Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Miraśka

Oglądałam zdjęcia z Waszej budowy. Domek jest naprawdę bardzo ładny :D

Na jednym ze zdjęć widziałam, że będziecie mieć na parterze ogrzewanie podłogowe, w związku z tym mam pytanie co zamierzacie położyć kafle czy może deske?

Pozdrawiam :)

dziekuję :lol: zamierzamy położyc kafle-w projekcie nie było podłogówki w salonie ale ze wzgledu że obniżyliśmy okna na wys 47 od podłogi wiec nie chcieliśmy długich i grubych grzejników-mi sie marzyła drewniana jakas podłoga ale niestety coś za cos :lol:

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Miraśka

dziekuję zamierzamy położyc kafle-w projekcie nie było podłogówki w salonie ale ze wzgledu że obniżyliśmy okna na wys 47 od podłogi wiec nie chcieliśmy długich i grubych grzejników-mi sie marzyła drewniana jakas podłoga ale niestety coś za cos

No właśnie nam też marzy się drewniana podłoga ale również chcemy mieć ogrzewanie podłogowe i dumamy czy jednak da się to pogodzić :-?

Miraśka

dziekuję zamierzamy położyc kafle-w projekcie nie było podłogówki w salonie ale ze wzgledu że obniżyliśmy okna na wys 47 od podłogi wiec nie chcieliśmy długich i grubych grzejników-mi sie marzyła drewniana jakas podłoga ale niestety coś za cos

No właśnie nam też marzy się drewniana podłoga ale również chcemy mieć ogrzewanie podłogowe i dumamy czy jednak da się to pogodzić :-?

podoba mi sie rozwiazanie kiiedy w środku jest drewniana podłoga a po brzegach kafle -pod nimi gesto rozłozona podłogówka-jest taki watek we ,,wnetrzach,, :lol: -my jednak mamy za mały salon na takie rozwiazanie-myśle ze efekt jest fajny przy wielkosci salonu ponad 30 m kw

witam wieczorkowo :lol:

Miraśka

podoba mi sie rozwiazanie kiiedy w środku jest drewniana podłoga a po brzegach kafle -pod nimi gesto rozłozona podłogówka-jest taki watek we ,,wnetrzach,, -my jednak mamy za mały salon na takie rozwiazanie-myśle ze efekt jest fajny przy wielkosci salonu ponad 30 m kw

Hm to też ciekawe rozwiązanie muszę poszukać tego wątku :)

Witam,

przepraszam, ze powtórze to co napisałem juz na forum szczecińskich "żółtodziobów" ale to pierwszy konkret na budowie więc mi musicie wybaczyć ;-) :

Witam również,

Dziś wreszcie na działce się działo. Rano o 7.30 byłem w Wodociagach w Goleniowie oddać podpisana umowę na wykonanie przyłącza. Kierownik mnie zasmucił bo powiedział, że woda powinna być zrobiona najwcześniej w przyszłym tygodniu, moze później... Rano Wykonawca organizował koprkę dla ściagnięcia humusu a o 17.30 mieli się spotkać Inwestor, Wykonawca, Kierownik i Geodeta.

Rano dzowni wykonawca, ze umowił geodetę na 14. Troche mnie to zirytoało bo chiałem być obecny przy tej czynnosci i chciałem by przyasystował kierownik więc dałem znać, żeby spotkanie miało jednak miejsce o 17.30.

"Urwany" wcześniej z pracy zajeżdżam 17.40 a tu ... humus zdjęty, wytyczenie zrobione i - tu hit - zrobione przyłącze wody!!!!!

Sekundy po mnie przyjechał wykonawca, który stwierdził, że geodeta nie mógł juz przełozyc swoich zadac i zrobił wytyczenie wczesniej. Za kolejne kilka minut przyjechał kierownik, który stwierdził, że humus ładnie zdjęty a i wytyczenie zrobione OK.

Troche pogadaliśmy i uzgodnilismy, że organizuję stal i kilka innych rzeczy dla stanu "zero" i jak tylko towar zjedzie zaczynamy - nie musimy czekać na przyłacze elektryczne bo ekipa przywiezie agregat! :-)

Cos już sie dzieje ale załatwianie wszystkich spraw, zamawianie materiałów, dogadywanie szczegółów "daje ostro w tyłek".

PS. Jak mi sie uda to w tygodniu zrobię fotki i - jak się naucze - to wkleję.

piotr_mielonka M3 gratulacje :)

piotr_mielonka jesteśmy na tym samym etapie umowa podpisana i rozpoczynamy 25 czerwca :). Kierownika budowy wzieliśmy oddzielnie (inspektora przy budowie jednorodzinnych nie potrzeba) za nadzór naszej budowy 3 tys., ma być minimum 1-2 razy w tyg w zależności jak będą posuwały się prace i jak ekipa będzie pracować :)

M3,a kto ściągał humus i irobił przyłacze?Moge prosić o namiaryI jaka cena?

Co do humusu - nie wiem. Organizował wykonawca w cenie wykonania stanu surowego.

Przyłącze wody - zgłosiłem zapotrzebowanie do Wodociagów Zachodniopomorskich. Przygotowali kosztorys i umowe o wykonanie (3 dni robocze - kolejne 5 dni poczta :-( ) Dziś raniutko zawiozłem podpisaną umowę a po południu zastałem zrobione przyłącze :-) Cud jakis albo kierownik od inwestycji jest jakims Coperfieldem kanalizacji ;-) Musiał to wszytsko zoorganizować "just in time". Koszt przyłacza (z odbiorami, obsługą geodezyjną, itd.) PLN 4 tys. :-(

pytanie pierwsze mam kierownika w ekipie myśle więc ostro o nadzorze - jaki to koszt?? jak często solidny inspektor powinien kręcić się po budowie?? może jakieś konkretne namiary??

nadzór bezwzględnie musi być, jeżeli kierownik jest z ekipy. koszt porównywalny z kierownikiem budowy, a sam decyduje, kiedy ma być na budowie oceniając postęp prac. oczywiście w umowie można określić minimalną częstość wizyt.

pytanie pierwsze mam kierownika w ekipie myśle więc ostro o nadzorze - jaki to koszt?? jak często solidny inspektor powinien kręcić się po budowie?? może jakieś konkretne namiary??

nadzór bezwzględnie musi być, jeżeli kierownik jest z ekipy. koszt porównywalny z kierownikiem budowy, a sam decyduje, kiedy ma być na budowie oceniając postęp prac. oczywiście w umowie można określić minimalną częstość wizyt.

zastanawia mnie taka kwestia - inspektor mówi tak, a wykonawca inaczej - i np. wykonawca powie wtedy - ok zrobimy tak jak chce inspektor ale to będzie kosztowało dodatkowo - dobrze myślę??