bodekku 11.05.2007 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 pozdrawiam piatkowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 11.05.2007 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Witam Wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 11.05.2007 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 maro 74 w sprawie BK sprawdź na allegro. Jest tam gość z Bezrzecza i może Ci przywieźć, krótkie terminy realizacji, sama też jestem zainteresowana. Powodzenia. jak znajdziesz gdzieś korzystniejsze warunki do daj namiar. Jak znajdziecie gdzies korzystne warunki to przekażcie proszę i do mnie! Ja tez dam znać o swoich namiarach. Mam nadzieje, że do poniedziałku skończę "casting". Popytam sie w Niemczech . Bo tak nastepny sroda ,czwartek bede kupowac na 99 % w niemczech dachowki , wychodzi taniej i realizacja w 2 tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 11.05.2007 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Kurka, nie przesadzajmy! To chyba ta wyzsza półka ... Ceny stanu surowego, otwartego z dachem oscyluja wokół 50-60 tys. choć jak patrzę na inne tematy na tym forum i widze, ze w kraju ludziska dogadują się na 40 tys (i to nawet w "stolycy") to mnie sciska. Szczecin z okilicami jest chyba jednym z biegunów wysokich cen robocizny i materiałów Oczywiście też są ekipy, które wołają 80 tys. Znalazłem w czasie swoich poszukiwań 2 takie - jednak opinie ich Klientów mówiły, że są warci tej ceny! Ci po 50-60 tys. (sprawdzeni) tez są OK. Mysle, ze mozna u nas znalezc ekipe, ktora zbuduje za 40-50tys. tylko trzeba sie naszukac. Inna sprawa, to efekt osiagniety przez takich tanich specow. Tu moze byc lekkie rozczarowanie. A z drugiej strony slyszalem, ze na wschodzie Polski mozna spokojnie znalezc ludzi, ktorzy biora 5tys. za kondygnacje. ok, ja wiem jakie ceny ludzie wynegocjowali w ostatnich tygodniach - proste parterówki to minimum 80-100 tysięcy za robociznę. kilka osób, które jak ja zaczynałem wybrali "tańsze" ekipy teraz użerają się z nimi, bo tempo, jakość i zakres prac mocno odbiegają od wcześniejszych ustaleń, a zdarzało się, że taka ekipa rzuca robotę w środku "bo im się nie opłaca" - i inwestor albo płaci drugie tyle tej ekipie, albo szuka takiej, które rozgrzebaną budowę wezmą i dokończą. w efekcie naprawdę wychodzi drożej. co do ekip ze wschodnich rubieży to z nimi jest dokładnie tak jak z góralami - są tańsi, robią szybko, ale jak jakaś niedoróbka wyjdzie po czasie, to zapomnijcie o gwarancjach, darmowych poprawkach, odszkodowaniach itp. wtedy to szukaj wiatru w polu. jak dla mnie ryzyko niewarte żadnych pieniędzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 11.05.2007 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 A ja sie zastanawiam nad ew. sciagnieciem ekipy z Kraju Rad i okolic Wprawdzie pewnikiem wczesniej niz za rok sie nie uda, ale...Myslalam, ze mozna by sie dogadac jeszcze z kims i fachowcow sciagnac dla kilku budow. Jakby czuli mozliwosci zarobku, to moze bardziej by sie przykladali? A moze ktos juz korzystal z uslug wschodnich budowlancow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 11.05.2007 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 A ja sie zastanawiam nad ew. sciagnieciem ekipy z Kraju Rad i okolic Wprawdzie pewnikiem wczesniej niz za rok sie nie uda, ale...Myslalam, ze mozna by sie dogadac jeszcze z kims i fachowcow sciagnac dla kilku budow. Jakby czuli mozliwosci zarobku, to moze bardziej by sie przykladali? A moze ktos juz korzystal z uslug wschodnich budowlancow? Tych ekip jest bardzo malo kiedys ogladalam dom budowany przez taka ekipe bez wienca z dachem przymocowanym lancuchem zgroza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alabaster33 11.05.2007 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 maro 74 w sprawie BK sprawdź na allegro. Jest tam gość z Bezrzecza i może Ci przywieźć, krótkie terminy realizacji, sama też jestem zainteresowana. Powodzenia. jak znajdziesz gdzieś korzystniejsze warunki do daj namiar. Jak znajdziecie gdzies korzystne warunki to przekażcie proszę i do mnie! Ja tez dam znać o swoich namiarach. Mam nadzieje, że do poniedziałku skończę "casting". Popytam sie w Niemczech . Bo tak nastepny sroda ,czwartek bede kupowac na 99 % w niemczech dachowki , wychodzi taniej i realizacja w 2 tygodnie witam, też słyszałam że w Niemczech taniej, ja szukam braasa brązowej lumino podwójnej esówki, bądź celtyckiej czy orientujesz się po ile jest teraz za sztukę netto. Wiem że ma być jakaś podwyżka ale raczej kilka % a nie tak jak w Polsce kilkadziesiąt na wszystko. Podobno drweno na więźbę jest dużo lepszej jakości i wcale nie droższe i napewno impregnowane pod ciśnieniem bo w Polsce to raczej na słowo honoru. Ale się porobiło, kto by przypuszczał że po materiały będziemy jeździć do Niemiec i jeszcze może nam się to opłacać. Czy to prawda że nasz polski cement jest tańszy w Niemczech? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 11.05.2007 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 maro 74 w sprawie BK sprawdź na allegro. Jest tam gość z Bezrzecza i może Ci przywieźć, krótkie terminy realizacji, sama też jestem zainteresowana. Powodzenia. jak znajdziesz gdzieś korzystniejsze warunki do daj namiar. Jak znajdziecie gdzies korzystne warunki to przekażcie proszę i do mnie! Ja tez dam znać o swoich namiarach. Mam nadzieje, że do poniedziałku skończę "casting". Popytam sie w Niemczech . Bo tak nastepny sroda ,czwartek bede kupowac na 99 % w niemczech dachowki , wychodzi taniej i realizacja w 2 tygodnie witam, też słyszałam że w Niemczech taniej, ja szukam braasa brązowej lumino podwójnej esówki, bądź celtyckiej czy orientujesz się po ile jest teraz za sztukę netto. Wiem że ma być jakaś podwyżka ale raczej kilka % a nie tak jak w Polsce kilkadziesiąt na wszystko. Podobno drweno na więźbę jest dużo lepszej jakości i wcale nie droższe i napewno impregnowane pod ciśnieniem bo w Polsce to raczej na słowo honoru. Ale się porobiło, kto by przypuszczał że po materiały będziemy jeździć do Niemiec i jeszcze może nam się to opłacać. Czy to prawda że nasz polski cement jest tańszy w Niemczech? Pozdrawiam O brassa to akurat sie nie pytalam ja bede kupowac Creatona Glazure wisnie po 1,13 euro brutto (wchodzi jej 10,9 na metr )a w Szczecinie po rabacie 6.87 zl brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 11.05.2007 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Minusem jest zwrot palet do Berlina kaucja chyba 16 euro za palete ) Ale terminy sa duzo krotsze .Moze ktos tez by mial ochote na Creatona moze jeszcze dostali bysmy rabat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 11.05.2007 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Kurka, nie przesadzajmy! To chyba ta wyzsza półka ... Ceny stanu surowego, otwartego z dachem oscyluja wokół 50-60 tys. choć jak patrzę na inne tematy na tym forum i widze, ze w kraju ludziska dogadują się na 40 tys (i to nawet w "stolycy") to mnie sciska. Szczecin z okilicami jest chyba jednym z biegunów wysokich cen robocizny i materiałów Oczywiście też są ekipy, które wołają 80 tys. Znalazłem w czasie swoich poszukiwań 2 takie - jednak opinie ich Klientów mówiły, że są warci tej ceny! Ci po 50-60 tys. (sprawdzeni) tez są OK. Mysle, ze mozna u nas znalezc ekipe, ktora zbuduje za 40-50tys. tylko trzeba sie naszukac. Inna sprawa, to efekt osiagniety przez takich tanich specow. Tu moze byc lekkie rozczarowanie. A z drugiej strony slyszalem, ze na wschodzie Polski mozna spokojnie znalezc ludzi, ktorzy biora 5tys. za kondygnacje. ok, ja wiem jakie ceny ludzie wynegocjowali w ostatnich tygodniach - proste parterówki to minimum 80-100 tysięcy za robociznę. kilka osób, które jak ja zaczynałem wybrali "tańsze" ekipy teraz użerają się z nimi, bo tempo, jakość i zakres prac mocno odbiegają od wcześniejszych ustaleń, a zdarzało się, że taka ekipa rzuca robotę w środku "bo im się nie opłaca" - i inwestor albo płaci drugie tyle tej ekipie, albo szuka takiej, które rozgrzebaną budowę wezmą i dokończą. w efekcie naprawdę wychodzi drożej. co do ekip ze wschodnich rubieży to z nimi jest dokładnie tak jak z góralami - są tańsi, robią szybko, ale jak jakaś niedoróbka wyjdzie po czasie, to zapomnijcie o gwarancjach, darmowych poprawkach, odszkodowaniach itp. wtedy to szukaj wiatru w polu. jak dla mnie ryzyko niewarte żadnych pieniędzy... Bimbelt czy Ty uważsz,że akipa za 40-50 tys to jest złą z założenia a ta za 80 tys to lepsza??. na jakiej podstawie tak sądzisz. I jedni i drudzy mogą ci równie dobrze spieprzyć. Podstawa to pilnować ekipy i patrzeć na łapy. Ludzie nie dajmy się zwariować, chyba kogoś popierdoliło ,żeby wołać 80-100 tyś za robociznę stanu surowego. Czy ci budowlańcy to są jakieś inżyniery czy może doktoraty mają z budownictwa ,niedługo będą zarabiać jak prezesi dużych firm. Żebym miał skisnąć to tyle żadnym robolom nie zapłacę, a jak kogoś stać to niech płaci i 200 tyś, tylko właśnie winni całej tej sytuacji jesteśmy "MY" sami inwestorzy gdy z wielkim strachem w oczach i pełnymi portkami szukamy ekipy i jak się trafi wielmożny pan "Zdzisiek" z ekipą za 80.000 zł to jesteśmy wniebowzięci, że mamy ekipę. Niech mi ktoś ligicznie wytłumaczy jak mogły tak koszty wzrosnąć samej robocizny czyli o ponad 100% w stosunku do poziomu np. z przed 1,5 roku. Żarcie tyle nie zdrożało, wódka też, kielnie anii łopaty chyba też nie, paliwo tylko nieznacznie więc co . Ano nic budowlańcy po prostu lecą sobie w bambuko i wykorzystują takich jeleni jak my i taka jest niestety smutna prawda , a wiem to ze źródła, gdyż mój wujek buduje na szczecinie i tylko łąpki zaciera, ja całe szczęście będę miał stan surowy za śmieszną kasę i tym optymistycznym akcentem skończę, bo o materiałach nie będę pisał bo się znowu wk...wię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamin 11.05.2007 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Cześć Szydas Czy mógłbyś napisać coś więcej o swoim kierowniku budowy panu Piotrze? Jestem z nim umówiona na spotkanie i chciałabym się dowiedzieć czy jesteś z niego zadowolony czy często odwiedzał Twoją budowę itp Będę bardzo wdzięczna za informacje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 11.05.2007 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Kurka, nie przesadzajmy! To chyba ta wyzsza półka ... Ceny stanu surowego, otwartego z dachem oscyluja wokół 50-60 tys. choć jak patrzę na inne tematy na tym forum i widze, ze w kraju ludziska dogadują się na 40 tys (i to nawet w "stolycy") to mnie sciska. Szczecin z okilicami jest chyba jednym z biegunów wysokich cen robocizny i materiałów Oczywiście też są ekipy, które wołają 80 tys. Znalazłem w czasie swoich poszukiwań 2 takie - jednak opinie ich Klientów mówiły, że są warci tej ceny! Ci po 50-60 tys. (sprawdzeni) tez są OK. Mysle, ze mozna u nas znalezc ekipe, ktora zbuduje za 40-50tys. tylko trzeba sie naszukac. Inna sprawa, to efekt osiagniety przez takich tanich specow. Tu moze byc lekkie rozczarowanie. A z drugiej strony slyszalem, ze na wschodzie Polski mozna spokojnie znalezc ludzi, ktorzy biora 5tys. za kondygnacje. ok, ja wiem jakie ceny ludzie wynegocjowali w ostatnich tygodniach - proste parterówki to minimum 80-100 tysięcy za robociznę. kilka osób, które jak ja zaczynałem wybrali "tańsze" ekipy teraz użerają się z nimi, bo tempo, jakość i zakres prac mocno odbiegają od wcześniejszych ustaleń, a zdarzało się, że taka ekipa rzuca robotę w środku "bo im się nie opłaca" - i inwestor albo płaci drugie tyle tej ekipie, albo szuka takiej, które rozgrzebaną budowę wezmą i dokończą. w efekcie naprawdę wychodzi drożej. co do ekip ze wschodnich rubieży to z nimi jest dokładnie tak jak z góralami - są tańsi, robią szybko, ale jak jakaś niedoróbka wyjdzie po czasie, to zapomnijcie o gwarancjach, darmowych poprawkach, odszkodowaniach itp. wtedy to szukaj wiatru w polu. jak dla mnie ryzyko niewarte żadnych pieniędzy... Bimbelt czy Ty uważsz,że akipa za 40-50 tys to jest złą z założenia a ta za 80 tys to lepsza??. na jakiej podstawie tak sądzisz. I jedni i drudzy mogą ci równie dobrze spieprzyć. Podstawa to pilnować ekipy i patrzeć na łapy. Ludzie nie dajmy się zwariować, chyba kogoś popierdoliło ,żeby wołać 80-100 tyś za robociznę stanu surowego. Czy ci budowlańcy to są jakieś inżyniery czy może doktoraty mają z budownictwa ,niedługo będą zarabiać jak prezesi dużych firm. Żebym miał skisnąć to tyle żadnym robolom nie zapłacę, a jak kogoś stać to niech płaci i 200 tyś, tylko właśnie winni całej tej sytuacji jesteśmy "MY" sami inwestorzy gdy z wielkim strachem w oczach i pełnymi portkami szukamy ekipy i jak się trafi wielmożny pan "Zdzisiek" z ekipą za 80.000 zł to jesteśmy wniebowzięci, że mamy ekipę. Niech mi ktoś ligicznie wytłumaczy jak mogły tak koszty wzrosnąć samej robocizny czyli o ponad 100% w stosunku do poziomu np. z przed 1,5 roku. Żarcie tyle nie zdrożało, wódka też, kielnie anii łopaty chyba też nie, paliwo tylko nieznacznie więc co . Ano nic budowlańcy po prostu lecą sobie w bambuko i wykorzystują takich jeleni jak my i taka jest niestety smutna prawda , a wiem to ze źródła, gdyż mój wujek buduje na szczecinie i tylko łąpki zaciera, ja całe szczęście będę miał stan surowy za śmieszną kasę i tym optymistycznym akcentem skończę, bo o materiałach nie będę pisał bo się znowu wk...wię. Z tymi cenami to sie porobilo zima chcieli 30 m za ulozenie dachowki teraz 40-45 A wlasnie szukam dobrego dekarza (oprocz tych z listy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wićka 11.05.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 alabaster33 witaj w Dołujach Azalka a nie boisz się, że w razie reklamacji to już tej wschodniej ekipy nie znajdziesz... Co do listy Klausa to nie odpowiada na listy.... może ktoś mógłby mi też podesłać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamin 11.05.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Wićka prześlę Ci liste mam co prawda z lutego ale może zbyt wiele się w niej nie zmieniło. Jeżeli ktoś ma świeższą wersję to ja też poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamin 11.05.2007 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Wićka spójrz na prv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alabaster33 11.05.2007 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Wićka prześlę Ci liste mam co prawda z lutego ale może zbyt wiele się w niej nie zmieniło. Jeżeli ktoś ma świeższą wersję to ja też poproszę Ewamin proszę prześlij mi też i dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 11.05.2007 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 alabaster33 witaj w Dołujach Azalka a nie boisz się, że w razie reklamacji to już tej wschodniej ekipy nie znajdziesz... Na razie to bylo luzne haslo Przemyslenia przed-inwetorskie w obliczu wsciekle rosnacych cen. A co do Niemcow - dzieki Ci, Panie, zesmy sa tak blisko granicy... Tez sobie juz jakis czas temu wymyslilam, ze jak materialow bedzie brak, a w porownywalnej cenie beda, to sobie do sasiadow na Zachod pojezdzimy. Ale ze beda tansze, to nawet z moim hura-optymizmem nie przypuszczalam... A cla zadnego placic nie trzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamin 11.05.2007 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 alabaster podaj mi na prv maila to Ci również prześlę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 11.05.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Cześć Szydas Czy mógłbyś napisać coś więcej o swoim kierowniku budowy panu Piotrze? Jestem z nim umówiona na spotkanie i chciałabym się dowiedzieć czy jesteś z niego zadowolony czy często odwiedzał Twoją budowę itp Będę bardzo wdzięczna za informacje Pozdrawiam co tu pisać - spokojny, rozsądny, zna się na budowlance od praktycznej strony. częstość odwiedzin zależy od postępu robót - jak idzie szybko to jest częściej u mnie akurat dogadywał się z wykonawcą i był zawsze przed rozpoczęciem ważniejszych etapów, typu chudziak, wylewanie stropu etc, plus wizyty sprawdzające jeśli wcześniej coś nie grało. generalnie jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 11.05.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 alabaster33 witaj w Dołujach Azalka a nie boisz się, że w razie reklamacji to już tej wschodniej ekipy nie znajdziesz... Na razie to bylo luzne haslo Przemyslenia przed-inwetorskie w obliczu wsciekle rosnacych cen. A co do Niemcow - dzieki Ci, Panie, zesmy sa tak blisko granicy... Tez sobie juz jakis czas temu wymyslilam, ze jak materialow bedzie brak, a w porownywalnej cenie beda, to sobie do sasiadow na Zachod pojezdzimy. Ale ze beda tansze, to nawet z moim hura-optymizmem nie przypuszczalam... A cla zadnego placic nie trzeba? Jesteśmy w unii cła nie płacisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts