych. nawet jeśli dajesz grube docieplenie. a to dlatego, że do docieplenia przecież okna nie przymocujesz....

Witam wszystkich, czy ktoś z szanownych furomowiczów budował stan surowy z Panem Markiem Capiewskim, Pan ten budzi zaufanie i zamierzam z nim podpisać na dniach umowę. Z góry dziękuję.

hmmm... poczekaj z podpisywaniem umowy na opinie innych inwestorów. jeżeli nikt z forum nie ma doświadczeń najpierw poproś gościa o adresy dotychczas wybudowanych domów i porozmawiaj z właścicielami. to, że budzi zaufanie to zdecydowanie za mało, aby powierzyć inwestycję wartą kilkaset tysięcy właśnie jemu....