M3 17.05.2007 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 O, przepraszam! Zapomniałem się przywitać. Dobry wieczór! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Florek i Jadzia 17.05.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 My dlaismy 68tys w tym podatek za 290m2 i to byla srednia cena obok nas stawiaja za 45 ale nie mam pojecia jaka powierzchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Florek i Jadzia 17.05.2007 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Witam wszystkich Dzis zakladali nam solary i od jutra kotlownia smiga bedzie darmowa cieplutka woda. Mamy zamiar przenosic graty od 15 czerwca. Wszystkin budujacym oraz tym zaczynajacym doradzam poszukac firmy z poza Szczecina ja znalazlem firme do elewacji i podbitki w Slupsku zrobili mi za polowe tego co niby fachowcy miejscowi o wiele lepiej i oszczedniej od szczecinskich a mam porownanie bo lokalni robili mi kominy. Niesteyu szybko sie ucza od naszych lokalnych wykonawcow i podnosza ceny przy kolejnych zleceniach - zalecana zmiana na nowych Darmowa? Dostaliście solary i ich montaż za free???? Przyznaje moze nie free ale za 1/3 ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamin 17.05.2007 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Florek i Jadzia My dlaismy 68tys w tym podatek za 290m2 i to byla srednia cena obok nas stawiaja za 45 ale nie mam pojecia jaka powierzchnia. A kiedy budowaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Florek i Jadzia 17.05.2007 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Florek i Jadzia My dlaismy 68tys w tym podatek za 290m2 i to byla srednia cena obok nas stawiaja za 45 ale nie mam pojecia jaka powierzchnia. A kiedy budowaliście? Zaczelismy 1.08.2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 18.05.2007 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Ludzie. Z czego Wy swoje domy wybudowaliście, budujecie, albo zamierzacie wybudować? To sie wypowiem ja, obszarnik-jeszcze-bez-ziemi Wczoraj spedzilam upojny wieczor grzebiac po necie i dowiadujac sie, co to bloczki keramzytowe. Slyszalam juz, ze w rejonie nie bardzo chca z tego materialu budowac, ale rozmysliwuje bardzo powaznie. Tylko juz w koncu nie wiem, czy mozna jednowarstwowo, czy i tak powinno sie ocieplac i trojwarstwowke robic? I jeszcze czy faktycznie nic w taka sciane wbic nie mozna... Bo jak nie, to tez bedziemy najprawdopodobniej z Ytongiem (badz substytutem Ytonga) walczyli. Aaa i zakochalam sie w niemieckich dachowkach co to je Bryta bedzie miala na dachu - Creaton - zwlaszcza w dekorach Tez chce. "Se walne" na kalenicy golabki dwa (w koncu nazwa ulicy zobowiazuje ) (Tym samym od ogrodzenia przeszlam do rozmysliwan o dachu jeszcze troche i w koncu dobrne do tego, od czego trzeba bedzie zaczac - do przylaczy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 18.05.2007 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Ludzie. Z czego Wy swoje domy wybudowaliście, budujecie, albo zamierzacie wybudować? Ja już się gubię. Za duży wybór, jak dla mnie. Co myślicie o Ytongu? (mój szanowny się na niego uparł). A i jeszcze jedno: Czy ktoś z Was budował dom na działce, na której jest glina, a pod nią ił? Witam. Ytong fajna sprawa czyściutko równiótko na klej. Tylko cena nie zachęca bo to najdroższy materiał. taki sam ale tańszy to Solbet. Ogólnie BK to przyjemny materiał tylko kupić ciężko a jak coś się trafi to cena kosmiczna jak by był z domieszką złota . Bryta stawia z Ytonga to może ci coś na ten temat powiedzieć, na pewno nic dobrego o dostawcy. U sąsiada chyba jest ił bo taki drobniótki piaseczek. Wykopy pod ławy zrobili łopatamii w jedno popołudnie równióteńkie wyrzeźbili i ni narzekali. A czy jak jest ten ił to źle? , bo pewnie i ja też go mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 18.05.2007 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 WIEM Ale ja juz mam... no nie bede sie wyrazac... Jajo zwyczajnie znosze JPewnie upierdliwa jestem, ale juz bym chciala COS ZACZAC ROBIC! Azalka jestesmy na tym samym etapie, 'NIECH SIE COS W KONCU ZACZNIE DZIAC' Spokojnie, pozniej bedziecie jeszcze wielokrotnie mialy etap "dajcie mi wszyscy swiety spokoj, chce odpoczac od tej budowy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 18.05.2007 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Witam wszystkich wieczorowo Dzisiaj dostaliśmy wycenę naszego domku (stan surowy otwarty) i....... załamka myśleliśmy, że będzie taniej . Mamy dom o powierzchni użytkowej 259 (parter i poddasze plus garaż(47m)i powierzchnia nad nim (25m )) a cena ma wynieść 332 tys. W cenę tą nie jest wliczony ani koszt przygotowania terenu ani przyłącza. Sama robocizna wyceniona została na kwotę 123 tys. zł czy to nie jest za dużo?! Ile Wy płacicie za robotę? A czy orientujecie się jaki jest koszt wynajęcia słupów pod strop? Cena na pierwszy rzut oka wysoka, ale chyba ma swoje uzasadnienie, bo powierzchnia domu bardzo duza. Ja dla porownania wydam 150-160tys. na stan surowy domu o powierzchni mieszkalnej 135m2. Podobnie jak ty, mam duzy garaz i pomieszczenie nad nim. Twoj dom jest dwa razy wiekszy, wiec cena z materialami nie zejdzie raczej ponizej 300tys. zl, a moze pojsc w gore, bo ceny materialow nie chca sie jakos zatrzymac w miejscu. Co do wynajmu szalunkow, bo chyba o nie tobie chodzi, to jest to 80gr - 1zl za metr kwadratowy (cena netto). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 18.05.2007 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Pytanie na dzisiaj: przez ile dni po zalaniu powinno sie podlewac strop monolityczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 18.05.2007 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Ludzie. Z czego Wy swoje domy wybudowaliście, budujecie, albo zamierzacie wybudować? To sie wypowiem ja, obszarnik-jeszcze-bez-ziemi Wczoraj spedzilam upojny wieczor grzebiac po necie i dowiadujac sie, co to bloczki keramzytowe. Slyszalam juz, ze w rejonie nie bardzo chca z tego materialu budowac, ale rozmysliwuje bardzo powaznie. Tylko juz w koncu nie wiem, czy mozna jednowarstwowo, czy i tak powinno sie ocieplac i trojwarstwowke robic? I jeszcze czy faktycznie nic w taka sciane wbic nie mozna... Bo jak nie, to tez bedziemy najprawdopodobniej z Ytongiem (badz substytutem Ytonga) walczyli. Aaa i zakochalam sie w niemieckich dachowkach co to je Bryta bedzie miala na dachu - Creaton - zwlaszcza w dekorach Tez chce. "Se walne" na kalenicy golabki dwa (w koncu nazwa ulicy zobowiazuje ) (Tym samym od ogrodzenia przeszlam do rozmysliwan o dachu jeszcze troche i w koncu dobrne do tego, od czego trzeba bedzie zaczac - do przylaczy ) Ściany jednowarstwowe wymagają bardzo dużej dokładności murowania, a i tak nawet dobrze wykonane mają nieco gorszy współczynnik termoizolacyjności niż dwu- i trójwarstwowe. Większość inwestorów obecnie wybiera ściany dwuwarstwowe, ja też - chociaż może gdybym miała decydować się jeszcze raz, to jednak budowałabym trójwarstwowo (coraz bardziej podobają mi się elewacje z cegły). Co do materiału na ściany - BK jest dobrym materiałem, ceramika też, silikaty i keramzyt również. Różnią się od siebie trochę m.in. kruchością, ciężarem i akumulacyjnością. Każde z tych rozwiązań ma swoich zwolenników - mniej lub bardziej dogmatycznych . Myślę, że obecnie kierowałabym się ceną i dostępnością materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 18.05.2007 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 pozdrawiam piatkowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 18.05.2007 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Ściany jednowarstwowe wymagają bardzo dużej dokładności murowania, a i tak nawet dobrze wykonane mają nieco gorszy współczynnik termoizolacyjności niż dwu- i trójwarstwowe. Większość inwestorów obecnie wybiera ściany dwuwarstwowe, ja też - chociaż może gdybym miała decydować się jeszcze raz, to jednak budowałabym trójwarstwowo (coraz bardziej podobają mi się elewacje z cegły). Dzieki za info Przy wiecej-niz-jednowarstwowej keramzyt sie chyba nie oplaca. Ale jeszcze sprawdze. Ja uwielbiam "ceglane" domki, od lat. Z drugiej strony trzeba jednak umiejetnie wszystko zgrac, bo cegla w nieodpowiednim kolorze czy zbyt duzych plaszczyznach daje wrazenie ciezkosci. No i sprawdzilam ceny Creatona i chyba jednak zostane przy Braasie Bryta, gdybys swoj dach zrobila z cementowki to jaka bylaby roznica cenowa miedzy takim cementowym a Creatonowym sciaganym z Niemiec? Zakladajac, ze jeden prosty braas to 2,9 brutto? Oczywiscie orientacyjnie! A co sadzicie o kryciu dachu gontem drewnianym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 18.05.2007 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 azalko najpierw nalezy miec dzialke WIEM Ale ja juz mam... no nie bede sie wyrazac... Jajo zwyczajnie znosze JPewnie upierdliwa jestem, ale juz bym chciala COS ZACZAC ROBIC! ogrodzenie z polnych kamieni robil moj znajomy super ( tzn on robi u innych w szczegolnosci u niemiaszkow....) Jakbys podpowiedziala, gdzie jakis murek jego autorstwa stoi, to ja chetnie podjade popatrzec. za zachodnia granica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 18.05.2007 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 witam grupke...... kurka dopadlo mnie chorobsko, rano bylam u lekarza......hmm....mysle ze ona nie powinna dostac zadnej podwyzki..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Florek i Jadzia 18.05.2007 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Witam Obecnie nalezy liczyc stan developerski m2 to minimum 3000zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krasnoludek 18.05.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Witam wszystkich wieczorowo Dzisiaj dostaliśmy wycenę naszego domku (stan surowy otwarty) i....... załamka myśleliśmy, że będzie taniej . Mamy dom o powierzchni użytkowej 259 (parter i poddasze plus garaż(47m)i powierzchnia nad nim (25m )) a cena ma wynieść 332 tys. W cenę tą nie jest wliczony ani koszt przygotowania terenu ani przyłącza. Sama robocizna wyceniona została na kwotę 123 tys. zł czy to nie jest za dużo?! Ile Wy płacicie za robotę? A czy orientujecie się jaki jest koszt wynajęcia słupów pod strop? Witam wszystkich! ta cena mnie poraziła pomimo tego że dom jest duży. Nam udalo sie w zeszłym roku za 40 tys. (182m) a teraz do wykończeniówki braliśmy ludzi z miejscowości z której pochodzimy (140 km od szczecina) cenny świetne wykonanie (zwłaszcza hyrdauliki) super. Myśle ze teraz to chyba jedyny sposób na tańsze wybudowanie i wykończenie dom. Z tym że trochę marudzą ze względu na odległość. Teraz robią się tynki cementowo-wapienne. nie mamy jeszcze nikogo do wykończenia poddaszy. Może ma ktoś kogoś solidnego i niedrogiego no i jakie teraz są ceny za m2. Z pozdrowieniam Krasnoludek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 18.05.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Witam Obecnie nalezy liczyc stan developerski m2 do minimum 3000zl od minimum czy do maximum? i czy to jest cena za m2 powierzchni netto "po podlodze" z wliczeniem garazu czy m2 powierzchni uzytkowej? Wiecie co, ja sie zwalniam z pracy i bede sama budowac Wliczajac wszelkie potkniecia, zdecydowanie taniej wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Florek i Jadzia 18.05.2007 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Witam Obecnie nalezy liczyc stan developerski m2 do minimum 3000zl od minimum czy do maximum? i czy to jest cena za m2 powierzchni netto "po podlodze" z wliczeniem garazu czy m2 powierzchni uzytkowej? Wiecie co, ja sie zwalniam z pracy i bede sama budowac Wliczajac wszelkie potkniecia, zdecydowanie taniej wyjdzie. To za powierzchnie netto. Popyt na material jest ogromny od maja 2006 podrozal 60%, Brat w hurtowni przyjmuje zamowienia ale termin realizacji koniec pazdziernika bez gwarancji ceny tak obecnie robia producenci. Jak tak dalej bedzie to dzialka z wlasna glina bedzie luksusem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 18.05.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Pytanie na dzisiaj: przez ile dni po zalaniu powinno sie podlewac strop monolityczny? Najlepiej 28 dni powinien być cały czas mokry Ja lałem prawie 21 dni 3-5 razy dziennie, i szkoda że pierwszego dnia po polaniu już nie podlałem bo nie ustrzegłem się pęknięć skurczowych (a temperatura nie była wysoka), wieńce podlewałem mgiełką już 4 godziny po zalaniu i nie mam nawet 1 pęknięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts