szydas 21.03.2007 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Witam! Mam kilak pilnych pytań !!!!! Jaka jest cena instalacji jednego punktu w ogrzewaniu i instalacji wodnej. dzięki u mnie było 150 pln za punkt dzięki za odpowiedź sąsiedzie, a kiedy to było? w tym roku czy zeszłym. ja mam hydaulika za 90 zł właściwie to jeszcze trwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 21.03.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Wieczorem dostałem wycenę materiałów na stan surowy otwarty z dachem + okna połaciowe (4 szt.) domu powierzchni całkowitej 200 mkw (uzytkowej 130 mkw). Wyszło PLN 140 tys. brutto z dostawą wszystkiego na plac budowy Z moich dotychczasowych obserwacji wynika na podstawie odbieranych ofert, że ekipy za wykonanie ww. stanu życzą sobie od 45 tys. (bez szalunków, transportu, wyładowania materiałów) do 60 tys. (z wliczonymi wszystkimi bajerami - choc są oczywiście i takie, które chca 60 tys. za samiuska robociznę (bez ww. dodatków) Na ile i jaka wycenili ci dachowke Interesowala by mnie tez cena okien dachowych Nie ma rozbicia na poszczególne produkty. jest cena ca wszystko - all or nothing! *Dachówka ceramiczna Koramic renesansowa L-15 czerwona (lub inna wersja z tego segmentu cenowego); * okna połaciowe FAKRO 78 x 118. Jesli się zdecyduję to ma być bardziej szczegółowy wykaz by ew. mozna sobie było coś zmienić na tańsze - droższe!? To co to za dziwny wykaz ja przerabiam poszczegolne pozycje a tu full serwis Wykaz jest przygotowany przez jednego z wykonawców. Stąd jego specyfika, choć bazował na wyszczególnieniu materiałów zgodnie z zestawieniem w projekcie. Jesli się zdecyduję to ceny sa niezmienne i zaklepane na czas budowy - planuje rozpocząć w czerwcu. W zamian brak szukania, negocjowania cen (choc czy teraz mozna negocjować? czy tylko błagać by towar był), brak odpowiedzialności za złozony na budowie towar (a przy obecnych cenach znajdzie się pewnie kilku lisków do podwędzenia) i pewność, że towar jest a robota idzie wz gazem w terminie. Wszystko zalezy od ceny za ktore oferuje ci materialy bo jak zbieralam oferty to na jednym bloczku potrafilo byc 80groszy roznicy miedzy hurtowniami ,napewno jest to wygodne Właśnie napisałem, że jest cena za materiały jakich trzeba by wybudować dom wg stanu jak opisałem. Zgadzam się z szydasem, ze przy takiej wersji trza okreslić w jakims załączniku szczegółowy opis towaru. Zakładam, że facet zafiksuje sobie ileś materiałów, np. potrzebnych mu na sezon i też ma spokój. W przypadku jakichs wad czy reklamacji to facet droczy się z dostawcą. Ja moge naliczać "postojowe" za nieterminową realizację. To jedna z opcji jaka moge wybrać - jeszcze nie zdecydowałem. Inna sprawa, ze nie za bardzo mnie na nią stac - choć tym bardziej nie wiem czy stać mnie będzie na samodzielne zakupy (hurtownie wstrzymały przyjmowanie zamówień, nie chcą robić wycen, kosztorysów materiałów - bo same nie wiedza kiedy i w jakiej cenie dostaną towar..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 21.03.2007 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Jak wstrzymaly realizacje zamowien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 21.03.2007 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Jak wstrzymaly realizacje zamowien [/quoteNp. np. szczecińskie euroklinkier czy gryf-mat i goleniowski marbud nie przyjmą ode mnie zamówienia na BK przed 1 kwietnia a i po tym terminie nie dają gwarancji Sie lekuchno wystraszyłem - to jest jakiś kartel producentów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwonka i Adaś 21.03.2007 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Teska komplementy zebrałaś (guru), a informacji ni chu, chu (o drzewkach) Delf, no co Ty, moich postów nie czytasz, czy te "guru" jest dla Ciebie aż takim autorytetem, że mnie masz w nosie? Wróć do strny bodajże 866, czy jeszcze mam szukać coś specjalnego? Bużka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 21.03.2007 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 To jedna z opcji jaka moge wybrać - jeszcze nie zdecydowałem. Inna sprawa, ze nie za bardzo mnie na nią stac - choć tym bardziej nie wiem czy stać mnie będzie na samodzielne zakupy (hurtownie wstrzymały przyjmowanie zamówień, nie chcą robić wycen, kosztorysów materiałów - bo same nie wiedza kiedy i w jakiej cenie dostaną towar..) samodzielne kupowanie oprócz zalet ma też wady - jako detaliczny odbiorca nigdy nie dostaniesz takiego upustu jak wykonawca, który bierze całe wagony towaru. no chyba, że masz w hurtowni kogoś z rodziny, kochankę, przyjaciela z dzieciństwa lub jesteś hipnotyzerem do tego jeszcze możliwość odliczenia vatu przez wykonawcę i np. wliczenie tego jako część robocizny - w skali budowy jest to kilkadziesiąt tysięcy złotych.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwonka i Adaś 21.03.2007 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Jak wstrzymaly realizacje zamowien , oj się porobiło,dzięki Bogu, że ja już stan surowy mam za sobą, ale niewiem co mnie jeszcze czeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 22.03.2007 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Teska komplementy zebrałaś (guru), a informacji ni chu, chu (o drzewkach) o...nie...wysłsłam ifo...na privka nawet skype Twojego dorwałam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 22.03.2007 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Ludzie!!!, te wyceny robocizny, ta paranoja ze wzrostem cen materiałów. Ja się chyba nie wybuduję, ja chyba prędzej stracę zmysły!!! PS. Pytanie do tych, którym się udało: Jaki procent ogólnych kosztów satnowi stan surowy otwarty z dachem? (pytanie dotyczy przypadków standardowego wykończenia - bez ekstrasów typu złocone klamki, marmurowe schodki, itp.) Nie jest dobrze .... Wedlug kosztorysow 45-50% stan surowy otwarty i tak pobieżnie licząc tak właśnie wychodzi, nieco mniej niż połowa No, to troszkę mnie pocieszyliście - dziekuję! Ale i tak ktoś ... mógłby mnie przytulić .... u mnie jak u Delfika...stan surowy otwarty to buył pikus ciut wyzej niz 20%.....wiec ja tez odpadam od przytulania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 22.03.2007 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Teska komplementy zebrałaś (guru), a informacji ni chu, chu (o drzewkach) Teska wysłała informację - ale do mnie . Ja na razie nie skorzystam, ale - co mi tam - mogę powiedzieć : szkółka z krzaczorami jest w Zalesiu, za Tanowem. A jak już będziesz przez Tanowo jechać, to możesz do mnie wpaść poprawiłam sie do delfika tez wysłałm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 22.03.2007 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Jak wstrzymaly realizacje zamowien [/quoteNp. np. szczecińskie euroklinkier czy gryf-mat i goleniowski marbud nie przyjmą ode mnie zamówienia na BK przed 1 kwietnia a i po tym terminie nie dają gwarancji Sie lekuchno wystraszyłem - to jest jakiś kartel producentów! Po 1 kwietnia ma byc nowy cennik Jakiego BK szukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 22.03.2007 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Witam porannie i zimowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 22.03.2007 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 witam czwarteczkowo..... deszcz...deszcz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 22.03.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 pozdrawiam czwartkowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwonka i Adaś 22.03.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Ja tez witam, krew mnie zalewa jak widze taka pogode. Mnie w domu juz dawno nasiona różnych kwiatów skiełkowały, (kobea ma juz 10 cm), za chwile trzeba wysadzac do gruntu a tu taka pogoda. W domu na podłodze to mam szklarnię. zakupiłam 30 torebek róznych kwiatków typu astry, kochie, kukliki, aksamitki, cynie itp. i zabawiam sie w ogrodnika. Czy jest tu ktoś, kto sprawi, że w końcu zawita do mnie wiosna? Przytulać to mam sie do kogo, ale pocieszyć to byście mogli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 22.03.2007 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Witam czwartkowo. Co to za pogoda Strop leję dopiero z 7 dni więc wtedy ma padać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 22.03.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Witam! Co za pogoda Tylko położyć się i spać (bo kawą poratować się nie mogę ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 22.03.2007 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Pewnie nie ma się czym chwalić bo większość jest dużo dalej ale dla nas to ważny etap. Dziś dotarł zamówiony projekt gotowy - 1 krok zrobiony (nie licząc kupna i uzbrojenia działki. Tylko to cenowe szaleństwo odbiera radość. Nigdy nie było tanio, ale teraz ... ech szkoda gadać. Gratulacje dla tych co zdążyli ... dobrze że kredyty teraz dają nawet na 50 lat 1. Gratulacje - projekt w ręku to już sukces 2. kredyt na 50 lat? Hmm. To już chyba moje córki by go musiały spałacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 22.03.2007 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Pewnie nie ma się czym chwalić bo większość jest dużo dalej ale dla nas to ważny etap. Dziś dotarł zamówiony projekt gotowy - 1 krok zrobiony (nie licząc kupna i uzbrojenia działki. Tylko to cenowe szaleństwo odbiera radość. Nigdy nie było tanio, ale teraz ... ech szkoda gadać. Gratulacje dla tych co zdążyli ... dobrze że kredyty teraz dają nawet na 50 lat 1. Gratulacje - projekt w ręku to już sukces 2. kredyt na 50 lat? Hmm. To już chyba moje córki by go musiały spałacić To gratuluje, bo zawsze wybor projektu to ciezka decyzja. Propozycje takich kredytow jest coraz wiecej. Banki doskonale wiedza, ze spadkobiercy przejmujac spadek przejmuja rowniez zobowaizania. Dlatego majac zalozona hipoteke, sa w stanie odzyskac pieniadze. Spadkobiercy rezygnujac ze spadku zostawiaja bankowi dom. Biorac pod uwage ze wiekszosc kredytu bylaby juz splacona, ryzyko poniesienia jakiejkolwiek straty jest niewielkie. Chyba ze dom bedzie calkowicie zrujnowany np bo kolo niego powstala autosrada albo kopalnia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 22.03.2007 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Witam! Co za pogoda Tylko położyć się i spać (bo kawą poratować się nie mogę ) Ja za to przyjęłam kubas kawy i jeszcze jeden zaraz zrobię. Po prostu nieprzytomna jestem, zwłaszcza po takiej nocy z moim chorym synusiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts