Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Teraz będę mówic głośno!

UWAGA!!!!!!!

BARDZO PILNIE POSZUKUJĘ CZŁOWIEKA, KTÓRY MÓGŁBY ROZEBRAC I NA NOWO WYMUROWAC 1,5 METRA KOMINA.

.

Niestety, ekipa którą wyrzuciłłam latem 2006 (opisana na liście rankingowe ekipa monsieura Liszki) zostawiła mi kiks :evil: w postaci przeciekającego komina. Jestem na etapie zakładania płyt gipsowo - kartonowych na poddaszu i, niestety, muszę pilnie rozwalac komin, bo leje się KOSZMARNIE. :evil:

Może ktoś coś słyszał (jakiś malutki, niezaplanowany przestoik, który można spożytkowac? :roll: ).

Baaardzo będę zobowiązana za informacje.

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Pytanie: czy mozna ocieplać ściany garazu sytropianem? Z tego co słyszałem to w pomieszczeniach gdzie będą opary benzyn, rozpuszczalników nie powinno się stosować styropianu bo się rozpuści. Potwierdzicie to?

Nie, nie potwierdzę. Przecież nie zostawisz "gołego" styropianu, tylko pokryjesz klejem, siatką i tynkiem, więc nie będzie miał kontaktu z powietrzem w garażu i oparami.

Nota bene, chyba nie zamierzasz tam składowac zbiorników z benzyną "na czarną godzinę", jak za dawnych czasów, kiedy każdy garaż był składzikiem zapasów a co trzecia piwnica bimbrownią. :wink:

Zapytałem bo usłyszłaem takie opinie.

Co do wykorzystania garażu to zamierzam go wykorzystać częściowo jako pomieszczenie warsztatowe i pewnie bedę trzymał tam rózne specyfiki - bimbru nie przewiduję :-) -typu, smary, kleje, oleje, rozpuszczalnik, itp.

Teraz będę mówic głośno!

UWAGA!!!!!!!

BARDZO PILNIE POSZUKUJĘ CZŁOWIEKA, KTÓRY MÓGŁBY ROZEBRAC I NA NOWO WYMUROWAC 1,5 METRA KOMINA.

.

Niestety, ekipa którą wyrzuciłłam latem 2006 (opisana na liście rankingowe ekipa monsieura Liszki) zostawiła mi kiks :evil: w postaci przeciekającego komina. Jestem na etapie zakładania płyt gipsowo - kartonowych na poddaszu i, niestety, muszę pilnie rozwalac komin, bo leje się KOSZMARNIE. :evil:

Może ktoś coś słyszał (jakiś malutki, niezaplanowany przestoik, który można spożytkowac? :roll: ).

trobe, ale sprecyzuj, co znaczy "komin przecieka"? cieknie ci obróbka dachowa komina? bo nie sądzę, że deszczówka wpada do środka komina i wycieka na zewnątrz..... :o :-?

Pytanie: czy mozna ocieplać ściany garazu sytropianem? Z tego co słyszałem to w pomieszczeniach gdzie będą opary benzyn, rozpuszczalników nie powinno się stosować styropianu bo się rozpuści. Potwierdzicie to?

Nie, nie potwierdzę. Przecież nie zostawisz "gołego" styropianu, tylko pokryjesz klejem, siatką i tynkiem, więc nie będzie miał kontaktu z powietrzem w garażu i oparami.

Nota bene, chyba nie zamierzasz tam składowac zbiorników z benzyną "na czarną godzinę", jak za dawnych czasów, kiedy każdy garaż był składzikiem zapasów a co trzecia piwnica bimbrownią. :wink:

Zapytałem bo usłyszłaem takie opinie.

Co do wykorzystania garażu to zamierzam go wykorzystać częściowo jako pomieszczenie warsztatowe i pewnie bedę trzymał tam rózne specyfiki - bimbru nie przewiduję :-) -typu, smary, kleje, oleje, rozpuszczalnik, itp.

A skad wiesz czy bimbru nie przewidujasz a jak rzadzacy wprowadza prohibicje

:wink: 8)

Bodekku, Ty masz namiary na różnych speców. Może plącze Ci się gdzieś w pamięci jakiś namiar na dobrą wróżkę w postaci murarza, który mógłby poświęcic dzień - dwa na poprawkę mojego komina?

Rusz szarymi komórkami please!

trobe - jak wiesz u mnie murarze to tylko fundament

dziubali :)

ale podumam - może coś mi wpadnie :D

Teraz będę mówic głośno!

UWAGA!!!!!!!

.

trobe, ale sprecyzuj, co znaczy "komin przecieka"? cieknie ci obróbka dachowa komina? bo nie sądzę, że deszczówka wpada do środka komina i wycieka na zewnątrz..... :o :-?

Niestety, cały komin jest mokry do 2, 5 m długości (w tym metr na poziomie poddasza) . Właśnie tak zacieka - od góry, przez cegłę i spoiny. Obróbki blacharskie były już wcześniej poprawiane przez pana, który naprawiał cały dach ale mokry komin "objawił się" dopiero po ostatnich deszczach.

Myślę, że jest to efektem zbirowego matołectwa - inwestora (cholera, akurat tego tematu nie rozgryzałam przed zakupem materiału, więc kupiłam jedyną dostępną wówczas cegłę klinkierową), kierownika budowy (oczywiście nawet nie zauważył, że powinno się użyc cegły klinkierowej pełnej, na dodatek moje uwagi, że komin jest fatalnie wymurowany po prostu ocenił, jako marudzenie), no i oczywiście debilnej, pijackiej, niesłownej, partackiej ..... ekipy oszustów - budowlańców, typowych fachofcóff.

W tym wszystkim sama czuję się najmniej winna, bo czy ja naprawdę muszę byc mądrzejsza od kierownika budowy? (Nie po raz pierwszy, zresztą.)

Trochę mam już dośc tego drugiego fakultetu, poza tym męczy mnie, że muszę kontrolowac człowieka, który miał byc moją podporą w budowaniu.

To jest moim najmniejszym zmartwieniem. Najważniejsze, że nie mogę kontynuowac robót, dopóki komin nie będzie poprawiony, a dokształciłam się w temacie i, niestety, tylko wymurowanie komina na nowo ma sens. :-?

Bodekku, Ty masz namiary na różnych speców. Może plącze Ci się gdzieś w pamięci jakiś namiar na dobrą wróżkę w postaci murarza, który mógłby poświęcic dzień - dwa na poprawkę mojego komina?

Rusz szarymi komórkami please!

trobe - jak wiesz u mnie murarze to tylko fundament

dziubali :)

ale podumam - może coś mi wpadnie :D

No cóż, mam nadzieję że coś wymyślisz. Dziękuję za dobre intencje.

I jeszcze podłączę sie pod pytanie Didi, tylko odnośnie innego szczepienia: chodzi o pneumokoki i meningokoki - szczepicie dzieciaczki przeciwko temu? macie jakieś informacje?

ja obie córki szczepiłam jesienią na pneumokoki i za parę dni idziemy na drugie szczepienie meningokoki(chyba to) - tą drugą szczepionkę kupujemy w Niemczech, bo nasza pediatra mówiła, że ta niemiecka jest lepsza

jolly gratulacje

no i oczywiście witam wszystkich

Witam wszystkich!

no kurcze wspolczuje Tobie z tym kominem...na takim etapie - wiem cos na ten temat :cry: - mimo wszystko trzymam kciuki...

krzyspx - daj spokoj :oops: w tym wieku to nie ma czym sie chwalic: stara panna i w koncu ktos sie zlitowal i ja sobie wzial.... :lol:

od soboty ma byc ocieplenie, wiec prosze nie straszyc tym sniegiem....

Bryta

Czy ktos z Was zna firme FGN robi wentylacje i ogrzewania

Witam !

My wybraliśmy ich na projektanta i wykonawcę powyższego. Właśnie podpisujemy umowę. Rozmawialiśmy z ich wcześniejszymi klientami, do których nam dali telefony. Ci byli zadowoleni. Zdecydowaliśmy, że im zaufamy.

A swoją drogą, to jest wiele firm na rynku oferujących wentylację z rekuperacją za stosunkowo małe pieniądze (np.: różne Bartosze, czy Dospele), ale gdy pytałem się o połączenie tego z ogrzewaniem to już wysiadali, nie mówiąc o sterowaniu ciepłem w niezależnych strefach. W zasadzie wytypowałem 2, czyli firmy FGN i Polski Komfort. Obydwie realizują prace na terenie kraju, PK wygląda na większy, ale FGN ma siedzibę w Szczecinie, Ot, taki patriotyzm lokalny i wyrachowanie zarazem. W razie problemów, tfu.., tfu.., będę miał bliżej do siedziby firmy.

Pzdr, KK