Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Informuje, ze zalalaem wczoraj strop. Poprosze o deszczyk.

witam !

trochę mnie tu nie było. gratulacje dla nowych obszarników.

A JA NIE CHCĘ ŻADNYCH DESZCZY !!! Właśnie zaczęli mi wykopy pod fundamenty i kicha. Trzeba czekać na poprawę pogody. Za to myślę, że z wykopanej gliny może sobie sam wypalę dachówki. Taka ładna i już zielona.

http://images21.fotosik.pl/299/e8f86e6ba1176ffem.jpg

Bryta A jak ten niemiecki Creaton wychodzi cenowo ? Masz jakąś wycenę ?

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witam Grupę:)

Odebrałam dzisiaj warunki przyłączenia prądu i wszystko by było pięknie gdyby nie mały SZCZEGÓŁ:) Enea na podciągnięcie mi 30 m prądu ma 8 miesięcy-a ja mam ekipę na wrzesień, ryczeć mi się chce bo w tym przypadku nie ma mowy, żebyśmy zaczęli w tym roku budowę.

Czy ktoś z Was przerabiał ten temat? Próbował to przyspieszyć i czy mu się udało??

Za wszelką pomoc Dziękuję:)

pozdrawiam z pracy

Witam wszystkich

Ofcbur, możesz mi powiedzić ile trwało czekanie na warunki, ja też czekam a są baaardzo pilnie potrzebne. Może, masz jakiś sposób jak by przyśpieszyć?. Masz może telefon gdzie wydają te warunki żeby się coś dowiedzieć?.

Witam wszystkich

Ofcbur, możesz mi powiedzić ile trwało czekanie na warunki, ja też czekam a są baaardzo pilnie potrzebne. Może, masz jakiś sposób jak by przyśpieszyć?. Masz może telefon gdzie wydają te warunki żeby się coś dowiedzieć?.

Ja czekalem okolo 2 miesiecy. Czesto ponaglalem telefonicznie i nie dawalo to skutku. Podobno najlepiej pojsc do nich i osobiscie. Nie pamietam dokladnie ale chyba we wtorek i czwartek mozna pojsc.

Matam, dziękuję bardzo za pomoc.

Ja jeszcze myślę żeby pogadać z sąsiadem z którym dzieli mnie te nieszczęsne 30 m (jedna działka) i poprosić go o możliwość wpięcia się w jego instalacje na czas budowy, może się zgodzi, choć wolałabym przyspieszyć swój prąd:):)/quote]

WITAM my z Teska budowalysmy na agregatach tyle ze wykonawca mial swoj i to bylo juz w cenie ale niewychodzilo to wcale drogo.Aco do sasiada to raczej niebedziesz miala broblemow z uzyczeniem pradu od niego .

WITAM my z Teska budowalysmy na agregatach tyle ze wykonawca mial swoj i to bylo juz w cenie ale niewychodzilo to wcale drogo.Aco do sasiada to raczej niebedziesz miala broblemow z uzyczeniem pradu od niego .

Ulamach dziękuję:) ale mi humor poprawiłaś:):)

Maro74 - spójrz na priv

buźka

Ulamach dziękuję:) ale mi humor poprawiłaś:):)

buźka

Ja też dawałem na agregacie na początku, ale byłem gapa :oops: i go wypożyczyłem -> teraz bym kupił bo za tę samą kasę bym miał agregat :roll:

Witam :)

Czy ktoś jest w stanie podpiwiedzieć jakie obecnie są koszty wykonania ogrodzenia z cegieł klinkierowych? Jaki są stawki robocizny, jak liczone i jakie są ceny materiałów? Interesuje mnie cegła klienkierowa Wieneberger Pomerania.

Dziś rozmawialiśmy z jednym fachowcem - 4,5 tys. za 10mb, sama robocizna (podmurówka + słupki z klinkieru, bez względu ile słupków, jakie grube i szerokie, czy z bramą, furtką czy bez) :o :o :o .

Czy to normalna cena? Trochę się podłamałam :-?

Jeśli znacie kogoś tańszego, to poproszę o kontakt.

A siatka z podmurówką to ile teraz kosztuje?

hmm.. wygląda to na normalną cenę bo mój sąsiad z naprzeciwka za jakieś 25 metrów płacił jakieś 12 tysięcy z materiałem, tylko fundament miał zrobiony wcześniej.

Witam

Moja kalkulacja na 20mb ogrodzenia wyglada nastepujaco:

-1200zl - beton na fundament - ok. 5m3

-2000zl - cegla klinkierowa perforowana (CRH Etna) - ok.670szt

- 500zl - zakonczenia slupow z ksztaltek klinkierowych

- 600zl - zaprawa do klinkieru

-4200zl - brama przesuwna z automatyka 350x145 (Wisniowski Eko w kolorze grafitowym)

- 700zl - furtka 100x145

-1800zl - przesla 250x120 - 4 szt

- 500zl - przeslo 300x120 - 1szt

Czyli sam koszt materialow (wg cen katalogowych z Vatem 22%) wynosi 11500zl. Nie wiem jak z rabatami, bo jeszcze o to nie pytalem. Fundament mam zamiar zrobic samemu. Za wymurowanie slupkow z klinkieru nie dam wiecej niz 3zl za cegle (a tak naprawde mysle ze znajde za 1,5-2zl), czyli ok. 2000 zl. Nie mam pojecia ile moze kosztowac montaz bramy, furtki i przesel, ale mysle ze nie wiecej niz 1000zl.

pozdrawiam

Konrad

Witam

ociepla mi sie poddasze ...... pytanie;

czy przy folii paroprzepuszczalnej o wspólczynniku 3000 obowiązkowa jest dylatacja wyraźnie oddzielona sznurkiem czy wystarczy tylko włożyć wełne i na koniec zasznurkować? krokwie mam 17-18 cm wełna 15 cm sznurek i 10 cm na wierzch.....

Też podłączę się do pytania - choć wczoraj zmieniłem w ostatniej chwili i kupiłem membranę DeltaMAX więc podobno mogę bez pustki, choć spotkałem się z opiniami że pustka zawsze poprawi właściwości, moim zdaniem jak nie zrobisz sznurka to wełna bedzie dotykała membranę nawet wtedy jak wsadzisz tam 15 cm w krokwie 18.

Informuje, ze zalalaem wczoraj strop. Poprosze o deszczyk.

witam !

trochę mnie tu nie było. gratulacje dla nowych obszarników.

A JA NIE CHCĘ ŻADNYCH DESZCZY !!! Właśnie zaczęli mi wykopy pod fundamenty i kicha. Trzeba czekać na poprawę pogody. Za to myślę, że z wykopanej gliny może sobie sam wypalę dachówki. Taka ładna i już zielona.

http://images21.fotosik.pl/299/e8f86e6ba1176ffem.jpg

Bryta A jak ten niemiecki Creaton wychodzi cenowo ? Masz jakąś wycenę ?

Ta sama dachowka wyceniona z rabatem w szczecinie jest drozsza ponad 6000 tys zloty :lol:

Ta sama dachowka wyceniona z rabatem w szczecinie jest drozsza ponad 6000 tys zloty :lol:

:o :o :o :o

Co do ogrodzenia - mnie sie marzy takie z kamuszkow + przesla. Nie wiem, czy kamienie polne sie nadaja, jesli tak, to zaczynam zbierac :)

Czy ktos ma gdzies link, jak tego typu ogrodzenie sie robi?

Wogole to wymyslilam sobie jeszcze inny patent: niski "cienki" murek z pustka w srodku czy moze jeszcze inaczej, dwa "cienkie" rownolegle do siebie, co jakis czas "polaczone" wysokim slupkiem, a pomiedzy murkami - w pustce - roslinki. Cyprysiki, bukszpan, ciernik (najlepiej wlasnie kolczaste) czy inne, tego jeszcze nie przerabialam, moze rozne gatunki. Cos jakby roslinne przeslo. I baaardzo bym chciala miec toto wymurowane wlasnie z kamienia. Zastanawialam sie tez, czy daloby sie zrobic takie cos ew. z kostki polbrukowej, jak by to wyszlo technicznie i cenowo. Teraz maja takie fajne nowe formy i ksztalty...

Jakby ktokolwiek sie spotkal z realizacja podobnego pomyslu, bede wdzieczna za podpowiedz, link itp.

Swoja droga, zwariowalam - myslenie od domu zaczelam od wymyslania ogrodzenia :)))

Czy ktoś jest w stanie podpiwiedzieć jakie obecnie są koszty wykonania ogrodzenia z cegieł klinkierowych? Jaki są stawki robocizny, jak liczone i jakie są ceny materiałów? Interesuje mnie cegła klienkierowa Wieneberger Pomerania.

Grzegorz

jak cos dysponuje kontaktem na swojego klinkieciarza - bardzo, bardzo porzadny facet, dobrze robi....no...nie nalezy do tanich

Grzegorz

jak cos dysponuje kontaktem na swojego klinkieciarza - bardzo, bardzo porzadny facet, dobrze robi....no...nie nalezy do tanich

Dziś rozmawialiśmy z jednym fachowcem - 4,5 tys. za 10mb, sama robocizna (podmurówka + słupki z klinkieru, bez względu ile słupków, jakie grube i szerokie, czy z bramą, furtką czy bez) :o :o :o .

Czy to normalna cena? Trochę się podłamałam :-?

Jeśli znacie kogoś tańszego, to poproszę o kontakt.

A siatka z podmurówką to ile teraz kosztuje?

hmm.. wygląda to na normalną cenę bo mój sąsiad z naprzeciwka za jakieś 25 metrów płacił jakieś 12 tysięcy z materiałem, tylko fundament miał zrobiony wcześniej.

Witam

Moja kalkulacja na 20mb ogrodzenia wyglada nastepujaco:

-1200zl - beton na fundament - ok. 5m3

-2000zl - cegla klinkierowa perforowana (CRH Etna) - ok.670szt

- 500zl - zakonczenia slupow z ksztaltek klinkierowych

- 600zl - zaprawa do klinkieru

-4200zl - brama przesuwna z automatyka 350x145 (Wisniowski Eko w kolorze grafitowym)

- 700zl - furtka 100x145

-1800zl - przesla 250x120 - 4 szt

- 500zl - przeslo 300x120 - 1szt

Czyli sam koszt materialow (wg cen katalogowych z Vatem 22%) wynosi 11500zl. Nie wiem jak z rabatami, bo jeszcze o to nie pytalem. Fundament mam zamiar zrobic samemu. Za wymurowanie slupkow z klinkieru nie dam wiecej niz 3zl za cegle (a tak naprawde mysle ze znajde za 1,5-2zl), czyli ok. 2000 zl. Nie mam pojecia ile moze kosztowac montaz bramy, furtki i przesel, ale mysle ze nie wiecej niz 1000zl.

pozdrawiam

Konrad

Witam czwartkowo,

na przęsła, bramę i furtkę mam podobną wycenę.

Zastanawiam się jak wkomponować w ogrodzenie śmietnik i skrzynkę gazową. Czy do śmietnika dojście z zewnątrz, czy też wewnątrz? A skrzynkę chętnie bym zamaskowała, bo ozdoba to to nie jest.

Na skrzynkę pocztową i automatykę domofonową podobno są gotowe kasetki wmurowywane w słupek klinkierowy.

Jak macie to rozwiązane?