Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

http://www.bokserywpotrzebie.pl

Eh Bryta. Momentami to aż się ryczeć chce. :( Ja mam kotkę (taką, jak ma Teska - czarną, ma na imię Tigra) i psa (jamnika szorstkowłosego, na imię ma Szczotka). Nie wyobrażam sobie, że mogłabym im zrobić jakąkolwiek krzywdę, albo porzucić. Żal tych wszystkich psiutków. eh :(

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Ja wlasnie wywalilam druk zezwolenia na wyciecie drzewka. Na moim polu nie bedzie mi potrzebne. :)

Tnij szybko, bo za starsze drzewka oplaty sa paralizujace... Z czasow niedawnych wiem, kiedy przymierzalam sie do dzialki lesnej i wspolnie z mezem spedzilismy wiele czasu na rozmowach z lesnikami i ochrona srodowiska i gmina (bo baaardzo chcialam te dzialke...)

Sluchajcie, kiedy przydzielaja numerki? Tzn kiedy sie dowiem, jaki numerek bedzie miec moj domek na mojej ulicy?

Bo w ramach tego, ze ja zaczynam wszystko od konca, wlasnie zabralam sie za projektowanie tabliczki z numerkiem :) I oczywiscie z golabkiem sliczniastym. (Wbrew pozorom jestem calkiem rozsadna kobieta :p)

I jeszcze jedno male pytanko:

ile srednio czeka sie w polickim starostwie na pozwolenie na budowe od zlozenia kompletu dokumentow? miesiac? 3 miesiace? pol roku?

www.bokserywpotrzebie.pl

Eh Bryta. Momentami to aż się ryczeć chce. :( Ja mam kotkę (taką, jak ma Teska - czarną, ma na imię Tigra) i psa (jamnika szorstkowłosego, na imię ma Szczotka). Nie wyobrażam sobie, że mogłabym im zrobić jakąkolwiek krzywdę, albo porzucić. Żal tych wszystkich psiutków. eh :(

Najgorsze jest to ze polskie schroniska sa tragiczne :cry:

www.bokserywpotrzebie.pl

www.bokserywpotrzebie.pl

To fakt. Jednak najgorsi są ludzie bez serca. I jest ich od groma, niestety.

Witam wszystkich forumowiczow po raz pierwszy. Mam pytanie. Czy cena za stan surowy otwarty z dachem( domek 111m2 dach dwuspadowy bez wykuszy, bez garazu, taka chatka Puchatka-materialy+robocizna+przylacze wod-kan) 80tys jest do przyjecia. domek to parter z uzytkowym poddaszem. czekam na opinie

Cena suoer, niestety obawiam sie, ze mocno nierealna. Za 80tys to nawet materialow nie kupisz, chyba, ze z kartonu budujesz.

Dom juz prawie stoi za dwa tygodnie bedzie stawiany dach. Z kartonu nie buduje tylko z BK , czyli sadzac po wypowiedzi cena jest niska i jak najbardziej do przyjecia.

Mozesz przedstawic jakis kosztorys? Wierzyc mi sie nie chce w to co piszesz.

witam

wykonawca ktory buduje mi domek jest z goleniowa. ja buduje sie w rurzycy(tj niedaleko klinisk). robocizna koszt 200zl/m2. co do jakosci wykonania. ogladalem kilka domkow ktore budowal. i wszystko ok. moim znajomym budowal 2 lata temu. zadowoleni :D . wszystkie materialy zalatwia on po konsultacji ze mna czy nie mam tanszej oferty. materialy kupowane byly jeszcze w styczniu i lutym. drzewo na dach tak samo, zamowione w lutym. teraz jeszcze konczy sie suszyc. pozdrawiam

Witaj tomlisek

A czy mógłbyś podać namiary na priv Twojego wykonawcy, szukam już od dwóch miesięcy porządnej ekipy, ale coś mi to kiepsko wychodzi. Może spróbowałbym pogadać z nim, chociaż jeżeli on buduje w okolicach Goleniowa to pewnie nie będzie chciało mu się dojeżdżać do Szczecina. Warto jednak spróbować. Z góry dziękuję.

Witam wszystkich forumowiczow po raz pierwszy. Mam pytanie. Czy cena za stan surowy otwarty z dachem( domek 111m2 dach dwuspadowy bez wykuszy, bez garazu, taka chatka Puchatka-materialy+robocizna+przylacze wod-kan) 80tys jest do przyjecia. domek to parter z uzytkowym poddaszem. czekam na opinie

Cena suoer, niestety obawiam sie, ze mocno nierealna. Za 80tys to nawet materialow nie kupisz, chyba, ze z kartonu budujesz.

Dom juz prawie stoi za dwa tygodnie bedzie stawiany dach. Z kartonu nie buduje tylko z BK , czyli sadzac po wypowiedzi cena jest niska i jak najbardziej do przyjecia.

Mozesz przedstawic jakis kosztorys? Wierzyc mi sie nie chce w to co piszesz.

witam

wykonawca ktory buduje mi domek jest z goleniowa. ja buduje sie w rurzycy(tj niedaleko klinisk). robocizna koszt 200zl/m2. co do jakosci wykonania. ogladalem kilka domkow ktore budowal. i wszystko ok. moim znajomym budowal 2 lata temu. zadowoleni :D . wszystkie materialy zalatwia on po konsultacji ze mna czy nie mam tanszej oferty. materialy kupowane byly jeszcze w styczniu i lutym. drzewo na dach tak samo, zamowione w lutym. teraz jeszcze konczy sie suszyc. pozdrawiam

Witaj tomlisek

A czy mógłbyś podać namiary na priv Twojego wykonawcy, szukam już od dwóch miesięcy porządnej ekipy, ale coś mi to kiepsko wychodzi. Może spróbowałbym pogadać z nim, chociaż jeżeli on buduje w okolicach Goleniowa to pewnie nie będzie chciało mu się dojeżdżać do Szczecina. Warto jednak spróbować. Z góry dziękuję.

Sluchajcie, kiedy przydzielaja numerki? Tzn kiedy sie dowiem, jaki numerek bedzie miec moj domek na mojej ulicy?

Numerek -> składasz odpowiedni druk, czekasz 14 dni i masz numerek

Czekaj, czekaj - nie mam jeszcze domku ani pozwolenia, a numerek dostane?

Fajosko :lol:

No nie, najpierw musi być ulica, chyba, że w miejscowości są tylko numerki.

A wniosek składasz w gminie i chyba pozwolenie nie ma tu nic do rzeczy.

Po 14 dniach od nadania nru porządkowego masz natomiast obowiązek oznakować nieruchomość, więc tabliczka będzie jak najbardziej na miejscu :wink:

Mam pytanie (kolejne :) ). Chcemy zrobic adaptację projektu gotowego, pod kątem ubiegania się o pozwolenie na budowę. Powiedzcie mi tylko, z czym musze się JUŻ określić. Z czego zamierzam budować dom, jakie zmiany w projekcie, jakie i gdzie instalacje wewnętrzne, jaki rodzaj fundamentów, typ ogrzewania, wentylacje itp. szegóły?

Ile Wam zabrała czasu adaptacja projektu gotowego?

Czy ubiegajac się o pozwolenie na budowę, muszę mieć już wszystkie podstawowe media na działce?

Po 14 dniach od nadania nru porządkowego masz natomiast obowiązek oznakować nieruchomość, więc tabliczka będzie jak najbardziej na miejscu :wink:

A ja ulice mam. Tzn. na mapie jest i tabliczka z nazwa ulicy w polu stoi :lol: Drogi nie ma nawet polnej, ale tabliczka jest!

Nie, no mozaikowej tabliczki nie przyczepie. Dlugo by tam nie postala, troszke szkoda ;)

Tym niemniej wielkie dzieki za info, zrobie slupek i na blaszce przyczepie numerek :lol:

A czy ogrodzenie jesli sie czlek buduje to musi robic, czy tez sie nie kalkuluje - nie trzeba? Mowie o prowizorycznym oczywiscie - slupki drewniane i siatka metalowa najprostsza rodem z Castoramy.

A ja ulice mam. Tzn. na mapie jest i tabliczka z nazwa ulicy w polu stoi :lol: Drogi nie ma nawet polnej, ale tabliczka jest!

Nie, no mozaikowej tabliczki nie przyczepie. Dlugo by tam nie postala, troszke szkoda ;)

Tym niemniej wielkie dzieki za info, zrobie slupek i na blaszce przyczepie numerek :lol:

A czy ogrodzenie jesli sie czlek buduje to musi robic, czy tez sie nie kalkuluje - nie trzeba? Mowie o prowizorycznym oczywiscie - slupki drewniane i siatka metalowa najprostsza rodem z Castoramy.

Ja adres wpisałam po prostu na żółtą tablicę informacyjną :wink: .

Myślę, że ogrodzenie warto zrobić, dużo to nie kosztuje - siatka leśna chyba coś ok. 130zł za 50m w castoramie, słupki od leśniczego też nie majątek, a nie kręcą się postronni żulikowie, nie wchodzą cudze psy i dzieci.

Witam :)

Guziki, Azalka składacie wniosek do gminy o nadanie numeru, w przypadku gdy nie ma jeszcze ulicy składacie wniosek o nadanie nazwy i przedstawiacie propozycję :) Z własnego doświadczenia podpowiem, że warto podać kilka nazw żeby z którejś rada gminy coś wybrała (listę ulic można wziąć z gminy - nie może się powtórzyć).

Guziki do pozwolenia nie musisz fizycznie mieć uzbrojenia - konieczne są warunki od wszystkich dostawców oraz projekty przyłączy (plan zagospodarowania działki)

Okres oczekiwania po złożeniu dokumentów max 2 miesiące...

To jeszcze Was pomecze :)

A jak jest z przylaczem gazowym?

Pojde do gazowni, dostane warunki przylaczenia i czy od tego momentu mam 12 miesiecy, zeby zaczac gaz pobierac? A jak pojde do gminy po WZ no i pozniej po PNB bez gazu? Czy cos mi sie merdnelo i nie o warunki przylacza a cos innego tutaj chodzi?

Wszystko mi sie zaczyna kielbasic :(

witam , mieszkam w Bezrzeczu, więc interesują mnie problemy otoczenia, słyszałam, że są jakieś "zawirowania" wokół budowy osiedla słoneczna dolina na działkach koło Parkowej....co Wam wiadomo na ten temat? co tam szykuje Neptun deweloper? i przy okazji. ten ogrodzony teren wyglądający na boisko przy Kolralowej czy już Gornej...? jakie będzie miał przeznaczenie?

To jeszcze Was pomecze :)

A jak jest z przylaczem gazowym?

Pojde do gazowni, dostane warunki przylaczenia i czy od tego momentu mam 12 miesiecy, zeby zaczac gaz pobierac? A jak pojde do gminy po WZ no i pozniej po PNB bez gazu? Czy cos mi sie merdnelo i nie o warunki przylacza a cos innego tutaj chodzi?

Wszystko mi sie zaczyna kielbasic :(

Warunki przyłączenia są ważne pół roku, na ich podstawie projektant branżowy robi projekt przyłącza, zewnętrznej i wewnętrznej instalacji gazowej i składa się to razem z wnioskiem o pozwolenie na budowę.

Warunki można przedłużyć, jeśli jest taka potrzeba. Jeśli nie ma to idziemy do gazowni i podpisujemy umowę o przyłączenie do sieci gazowej i ZG określa przewidywany termin odbioru gazu.

Gazownia zobowiązuje się wykonać przyłącze do wyznaczonego terminu (u mnie 8 miesięcy, a zrobili w niecałe 7 miesięcy). Można też wystąpić do gazowni z wnioskiem o wykonanie przyłącza we własnym zakresie.

Inwestor wykonuje swoją instalację wewnętrzną i zewnętrzną, robi wymagane próby szczelności i odbiór kominiarski i zawiera z gazownią umowę o sprzedaż gazu. Musi być wtedy w domu co najmniej jeden odbiornik gazu. ZG montuje licznik w przygotowanej przez inwestora skrzynce gazowej i puszcza gaz.

Monka Gratulacje!!!!!

i dzieki za namiar na te hurtownie...kupilam tam wszystko na wesele :lol: :lol:

Maggie, Teska dzięki :lol:

Teska cieszę się że hurtownia Ci podpasowała :lol:

witam środkowo!

Po przepisowych 21 dniach dostałam odpowiedź z PINB że nie wnoszą uwag do wniosku o zakończeniu budowy! Hurrra...mieszkam legalnie! Teraz tylko meldunek, wymiana dowodu itp.

Wam też się tak spać chce??