walus1 14.03.2007 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Wczesniejsza splata to dla mnie splacenie calosci . A nadplata dotyczy czesci kwoty np 3 miesiecy Ale bankowcem nie jestem i dlatego sie pytam Jeśli nadpłacasz kredyt to spłacasz kapitał a co miesiąc i tak musisz płacić rate tylko że ona bedzie troche mniejsza bo mniejsze odsetki od coraz to mniejszego kapitału. Nie mozna nadpłacić np trzech rat a później mieć spokój przez trzy miesiace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 14.03.2007 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Wczesniejsza splata to dla mnie splacenie calosci . A nadplata dotyczy czesci kwoty np 3 miesiecy Ale bankowcem nie jestem i dlatego sie pytam Jeśli nadpłacasz kredyt to spłacasz kapitał a co miesiąc i tak musisz płacić rate tylko że ona bedzie troche mniejsza bo mniejsze odsetki od coraz to mniejszego kapitału. Nie mozna nadpłacić np trzech rat a później mieć spokój przez trzy miesiace. Czy to znaczy ze jesli mam po 2 latach bezprocentowo wczesniejsza splate to moge robic bezprocentowe nadplaty ( i nie musze zagwarantowac sobie tego w umowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 14.03.2007 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Wczesniejsza splata to dla mnie splacenie calosci . A nadplata dotyczy czesci kwoty np 3 miesiecy Ale bankowcem nie jestem i dlatego sie pytam OK, rozumiem. Z tego co się orientuję to termin spłata określa każdą, cześciową lub całą przedterminową (wczesniejszą niz to okresla harmonogram) spłatę kapitału (czasem kapitału wraz z odsetkami) kredytu. Ale moze jest tak, że w poszukiwaniu okazji do nowego zysku jakiś bank/banki wprowadzaja nowe pojęcia coby treść nie była za czytelna dla kredytobiorcy. Nie szkodzi, ze nie masz jeszcze kompletu dokumentów. Sugeruję byś poprosiła o wzór umowy wraz z regulaminem własnie po to byś nie natrudziła się przy zbieraniu dokumentacji a dopiero przy podpisaniu danej umowy okazało się, że np. pracownik wporwadził Cię w błąd i jest inaczej niż twierdził w czasie prezentacji oferty (znam takie przypadki!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 14.03.2007 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Wczesniejsza splata to dla mnie splacenie calosci . A nadplata dotyczy czesci kwoty np 3 miesiecy Ale bankowcem nie jestem i dlatego sie pytam OK, rozumiem. Z tego co się orientuję to termin spłata określa każdą, cześciową lub całą przeterminową (wczesniejszą niz to okresla harmonogram) spłatę kapitału (czasem kapitału wraz z odsetkami) kredytu. Ale moze jest tak, że w poszukiwaniu okazji do nowego zysku jakiś bank/banki wprowadzaja nowe pojęcia coby treść nie była za czytelna dla kredytobiorcy. Nie szkodzi, ze nie masz jeszcze kompletu dokumentów. Sugeruję byś poprosiła o wzór umowy wraz z regulaminem własnie po to byś nie natrudziła się przy zbieraniu dokumentacji a dopiero przy podpisaniu danej umowy okazało się, że np. pracownik wporwadził Cię w błąd i jest inaczej niż twierdził w czasie prezentacji oferty (znam takie przypadki!). Masz racje wezme wzor umowy . Ale wedlug Ciebie sa to 2 rozne rzeczy splata i nadplata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 14.03.2007 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Wczesniejsza splata to dla mnie splacenie calosci . A nadplata dotyczy czesci kwoty np 3 miesiecy Ale bankowcem nie jestem i dlatego sie pytam OK, rozumiem. Z tego co się orientuję to termin spłata określa każdą, cześciową lub całą przeterminową (wczesniejszą niz to okresla harmonogram) spłatę kapitału (czasem kapitału wraz z odsetkami) kredytu. Ale moze jest tak, że w poszukiwaniu okazji do nowego zysku jakiś bank/banki wprowadzaja nowe pojęcia coby treść nie była za czytelna dla kredytobiorcy. Nie szkodzi, ze nie masz jeszcze kompletu dokumentów. Sugeruję byś poprosiła o wzór umowy wraz z regulaminem własnie po to byś nie natrudziła się przy zbieraniu dokumentacji a dopiero przy podpisaniu danej umowy okazało się, że np. pracownik wporwadził Cię w błąd i jest inaczej niż twierdził w czasie prezentacji oferty (znam takie przypadki!). Masz racje wezme wzor umowy . Ale wedlug Ciebie sa to 2 rozne rzeczy splata i nadplata Jesli bank(pracownik) w rozmowie z Toba posługuje się 2 pojęciami to pewnie znacza one co innego. Dlatego tym bardziej warto prosić o wzór umowy czy też regulaminu kredytowania i sprawdzić co Bank rozumie poprzez te terminy. Zapisy jakie ostatecznie znajdą się w umowe zależą od tego jak się umówisz z bankiem - pod warunkiem - że Bankowi zalezy i jest mozliwe wprowadzenie proponowanych przez Ciebie zmian. Co bank to różne, możliwe warianty - proponowałbym Ci spisanie rzeczy na których Ci zalezy, np. czy jest mozliwość wcześniejszej spłaty części lub całości kredytu? - jesli tak to na jakich warunkach (i prosba o wskazanie w dokumencie zapisu na potwierdzenie słów), czy jest mozliwa karencja w spłacie kredytu? - jesli tak to na jakich warunkach (i prosba o wskazanie w dokumencie zapisu na potwierdzenie słów) i tak po kolei. Moim zdaniem w grę wchodzą zbyt duże pieniadze by nie dopilnować tych spraw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 14.03.2007 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Dzieki tak zrobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 14.03.2007 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Masz racje wezme wzor umowy . Ale wedlug Ciebie sa to 2 rozne rzeczy splata i nadplata z reguły nadpłata oznacza dodatkowe pieniądze wpłacone na konto kredytu (np. dodatkowa rata) poza harmonogramem spłaty. Spłata oznacza całkowite spłacenie kwoty kredytu, np. innym kredytem albo wygraną w totka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 14.03.2007 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Masz racje wezme wzor umowy . Ale wedlug Ciebie sa to 2 rozne rzeczy splata i nadplata z reguły nadpłata oznacza dodatkowe pieniądze wpłacone na konto kredytu (np. dodatkowa rata) poza harmonogramem spłaty. Spłata oznacza całkowite spłacenie kwoty kredytu, np. innym kredytem albo wygraną w totka No wlasnie dla mnie to tez dwie rozne rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 14.03.2007 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Dziewczyny dzieki za gratulacje , zyczenia i pozdrowienia Didi,Walus ale macie fajnie, a ja jeszcze pochodze do lipca, zanim zobacze swoja corcie. Chociaz ... - mialam usg 4d - to tak jak bym ja juz widziała A czy becikowe jeszcze jest? Ja własnie czekam na becikowe ma przyjść przekazem pocztowym-1000zł, ale chyba zabiora jeszcze jakis podatek. A gdzie robiłaś USG bo ja na Unii Lubelskiej? spokojnie - równy tysiaczek wpłynął - tylko, że nawet na wózek nie starczyło wozek mam , ale nie mam łozeczka i mebli na ciuszki, tak sobie mysle ze na lozeczko z "wnętrznościami" ( kołdra,poduszka,posciel,baldahim) styknie Co do banku, o którym pisze bryta. Mi sie wydaje ze chodzi o to, ze spłacic caly kredyt bez odsetek bedzie mozna po 2 latach. Po 2 latach bedzie mozna takze, jesli nie splacic caly kredyt, to robic nadpłaty w sensie zaplacic np. 2,3,4 raty naraz. W niektórych bankach jest tak, ze jesli nadplacisz np. 2 raty ( czyli oprocz raty w danym miesiacu, zaplacisz dwie dodatkowo), to przyszle 2 miesiace masz luzik, a w innych jest tak, ze i tak w przyszlych 2 miesiacach musisz zaplacic rate, ale czas kredytowania skrocil sie o dwa miesiace ( bo 2 raty zostala nadplacone). Wszystko zalezy od tego co bedzie w umowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 14.03.2007 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Mam pytanie odnośnie łazienek. Hmm, no więc tak: u nas na górze wanna, na dole prysznic - Didi mniej więcej wyjaśniła powody , natomiast co do dwóch umywalek, to ja się uparłam na jedna i dłuugi blat, w moim przekonaniu spokojnie można się pogodzić przy jednej, trzeba zoragnizować sobie jedynie jakieś 2 minutowe przesuniecie czasowe (wystarczy troszke dłużej od męża poleżeć w łóżku ), natomiast jako dużo większą upierdliwość postrzegam utrzymanie czystości w dówch umywalkach (do tego wannna/prysznic, wc i bidet...) no i koszt zakupu (umywalka + kran, a przecież byle czego nie kupimy, prawda? ). A od biedy jest druga umywalka na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
octopus 14.03.2007 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 14.03.2007 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 A ja szukam czegoś taniego na chodniki macie jakieś pomysły ? Przeżywałam to samo całkiem niedawno: 1. płyty chodnikowe szare - ale cena w cale nie taka mała, bo sztuyka kosztuje około 7 zł, a więc m2 wychodzi jakieś 44 zł, fakt, że układa się szybko i tanio 2. w firmie Kado na Struga (niedaleko Opla i nowo budowanego centrum handlowego (na razie tam dopiero burza) maja płyty z kamyczkami lub kawałkami granitu, wygląda o niebo lepiej, ale kosztuje około 54 za m2 3. można wysypac po prostu żwier (dowolnej średnicy), ale może sie roznosić, chociaż widziałam jakić brytyjski program na BBC i tam takie drobne kamyczki kładli na podłoże piaskowo-betonowe (jak pod kostkę granitowa) i ubijali wobratowem 4. można kostke granitową, nieco droższe, jaieś 55 zł za m2, ale dochodzi robocizna, jest to jednak rozwiązanie najtrwalsze i chyba najładnieszje 5. można połączyć płyty chodnikowe ze żwirkiem albo z kostką 6. można ekologicznie zastosowac różne postaci drewna no nie wiem, co jeszcze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 14.03.2007 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Chociaz ... - mialam usg 4d - to tak jak bym ja juz widziała Jezusie, a co to takiego???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
octopus 14.03.2007 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 AhaNo i w końcu znależliśmy wykonawców do płotu po noramalnej cenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 14.03.2007 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 czy ktoś może kupował grzejniki w sklepie internetowym? Chyba niektóre z Was kupowały agd. Chciałabym zapytać, jak z gwarancją albo wymianą, gdyby sprzęt miał wady albo uszkodzenia? Zakup taki w niczym nie różni sie od zakupu w sklepie rzeczywistym - sprzęt serwisujesz w punktach w Szczecinie, dostajesz gwarancję (trzeba odesłac do podbicia, bo musisz sprawdzić samam w domu, czy wszytsko gra). Generalnie bardzo polecam ten rodzaj zakupów - jest po prostu taniej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 14.03.2007 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Maggie , Szydas ma córcie No to coś mi się pokręciło . Wydawało mi się, że komuś z forumowiczów urodził się niedawno synek. chyba Jacy1, jesli nie pokręciłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 14.03.2007 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Witam Czy ktoś się orientuje, gdzie można kupić siatkę ogrodzeniową plus słupki i dodatki. Taką zwykła 1,5 m w zielonym PCV, najprostszą i niedrogą. Pozdrawiam widze, że znalazłaś już... ja chyba będe brać w Teleporcie2000, ale najpierw sprawdzę ceny na tej stonie internetowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 14.03.2007 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Witam Czy ktoś się orientuje, gdzie można kupić siatkę ogrodzeniową plus słupki i dodatki. Taką zwykła 1,5 m w zielonym PCV, najprostszą i niedrogą. Pozdrawiam Zwykla siatke moj majster kupowal w castoramie 1,50 10 m za 61,4 zl rolka ale 20 stycznia Dzięki bryta, ale za ta cene to chyba mega zwykła siateczka tzn. bez PCV i nie zielona, a ja chce najprostszą, ale jednak mimo wszystko zieloną, żeby sie z otoczeniemładnie komponowała. Juz znalazłam. Siatke na Allegro 10 zł za mb, za zwykła zielonkę, grubośc 3 mm, w powłoce PCV, wysokość 1,5 m. Dobra cena, bo w Castoramie i hurtowniach jest po 13-15 zł za metr bieżący. A słupki i inne akcesoria mąż przywiezie sam od producenta koło Poznania, \bo tam mu po drodze. http://www.siatki.com.pl. Słupki po 35 zł. W Castoramie ponad 10 zł drożej. Generalnie w pobliżu Szczecina nie4 znalazłam żadnego producenta..Dziwne. Pewnie są, ale czasu brak na poszukiwania. Pozdrawiam Nie producent betafence czy cos takiego,zielona powlekana normalnej grubosci tylko ze to bylo zima wiec pewnie taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 14.03.2007 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Jeszcze pamietam ze dobra cene miala tez firma Karo ( fili kolo struga juz nie ma chyba ze na zime zamkneli ) w Goleniowie dzialaja tylko nie mam juz telefonu do nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 14.03.2007 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Dzięki bryta, ale za ta cene to chyba mega zwykła siateczka tzn. bez PCV i nie zielona, a ja chce najprostszą, ale jednak mimo wszystko zieloną, żeby sie z otoczeniemładnie komponowała. Juz znalazłam. Siatke na Allegro 10 zł za mb, za zwykła zielonkę, grubośc 3 mm, w powłoce PCV, wysokość 1,5 m. Dobra cena, bo w Castoramie i hurtowniach jest po 13-15 zł za metr bieżący. A słupki i inne akcesoria mąż przywiezie sam od producenta koło Poznania, \bo tam mu po drodze. http://www.siatki.com.pl. Słupki po 35 zł. W Castoramie ponad 10 zł drożej. Generalnie w pobliżu Szczecina nie4 znalazłam żadnego producenta..Dziwne. Pewnie są, ale czasu brak na poszukiwania. Pozdrawiam e, bez przesady - parę dni temu słupki w castoramie były po 32 pln - ocynk + malowanie + kapsel, a siatka 1,5m chyba 161 pln za rolkę 15 m.....też ocynki i pcv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts