Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Poszukuję umowy na wykonanie instalacji elektrycznej, posadzek, tynków.

Chętnie przyjmę na e-mail :D

Właśnie piszę taką umowę :wink: . Chętnie prześlę i wymienię poglądy :p .

Chętnie wymienię poglądy.

Ja kiedys szukajac umow znalazlem cos takiego moze sie i wam przyda http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=22707

Witam,

Jeśli chodzi o kominy:

1. Kominy murowane mają przekrój prostokątny, więc sadza osadzając się w narożnikach nie doprowadza tak szybko do zmniejszenia się światła w przewodzie jak w systemowych, gdzie przewód jest okrągły. A poza tym jak się komin (czy to murowany, czy systemowy) regularnie czyści i pali dobrym, wysuszonym drewnem, to do pożaru sadzy nie powinno dochodzić.

to prawda, pożar sadzy jest pewnym ekstremum, które nie powinno się nigdy zdarzyć. ale co jeśli się zdarzy? co do kształtu - prostokątny uniemożliwia np. wirowy ruch powietrza, który znacznie przyspiesza przepływ i oczyszczanie komina. w prostokątnym, a szczególnie o dużym przekroju przepływ może być dużo wolniejszy co sprzyja osadzaniu się sadzy. kominu przemysłowe zawsze były okrągłe właśnie z tego powodu.

2. Tak naprawdę to nikt nie wie, jak kominy systemowe będą wyglądać za kilkadziesiąt lat. Schiedel jest na rynku bodaj od lat dwudziestu.

to prawda.... trzeba poczekać :D

3. Komin murowany działa też jak dodatkowy grzejnik, bo cegła nagrzewa się od dymu, akumuluje ciepło i oddaje je przyległym pomieszczeniom. W kominach systemowych przewód ceramiczny jest odizolowany od ściany.

jak wiadomo są plusy dodatnie (akumulacja ciepła) i plusy ujemne (samozapłon przy pożarze sadzy) takiej sytuacji. ja wolędogrzewać się jednak zwykłym kaloryferem :D

ja mam kominy systemowe jeden schidla jeden w systemie presto - niestety tylko jedna hurtownia w Szczecinie prowadzi presto jest tańszy od schidla i w pełni z nim kompatybilny... miałam sytuacje w ktorej zabrakło mi wkładów presto i bez najmniejszego problemu domurowali schidla ........ jeżeli chodzi o murowane to wszystko prawda co napisaliście , jest jeszcze jedna kwestia murowany komin musi postawić naaaaprawde bardzo dobry murarz który nie jeden komin postawił należy więc sie zastanowic czy w waszych ekipach jest takowy specjalista.

jest jeszcze jedna kwestia murowany komin musi postawić naaaaprawde bardzo dobry murarz który nie jeden komin postawił należy więc sie zastanowic czy w waszych ekipach jest takowy specjalista.

To prawda. Z kominem systemowym poradzi sobie prawie każdy, do murowanego potrzeba starannego i doświadczonego fachowca.

Witam sobotnio,

przeglądając ostatnio forum zwróciłam uwagę, na budujących w mojej okolicy. Czyżbym miała sąsiadów?

Inwestorzy w Rurzycy i okolicach łączcie się !

pozdrawiam

Witamy,

niedługo właśnie mamy nadzieję rozpocząć, narazie mamy oczy pełne strachu :o :o :o

Witaj moonshine,

podobno strach ma wielkie oczy, więc nie ma co rozpaczać tylko wziąść się w garśc i zaczynać :D

My to nawet nie mielismy czasu sie zastanowić, praktycznie na wariata zostaliśmy inwestorami, ale może to i lepiej. Czym dłużej bym się zastanawiała to może decyzja byłaby zupelnie inna. W każdym bądź razie nie zalujemy.

Napisz jaki domek stawiacie i w której czesci Rurzycy?

pozdrowionka

Iwonka

Lista rozesłana.

Kogoś pominąłem? Ktoś dostał dwa razy? Komuś nicka przekręciłem?

Piszcie to poprawię. Tylko mailem, nie na forum bo mogę niedoczytać.

ja nie dostałam a zamówienie wysłałam 2 razy :cry:

Jesteś na pierwszym miejscu listy, musiałaś dostać. Jak nie to może to problem serwera pocztowego. Napisz do mnie maila to Ci w odpowiedzi wyślę jeszcze raz.

Czy bramy garażowe montowaliście przed tynkowaniem zaraz na końcu stanu surowego czy tak jak drzwi wejściowe po najgrubszych robotach ??

My po tynkowaniu i niewyobrazam sobie, żeby to zrobić odwrotnie.

Cały mechanizm podnoszenia bramy (automat) i prowadnice napewno byłyby utrudnieniem dla tynkarzy. Jakośc wykonania tych tynków w okolicach mechanizmu napewno byłaby o wiele niższa.

Witam,

Jeśli chodzi o kominy:

1. Kominy murowane mają przekrój prostokątny, więc sadza osadzając się w narożnikach nie doprowadza tak szybko do zmniejszenia się światła w przewodzie jak w systemowych, gdzie przewód jest okrągły. A poza tym jak się komin (czy to murowany, czy systemowy) regularnie czyści i pali dobrym, wysuszonym drewnem, to do pożaru sadzy nie powinno dochodzić.

to prawda, pożar sadzy jest pewnym ekstremum, które nie powinno się nigdy zdarzyć. ale co jeśli się zdarzy? co do kształtu - prostokątny uniemożliwia np. wirowy ruch powietrza, który znacznie przyspiesza przepływ i oczyszczanie komina. w prostokątnym, a szczególnie o dużym przekroju przepływ może być dużo wolniejszy co sprzyja osadzaniu się sadzy. kominu przemysłowe zawsze były okrągłe właśnie z tego powodu.

2. Tak naprawdę to nikt nie wie, jak kominy systemowe będą wyglądać za kilkadziesiąt lat. Schiedel jest na rynku bodaj od lat dwudziestu.

to prawda.... trzeba poczekać :D

3. Komin murowany działa też jak dodatkowy grzejnik, bo cegła nagrzewa się od dymu, akumuluje ciepło i oddaje je przyległym pomieszczeniom. W kominach systemowych przewód ceramiczny jest odizolowany od ściany.

jak wiadomo są plusy dodatnie (akumulacja ciepła) i plusy ujemne (samozapłon przy pożarze sadzy) takiej sytuacji. ja wolędogrzewać się jednak zwykłym kaloryferem :D

szydas, bedę udawał, że się wymądrzam ;-)

o ile wiem - tak na chłopski rozum - to jednak w domach jednorodzinnych chyba nigdy nie stosowano kominów jak w elektrociepłowniach? Zreszta chłopakom chyba by sie nie chciało murować do dziesiatego któregoś metra w górę ;-) Natomisat przy mniejszych kotłowniach, np. osiedlowych widziałem kominy prostokatne...

Zauważmy, to kominy murowane były standardem, istnieja w domach wybudowanych "za Niemca" i - o ile ktoś o nie jakoś dba - funkcjonują jak należy. Sysyemy kominowe to chyba jednak sposób na ułatwienie życia budowlańcom i skrócenie mąk inwestorom - taką mam koncepcję :-)

Szydas do kogo wystepowales o warunki podlaczenia wody i kanalizacji? I gdzie sie wybrac.

tam gdzie trzeba :wink: czyli wodociągi zachodnie w Goleniowie i urząd gminy w Dobrej, na parterze, nie pamiętam który pokój, ale pani w kasie powie ci na pewno. :D :D

Mialem nadzieje ze ominie mnie wizyta w Goleniowie. W Dobrej rozumiem ze kanaliza.

Lista rozesłana.

Kogoś pominąłem? Ktoś dostał dwa razy? Komuś nicka przekręciłem?

Piszcie to poprawię. Tylko mailem, nie na forum bo mogę niedoczytać.

ja nie dostałam a zamówienie wysłałam 2 razy :cry:

Witam

Poproszę też o listę rankingową.

I odrazu pytanie jak do listy dopisać swoje typy - te jasne i ciemne(oby jak naj mniej takich spotkać)