Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

delf

a skąd mnie było wiedzieć że tylko klaus listą rozporządza...kiedyś była ogólnie dostępna

dzięki więc za info

Witojcie!

Czytałam posty i chcę Was opiórkać...nie wszystkich oczywiście a tych, którzy nie chca pary puścić....Ala tez prosiła o linka do listy wykonawców i cisza...chytrusy...pomóżcie bo nie wiem qurka gdzie mam te schody zamówić...

z wiosennym pozdrowieniem....gruśka

Rzeczywiście ta lista to jakaś chyba bardzo tajna jest i dla bardzo wąskiego grona. Wydawało mi się, że poprzez to forum możemy sobie pomóc. A tak wygląda to w ten sposób, że działa jakiś "tajemny układ" :wink:, no i "nowi" nie maja na co liczyć. :cry: No cóż damy radę i bez tego.

nie dramatyzujmy...tylu nowych sie ostatnio pojawiło, że ja już nawet nie próbuje nicków pamietać :wink:

Al list do Klausa napisaliście? On po takim liście dopisze was do listy mailingowej i, z tego co pamiętam, będzie rozsyłał listę raz na tydzien lub miesiąc.

zapytanie do tych co już mieszkają - czy na terenie "polickim" wystarczy zgłosić zakończenie budowy, czy trzeba dodatkowo składać wniosek o zgodę na użytkowanie? skąd braliście druczki i jakie dokumenty były potrzebne?

Wystarczy złożyć do PINB zgłoszenie zakończenia budowy wraz z wszystkimi niezbędnymi dokumentami i czekać na pismo z informacją, że PINB nie wnosi sprzeciwu.

Jak wraz ze zgłoszeniem będzie komplet dokumentów i nie ma odstępstw od projektu to właściwie można być spokojnym.

ponieważ Klaus się nie odzywa ja podam kilka słów wyjaśnienia do listy rankingowej dla naszych nowych uczestników:

pierwotnie lista była ogólnie dostępna i każdy mógł ją sobie oglądać. niestety efektem było to, że firmy czy osoby o dobrych notowaniach zaczęły podnosić ceny ponad ogólny trend, a osoby ze złymi pisały do Klausa "prosząc" o poprawienie oceny (Klaus, tak było???), lub podsyłając opinie o samych sobie. drugim etapem było więc udostępnienie listy przez powszechnie znany e-mail, który dodatkowo kilka osób z forum, w tym ja, miało w swojej stopce dla ułatwienia życia innym. tu z kolei zrodził się inny problem, bo pisywaliśmy na różnych forach i zdarzało się, że o listę prosiły osoby spoza Szczecina i okolic. osoby bezpośrednio zainteresowane też miały nadal dostęp do listy i jej autora. tak więc teraz lista jest dostępna tylko w formie wysyłki z listy mailingowej dla osób, które Klaus dopisze jako adresatów. siłą rzeczy są to osoby aktywne na forum, które wyślą do Klausa prośbę o dopisanie, nic nie dzieje się z automatu. taka konspiracja wbrew pozorom jest w interesie nas wszystkich - inwestorów liczących każdą złotówkę i walczących do upadłego o każdy procent upustu :D

staram się jak widzisz :) Grzegorz a Ty nie mógłbyś mi przesłać linka do listy? na gg....jeśli mnie nie wyrzuciłeś ;)

Witam wszystkich wieczornie :D

Muszę przyznać, że tempo pisania nowych postów jest wysokie.

Niestety nie mam ani listy, ani linka do niej. Muszę przyznać, że od kiedy zakończyliśmy budowę to w znacznym stopniu zmalało moje zainteresowanie wykonawcami. Zresztą mam wrażenie, że to Klaus wysyłał listę na prośbę zainteresowanego.

Natomiast sądząc po Twoim zainteresowaniu listą przypuszczam, że jeszcze jesteście na etapie budowy. My już cieszymy się od jakiegoś czasu naszą okolicą.

WITAM WIOSENNIE i mam pytanie czy warto zlecać jakiemuś biuru rachunkowemy wyliczenie VAT-U za co niektóre materiały budowlane ,jesli potwierdzicie że warto to moze podacie namiary gdzie to zlecić

Myślę że nie warto. Jak sie trochę zgłębi temat to spokojnie można to zrobić...wypełnienie tych kwitów do skarbówki wcale nie jest trudne.

dzięki szydasie!

a ja wcale już nie taka nowa...ja tylko mało aktywna ;)

ponieważ Klaus się nie odzywa ja podam kilka słów wyjaśnienia do listy rankingowej dla naszych nowych uczestników:

pierwotnie lista była ogólnie dostępna i każdy mógł ją sobie oglądać. niestety efektem było to, że firmy czy osoby o dobrych notowaniach zaczęły podnosić ceny ponad ogólny trend, a osoby ze złymi pisały do Klausa "prosząc" o poprawienie oceny (Klaus, tak było???), lub podsyłając opinie o samych sobie. drugim etapem było więc udostępnienie listy przez powszechnie znany e-mail, który dodatkowo kilka osób z forum, w tym ja, miało w swojej stopce dla ułatwienia życia innym. tu z kolei zrodził się inny problem, bo pisywaliśmy na różnych forach i zdarzało się, że o listę prosiły osoby spoza Szczecina i okolic. osoby bezpośrednio zainteresowane też miały nadal dostęp do listy i jej autora. tak więc teraz lista jest dostępna tylko w formie wysyłki z listy mailingowej dla osób, które Klaus dopisze jako adresatów. siłą rzeczy są to osoby aktywne na forum, które wyślą do Klausa prośbę o dopisanie, nic nie dzieje się z automatu. taka konspiracja wbrew pozorom jest w interesie nas wszystkich - inwestorów liczących każdą złotówkę i walczących do upadłego o każdy procent upustu :D

WITAM WIOSENNIE i mam pytanie czy warto zlecać jakiemuś biuru rachunkowemy wyliczenie VAT-U za co niektóre materiały budowlane ,jesli potwierdzicie że warto to moze podacie namiary gdzie to zlecić

Myślę że nie warto. Jak sie trochę zgłębi temat to spokojnie można to zrobić...wypełnienie tych kwitów do skarbówki wcale nie jest trudne.

tym bardziej, że chyba już weszły w życie nowe przepisy, które sprawę jeszcze bardziej upraszczają.... wystarczą faktury vat

tym bardziej, że chyba już weszły w życie nowe przepisy, które sprawę jeszcze bardziej upraszczają.... wystarczą faktury vat

a to nie wiem :roll: składałam tak jak w zeszłym roku, czyli wniosek z wypisanymi fakturami i kwotami zwtotu vat + kserokopie faktur + zaświadczenie o stopniu zaawansowani inwestycji

mhm...przypuszczenia Twoje są słuszne...jestem na etapie wykończeniówki, okolicą już się cieszę spacerując z psami po lesie...na dziś główny temat "poszukiwanie wykonawcy schodów". Stąd takie zaciekawienie listą i polecanymi stolarzami.

Resztę mam zagwarantowaną...ekipę mam cały czas tę samą...od końca września do dnia dzisiejszego....robia wszystko, mnie interesuje tylko przelewanie kasiorki i pokazanie palcem co w którym miejscu chcę. Mam wykonawstwo, doradztwo i zaopatrzenie w materiały, łącznie z wykonaniem sieci wod-kan. Do domu wprowadzam się z końcem kwietnia...to co że gazu gazownia nie dała a ksiądz nie pozwala przyłączyć się do transformatora, który stoi na jego działce...damy radę!! :) byle do przodu!! :) Tak samo jak ja mówi mój główny budowlaniec Olek :) Powiecie, że nie ma takich wykonawców? są! Oni mieszkaja na mojej budowie a gdy Olka wyganiałam na któreś święto do domu usłyszałam "pier..... takie święto, ja mam robotę do zrobienia!" nie wierzycie? zapytajcie Panią sklepową z Kościna :lol:

staram się jak widzisz :) Grzegorz a Ty nie mógłbyś mi przesłać linka do listy? na gg....jeśli mnie nie wyrzuciłeś ;)

Witam wszystkich wieczornie :D

Muszę przyznać, że tempo pisania nowych postów jest wysokie.

Niestety nie mam ani listy, ani linka do niej. Muszę przyznać, że od kiedy zakończyliśmy budowę to w znacznym stopniu zmalało moje zainteresowanie wykonawcami. Zresztą mam wrażenie, że to Klaus wysyłał listę na prośbę zainteresowanego.

Natomiast sądząc po Twoim zainteresowaniu listą przypuszczam, że jeszcze jesteście na etapie budowy. My już cieszymy się od jakiegoś czasu naszą okolicą.

gruśka jak szukasz namiaru na wykonawcę schodów, to mogę Tobie podać kontakt do Wykonawcy, który robił nam schody, naszym znajomym i sąsiadom, jak jesteś zainteresowana to wyślę na priva, nasze schody mają już ponad rok i jesteśmy z nich zadowoleni, a przy tym ich cena była też atrakcyjna

Witam po urlopie - jak ja teraz przeczytam :o tyle postów

lepiej pochwal się co tam na budowie :D

Oczywiście zdjęcia z budowy w galerii 8)

Mamy spore opóźnienia w dostawie U-kształtek na nadproża i robota trochę przyhamowała.

Od środy powinni zacząć rozstawiać szalunki - choć to troszkę optymistyczne :oops:

Błędy z przed mojego wyjazdu poprawione :roll:

Żona dała sobie świetnie radę podczas naszej nieobecności.

Małe wspomnienie :cry: z urlopu.

http://tomek.xcomp.pl/photos/dom/1915.JPG

to ja jeszcze troszkę pozachwalam :) mam babeczkę, która robi meble i zabudowy, pozmieniała mi wszystkie wizje architektoniczne, ja, silna baba...uległam :)jest rewelacyjna mogę na priv dać namiar

ludzie, takie informacje to nie tylko na priva, ale wysyłajcie Klausowi na listę, wszyscy na tym możemy skorzystać....