bryta 25.05.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 A jeszcze Wam napisze, ze w poniedzialek wzielam sobie dzien wolny i planuje akcje "warunki przylaczy". Zakladajac, ze wszystko pojdzie bez wiekszych zgrzytow, ile czasu (widelki) moze potrwac caly majdan do zlozenia o Pozwolenie? Skoro juz trzeba ekipy umawiac na przyszly rok... Czy ktos pokusilby sie o stworzenie "Czasowego Planu" powstania domku czy moze to juz gdzies jest? Chodzi mi o cos na ksztalt: badania geologiczne - tydzien, zdjecie humusu - 1 dzien, wykopanie fundamentow - 2 dni zalanie law - tydzien strop - wylanie i "odczekanie - tydzien do miesiaca itp itd. Stan surowy zamkniety to ile procent ceny? 30%? Kochana to jest budowa i nic na 100% co do dni nie mozesz rozpisac ,czasami czekasz z tydzien na beton lub pompe o szalunkach nie wspomne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 25.05.2007 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 A jeszcze Wam napisze, ze w poniedzialek wzielam sobie dzien wolny i planuje akcje "warunki przylaczy". Zakladajac, ze wszystko pojdzie bez wiekszych zgrzytow, ile czasu (widelki) moze potrwac caly majdan do zlozenia o Pozwolenie? Skoro juz trzeba ekipy umawiac na przyszly rok... Czy ktos pokusilby sie o stworzenie "Czasowego Planu" powstania domku czy moze to juz gdzies jest? Chodzi mi o cos na ksztalt: badania geologiczne - tydzien, zdjecie humusu - 1 dzien, wykopanie fundamentow - 2 dni zalanie law - tydzien strop - wylanie i "odczekanie - tydzien do miesiaca itp itd. Stan surowy zamkniety to ile procent ceny? 30%? Kochana to jest budowa i nic na 100% co do dni nie mozesz rozpisac ,czasami czekasz z tydzien na beton lub pompe o szalunkach nie wspomne I tu sie zgadzam w 100%. Zapomnialem sam o tym napisac. Moj przypadek jest na pewno jakims odniesieniem, ale zawsze trzeba zakladac nieprzewidziane przestoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 25.05.2007 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Pojechalem dzisiaj na inspekcje i sie zdziwilem. Ekipa zdemontowala wszystkie szalunki, choc miala tylko czesc. Stop trzyma sie znakomicie. Juz sie nie moge doczekac kiedy znowu dom zacznie sie piac do gory. A tak swoja droga, to po jakim czasie beton osiaga swoja docelowa wytrzymalosc? Kiedy mozna zaczac strop obciazac? Slyszalam ze po dwoch tygodniach mozna zaczynac rozbierac szalunki ale kiedy obciazac niewiem Po rozebraniu szalunków nie dociąża się przecież stropu od razu, szokowo, tylko stopniowo - murując kolejne warstwy bloczków. Beton z każdym dniem ma też coraz większą wytrzymałość, poza tym najpierw wznosi się przecież ściany konstrukcyjne poddasza, które i tak są podparte ścianami parteru. Już dokładnie nie pamiętam po jakim czasie od wylewania stropu moja ekipa zaczęła murować ściany poddasza, ale nie było to dłużej niż parę dni. Nic nie popękało ani się nie ugięło. Szalunki stały, a oni sobie murowali poddasze. Po ok. 2 tyg. część szalunków rozebrali i zwrócili do wypożyczalni zostawiając podparcie w newralgicznych miejscach tam, gdzie była największa rozpiętość stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 25.05.2007 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 A jeszcze Wam napisze, ze w poniedzialek wzielam sobie dzien wolny i planuje akcje "warunki przylaczy". Zakladajac, ze wszystko pojdzie bez wiekszych zgrzytow, ile czasu (widelki) moze potrwac caly majdan do zlozenia o Pozwolenie? Skoro juz trzeba ekipy umawiac na przyszly rok... Czy ktos pokusilby sie o stworzenie "Czasowego Planu" powstania domku czy moze to juz gdzies jest? Chodzi mi o cos na ksztalt: badania geologiczne - tydzien, zdjecie humusu - 1 dzien, wykopanie fundamentow - 2 dni zalanie law - tydzien strop - wylanie i "odczekanie - tydzien do miesiaca itp itd. Stan surowy zamkniety to ile procent ceny? 30%? Kochana to jest budowa i nic na 100% co do dni nie mozesz rozpisac ,czasami czekasz z tydzien na beton lub pompe o szalunkach nie wspomne I tu sie zgadzam w 100%. Zapomnialem sam o tym napisac. Moj przypadek jest na pewno jakims odniesieniem, ale zawsze trzeba zakladac nieprzewidziane przestoje. Teraz tak dziwnie sie buduje .Widziales gdzies tania cegle pelna ,styropian icegle klinkierowa na czapke komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 25.05.2007 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Pojechalem dzisiaj na inspekcje i sie zdziwilem. Ekipa zdemontowala wszystkie szalunki, choc miala tylko czesc. Stop trzyma sie znakomicie. Juz sie nie moge doczekac kiedy znowu dom zacznie sie piac do gory. A tak swoja droga, to po jakim czasie beton osiaga swoja docelowa wytrzymalosc? Kiedy mozna zaczac strop obciazac? Slyszalam ze po dwoch tygodniach mozna zaczynac rozbierac szalunki ale kiedy obciazac niewiem ja pozwoliłem rozebrać dopiero po 21 dniach od wylania codziennie jeżdżąc go podlewać - nie pozwoliłem także wstawić palet z bloczkami na strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 25.05.2007 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Kochana to jest budowa i nic na 100% co do dni nie mozesz rozpisac ,czasami czekasz z tydzien na beton lub pompe o szalunkach nie wspomne Hm. No ale tak z grubsza i ogolnie cos sie da powiedziec, prawda? Np. miesiac po wejsciu tych od otwartego moga przyjsc Ci od wiezby? Czy nie? Bo jesli nie, to jak to wsyzstko poumawiac i wspolnie skombinowac???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stawory 25.05.2007 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Zakladajac, ze wszystko pojdzie bez wiekszych zgrzytow, ile czasu (widelki) moze potrwac caly majdan do zlozenia o Pozwolenie? Tak dla "statystyki" mogę podać nasz status... 15.11.2006 zaczełam walkę z papierkową biurokracją (swoją drogą jak tu podczytuję to w większości KOBITKI biorą to na siebie...ehhh ci FACECI ) potem była miesięczna przerwa...(sytuacja rodzinna...kiedy odechciało mi się żyć ) oddaliśmy więc wszystkie papirzyska w ręcę architekta, załatwił wszystko za nas łącznie ze złożeniem wniosku o pozwolenie...dziś mija 3-ci tydzień jak papiery "leżakują" na czyims biureczku w starostwie...ale jestem dobrej myśłi...ekipa już przebiera nogami !! dodam, że nasza działeczka była budowlana...uzbrojona...więc to chyba spory kawał roboty do przodu... azalka trzymam kciuki...będzie co opowiadać wnukom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 25.05.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Witam Gdzie kupowaliście swoje drzwi zewnetrzne (lub zamierzcie ) i jestescie zadowoleni?????????? Gerda odpada z powodu słońca ale chcesz antywłamaniowe? bo jeśli nie to do kowalskich..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 25.05.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Witam piątkowo, i od razu pytanie, czy u kogoś będzie się zwalniać ekipa od września/października do zrobienia stanu surowego zamkniętego ale bez okien?? Właśnie się dowiedzieliśmy że nasz wykonawca najprawdopodobniej nie da rady i będzie mógł robić u nas dopiero od marca 2008 a od marca to miał być już środek robiony. Czy ktoś może pomóc?? pozdrawiam ofcbur, stan surowy zamknięty bez okien, to stan surowy otwarty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 25.05.2007 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Witam prawie weekendowo ło matko 2 tys. ... moja dostaje 800 zł i wydawało mi się dużo, ale 2 tys. nie dałabym.......... no mi tez takie oczy sie zrobily ale babka miala dziecko do opieki 3 miesieczne, prala sprztala i gotowala...no to nie wiem duzo czy malo... bez przesady, średnio za samą opiekę to 600 pln. nasza dodatkowo prasuje i podłogę czasem umyje, czasem naczynia - całkiem dobrowolnie i płacimy jej 700 pln. za 2 tysiące to chyba full serwis łącznie z opieką nad ojcem dziecka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 25.05.2007 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Kochana to jest budowa i nic na 100% co do dni nie mozesz rozpisac ,czasami czekasz z tydzien na beton lub pompe o szalunkach nie wspomne Hm. No ale tak z grubsza i ogolnie cos sie da powiedziec, prawda? Np. miesiac po wejsciu tych od otwartego moga przyjsc Ci od wiezby? Czy nie? Bo jesli nie, to jak to wsyzstko poumawiac i wspolnie skombinowac???? Najlepiej, gdy caly stan surowy (razem z dachem) robi jedna ekipa. Wtedy unika sie przestoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ofcbur 25.05.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 ofcbur, stan surowy zamknięty bez okien, to stan surowy otwarty Szydas a mnie się zawsze wydawało, że stan surowy otwarty to bez dachu:) a nie bez okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 25.05.2007 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Witam Gdzie kupowaliście swoje drzwi zewnetrzne (lub zamierzcie ) i jestescie zadowoleni?????????? Gerda odpada z powodu słońca ale chcesz antywłamaniowe? bo jeśli nie to do kowalskich..... nie chcę antywłamaniowych, ale chcę z witrażem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 25.05.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Witam Gdzie kupowaliście swoje drzwi zewnetrzne (lub zamierzcie ) i jestescie zadowoleni?????????? Gerda odpada z powodu słońca wiec MUSZE sie pochwlic......Gerda wymienila mi drzwi - to sa juz trzecie.....reklamacja trwala od 15 wrzesnia.... ale zeby nie było...te nowe podobaja mi sie jescze bardziej - mam inny kolor bardziej pasuje do domku... to następna wymiana za 2 lata pytałaś się sąsiadki o drzwi???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walus1 25.05.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Witam po dłuższej przerwie ale oczywiscie byłam zajeta budową.Mamy tydzień przestoju bo czekamy na szalunki na lany strop. Pomału cierpliwośc mi sie kończy.Znaleźlismy kupca na mieszkanie ale ustalilismy że wyprowadzimy sie do konca roku. Uważacie że zdążymy doprowadzić dom do jako takiego zamieszkania. Jestesmy na etapie stropu zostało położenie zbrojenia na 50m2 na lany strop bo reszta to teriva który juz jest dawno połozony. Zaczynam sie denerwować że bedziemy mieszkac na betonie z dwójka dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 25.05.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 WITAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamin 25.05.2007 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Witam Wszystkich Maggie spójrz na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 25.05.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Dzień dobry, Wczoraj odebrałem pozwolenie. Teraz pora odczekać swoje na uprwomocnienie(ze wzgledu na skomplikowaną sytuację własnościową dtrogi wewnetrznej - wysyłanie zawiadomien i oczekiwanie na zwrotki) pewnie z m-c to potrwa Znczy sie dobrze umówiłem z ekipą rozpoczęcie na ostatni tydzień czerwca. Moje pytanie na teraz: Czy jest jakaś prawidłowość w robieniu przyłączy wody i pradu? Które najpierw? Czy bez różnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 25.05.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Witam prawie weekendowo ło matko 2 tys. ... moja dostaje 800 zł i wydawało mi się dużo, ale 2 tys. nie dałabym.......... no mi tez takie oczy sie zrobily ale babka miala dziecko do opieki 3 miesieczne, prala sprztala i gotowala...no to nie wiem duzo czy malo... bez przesady, średnio za samą opiekę to 600 pln. nasza dodatkowo prasuje i podłogę czasem umyje, czasem naczynia - całkiem dobrowolnie i płacimy jej 700 pln. za 2 tysiące to chyba full serwis łącznie z opieką nad ojcem dziecka... hmm.....chyba nie.....starsza opiekunka była Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alabaster33 25.05.2007 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 ofcbur spójrz na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts