Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Właśnie mam przed sobą raport z odwietów geotechnika na naszej działce. Humus: 0,30 - 0,45m

Glina: 1,15 - 1,40m (w drugim odwiercie piasek gliniasty)

Ił pylasty jasnobrązowy: do 3,0m (bo głębiej już nie wiercili) :)

To może nie będzie u mnie tak źle? Powiem szczerze, że cena 50tyś za fundamenty z 2005 roku trochę mnie przeraża :-? :roll:

Odwierty zbyt płytkie. Podczas projektowania lub adaptacji konstruktor powinien zażądac nowych.

Dom dośc rozległy, więc to częściowo może tłumaczyc, ale ja też uważam, że cena fundamentów koszmarna.

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Poleccie mi jakichs tanich rzeczoznawcow. Potrzebuje wyceny postepow w budowie dla banku, w celu uruchomienia kolejnej transzy. Firma, ktora mi robila wstepna wycene nieruchomosci chce za kazda taka wycene 250zl. Moze da sie taniej, tylko nie bardzo wiem gdzie szukac.

to w jakim banku jesteś? :o większość banków sama ocenia postęp robót przyjeżdżając na miejsce i/lub śledząc zapisy w dzienniku budowy plus zdjęcia do tego. Pierwsze słyszę, żeby za każdym razem brać rzeczoznawcę :o

Jestem w banku ... raczej kiepskim, a jego nazwa to Raiffeisen. Generalnie przebolalbym juz te wyceny na moj koszt, o ile warunki kredytu dali by lepsze. W koncu wycena, to koszt jednorazowy (no moze kilkurazowy), a kredyt bede splacal przez najblizsze 30 lat.

Poleccie mi jakichs tanich rzeczoznawcow. Potrzebuje wyceny postepow w budowie dla banku, w celu uruchomienia kolejnej transzy. Firma, ktora mi robila wstepna wycene nieruchomosci chce za kazda taka wycene 250zl. Moze da sie taniej, tylko nie bardzo wiem gdzie szukac.

to w jakim banku jesteś? :o większość banków sama ocenia postęp robót przyjeżdżając na miejsce i/lub śledząc zapisy w dzienniku budowy plus zdjęcia do tego. Pierwsze słyszę, żeby za każdym razem brać rzeczoznawcę :o

Jestem w banku ... raczej kiepskim, a jego nazwa to Raiffeisen. Generalnie przebolalbym juz te wyceny na moj koszt, o ile warunki kredytu dali by lepsze. W koncu wycena, to koszt jednorazowy (no moze kilkurazowy), a kredyt bede splacal przez najblizsze 30 lat.

naprawdę żaden inny nie chciał dać wam kredytu? :o :o szkoda, bo ten ma raczej kiepskie opinie... ale jak się nie ma co się lubi..... rzeczoznawcy raczej taniej nie znajdziesz, chyba, że jakiegoś po znajomości, który nie będzie na budowę zaglądał :wink: :D :D :D

mam pytanko - odebrałem swój projekcić pięknie zatwierdzony w policach, ekipa wstępnie przygadana i chciałem sprawdzić ile szykować kasiory na materiały stanu surowego. Czy jak zaniosę projekt do jakiegoś składu np PSB czy coś takiego wyliczą mi z projektu ilość i cenę potrzebnych materiałów?? a jeśli tak to gdzie to robią w miarę rzetelnie??

Witam wszystkich

W zasadzie to w projekcie powinieneiś mieć wykaz materiałów i na tej podstawie sobie z grubsza wyliczyć. Jeśli jednak nie masz pozostaje usiąść i liczyć. Wątpie, aby teraz w tej histerii cenowej i braku durnych materiałów na stan surowy, ktokolwiek w hurtowni chciał by sobie zadać trud i bawić się w liczenie materiału , którego i tak nie ma. Ja wykonałem kilka telefonów do hurtowni z zapytaniem o taką wycenę i nikt nie był chętny. Jeszcze rok temu można było tak zrobić. Teraz to składy budowlane mają nas głęboko w .... .

Sorki azalka ale nad gustami sie nie dyskutuje. Komus podoba sie rozowy innemu czarny. Dlatego sie roznimy i swiat jest kolorowy.

Ano, de gustibus non disputandum, pod warunkiem, ze "upiorek" wyrosnie daleko od Ciebie. Sa bezsprzeczne koszmarony, ktorych ogladanie dzien w dzien przez okienko nie nalezy do najmilszych chwil... I nie chodzi tu o moje prywatne gusta. Sa buble architektoniczne, psujace krajobraz i klimat calej dzielnicy. I od tego m.in powinny byc wydzialy architektury, aby bodaj z grubsza tego pilnowac.

Szydas

Jest szansa, żebyś dał mi na privie namiary na firmę, która robiła Ci odwierty z usługą echosondy? :) Chcemy w wakacje zrobić drugie badanie, pod kątem ustalenia, jakie fundamenty trzebaby było zrobić. I właśnie jesteśmy zainteresowani takim fullwypasem ;) geologicznym.

Szydas

Jest szansa, żebyś dał mi na privie namiary na firmę, która robiła Ci odwierty z usługą echosondy? :) Chcemy w wakacje zrobić drugie badanie, pod kątem ustalenia, jakie fundamenty trzebaby było zrobić. I właśnie jesteśmy zainteresowani takim fullwypasem ;) geologicznym.

Tomadyna Taka samą prośbę mam do Ciebie. :) Z góry dziękuję.

Witam Poniedzialkowo .

Dzis w bardzo dobrym humorze trafila druga partia materialu imoja ekipa nadrabia tempo w przyszlym tygodniu moze bedzie stropik :D

Ale zeby nie bylo tak slodko nie dostalam jeszcze dzialowek od Ytonga :evil:

Tak sobie czytam, jakie masz przeboje z brakiem materiałów budowlanych i aż się boję, co będziemy my mieli za rok :o Bo osób budujących cały czas przybywa. Ciekawe o ile będzie drożej :-?

Witam Poniedzialkowo .

Dzis w bardzo dobrym humorze trafila druga partia materialu imoja ekipa nadrabia tempo w przyszlym tygodniu moze bedzie stropik :D

Ale zeby nie bylo tak slodko nie dostalam jeszcze dzialowek od Ytonga :evil:

Tak sobie czytam, jakie masz przeboje z brakiem materiałów budowlanych i aż się boję, co będziemy my mieli za rok :o Bo osób budujących cały czas przybywa. Ciekawe o ile będzie drożej :-?

Z tym materialem to pogupieli aby zamknac strop brakowalo mi 6 palet myslalam aby dokupic a od reki byla rurka za 13 zl bloczek :o jak ja lutym placilam 8,33 :lol:

Z tym materialem to pogupieli aby zamknac strop brakowalo mi 6 palet myslalam aby dokupic a od reki byla rurka za 13 zl bloczek :o jak ja lutym placilam 8,33 :lol:

Mała różnica ;) A tak serio - S-Z-O-K :o

Zapomnialam dodac ze za Ytonga P+W ale jakosciowo naprawde dobry :lol:

Hahaha :) No to nieźle wybralismy. Ale już na 90% zamierzamy właśnie z niego zbudować nasz dom. Bryta! Jak zamierzamy budowę zacząć w przyszłym roku, to może juz teraz zamówimy?? A nuż przyjdzie na czas ;)