Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich forumowiczow po raz pierwszy. Mam pytanie. Czy cena za stan surowy otwarty z dachem( domek 111m2 dach dwuspadowy bez wykuszy, bez garazu, taka chatka Puchatka-materialy+robocizna+przylacze wod-kan) 80tys jest do przyjecia. domek to parter z uzytkowym poddaszem. czekam na opinie

Witam wszystkich forumowiczow po raz pierwszy. Mam pytanie. Czy cena za stan surowy otwarty z dachem( domek 111m2 dach dwuspadowy bez wykuszy, bez garazu, taka chatka Puchatka-materialy+robocizna+przylacze wod-kan) 80tys jest do przyjecia. domek to parter z uzytkowym poddaszem. czekam na opinie

witaj na forum :D

trochę wątpię, by w tej cenie udało się zbudować taki domek, ale to też zależy od materiałów z jakich budujesz

Ludzie. :) Z czego Wy swoje domy wybudowaliście, budujecie, albo zamierzacie wybudować? Ja już się gubię. Za duży wybór, jak dla mnie. Co myślicie o Ytongu? (mój szanowny się na niego uparł). A i jeszcze jedno: Czy ktoś z Was budował dom na działce, na której jest glina, a pod nią ił?

Owszem, u mnie właśnie jest taka sytuacja. Robiliśmy badania geotechniczne gruntu w różnych miejscach działki i wszędzie do 5 metrów tylko glina i iły. Skutkuje to, niestety, wieloma niedogodnościami.

Po pierwsze - fundamenty jak pod wieżowiec, bo grunt niestabilny. W llistopadzie 2005 kosztowały mnie 50 tysięcy zł.

Po drugie - kłopot z odprowadzeniem wody opadowej z dachu (bo u mnie dodatkowo nie ma kanalizacji, oczka wodnego, rowu melioracyjnego) - w projekcie przewidziano zbiorniki na deszczówkę, ale to nie takie proste zwłaszcza, że dach ma 370m2.

Po trzecie - w okresach słotnych na działce grzązko, poza tym wysoki (okresowo) poziom wód gruntowych i brak możliwości odprowadzenia oczyszczonej wody uniemożliwia wykonanie POŚ, jestem więc skazana na szambo.

Po czwarte - żeby coś sensownego rosło, trzeba wymienic górną częśc gleby.

Plus (chyba jedyny) - można nie szalowac wykopu pod fundament. Za to warto wylewac fundamenty po okresie suchym, kiedy jest niski poziom wód gruntowych i celując w czas bez opadów, w przeciwnym razie może byc problem ze stabilnością gruntu.

Witam wszystkich wieczorowo

Dzisiaj dostaliśmy wycenę naszego domku (stan surowy otwarty) i....... załamka myśleliśmy, że będzie taniej :( . Mamy dom o powierzchni użytkowej 259 (parter i poddasze plus garaż(47m)i powierzchnia nad nim (25m )) a cena ma wynieść 332 tys. W cenę tą nie jest wliczony ani koszt przygotowania terenu ani przyłącza.

Sama robocizna wyceniona została na kwotę 123 tys. zł czy to nie jest za dużo?! :-? Ile Wy płacicie za robotę? A czy orientujecie się jaki jest koszt wynajęcia słupów pod strop?

Dom spory ale mimo wzrostu cen w budownictwie cena zbyt wysoka. No, czyba że budujesz ze złota. Robocizna za stan surowy otwarty absolutnie nie do przyjęcia. Szukaj innej ekipy.

Cena suoer, niestety obawiam sie, ze mocno nierealna. Za 80tys to nawet materialow nie kupisz, chyba, ze z kartonu budujesz.

Ludzie. :) Z czego Wy swoje domy wybudowaliście, budujecie, albo zamierzacie wybudować? Ja już się gubię. Za duży wybór, jak dla mnie. Co myślicie o Ytongu? (mój szanowny się na niego uparł). A i jeszcze jedno: Czy ktoś z Was budował dom na działce, na której jest glina, a pod nią ił?

Ja buduję

.....z? ;)

Cena suoer, niestety obawiam sie, ze mocno nierealna. Za 80tys to nawet materialow nie kupisz, chyba, ze z kartonu budujesz.

Dom juz prawie stoi za dwa tygodnie bedzie stawiany dach. Z kartonu nie buduje tylko z BK

Dom juz prawie stoi za dwa tygodnie bedzie stawiany dach. Z kartonu nie buduje tylko z BK , czyli sadzac po wypowiedzi cena jest niska i jak najbardziej do przyjecia.

Dom juz prawie stoi za dwa tygodnie bedzie stawiany dach. Z kartonu nie buduje tylko z BK , czyli sadzac po wypowiedzi cena jest niska i jak najbardziej do przyjecia.

to chyba faktycznie tylko za materiały płacisz, a ekipa za "symboliczną" złotówkę :o boję się tylko, czy tak tani dom nie będzie wymagał szybkiego remontu za kilka lat... czego oczywiście nie życzę :D

Mozesz przedstawic jakis kosztorys? Wierzyc mi sie nie chce w to co piszesz.

Witamy wieczorkiem :)

Wczoraj spedzilam pol dnia ogladajac domki w okolicy strzelnicy na Bezrzeczu. Morenowa, Ekologiczna itd.

Dreczy mnie milion spraw, "zeby sie nie pomylic" i to jeszcze na etapie projektu. Mierzmy zamiary na sily a nie sily na zamiary... no i chcialam sobie porownac i poukladac w glowie.

Jestem zaskoczona, jak wiele wciaz sie buduje nieladnych domow, poudziwnianych, nieproporcjonalnych, nieadekwatnie do ich urody wykonczonych.... I ciesze sie, ze mojej przyszlej okolicy jest zdecydowanie miazdzaca przewaga domkow zgrabnych i ladnych :)

A dla usmiechu przesylam Wam link do zdjecia, bedacego ukoronowaniem mojego polowania: http://www.cavalierworld.pl/domek/obrazki/paskudztwo.jpg

z zapytaniem: kto wydal pozwolenie na budowe?? Dom stoi w otoczeniu kilku nieduzych, klasycznie urodziwych domkow...

Owszem, u mnie właśnie jest taka sytuacja. Robiliśmy badania geotechniczne gruntu w różnych miejscach działki i wszędzie do 5 metrów tylko glina i iły. Skutkuje to, niestety, wieloma niedogodnościami.

Po pierwsze - fundamenty jak pod wieżowiec, bo grunt niestabilny. W llistopadzie 2005 kosztowały mnie 50 tysięcy zł.

Po drugie - kłopot z odprowadzeniem wody opadowej z dachu (bo u mnie dodatkowo nie ma kanalizacji, oczka wodnego, rowu melioracyjnego) - w projekcie przewidziano zbiorniki na deszczówkę, ale to nie takie proste zwłaszcza, że dach ma 370m2.

Po trzecie - w okresach słotnych na działce grzązko, poza tym wysoki (okresowo) poziom wód gruntowych i brak możliwości odprowadzenia oczyszczonej wody uniemożliwia wykonanie POŚ, jestem więc skazana na szambo.

Po czwarte - żeby coś sensownego rosło, trzeba wymienic górną częśc gleby.

Plus (chyba jedyny) - można nie szalowac wykopu pod fundament. Za to warto wylewac fundamenty po okresie suchym, kiedy jest niski poziom wód gruntowych i celując w czas bez opadów, w przeciwnym razie może byc problem ze stabilnością gruntu.

Właśnie mam przed sobą raport z odwietów geotechnika na naszej działce. Humus: 0,30 - 0,45m

Glina: 1,15 - 1,40m (w drugim odwiercie piasek gliniasty)

Ił pylasty jasnobrązowy: do 3,0m (bo głębiej już nie wiercili) :)

To może nie będzie u mnie tak źle? Powiem szczerze, że cena 50tyś za fundamenty z 2005 roku trochę mnie przeraża :-? :roll:

trobe napisał:

...kłopot z odprowadzeniem wody opadowej z dachu

U nas chyba ten problem odpada. Mamy działke na skarpie, według geotechnika "cudowne, naturalne odejście dla drenażu i wody z działki jako takiej"hehe. (Denaż wydaje nam się niezbędny w takich warunkach).

trobe napisał:

... żeby coś sensownego rosło, trzeba wymienic górną częśc gleby.

Taki właśnie mamy zamiar.

trobe napisał:

Za to warto wylewac fundamenty po okresie suchym, kiedy jest niski poziom wód gruntowych i celując w czas bez opadów, w przeciwnym razie może byc problem ze stabilnością gruntu.

Ten właśnie fakt, nasz geotechnik przedstawił nam jako jedyny problem w związku z budowaniem na tej działce "Uważać żeby nie zamokło!"

Poleccie mi jakichs tanich rzeczoznawcow. Potrzebuje wyceny postepow w budowie dla banku, w celu uruchomienia kolejnej transzy. Firma, ktora mi robila wstepna wycene nieruchomosci chce za kazda taka wycene 250zl. Moze da sie taniej, tylko nie bardzo wiem gdzie szukac.

to w jakim banku jesteś? :o większość banków sama ocenia postęp robót przyjeżdżając na miejsce i/lub śledząc zapisy w dzienniku budowy plus zdjęcia do tego. Pierwsze słyszę, żeby za każdym razem brać rzeczoznawcę :o