Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Ale czy okna masz montowane po srodku

Bo jak dam grube ocieplenie to myslalam troche dac okna do przodu

Bryta, co Ty rozumiesz przez "trochę z przodu"? :o

Istnieją sztywne zasady określające prawidłowe osadzenie okna w zależności od rodzaju muru i nie wolno ich lekceważyc.

Chodzi mi zeby nie wygladalo glupio przy duzym ociepleniu .Ale tak ja pisza ze przy dwuwarstwowej osadza sie je z przodu tez tak myslalam ze to optymalne :D

bryta, okna osadza się tak, aby tworzyły jedną płaszczyznę ze ścianą główną w przypadku ścian dwu i trzywarstwowych. nawet jeśli dajesz grube docieplenie. a to dlatego, że do docieplenia przecież okna nie przymocujesz....

Tak zrobie czy liczba (kotw -chyba tak to sie nazywa jest standardowa)

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Bryta, co Ty rozumiesz przez "trochę z przodu"? :o

Istnieją sztywne zasady określające prawidłowe osadzenie okna w zależności od rodzaju muru i nie wolno ich lekceważyc.

Chodzi mi zeby nie wygladalo glupio przy duzym ociepleniu .Ale tak ja pisza ze przy dwuwarstwowej osadza sie je z przodu tez tak myslalam ze to optymalne :D

bryta, okna osadza się tak, aby tworzyły jedną płaszczyznę ze ścianą główną w przypadku ścian dwu i trzywarstwowych. nawet jeśli dajesz grube docieplenie. a to dlatego, że do docieplenia przecież okna nie przymocujesz....

Tak zrobie czy liczba kotw (chyba tak to sie nazywa) jest standardowa?

z tego co wiem przynajmniej po dwie na dłuższy i jedna na krótszy bok okna, ale częściej daje się odpowiednio trzy i dwie...

Witam wszystkich, czy ktoś z szanownych furomowiczów budował stan surowy z Panem Markiem Capiewskim, Pan ten budzi zaufanie i zamierzam z nim podpisać na dniach umowę. Z góry dziękuję.

hmmm... poczekaj z podpisywaniem umowy na opinie innych inwestorów. jeżeli nikt z forum nie ma doświadczeń najpierw poproś gościa o adresy dotychczas wybudowanych domów i porozmawiaj z właścicielami. to, że budzi zaufanie to zdecydowanie za mało, aby powierzyć inwestycję wartą kilkaset tysięcy właśnie jemu....

dzieki , napewno masz rację, pojeżdzę w weekend i pogadam z inwestorami którym budował, no i poczekam na opinię furomowiczów :roll:

WITAM WSZYSTKICH WIECZORKIEM!!!!!!! :p :p :p

Dawno tu nie zagladałam bo pracuję i nawet nie mam czasu.U mnie troche sie pokaplikowało ale juz sie rozwiązuja pomału papierkowe sprawy :wink: :wink: :wink: bo juz myslałam ze ugrzęznę w nich na dobre.Ale jakoś to przezyłam.Jestem na etapie adaptacji projektu i myślę ze juz wszystko pójdzie gładko :roll: :roll:

POZDRAWIAM wszystkich serdecznie! ! !

Bryta, co Ty rozumiesz przez "trochę do przodu"? :o

Witam wszystkich!

trobe, czy moge prosić o te zasady? lub może podasz informacje gdzie je uzyskać?

Jak długo są ważne odbiory? Np. kominiarski albo woda? Z jakichś przepisów to wynika? A może ktoś wie...?

z tego co słyszałam to kominiarski podobno 3 miesiące.

Niestety nie wiem z jakich przepisów to wynika

Stasiek chyba wprowadziłam cię w błąd :oops: do odbioru potrzebna jest tzw. próba szczelności instalacji gazowej ale jest ważna 6 miesięcy.

Witam wieczorowo :)

czy ktoś z Was ma okna drewniane sokółki, dostałem dziś ofertę i są one tańsze ok 30 % np. od pozbudu i ms, z tego samego drewna, czy tak bardzo odstają jakością?

A gdzie robiliscie wycene na Sokolke

struga 25, Pan Radek , podobno jeszcze jak się w lutym zamówi to dodatkowo 5%, ale może to taki chwyt zachęcający :wink:

czy ktoś z Was ma okna drewniane sokółki, dostałem dziś ofertę i są one tańsze ok 30 % np. od pozbudu i ms, z tego samego drewna, czy tak bardzo odstają jakością?

struga 25, Pan Radek , podobno jeszcze jak się w lutym zamówi to dodatkowo 5%, ale może to taki chwyt zachęcający :wink:

może cena netto i bez montażu? albo bez okuć? :wink:

oczywiście szydas, bez okuć i bez szyb, kurcze nie zauważyłem :wink:

oczywiście szydas, bez okuć i bez szyb, kurcze nie zauważyłem :wink:

:D :D :D :D :D :D :D

a tak w ogóle witam sobotnio :D

cześć! forumowicze :D

Dziękuję za odpowiedzi na temat wiązarów. Żeby mieć jakieś rozeznanie, czekamy jeszcze na ofertę od pana Daszkiewicza z firmy Truss System ze Stargardu Szcz. Ale powoli oswajamy się z myślą, że mając taki duży dach, zapłacimy za niego górę pieniędzy. :cry: !!

Odpowiadam na pytanie Szydasa i być może innych zainteresowanych: kupiliśmy działkę od Agrowestu na osiedlu przy Sportowej. Numer naszej działki to 1024/18 - okolice zbiornika melioracyjnego. Mamy już pozwolenie na budowę, wybranego (z polecenia) kierownika budowy, wybranego ( z polecenia) wykonawcę - i tu pytanie do Miraśki- czy to prawda, że pan Piotr Czech budował Twój dom? Bardzo proszę o jakieś opinie! Tylko dobre!, bo jesteśmy z Nim już "po słowie" :o

pozdrawiam wszystkich sobotnio! - z pracy buuu :cry:

to jeszcze raz ja! Zapomniałam zapytać o tajemniczą listę rankingową która co rusz wypływa w czyimś mailu. Jak można ją zdobyć.? Wysyłałam maila na gaiger - ale nic nie przyszło... Nie piszę "usuń tu" :D ale może robię inny błąd? nie wiem...