Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

http://images12.fotosik.pl/34/c83f24c94c59e906.jpg

Czy ktos z Was ma tak ze na parterze w sypialni zamiast okna drzwi balkonowe na taras

Czy to sie sprawdza i czy duze sa straty ciepla

Przez chwile rozwazalismy ten pomysl czy aby nie zastosowac u siebie bo kusilo nas "wprowadzenie" ogrodu rowniez do sypialni jej rozswietlenie itp, jednak zrezygnowalismy poniewaz do takich drzwi powinno byc oczywiscie wygodne dojscie a nie przeciskanie sie miedzy lozkiem czy innymi komodami, wiec moim zdaniem do zastosowania w sypialniach od 20m2 w gore (u nas tylko 15m2),

w sypialni na parterze - takie drzwi w moga powodowac lekki dyskomfort psychiczny ,ze Ci ktos zaglada itp, i oczywiscie jakby nie bylo jest to rozwiazanie drozsze niz po prostu okno. Taki tok myslenia my zastosowalismy stad decyzja na nie.

pozdrawiam.

U mnie jest tak

http://images11.fotosik.pl/41/56248842125e1f3d.jpg

i troche mnie kusi zmienic na 3 dlugie okna :D

dzien dobry grupie,

bryta,

o, to wreszcie wiem sasiadko jaki bedziesz miala domek :D Na pierwszy rzut oka wyglada baaaardzo zgrabnie.

taki zwykly prosty bez balkonow itp ale ostatnio zastanawiam sie czy nie za prosty 8)

witam

mam krokwie szer od 16-18 cm zastanawiam sie jakiej grubości zastosować wełne 15 cm czy 20 cm???? czy mozna np dac grubszą??? bo potem chce wrzucić jeszcze 5 cm na wierzch ktos miał podobny problem???

Wełna musi się rozprężyc, więc na pewno nie możesz dac jej więcej, niż wynosi grubośc krokwi. Dodatkowo zwróc uwagę na rodzaj folii paroprzepuszczalnej. Jeśli jest wysokoparoprzepuszczalna, możesz dac wełnę na styk z folią, jeśli nisko - musisz zostawic pustkę powietrzną około 3 - 4 cm.

Ja przy swoich 18 -centymetrowych krokwiach i wysokoparoprzepuszczalnej folii dałam 15 cm Isover Super Maty (i 5 cm tej samej wełny na ruszt). Wolałam zostawic pustkę powietrzną, chociaż teoretycznie nie musiałam, ale mam nadzieję, że zabezpieczy mnie to przed konsekwencją ewentualnych błędów wykonawcy.

Do niedawna mówiono, że 15 cm ocieplenia wystarczy. Owszem, 15 cm wełny o lambdzie 0,039 da na całej przegrodzie dachu współczynnik k= 0,3 ( taki współczynnik wynika z Polskiej Normy), natomiast takim najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem, zmniejszającym koszty ogrzewania jest 18 cm między krokwie + 5 cm między ruszt do płyty G-K. Pozwoli to na zakrycie mostków termicznych, jakimi są krokwie.

W Twim przypadku, gdy masz przekrój krokwi, który uniemożliwia Ci położenie grubszej warstwy (jeśli zdecydujesz się na pozostawienie pustki lub przy krokwiach 16 cm) warto kupić produkt o lepszym współczynniku przenikania ciepła lambda.

Możesz wybrac wełnę o lepszym lambda: 0,035 - Isomata Isover, DF35 Ursa, Toprock Rockwool.

Najlepsza jest Supermata Isover - lambda 0,033.

A co myślicie o takim rozwiązaniu:

Nad poddaszem użytkowym mam spory strych (ok. 2m wysokości w kalenicy), który zamierzam użytkować jako garderobę na niesezonowe ciuchy i schowek. Strych jest doświetlony ciepłym wyłazem U=1,5.

Zamierzam między krokwie 18cm dać 15 cm wełny. Ruszt na krokwie z dodatkowym ociepleniem 5 cm dać tylko na skosy między ścianką kolankową a sufitem podwieszanym na poddaszu. Wełnę lub styropian dać w poziomie między jętki (między sufitem podwieszanym a podłogą strychu z płyt osb).

W ten sposób powstanie izolacja między poddaszem a strychem, żeby całe ciepłe powietrze nie uciekało na strych.

Witam poniedziałkowo.

Mam pytanko możecie mi podać jakiś namiar na sklepy gdzie jest duży wybór oświetlenia , chodzi mi o oświetlenie do łazienki sufitowe i kinkiety. Może ktoś z was ostatnio rozglądał się za czymś takim.

wbrew pozorom polecam Castoramę (najlepiej na Ku Słońcu)

Witam poniedziałkowo.

Mam pytanko możecie mi podać jakiś namiar na sklepy gdzie jest duży wybór oświetlenia , chodzi mi o oświetlenie do łazienki sufitowe i kinkiety. Może ktoś z was ostatnio rozglądał się za czymś takim.

No właśnie problem w tym,że w sobotę przekopałem wzdłuż i w szerz stanowisko z oświetleniem na Ku slońcu i nic. Fakt, oświetlenie jaest ale wtbór raczej nie powala na kolana. :wink:

Witam poniedziałkowo.

No właśnie problem w tym,że w sobotę przekopałem wzdłuż i w szerz stanowisko z oświetleniem na Ku slońcu i nic. Fakt, oświetlenie jaest ale wtbór raczej nie powala na kolana. :wink:

A może salon światła na Struga visa vi Nomi...??

Witam poniedziałkowo.

No wiesz, jest jeszcze cała ulica Jagiellońska z salonami oświetleniowymi, ale, na moja kieszeń tam nic nie było 8) oraz ze 3 salony w TopShoppingu.

Maro no to może przez Mierzyn będzie ci po drodze...otworzyli niedawno nowy salon przed skrzyżowaniem z Topolową ( jak się jedzie od strony Geanta, po lewej stronie) nie wiem jak cenowo się przedstawia ale znajoma parę lamp dla siebie tam znalazła. A i jeszcze na Ku Słońcu na terenie Selfy w salonie meblowym otworzyli niedawno taki mały sklepik...może tam coś znajdziesz.

pozdrawiam grupę :)