Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Odpowiadam na pytanie Szydasa i być może innych zainteresowanych: kupiliśmy działkę od Agrowestu na osiedlu przy Sportowej. Numer naszej działki to 1024/18 - okolice zbiornika melioracyjnego.

a to witamy sąsiada, do stawu rzut kamieniem :D :D tylko wymiana gruntu was czeka, albo palowanie :-?

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

proszę nie straszyć nowicjuszy! :o ,

Wykonawca na działce był, zobaczył, rzucił głośno: "ale bagno", ale o wymianie gruntu lub palowaniu nic nie wspomniał! Zrobiliśmy latem badania geologiczne, grunty mamy dobre( tylko mokre he,he :lol: ), pod warstwą humusu są "dobre" piaski -i tej wersji się będę trzymać!! :D :D :D

Skoro od Twojej działki do zbiornika jest "rzut kamieniem" i od mojej też, to może.....??????? jesteśmy sąsiadami? :wink:

proszę nie straszyć nowicjuszy! :o ,

Wykonawca na działce był, zobaczył, rzucił głośno: "ale bagno", ale o wymianie gruntu lub palowaniu nic nie wspomniał! Zrobiliśmy latem badania geologiczne, grunty mamy dobre( tylko mokre he,he :lol: ), pod warstwą humusu są "dobre" piaski -i tej wersji się będę trzymać!! :D :D :D

Skoro od Twojej działki do zbiornika jest "rzut kamieniem" i od mojej też, to może.....??????? jesteśmy sąsiadami? :wink:

a, jeśli geolog zrobił swoje to ok, ale te dwa domy co się teraz tam budują musiały wymienić grunt. ja jestem na 1024/49

Witam sobotnio.

Czy ktoś może orientuje się jak dobrać średnicę rynien do dachu, nie mam tego w projekcie - wyceny na dach dostałem z rynnami 130.

Dziś po sporych poszukiwaniach udało mi się także dostać papę "czarną mambę" 8)

gdzieś widziałem tabelę dobierania średnicy rynien do długości połaci dachu (czyli krokwi). jak znajdę znowu to wrzucę link, ale wydaje mi się że między 6-8 m to właśnie 130 było... :roll:

Witam wszystkich!

trobe, czy moge prosić o te zasady? lub może podasz informacje gdzie je uzyskać?

Skorzystaj z linków podanych przez Tomadynę kilka postów wcześniej. Tam jest wszystko dokładnie wytłumaczone.

Widziałem już, że tomadyna podrzucił odpowiednie namiary ale nie zdązyłem dać znać, że przyjąłem :-)

Witam sobotnio.

Czy ktoś może orientuje się jak dobrać średnicę rynien do dachu, nie mam tego w projekcie - wyceny na dach dostałem z rynnami 130.

Dziś po sporych poszukiwaniach udało mi się także dostać papę "czarną mambę" 8)

gdzieś widziałem tabelę dobierania średnicy rynien do długości połaci dachu (czyli krokwi). jak znajdę znowu to wrzucę link, ale wydaje mi się że między 6-8 m to właśnie 130 było... :roll:

Witam niedzielnie

Już znalazłem te średnice rynien.

http://www.atlas.com.pl/miesiecznik/pazdziernik04/19-20.pdf

Czym zabezpieczacie wystające z chudziaka podejścia wody do domu tak by nie zamarzły, a jednocześnie by była możliwość korzystania okresowego z wody.

Obecnie mam spuszczoną wodę z tego kawałka rury, jednak od środy ruszam z pracami i trochę się obawiam że nocą może przymarznąć :x

dawno, dawno temu, jak jeszcze nie było nowoczesnych, plastikowych wodociągów ani piankowych otulin do rur to widziałem dwa patenty - jeden to owinięcie wełną mineralną i kawałkiem folii, drugi to cegła ogrzana w ognisku i założenie na całość worka od cementu. a teraz to chyba najprościej spuszczać wodę z rury w studzience wodomierzowej na noc a rano odkręcać od nowa.

Czym zabezpieczacie wystające z chudziaka podejścia wody do domu tak by nie zamarzły, a jednocześnie by była możliwość korzystania okresowego z wody.

Obecnie mam spuszczoną wodę z tego kawałka rury, jednak od środy ruszam z pracami i trochę się obawiam że nocą może przymarznąć :x

dawno, dawno temu, jak jeszcze nie było nowoczesnych, plastikowych wodociągów ani piankowych otulin do rur to widziałem dwa patenty - jeden to owinięcie wełną mineralną i kawałkiem folii, drugi to cegła ogrzana w ognisku i założenie na całość worka od cementu. a teraz to chyba najprościej spuszczać wodę z rury w studzience wodomierzowej na noc a rano odkręcać od nowa.

Piankowa otulina rury PVC nie zabezpieczy jej przed mrozem - więc rzeczywiście chyba bedzie najlepiej spuszczać wodę.