Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

A jak rozumieć 2xpapa na lepiku: lepik, papa, lepik, papa czy papa lepik papa.

Znalazłam lepik stosowany na zimno bez podgrzewania firmy izoplast

należy rozumieć jako warstwa papy przyklejona i sklejona lepikiem i druga taka sama warstwa. lepik pełni rolę kleju. są dwie szkoły kładzenia papy - jedna w tym samym kierunku na zakładkę, druga prostopadle do pierwszej warstwy. ta pierwsza ponoć lepsza....

Dzięki, w sumie tak myslałam ale zawsze lepiej sie upewnić. Teraz tylko muszę zdecydowac co wybrać, pape czy dysberbit. W paru miejscach rozkulismy chudziak i w jednym miejscu piasek był suchutki w innym mokry - pewnie ma to znaczenie.

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

A jak rozumieć 2xpapa na lepiku: lepik, papa, lepik, papa czy papa lepik papa.

Znalazłam lepik stosowany na zimno bez podgrzewania firmy izoplast

należy rozumieć jako warstwa papy przyklejona i sklejona lepikiem i druga taka sama warstwa. lepik pełni rolę kleju. są dwie szkoły kładzenia papy - jedna w tym samym kierunku na zakładkę, druga prostopadle do pierwszej warstwy. ta pierwsza ponoć lepsza....

Dzięki, w sumie tak myslałam ale zawsze lepiej sie upewnić. Teraz tylko muszę zdecydowac co wybrać, pape czy dysberbit. W paru miejscach rozkulismy chudziak i w jednym miejscu piasek był suchutki w innym mokry - pewnie ma to znaczenie.

witam wszystkich :lol:

to i ja dorzucę swoje 5 gr w sprawie izolacji--cały parter osobiście najpierw posmarowałam siplastpraimerem-w stosunku do dysperbitu droższy ale o wiele szybciej wysycha i tak nie śmierdzi,potem z pomoca taty kładliśmy papę termozgrzewalna na tzw zakładke i zgrzewaliśmy z izolacja pod ściankami zew i wew,nastepnie na papę położona zostałą folia i styropian.

poddasze natomiast także osobiście :lol: na posadzke rozkładam styropian i na to folie ,która wywijam ok 12 cm na sciany.wspomne ,że poddasze robie po zejsciu z placu boju instalatorów od co i wody .

mam podwojnie rozlozona gruba czarna folie......na styropianie......

hmm....a pod.....albo papa albo nic :-?

Powinno byc tak: chudziak, papa, folia, styropian, posadzka. Jesli o czyms zapomnialem, to prosze mnie poprawic.

No i nalezy dopilnowac, zeby papa kladziona na chudziaku tworzyla szczelne polaczenie z papa polozona pod scianami tak, zeby stanowila jedna szczelna powierzchnie na calej plycie fundamentowej.

Marcin, skad Ty to wszystko wiesz??? Kruca, biorę Cię na kierownika!!!

;-)

Papa pewnie dobra, ale teraz tyle nowości, że może jest coś innego co będzie równie dobre a pozwoli mi jej uniknąć, poniewaz z powodu przestoju miesięcznego, chcialabym sama sie w to pobawić (w ramach walki z nudą), zanim wejdzie hydraulik. Papy chyba sama nie dam rady, rozlozyc ok ale to podgrzewanie lepiku to nie dla mnie. Dysperbitem bym posmarowała podłoge bez problemu - lubie zreszta takie prace :wink:

Dzióbek, nie kombinuj! Papa niezbędna! To jest naprawdę jedyne prawdziwe zabezpieczenie przed kapilarnym podciąganiem wody. Naucz się zgrzewac papę (termozgrzewalną), podgrzewac lepik albo znajdź sobie inny sposób na walkę z nudą, bo będziesz później bardzo żałowac.

Przy okazji, folia która idzie pod styropian ma byc tylko warstwą poślizgową, a nie izolatorem.

witam porankowo :D

witam

dziś laba :D

jedziemy do Przelewic nacieszyć oczy :D

pozdrawiam

m.

czy w tych przelewicach mozna zakupic jakies ladne roslinki???

na pewno jest szkółka, wiec coś kupic można, ale co konkretnie to nie wiem

http://www.ogrodprzelewice.pl/

pozdrawiam

m.

Papa pewnie dobra, ale teraz tyle nowości, że może jest coś innego co będzie równie dobre a pozwoli mi jej uniknąć, poniewaz z powodu przestoju miesięcznego, chcialabym sama sie w to pobawić (w ramach walki z nudą), zanim wejdzie hydraulik. Papy chyba sama nie dam rady, rozlozyc ok ale to podgrzewanie lepiku to nie dla mnie. Dysperbitem bym posmarowała podłoge bez problemu - lubie zreszta takie prace :wink:

Dzióbek, nie kombinuj! Papa niezbędna! To jest naprawdę jedyne prawdziwe zabezpieczenie przed kapilarnym podciąganiem wody. Naucz się zgrzewac papę (termozgrzewalną), podgrzewac lepik albo znajdź sobie inny sposób na walkę z nudą, bo będziesz później bardzo żałowac.

Przy okazji, folia która idzie pod styropian ma byc tylko warstwą poślizgową, a nie izolatorem.

już nie kombinuje :wink: stanęło na 2 razy papa na lepiku :lol:

mam podwojnie rozlozona gruba czarna folie......na styropianie......

hmm....a pod.....albo papa albo nic :-?

Powinno byc tak: chudziak, papa, folia, styropian, posadzka. Jesli o czyms zapomnialem, to prosze mnie poprawic.

No i nalezy dopilnowac, zeby papa kladziona na chudziaku tworzyla szczelne polaczenie z papa polozona pod scianami tak, zeby stanowila jedna szczelna powierzchnie na calej plycie fundamentowej.

Marcin, skad Ty to wszystko wiesz??? Kruca, biorę Cię na kierownika!!!

;-)

Sie buduje, to sie wie ;)

Dam ci znac, jak juz zmienie fach. Jestem tego bliski, obserwujac rosnace zarobki w branzy budowlanej.