Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Witam poniedziałkowo :)

Ale tu gorąco przez weekend było :wink:

Żeby nie podtrzymywać dyskusji powiem tylko, że w większości zgadzam się z tym co szydas napisał, służba zdowia powinna przejść gruntowną reformę. Sama podwyżka niczego nie załatwi.

Teraz budowlanie: jakie macie tynki zewnętrzne? tzn. akrylowe, mineralne?

jaki producent?

no i najważniejsze: gdzie kupowaliście?

mam silikat , webera terranowy kupowlam w sawisie :lol:

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

szydas

z holendrami to uwazaj :lol: :lol: bo nasz fiskus upomni sie o polowe tego co tam zarobisz...... :cry: :cry:

bez obaw teska - przenoszę centrum interesów życiowych do holandii i nasz fiskus może mi co najwyżej pozazdrościć :D załatwia się to jednym papierkiem w us a potem to holenderski fiskus rozlicza moje dochody w polsce (któych i tak nie będę miał) a nie odwrotnie.

A u jakiego pośrednika kupowałaś bilety? Ja jeszcze nie znam dokładnej daty kiedy się wybierzemy wieć czy tu jest tak samo jak z biletami lotniczymi, że im wcześniej zabukujesz tym taniej płacisz?

Nie u posrednika. Przez internet bezposrednio u przewoznika. http://www.poferries.com/tourist/

Im wczesniej zarezerwujesz, tym mniej placisz :)

Tam sa okreslone godziny przeprawy (na konkretny rejs bukujesz), ale mozna na miejscu bilet przebukowac, albo darmo albo za jakas nieduza oplata - mozesz do nich napisac z zapytaniem a moze i na stronach jest.

Bilety odbierasz na miejscu w budce. Z internetu sobie tylko wydrukuj info o swojej rezerwacji, zebys sie nie poplatala w zeznaniach ;)

jeśli jesteś tak obeznana w tych przeprawach to może mi pomożesz, bo rozważam również opcję bezpośredniego promu do Cork; znalazłam prom z holandii ale z francji nie mogę znależć :cry:

szydas

z holendrami to uwazaj :lol: :lol: bo nasz fiskus upomni sie o polowe tego co tam zarobisz...... :cry: :cry:

bez obaw teska - przenoszę centrum interesów życiowych do holandii i nasz fiskus może mi co najwyżej pozazdrościć :D załatwia się to jednym papierkiem w us a potem to holenderski fiskus rozlicza moje dochody w polsce (któych i tak nie będę miał) a nie odwrotnie.

:)

Cześć

Z wątkami ogólnymi lekka przesada

Nie samym lekarzem człowiek żyje.

Są jeszcze inne grupy zawodowe.........

Wracając do procentowych kosztów budowy (a staram się liczyć dokładnie)

35-40 % to w budowie stan surowy zamknięty.

O kosztorys prac budowlanych najlepiej męczyć kierownika

Z moich doświadczeń z projektami (Archipelag) te gotowce za które pracownie każą sobie dość słono płacić są do z reguły d.......py - maksymalnie nieaktualne.

Co przy obecnych cenach na rynku nie powinno za bardzo dziwić.

200 tyś przy obecnych cenach i kosztach pracy za stan surowy zamknięty nie powinno nikogo martwić. Po prostu na budowę jest teraz kiepski czas- spóźnienie o jakieś 2 lata.

na koniec pozytywna informacja - cena stali spada na łeb, krajowi producenci dostosowali ceny do importu - praktycznie w 2 tyg. cena poleciała o 300 zł. na tonie :).

Mam nadzieje, że pozostałe materiały (których podobno nie ma na rynku - a są) też zaczną spadać. Hurtownicy sami nakręcają koniunkturę. A jak nie zachęcam do zakupów materiałów za naszą zachodnią granicą.

jańcio

Cześć

Z wątkami ogólnymi lekka przesada

Nie samym lekarzem człowiek żyje.

Są jeszcze inne grupy zawodowe.........

Wracając do procentowych kosztów budowy (a staram się liczyć dokładnie)

35-40 % to w budowie stan surowy zamknięty.

O kosztorys prac budowlanych najlepiej męczyć kierownika

Z moich doświadczeń z projektami (Archipelag) te gotowce za które pracownie każą sobie dość słono płacić są do z reguły d.......py - maksymalnie nieaktualne.

Co przy obecnych cenach na rynku nie powinno za bardzo dziwić.

200 tyś przy obecnych cenach i kosztach pracy za stan surowy zamknięty nie powinno nikogo martwić. Po prostu na budowę jest teraz kiepski czas- spóźnienie o jakieś 2 lata.

na koniec pozytywna informacja - cena stali spada na łeb, krajowi producenci dostosowali ceny do importu - praktycznie w 2 tyg. cena poleciała o 300 zł. na tonie :).

Mam nadzieje, że pozostałe materiały (których podobno nie ma na rynku - a są) też zaczną spadać. Hurtownicy sami nakręcają koniunkturę. A jak nie zachęcam do zakupów materiałów za naszą zachodnią granicą.

jańcio

Ja jestem za. Niech wrócą czasy negocjacji cenowych w hurtowniach materiałów budowlanych. W końcu od surowców się zaczyna więc może za stalą inne rzeczy spadna... :D .A troche zależy od nas kupujących - słuszna uwaga.