szydas 20.05.2007 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 Właśnie mam przed sobą raport z odwietów geotechnika na naszej działce. Humus: 0,30 - 0,45m Glina: 1,15 - 1,40m (w drugim odwiercie piasek gliniasty) Ił pylasty jasnobrązowy: do 3,0m (bo głębiej już nie wiercili) To może nie będzie u mnie tak źle? Powiem szczerze, że cena 50tyś za fundamenty z 2005 roku trochę mnie przeraża wiercili tylko 3 metry???? u mnie było 5 metrów, bo znają teren i wiedzą, że są piaski nośne.... od fachowców słyszałem, że 4 metry to minimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 20.05.2007 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 Witamy wieczorkiem Wczoraj spedzilam pol dnia ogladajac domki w okolicy strzelnicy na Bezrzeczu. Morenowa, Ekologiczna itd. Dreczy mnie milion spraw, "zeby sie nie pomylic" i to jeszcze na etapie projektu. Mierzmy zamiary na sily a nie sily na zamiary... no i chcialam sobie porownac i poukladac w glowie. Jestem zaskoczona, jak wiele wciaz sie buduje nieladnych domow, poudziwnianych, nieproporcjonalnych, nieadekwatnie do ich urody wykonczonych.... I ciesze sie, ze mojej przyszlej okolicy jest zdecydowanie miazdzaca przewaga domkow zgrabnych i ladnych A dla usmiechu przesylam Wam link do zdjecia, bedacego ukoronowaniem mojego polowania: http://www.cavalierworld.pl/domek/obrazki/paskudztwo.jpg z zapytaniem: kto wydal pozwolenie na budowe?? Dom stoi w otoczeniu kilku nieduzych, klasycznie urodziwych domkow... Sorki azalka ale nad gustami sie nie dyskutuje. Komus podoba sie rozowy innemu czarny. Dlatego sie roznimy i swiat jest kolorowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUZIKI 20.05.2007 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 Właśnie mam przed sobą raport z odwietów geotechnika na naszej działce. Humus: 0,30 - 0,45m Glina: 1,15 - 1,40m (w drugim odwiercie piasek gliniasty) Ił pylasty jasnobrązowy: do 3,0m (bo głębiej już nie wiercili) To może nie będzie u mnie tak źle? Powiem szczerze, że cena 50tyś za fundamenty z 2005 roku trochę mnie przeraża wiercili tylko 3 metry???? u mnie było 5 metrów, bo znają teren i wiedzą, że są piaski nośne.... od fachowców słyszałem, że 4 metry to minimum Hmmmm....no tylko 3m. Ale to miały być odwierty tylko w celu ustalenia, czy skarpa nie jest osuwiskiem. Chodziło o to, czy da się w tym miejscu wybudować dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 20.05.2007 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 A dla usmiechu przesylam Wam link do zdjecia, bedacego ukoronowaniem mojego polowania: http://www.cavalierworld.pl/domek/obrazki/paskudztwo.jpg z zapytaniem: kto wydal pozwolenie na budowe?? Dom stoi w otoczeniu kilku nieduzych, klasycznie urodziwych domkow... obcięli latarnię morską? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUZIKI 20.05.2007 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 wiercili tylko 3 metry???? u mnie było 5 metrów, bo znają teren i wiedzą, że są piaski nośne.... od fachowców słyszałem, że 4 metry to minimum Czytam teraz na forum, że różne są głębokości wierceń. Wszystko zależy od tego, co chcesz postawić na danej działce. I 3m to wcale nie taka rzadkość. O! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 20.05.2007 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 Właśnie mam przed sobą raport z odwietów geotechnika na naszej działce. Humus: 0,30 - 0,45m Glina: 1,15 - 1,40m (w drugim odwiercie piasek gliniasty) Ił pylasty jasnobrązowy: do 3,0m (bo głębiej już nie wiercili) To może nie będzie u mnie tak źle? Powiem szczerze, że cena 50tyś za fundamenty z 2005 roku trochę mnie przeraża wiercili tylko 3 metry???? u mnie było 5 metrów, bo znają teren i wiedzą, że są piaski nośne.... od fachowców słyszałem, że 4 metry to minimum Hmmmm....no tylko 3m. Ale to miały być odwierty tylko w celu ustalenia, czy skarpa nie jest osuwiskiem. Chodziło o to, czy da się w tym miejscu wybudować dom. zawsze o to chodzi nie upieram się, ale słyszałem o przypadkach, w których rozbierano stan zero, bo wszystko zaczęło pękać. i w części przypadków była to wina gruntu, architekt i konstruktor bazowali właśnie na płytkich odwiertach. sam dowiedziałem się o tym od znajomego geologa, już w trakcie budowy. to oczywiście wyjątkowe sytuacje, ale jak widać zdarzają się.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUZIKI 20.05.2007 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 ...nie upieram się, ale słyszałem o przypadkach, w których rozbierano stan zero, bo wszystko zaczęło pękać. i w części przypadków była to wina gruntu, architekt i konstruktor bazowali właśnie na płytkich odwiertach. sam dowiedziałem się o tym od znajomego geologa, już w trakcie budowy. to oczywiście wyjątkowe sytuacje, ale jak widać zdarzają się.... A kysz!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUZIKI 20.05.2007 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 A Wam, reszto społeczności tegoż forum, jak głębokie wiercenia zrobił geotechnik? P.S. (do tych, którzy mieli płytkie wiercenia) PĘKAJĄ WAM DOMY????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 20.05.2007 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 A Wam, reszto społeczności tegoż forum, jak głębokie wiercenia zrobił geotechnik? P.S. (do tych, którzy mieli płytkie wiercenia) PĘKAJĄ WAM DOMY????? złośliwiec :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUZIKI 20.05.2007 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 A Wam, reszto społeczności tegoż forum, jak głębokie wiercenia zrobił geotechnik? P.S. (do tych, którzy mieli płytkie wiercenia) PĘKAJĄ WAM DOMY????? złośliwiec :D Raczej panikara. A złośliwość? Nawet nie wiem, co to jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 20.05.2007 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 A Wam, reszto społeczności tegoż forum, jak głębokie wiercenia zrobił geotechnik? P.S. (do tych, którzy mieli płytkie wiercenia) PĘKAJĄ WAM DOMY????? Witam wszystkich! Dobre!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgolinka 20.05.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 Witam wieczorkiem A Wam, reszto społeczności tegoż forum, jak głębokie wiercenia zrobił geotechnik? U nas robił 4 odwierty po ok. 5 metrów i 2 sondy jedna 8 metrów druga 12 metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 20.05.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 A Wam, reszto społeczności tegoż forum, jak głębokie wiercenia zrobił geotechnik? P.S. (do tych, którzy mieli płytkie wiercenia) PĘKAJĄ WAM DOMY????? Mnie wiercono 3 otwory po 4 m, jednak wiem już że nie ilość i głębokość otworów stanowi o jakości badania a fakt czy poza wierceniami dokonano badania chyba echosonarem . Chodzi o to że odwiert pokazuje układ warstw ale w odwiercie, a ważne jest by poznać jeszcze jak te warstwy się rozkładają na całej powierzchni działki pod domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 20.05.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 A Wam, reszto społeczności tegoż forum, jak głębokie wiercenia zrobił geotechnik? P.S. (do tych, którzy mieli płytkie wiercenia) PĘKAJĄ WAM DOMY????? Mnie wiercono 3 otwory po 4 m, jednak wiem już że nie ilość i głębokość otworów stanowi o jakości badania a fakt czy poza wierceniami dokonano badania chyba echosonarem . Chodzi o to że odwiert pokazuje układ warstw ale w odwiercie, a ważne jest by poznać jeszcze jak te warstwy się rozkładają na całej powierzchni działki pod domem. święta prawda! echosonda pokazuje JAK jest rozłożone, wiercenia pokazują CO się rozkłada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUZIKI 20.05.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 Mnie wiercono 3 otwory po 4 m, jednak wiem już że nie ilość i głębokość otworów stanowi o jakości badania a fakt czy poza wierceniami dokonano badania chyba echosonarem . Chodzi o to że odwiert pokazuje układ warstw ale w odwiercie, a ważne jest by poznać jeszcze jak te warstwy się rozkładają na całej powierzchni działki pod domem. W sumie racja. Chcieliśmy, przed rozpoczęciem budowy, zrobić jeszcze jedno badanie gruntu. Tak żeby się dowiedzieć, jakie fundamenty powinny zostać zastosowane. Z tą sondą (echosonarem) to naprawdę mądre rozwiązanie. Dlatego przy nastepnych badaniach upomnę się o tą usługę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUZIKI 20.05.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 Mnie wiercono 3 otwory po 4 m, jednak wiem już że nie ilość i głębokość otworów stanowi o jakości badania a fakt czy poza wierceniami dokonano badania chyba echosonarem . Chodzi o to że odwiert pokazuje układ warstw ale w odwiercie, a ważne jest by poznać jeszcze jak te warstwy się rozkładają na całej powierzchni działki pod domem. W sumie racja. Chcieliśmy, przed rozpoczęciem budowy, zrobić jeszcze jedno badanie gruntu. Tak żeby się dowiedzieć, jakie fundamenty powinny zostać zastosowane. Z tą sondą (echosonarem) to naprawdę mądre rozwiązanie. Dlatego przy nastepnych badaniach upomnę się o tą usługę O! Przepraszam. Po prostu upomnę się o taką usługę. Bo już wiem co mam pod ziemią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 20.05.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 A Wam, reszto społeczności tegoż forum, jak głębokie wiercenia zrobił geotechnik? P.S. (do tych, którzy mieli płytkie wiercenia) PĘKAJĄ WAM DOMY????? Mnie wiercono 3 otwory po 4 m, jednak wiem już że nie ilość i głębokość otworów stanowi o jakości badania a fakt czy poza wierceniami dokonano badania chyba echosonarem . Chodzi o to że odwiert pokazuje układ warstw ale w odwiercie, a ważne jest by poznać jeszcze jak te warstwy się rozkładają na całej powierzchni działki pod domem. święta prawda! echosonda pokazuje JAK jest rozłożone, wiercenia pokazują CO się rozkłada Szydas Tomadyna mieliscie robione echosonda ?? Niedlugo czekaja mnie badania wiec informacja jest co najmniej cenna. My na dzialce mamy stary row melioracyjny. Jest plytki ale troche mnie niepokoi, dlatego zalezy mi na rzetelnych badaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 20.05.2007 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 A Wam, reszto społeczności tegoż forum, jak głębokie wiercenia zrobił geotechnik? P.S. (do tych, którzy mieli płytkie wiercenia) PĘKAJĄ WAM DOMY????? Mnie wiercono 3 otwory po 4 m, jednak wiem już że nie ilość i głębokość otworów stanowi o jakości badania a fakt czy poza wierceniami dokonano badania chyba echosonarem . Chodzi o to że odwiert pokazuje układ warstw ale w odwiercie, a ważne jest by poznać jeszcze jak te warstwy się rozkładają na całej powierzchni działki pod domem. święta prawda! echosonda pokazuje JAK jest rozłożone, wiercenia pokazują CO się rozkłada Szydas Tomadyna mieliscie robione echosonda ?? Niedlugo czekaja mnie badania wiec informacja jest co najmniej cenna. My na dzialce mamy stary row melioracyjny. Jest plytki ale troche mnie niepokoi, dlatego zalezy mi na rzetelnych badaniach. u mnie używali echosondy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysk5 20.05.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 .....z? Miałem 4 odwierty po 4m. Wynikało z nich, że do 0,8 m jest ziemia urodzajna, a później glina przechodząca w ił. Ostatecznie glina zaczęła się dopiero na 1,3 m, więc wykop był dość głęboki, ale glina, o ile nie zamoknie jest przyzwoitym podłożem pod dom, problemem jest jedynie odprowadzenie wody, bo w glinę nie wsiąka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr_mielonka 20.05.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 mam pytanko - odebrałem swój projekcić pięknie zatwierdzony w policach, ekipa wstępnie przygadana i chciałem sprawdzić ile szykować kasiory na materiały stanu surowego. Czy jak zaniosę projekt do jakiegoś składu np PSB czy coś takiego wyliczą mi z projektu ilość i cenę potrzebnych materiałów?? a jeśli tak to gdzie to robią w miarę rzetelnie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts