Maggie 22.05.2007 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Ile macie ocieplenia miedzy jętkami nad pomieszczeniami na piętrze i by ciepło nie uciekało do tej przestrzeni między jętkami, a kalenicą ?? Witam, ja będę miała tak: 15cm między krokwie 15cm między jętki 5 cm na skosy poddasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 22.05.2007 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 słuchajcie pytanie laika, składam właśnie wniosek do gminy o WZ-cud, że udało się wszystkie przyłącza załatwić w 6 tygodni:) i mam pytanie. Na zdrowy rozum WZ są po to żeby wiedzieć jaki dom mogę budować i taki projekt kupić, a w gminie żądają ode mnie żebym napisała jaki dom ja chcę-kurcze a ja mam 3 różne projekty brane pod uwagę, nawet jeszcze nie jestem zdecydowana na konkretny dom, bo nie wiem jakie WZ dostanę a tu takie coś. Jak wypełnialiście wniosek o te nieszczęsne WZ-opisywaliście dokładnie wszystko? Dodam, że chodzi o Dobrą. pozdrawiam W warunkach masz szerokosc elewacji (wez szerokosc dzialki i odejmij po 4m z kazdej strony ) Powierzchnie max zabudowy aby nie bylo zamalo najlepiej min 25 %dzialki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 22.05.2007 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Czy ktos z was kupowal membrane Tyvek gdzie ja dostane i ile za metr ja, ale nie pamietam za ile musiałabym poszukać A gdzie jest ta membrana do dostania Veldach na Niemcewicza Dzieki zadzwonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 22.05.2007 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Czy jakiś specjalny sposób zabezpieczaliście okna połaciowe i fasadowe podczas dalszych prac ?? Wg. mnie okna muszą się otwierać bo trzeba wietrzyć, a niestety wiąże się to ze strasznym zanieczyszczeniem okuć Może po prostu należy się nastawić na to, iż po całej robocie trzeba zamówić usługę konserwacji i czyszczenia okuć ? Skrzydła okien, drzwi i inne elementy tynkarze zabezpieczyli folią stretch (wygląda jak folia do żywności na rolkach ). Okna się otwierają (zamontowałam trzy zwykłe klamki, które potem pójdą do garażu i kotłowni. Wszystkich okien nie otwieram, tylko tak na przestrzał - to wystarczy póki nie mam ocieplonego poddasza. Brama garażowa po tynkach i posadzkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 22.05.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Mam takie pytanko czy pod wylewki i na elewacje musi byc ryflowany styropian .Ile ostatnio placiliscie za m³ styropianu . Czy ktos z Was robil bonie z czego naklejal styropian (ilu cm.) Ani pod wylewki ani na ellewację styropian ryflowany być nie musi. Pod posadzki musi być styropian twardy, przynajmniej FS 20. Miesiąc temu za fasadowy płaciłam 146zł za m3, a teraz już 196zł (dobrze, że tylko 5 paczek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 22.05.2007 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Dzieki zadzwonie najpierw sprawdż na stronie producenta czy nie ma jakieś promocji, bo jak ja kupowałam była promocja na tyveka pro (4 rolki +5 gratis), a w veldachu milczał az ja mu powiedzialam i nie miał wyjscia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 22.05.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 słuchajcie pytanie laika, składam właśnie wniosek do gminy o WZ-cud, że udało się wszystkie przyłącza załatwić w 6 tygodni:) i mam pytanie. Na zdrowy rozum WZ są po to żeby wiedzieć jaki dom mogę budować i taki projekt kupić, a w gminie żądają ode mnie żebym napisała jaki dom ja chcę-kurcze a ja mam 3 różne projekty brane pod uwagę, nawet jeszcze nie jestem zdecydowana na konkretny dom, bo nie wiem jakie WZ dostanę a tu takie coś. Jak wypełnialiście wniosek o te nieszczęsne WZ-opisywaliście dokładnie wszystko? Dodam, że chodzi o Dobrą. pozdrawiam Wybierz ten który ci najbardziej pasuje. Tutaj chodzi o dobre sąsiedztwo. Jeżeli na zagospodarowanym terenie stoją różnorodne domy to osoba wydająca warunki może w nich napisać że masz budować dom np. z dachem wielospadowym bo takie stoją w sąsiedztwie albo że z dwuspadowym bo takie też stoją. Musi ci wydać konkretne warunki. Sytuacja wygląda inaczej jeżeli tylko jeden dom jest w sąsiedztwie wtedy nie ma wyjścia i musi powstać podobny budynek. We wniosku takich rzeczy nie pisałam, ale uzgadniałam to telefonicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 22.05.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 ewamin, monka - gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ofcbur 22.05.2007 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 W warunkach masz szerokosc elewacji (wez szerokosc dzialki i odejmij po 4m z kazdej strony ) Powierzchnie max zabudowy aby nie bylo zamalo najlepiej min 25 %dzialki dzięki Bryta to już coś Aaa i Monika, też dziękuję, dom na podstawie którego otrzymam warunki to wiem jaki jest-bardzo ładny-chcę budować podobny, ale chodzi mi o to żeby wyraźnie gmina mi określiła jaki dom mogę budować, najlepiej maksymalnie duży w stosunku do działki, żeby było można w projektach wybierać:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 22.05.2007 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Mam takie pytanko czy pod wylewki i na elewacje musi byc ryflowany styropian .Ile ostatnio placiliscie za m³ styropianu . Czy ktos z Was robil bonie z czego naklejal styropian (ilu cm.) Ani pod wylewki ani na ellewację styropian ryflowany być nie musi. Pod posadzki musi być styropian twardy, przynajmniej FS 20. Miesiąc temu za fasadowy płaciłam 146zł za m3, a teraz już 196zł (dobrze, że tylko 5 paczek) To trzeba sie spieszyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomlisek 22.05.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Witam wszystkich forumowiczow po raz pierwszy. Mam pytanie. Czy cena za stan surowy otwarty z dachem( domek 111m2 dach dwuspadowy bez wykuszy, bez garazu, taka chatka Puchatka-materialy+robocizna+przylacze wod-kan) 80tys jest do przyjecia. domek to parter z uzytkowym poddaszem. czekam na opinie Cena suoer, niestety obawiam sie, ze mocno nierealna. Za 80tys to nawet materialow nie kupisz, chyba, ze z kartonu budujesz. Dom juz prawie stoi za dwa tygodnie bedzie stawiany dach. Z kartonu nie buduje tylko z BK , czyli sadzac po wypowiedzi cena jest niska i jak najbardziej do przyjecia. Mozesz przedstawic jakis kosztorys? Wierzyc mi sie nie chce w to co piszesz. witam wykonawca ktory buduje mi domek jest z goleniowa. ja buduje sie w rurzycy(tj niedaleko klinisk). robocizna koszt 200zl/m2. co do jakosci wykonania. ogladalem kilka domkow ktore budowal. i wszystko ok. moim znajomym budowal 2 lata temu. zadowoleni . wszystkie materialy zalatwia on po konsultacji ze mna czy nie mam tanszej oferty. materialy kupowane byly jeszcze w styczniu i lutym. drzewo na dach tak samo, zamowione w lutym. teraz jeszcze konczy sie suszyc. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 22.05.2007 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Czy nie majac okien mozna robic np wylewki albo tynki . Jaka byla u was kolejnosc elektryka tynki wylewki elektryka tynki instalacje wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 22.05.2007 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Czy nie majac okien mozna robic np wylewki albo tynki . Jaka byla u was kolejnosc elektryka tynki wylewki elektryka tynki instalacje wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 22.05.2007 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 witam wszystkich Tomadyna gratuluję postępów ps. A my w sobotę przewieźliśmy graty i nareszcie mieszkamy!!! Monka Gratulacje!!!!! i dzieki za namiar na te hurtownie...kupilam tam wszystko na wesele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 22.05.2007 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 witam wszystkich Tomadyna gratuluję postępów ps. A my w sobotę przewieźliśmy graty i nareszcie mieszkamy!!! Monka Gratulacje!!!!! i dzieki za namiar na te hurtownie...kupilam tam wszystko na wesele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 22.05.2007 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 witam wszystkich.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamin 22.05.2007 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Witam Dziękuję za gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 22.05.2007 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Buuu, jak ja zazdroszcze wszystkim ktorzy mieszkaja, "pna sie do gory" wzglednie tocza zaawansowane przygotowania... Ja sie umowilam wstepnie na podpisanie umowy z Bankiem za tydzien (kolejny bank nas tez zaakceptowal ), a do notariusza w ktorys z pierwszych dni czerwca. Jak juz to osobiscie podpisze, chyba sie urzne!!! Na lamach forum A propos Bankow - pierwszy, do ktorego wystapilismy o kredyt nazywa sie Santander. Sa dosc drodzy, ale ponoc elastyczni, mnostwo ludzi bylo z nich zadowolonych, obiecywali szybko i duzo - od obietnic do zlozenia wniosku kilka rzeczy sie zmienilo (na nasza niekorzysc oczywiscie), pozniej mieli problemy z dzodzwonieniem sie do pracy do mnie i do meza, pozniej nie mogli znalezc dzialki no i jeszcze do tej pory ani mru mru. Nie chce ich okreslac jako zly bank - przy tym, co wyprawiaja inni to naprawde kosmetyczne bzdetki - ale pozostale banki dostaly nasze papiery dziesiec dni pozniej i decyzje otrzymalismy w przeciagu pieciu dni roboczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUZIKI 22.05.2007 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Witam wieczorkiem. Czy wiecie może, jakie są zasady wycinania drzew i krzewów na działce budowlanej? Na naszej jest sporo samosiejek. Mają ok 2-2,5m wysokości. Młodziutkie. Latem chcemy się zabrać za ich wycinanie. Nie wiem, czy na ich wycinkę potrzebuję zezwolenia, czy nie. Gdzieś czytałam, że drzewa które mają do 5 lat, można wycinać bez zezwolenia. Jednak nie pamiętam, gdzie to było i nie jestem pewna, czy to było wiarygodne źródło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUZIKI 22.05.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Bez zezwolenia można wycinać drzewa i krzewy: * owocowe, ale nie te rosnące na terenie nieruchomości wpisanej do rejestru zabytków oraz w granicach parku narodowego lub rezerwatu przyrody – na obszarach nieobjętych ochroną krajobrazową; * rosnące na plantacjach drzew i krzewów; * których wiek nie przekracza pięciu lat; * usuwane w związku z funkcjonowaniem ogrodów botanicznych lub zoologicznych; * niszczące nawierzchnię dróg lub ograniczające widoczność na drodze, z wyłączeniem rosnących na terenie nieruchomości wpisanej do rejestru zabytków; * usuwane na podstawie decyzji właściwego organu z wałów przeciwpowodziowych; * utrudniające widoczność sygnalizatorów i pociągów, a także utrudniające eksploatację urządzeń kolejowych albo powodujące tworzenie na torowiskach zasp śnieżnych, usuwane na podstawie decyzji właściwego organu; * stanowiące przeszkody lotnicze, usuwane na podstawie decyzji właściwego organu. Podstawa prawna: ustawa o ochronie przyrody z 16 kwietnia 2004 r. (Dz. U. nr 92, poz. 880) I już wiem wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts