prokowal 17.05.2007 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Informuje, ze zalalaem wczoraj strop. Poprosze o deszczyk. witam ! trochę mnie tu nie było. gratulacje dla nowych obszarników. A JA NIE CHCĘ ŻADNYCH DESZCZY !!! Właśnie zaczęli mi wykopy pod fundamenty i kicha. Trzeba czekać na poprawę pogody. Za to myślę, że z wykopanej gliny może sobie sam wypalę dachówki. Taka ładna i już zielona. http://images21.fotosik.pl/299/e8f86e6ba1176ffem.jpg Bryta A jak ten niemiecki Creaton wychodzi cenowo ? Masz jakąś wycenę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 17.05.2007 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Witam Grupę Odebrałam dzisiaj warunki przyłączenia prądu i wszystko by było pięknie gdyby nie mały SZCZEGÓŁ Enea na podciągnięcie mi 30 m prądu ma 8 miesięcy-a ja mam ekipę na wrzesień, ryczeć mi się chce bo w tym przypadku nie ma mowy, żebyśmy zaczęli w tym roku budowę. Czy ktoś z Was przerabiał ten temat? Próbował to przyspieszyć i czy mu się udało?? Za wszelką pomoc Dziękuję pozdrawiam z pracy Witam wszystkich Ofcbur, możesz mi powiedzić ile trwało czekanie na warunki, ja też czekam a są baaardzo pilnie potrzebne. Może, masz jakiś sposób jak by przyśpieszyć?. Masz może telefon gdzie wydają te warunki żeby się coś dowiedzieć?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek i Ania 17.05.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Witam wszystkich, dawno mnie nie było, duzo czytania. Czy jest ktoś chętny na zbędną ziemię (zdjęty humus) trochę mi tego zalega i musze coś z tym zronbić. Nadaje się raczej tylko do podwyższenia terenu gdyż to iły i glina oraz trochę kamieni polnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 17.05.2007 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Witam wszystkich Ofcbur, możesz mi powiedzić ile trwało czekanie na warunki, ja też czekam a są baaardzo pilnie potrzebne. Może, masz jakiś sposób jak by przyśpieszyć?. Masz może telefon gdzie wydają te warunki żeby się coś dowiedzieć?. Ja czekalem okolo 2 miesiecy. Czesto ponaglalem telefonicznie i nie dawalo to skutku. Podobno najlepiej pojsc do nich i osobiscie. Nie pamietam dokladnie ale chyba we wtorek i czwartek mozna pojsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulamach 17.05.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Matam, dziękuję bardzo za pomoc. Ja jeszcze myślę żeby pogadać z sąsiadem z którym dzieli mnie te nieszczęsne 30 m (jedna działka) i poprosić go o możliwość wpięcia się w jego instalacje na czas budowy, może się zgodzi, choć wolałabym przyspieszyć swój prąd:):)/quote] WITAM my z Teska budowalysmy na agregatach tyle ze wykonawca mial swoj i to bylo juz w cenie ale niewychodzilo to wcale drogo.Aco do sasiada to raczej niebedziesz miala broblemow z uzyczeniem pradu od niego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ofcbur 17.05.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 WITAM my z Teska budowalysmy na agregatach tyle ze wykonawca mial swoj i to bylo juz w cenie ale niewychodzilo to wcale drogo.Aco do sasiada to raczej niebedziesz miala broblemow z uzyczeniem pradu od niego . Ulamach dziękuję ale mi humor poprawiłaś:) Maro74 - spójrz na priv buźka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 17.05.2007 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 WITAM my z Teska budowalysmy na agregatach tyle ze wykonawca mial swoj i to bylo juz w cenie ale niewychodzilo to wcale drogo.Aco do sasiada to raczej niebedziesz miala broblemow z uzyczeniem pradu od niego . Ulamach dziękuję ale mi humor poprawiłaś:) buźka Ja też dawałem na agregacie na początku, ale byłem gapa i go wypożyczyłem -> teraz bym kupił bo za tę samą kasę bym miał agregat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacha72 17.05.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Witamociepla mi sie poddasze ...... pytanie;czy przy folii paroprzepuszczalnej o wspólczynniku 3000 obowiązkowa jest dylatacja wyraźnie oddzielona sznurkiem czy wystarczy tylko włożyć wełne i na koniec zasznurkować? krokwie mam 17-18 cm wełna 15 cm sznurek i 10 cm na wierzch..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 17.05.2007 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Witam Czy ktoś jest w stanie podpiwiedzieć jakie obecnie są koszty wykonania ogrodzenia z cegieł klinkierowych? Jaki są stawki robocizny, jak liczone i jakie są ceny materiałów? Interesuje mnie cegła klienkierowa Wieneberger Pomerania. Dziś rozmawialiśmy z jednym fachowcem - 4,5 tys. za 10mb, sama robocizna (podmurówka + słupki z klinkieru, bez względu ile słupków, jakie grube i szerokie, czy z bramą, furtką czy bez) . Czy to normalna cena? Trochę się podłamałam Jeśli znacie kogoś tańszego, to poproszę o kontakt. A siatka z podmurówką to ile teraz kosztuje? hmm.. wygląda to na normalną cenę bo mój sąsiad z naprzeciwka za jakieś 25 metrów płacił jakieś 12 tysięcy z materiałem, tylko fundament miał zrobiony wcześniej. Witam Moja kalkulacja na 20mb ogrodzenia wyglada nastepujaco: -1200zl - beton na fundament - ok. 5m3 -2000zl - cegla klinkierowa perforowana (CRH Etna) - ok.670szt - 500zl - zakonczenia slupow z ksztaltek klinkierowych - 600zl - zaprawa do klinkieru -4200zl - brama przesuwna z automatyka 350x145 (Wisniowski Eko w kolorze grafitowym) - 700zl - furtka 100x145 -1800zl - przesla 250x120 - 4 szt - 500zl - przeslo 300x120 - 1szt Czyli sam koszt materialow (wg cen katalogowych z Vatem 22%) wynosi 11500zl. Nie wiem jak z rabatami, bo jeszcze o to nie pytalem. Fundament mam zamiar zrobic samemu. Za wymurowanie slupkow z klinkieru nie dam wiecej niz 3zl za cegle (a tak naprawde mysle ze znajde za 1,5-2zl), czyli ok. 2000 zl. Nie mam pojecia ile moze kosztowac montaz bramy, furtki i przesel, ale mysle ze nie wiecej niz 1000zl. pozdrawiam Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 17.05.2007 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Tak na poprawienie humoru http://biznes.onet.pl/5,1411194,prasa.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 17.05.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Witam ociepla mi sie poddasze ...... pytanie; czy przy folii paroprzepuszczalnej o wspólczynniku 3000 obowiązkowa jest dylatacja wyraźnie oddzielona sznurkiem czy wystarczy tylko włożyć wełne i na koniec zasznurkować? krokwie mam 17-18 cm wełna 15 cm sznurek i 10 cm na wierzch..... Też podłączę się do pytania - choć wczoraj zmieniłem w ostatniej chwili i kupiłem membranę DeltaMAX więc podobno mogę bez pustki, choć spotkałem się z opiniami że pustka zawsze poprawi właściwości, moim zdaniem jak nie zrobisz sznurka to wełna bedzie dotykała membranę nawet wtedy jak wsadzisz tam 15 cm w krokwie 18. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 17.05.2007 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Informuje, ze zalalaem wczoraj strop. Poprosze o deszczyk. witam ! trochę mnie tu nie było. gratulacje dla nowych obszarników. A JA NIE CHCĘ ŻADNYCH DESZCZY !!! Właśnie zaczęli mi wykopy pod fundamenty i kicha. Trzeba czekać na poprawę pogody. Za to myślę, że z wykopanej gliny może sobie sam wypalę dachówki. Taka ładna i już zielona. http://images21.fotosik.pl/299/e8f86e6ba1176ffem.jpg Bryta A jak ten niemiecki Creaton wychodzi cenowo ? Masz jakąś wycenę ? Ta sama dachowka wyceniona z rabatem w szczecinie jest drozsza ponad 6000 tys zloty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 17.05.2007 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Ta sama dachowka wyceniona z rabatem w szczecinie jest drozsza ponad 6000 tys zloty Co do ogrodzenia - mnie sie marzy takie z kamuszkow + przesla. Nie wiem, czy kamienie polne sie nadaja, jesli tak, to zaczynam zbierac Czy ktos ma gdzies link, jak tego typu ogrodzenie sie robi? Wogole to wymyslilam sobie jeszcze inny patent: niski "cienki" murek z pustka w srodku czy moze jeszcze inaczej, dwa "cienkie" rownolegle do siebie, co jakis czas "polaczone" wysokim slupkiem, a pomiedzy murkami - w pustce - roslinki. Cyprysiki, bukszpan, ciernik (najlepiej wlasnie kolczaste) czy inne, tego jeszcze nie przerabialam, moze rozne gatunki. Cos jakby roslinne przeslo. I baaardzo bym chciala miec toto wymurowane wlasnie z kamienia. Zastanawialam sie tez, czy daloby sie zrobic takie cos ew. z kostki polbrukowej, jak by to wyszlo technicznie i cenowo. Teraz maja takie fajne nowe formy i ksztalty... Jakby ktokolwiek sie spotkal z realizacja podobnego pomyslu, bede wdzieczna za podpowiedz, link itp. Swoja droga, zwariowalam - myslenie od domu zaczelam od wymyslania ogrodzenia )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ofcbur 17.05.2007 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Właśnie się dowiedziałam że mam zgodę Gminy na budowę 30 m odcinka wod-kan i włączenie się do istniejącej sieci:):) HURRAA - mam wszystko co potrzeba do wystąpienia o WZ, może jednak damy radę w tym roku................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 17.05.2007 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 hmm.... czy ktoś ma namiary na porządnych ludzi od polbruku itp.? Brukarze z listy mają wolny termin na.... wrzesień a my chcielibyśmy trochę wcześniej.... szydas zerknij privek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 17.05.2007 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 hmm.... czy ktoś ma namiary na porządnych ludzi od polbruku itp.? Brukarze z listy mają wolny termin na.... wrzesień a my chcielibyśmy trochę wcześniej.... szydas zerknij privek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 17.05.2007 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Witam Czy ktoś jest w stanie podpiwiedzieć jakie obecnie są koszty wykonania ogrodzenia z cegieł klinkierowych? Jaki są stawki robocizny, jak liczone i jakie są ceny materiałów? Interesuje mnie cegła klienkierowa Wieneberger Pomerania. Grzegorz jak cos dysponuje kontaktem na swojego klinkieciarza - bardzo, bardzo porzadny facet, dobrze robi....no...nie nalezy do tanich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 17.05.2007 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Witam Czy ktoś jest w stanie podpiwiedzieć jakie obecnie są koszty wykonania ogrodzenia z cegieł klinkierowych? Jaki są stawki robocizny, jak liczone i jakie są ceny materiałów? Interesuje mnie cegła klienkierowa Wieneberger Pomerania. Grzegorz jak cos dysponuje kontaktem na swojego klinkieciarza - bardzo, bardzo porzadny facet, dobrze robi....no...nie nalezy do tanich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 17.05.2007 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Witam Czy ktoś jest w stanie podpiwiedzieć jakie obecnie są koszty wykonania ogrodzenia z cegieł klinkierowych? Jaki są stawki robocizny, jak liczone i jakie są ceny materiałów? Interesuje mnie cegła klienkierowa Wieneberger Pomerania. Dziś rozmawialiśmy z jednym fachowcem - 4,5 tys. za 10mb, sama robocizna (podmurówka + słupki z klinkieru, bez względu ile słupków, jakie grube i szerokie, czy z bramą, furtką czy bez) . Czy to normalna cena? Trochę się podłamałam Jeśli znacie kogoś tańszego, to poproszę o kontakt. A siatka z podmurówką to ile teraz kosztuje? hmm.. wygląda to na normalną cenę bo mój sąsiad z naprzeciwka za jakieś 25 metrów płacił jakieś 12 tysięcy z materiałem, tylko fundament miał zrobiony wcześniej. Witam Moja kalkulacja na 20mb ogrodzenia wyglada nastepujaco: -1200zl - beton na fundament - ok. 5m3 -2000zl - cegla klinkierowa perforowana (CRH Etna) - ok.670szt - 500zl - zakonczenia slupow z ksztaltek klinkierowych - 600zl - zaprawa do klinkieru -4200zl - brama przesuwna z automatyka 350x145 (Wisniowski Eko w kolorze grafitowym) - 700zl - furtka 100x145 -1800zl - przesla 250x120 - 4 szt - 500zl - przeslo 300x120 - 1szt Czyli sam koszt materialow (wg cen katalogowych z Vatem 22%) wynosi 11500zl. Nie wiem jak z rabatami, bo jeszcze o to nie pytalem. Fundament mam zamiar zrobic samemu. Za wymurowanie slupkow z klinkieru nie dam wiecej niz 3zl za cegle (a tak naprawde mysle ze znajde za 1,5-2zl), czyli ok. 2000 zl. Nie mam pojecia ile moze kosztowac montaz bramy, furtki i przesel, ale mysle ze nie wiecej niz 1000zl. pozdrawiam Konrad Witam czwartkowo, na przęsła, bramę i furtkę mam podobną wycenę. Zastanawiam się jak wkomponować w ogrodzenie śmietnik i skrzynkę gazową. Czy do śmietnika dojście z zewnątrz, czy też wewnątrz? A skrzynkę chętnie bym zamaskowała, bo ozdoba to to nie jest. Na skrzynkę pocztową i automatykę domofonową podobno są gotowe kasetki wmurowywane w słupek klinkierowy. Jak macie to rozwiązane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 17.05.2007 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 witam porannie (i pracowicie też, Teska ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts