Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich

Mam prośbę do tych którzy maja już za sobą stan surowy otwarty, aby "pochwalili się" ile wyniosły ich materiały. Wiem że każdy dom jest inny i trudno porównywać ale interesuje mnie rząd wielkości. Po prostu jeden z kandydatów na wykonawcę policzył mi 120 tys zł za same materiały (twierdząc ze sam taniej nie znajdę) i nie wiem czy załatwiając materiały sam jestem w stanie coś zaoszczędzić z tej kwoty (do tej pory chciałem sam kupować). Wycena obejmowała budowę domu ok. 160 m2 pow. użytkowej, ściany z ceramiki 25 cm, dachówka również ceramiczna 200m2, żelbetowy strop 100m2 i schody, 3 kominy z pustaków ceramicznych obudowane klinkierem, pozostałe rzeczy mniemam jak u większości z Was. Podrzućcie jakieś kwoty abym miał orientację. Dzięki

P.S. Wcześniej się pomyliłem i wpisałem stan surowy zamknięty, chodziło mi o otwarty (mała różnica, nie? :D )

Witam wszystkich

Mam prośbę do tych którzy maja już za sobą stan surowy zamknięty, aby "pochwalili się" ile wyniosły ich materiały. Wiem że każdy dom jest inny i trudno porównywać ale interesuje mnie rząd wielkości. Po prostu jeden z kandydatów na wykonawcę policzył mi 120 tys zł za same materiały (twierdząc ze sam taniej nie znajdę) i nie wiem czy załatwiając materiały sam jestem w stanie coś zaoszczędzić z tej kwoty (do tej pory chciałem sam kupować). Wycena obejmowała budowę domu ok. 160 m2 pow. użytkowej, ściany z ceramiki 25 cm, dachówka również ceramiczna 200m2, żelbetowy strop 100m2 i schody, 3 kominy z pustaków ceramicznych obudowane klinkierem, pozostałe rzeczy mniemam jak u większości z Was. Podrzućcie jakieś kwoty abym miał orientację. Dzięki

jak na stan surowy zamknięty przy tej wielkości domu cena wydaje się być rozsądna. warto tylko w umowie ustalić, że cena jest ostateczna, wtedy nie interesują was podwyżki, a dodatkowo dobrze jest zrobić załącznik z wyszczególnieniem materiałów jakie mają być użyte (w sensie firmy, gatunku), żeby wykonawca nie ratował się jakimiś tanimi zamennikami.

Witam wszystkich, czy ktoś z szanownych furomowiczów budował stan surowy z Panem Markiem Capiewskim, Pan ten budzi zaufanie i zamierzam z nim podpisać na dniach umowę. Z góry dziękuję.

hmmm... poczekaj z podpisywaniem umowy na opinie innych inwestorów. jeżeli nikt z forum nie ma doświadczeń najpierw poproś gościa o adresy dotychczas wybudowanych domów i porozmawiaj z właścicielami. to, że budzi zaufanie to zdecydowanie za mało, aby powierzyć inwestycję wartą kilkaset tysięcy właśnie jemu....

dzieki , napewno masz rację, pojeżdzę w weekend i pogadam z inwestorami którym budował, no i poczekam na opinię furomowiczów :roll:

Witam przeciez namiary masz odemnie .A nie niewiadomo z kąd jeśli chodzi ci o jego budowy to proszę bardzo Dołuje ul. Rysia,oraz większość domów między Stobnem a Gumieńcami niepamiętam jak ta wioska się nazywa oraz wiele budów na Topolowej umnie robił ociepleni i elewacje ,ale gdybym miała możliwośc wcześniej z nim się spotkać napewno z czystym sumieniem wzieła bym go,jeśli chodzi o niego z ludżmi u niego jest rużnie,ale trzyma ich krótko sam nie pije i niepozwala im podczas pracy,a po drugie masz go zaraz obok budowy przecież mieszka niedaleko . A nazwisko jego to CZAPIESKI.

Witam grupe.Czy ktos moze polecic firme lub projektanta,salon z kuchniami.

Krzymi

Też jestem zainteresowana.

Czy ktoś z Was korzystał z usług jakiegoś projektanta pracującego przy którymś z salonów kuchennych w "TOP -coś tam"? :roll:

Nie wiem, czy warto u nich zamawiac projekt i/lub kupowac meble.

A co myślicie o takim rozwiązaniu:

Nad poddaszem użytkowym mam spory strych (ok. 2m wysokości w kalenicy), który zamierzam użytkować jako garderobę na niesezonowe ciuchy i schowek. Strych jest doświetlony ciepłym wyłazem U=1,5.

Zamierzam między krokwie 18cm dać 15 cm wełny. Ruszt na krokwie z dodatkowym ociepleniem 5 cm dać tylko na skosy między ścianką kolankową a sufitem podwieszanym na poddaszu. Wełnę lub styropian dać w poziomie między jętki (między sufitem podwieszanym a podłogą strychu z płyt osb).

W ten sposób powstanie izolacja między poddaszem a strychem, żeby całe ciepłe powietrze nie uciekało na strych.

Może byc.

Krzymi

Czy ktoś z Was korzystał z usług jakiegoś projektanta pracującego przy którymś z salonów kuchennych w "TOP -coś tam"? :roll:

Jakoś tak niedawno delf polecała salon na Jagiellońskiej (pod górkę, obok LO6).

Ja w końcu zamówiłam projekt u naszej architektki.

A gdzie zamawiasz/-mówiłaś meble?

Większośc z projektów w "TOP Shopping" kosztuje od 350 do 500 zł i można wliczyc to w koszty kuchni ale problem w tym, że nie wiem na który z salonów się zdecydowac.

A gdzie zamawiasz/-mówiłaś meble?

Większośc z projektów w "TOP Shopping" kosztuje od 350 do 500 zł i można wliczyc to w koszty kuchni ale problem w tym, że nie wiem na który z salonów się zdecydowac.

Projekt zamówiłam, żeby wiedzieć, gdzie zrobić gniazdka, podejścia pod baterie itp i mieć już koncepcję wnętrza. Koszt - butelka % 8) , bo po znajomości :wink: .

Meble pewnie zamawiać będę za parę miesięcy, jeszcze nie wiem gdzie.

Projekt zamówiłam, żeby wiedzieć, gdzie zrobić gniazdka, podejścia pod baterie itp i mieć już koncepcję wnętrza. Koszt - butelka % 8) , bo po znajomości :wink: .

Meble pewnie zamawiać będę za parę miesięcy, jeszcze nie wiem gdzie.

No cóż, takie rozplanowanie zrobiłam wstępnie podczas projektowania ale czas już zabrac się za zamówienie.

O ile się nie mylę przy Jagiellońskiej jest filia jednego ze sklepów z "Top Shopping".

Może to ci, u których projekt kosztuje 500 zł.(Tak rozróżniam, bo oczywiście nie pamiętam nazw. :wink: )

Krzymi

Mój bratanek skorzystał, ale do końca nie był zadowolony a wycena z tego salonu powaliła go na kolana ( z przerażenia)