Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

witam :)

proszę o podpowiedzi :

czy parapety wewnętrzne montuje się przed malowaniem ścian ?

czym najlepiej przygotować tynki cementowo-wapienne do malowania ? Czy się je czymś przeciera - czym ? Czy może od razu gruntuje i wtedy kolor ?

Chcemy to zrobić sami więc pytam jak najłatwiej ?

aparapety montuje się często przed tynkowaniem wnęk okiennych, ale można i po. na pewno przed malowaniem. nie zapomnijcie powypełniać akrylem szczelin między parapetem a ościeżnicą, bo będzie się tam gromadzić brud i wilgoć.

co do przygotowywanie tynku - a kładliście gładź gipsową i szlifowaliście? czy macie surowy tynk? generalnie najlepiej ściany najzwyczajniej zagruntować przed malowaniem odpowiednim gruntem - ja polecam śnieżkę grunt, potem zresztą też śnieżkę max w odpowiednich kolorach - bardzo ładnie kryje, przy jasnych kolorach wystarczy malować raz i jest ładnie :D

Mamy surowy tynk, nie robimy gładzi. Czyli w naszym przypadku : grunt i farba ?

witam :)

proszę o podpowiedzi :

czy parapety wewnętrzne montuje się przed malowaniem ścian ?

czym najlepiej przygotować tynki cementowo-wapienne do malowania ? Czy się je czymś przeciera - czym ? Czy może od razu gruntuje i wtedy kolor ?

Chcemy to zrobić sami więc pytam jak najłatwiej ?

aparapety montuje się często przed tynkowaniem wnęk okiennych, ale można i po. na pewno przed malowaniem. nie zapomnijcie powypełniać akrylem szczelin między parapetem a ościeżnicą, bo będzie się tam gromadzić brud i wilgoć.

co do przygotowywanie tynku - a kładliście gładź gipsową i szlifowaliście? czy macie surowy tynk? generalnie najlepiej ściany najzwyczajniej zagruntować przed malowaniem odpowiednim gruntem - ja polecam śnieżkę grunt, potem zresztą też śnieżkę max w odpowiednich kolorach - bardzo ładnie kryje, przy jasnych kolorach wystarczy malować raz i jest ładnie :D

Mamy surowy tynk, nie robimy gładzi. Czyli w naszym przypadku : grunt i farba ?

u nas tak będzie :)

Z wielką radością dołaczam do grupy szczecińskiej :)

Jesteśmy z mężem szczęśliwymi posiadaczami (prawie) działki na Skolwinie i oczywiście chcielibyśmy jak najszybciej zacząć budowac nasz wymarzony domek. W tej chwili mamy etap "papierologii stosowanej", co nieco wystawia na szwank naszą nieziemską cierpliwość. Chcielibyśmy wykorzystać ten etap na poszukiwania ekip i materiałów. Czy mogę prosić o jakąkolwiek pomoc w tej sprawie?

pozdrawiam serdecznie :lol:

Ale nigdy jak teraz sie smieja tak nie bylo :roll:

Bo zawsze tańczyliśmy, jak nam grali... A jak sie śmieją ze wzrostu prezydenta, to dobrze, gorzej, jakby się śmiali z pijanego prezydenta wsiadającego do bagażnika...tylko, że to wcale nie jest śmieszne

A pro pos widzieliście jakiego wzrostu jest Sarkozy? 8)

Ale oni nie smieja sie ze wzrostu tylko klotliwosci i szukania wszedzie przez kaczynskich wrogow typu postacie z bajek :-?

A słyszeliście, że UOKIK (dobrze piszę?) ma sie wziąć za hurtownie mat. budowlanych? Uważają, że podwyżki są z sufitu nie nie mają się nijak do realiów rynkowych. Też mi odkrycie :lol: Ale może coś drgnie...

Nie sadze ostatnio zbraklo mi zwyklej cegly i nigdzie jej nie bylo ,poniewaz duzo jej nie potrzebowalam wzielam klinkier z promocji :-?

Mojemu znajomemu zabraklo doslownie kilku cegiel na komin i musial po nie jechac az do Nowogardu, bo w okolicy nie bylo. To jakies chore. Jeszcze troche i nasz kochany rzad wprowadzi kartki na cegly.

Gdzie kupowaliscie rolety zewnetrzne i dlaczego akurat tam?

Na co warto zwrocic uwage w przypadku rolet z napedem?

Ja kupowałam do obecnego mieszkania w firmie START, która ma siedzibę w Węglobudzie koło Turzynu. Jestem z nich bardzo zadowolona. Mam je prawie cztery lata i nic się z nimi nie dzieje.

Z napedem czy sterowane recznie? Ile gwarancji daja? Jak wypadly cenowo w porownaniu do innych producentow?

A słyszeliście, że UOKIK (dobrze piszę?) ma sie wziąć za hurtownie mat. budowlanych? Uważają, że podwyżki są z sufitu nie nie mają się nijak do realiów rynkowych. Też mi odkrycie :lol: Ale może coś drgnie...

Nie sadze ostatnio zbraklo mi zwyklej cegly i nigdzie jej nie bylo ,poniewaz duzo jej nie potrzebowalam wzielam klinkier z promocji :-?

Mojemu znajomemu zabraklo doslownie kilku cegiel na komin i musial po nie jechac az do Nowogardu, bo w okolicy nie bylo. To jakies chore. Jeszcze troche i nasz kochany rzad wprowadzi kartki na cegly.

A ile zaplacilam za cegle az wstyd sie przyznac :oops: dobrze ze tego bylo malo

Hejka, :D

Życzę wszystkim udanego poniedziałku.

U mnie ruszyła dziś o 08:00 niwelacja terenu. :D :D :D Nareszcie coś się dzieje! Bałam się, że pogoda stanie na przeszkodzie, ale obawy okazały się nieuzasadnione.

Pozdrowionka

Aleksandra

To teraz porob zdjecia bo dzialeczka sie zmienia .Ja zaluje ze nie porobilam wiecej zima jak byla pusta :lol:

Racja

Kupowales juz moze dachowe okna interesuja mnie 78x140 :lol:

Tez stoje przed wyborem okien. W projekcie mam 78x160, ale to chyba przesadzona wielkosc. Podobno daje sie takie duze przy dachach o malym kacie nachylenia, a u mnie jest 38st., wiec chyba nie tak malo.

Masz juz na okna wyceny :lol:

Kilka wycen mam, ale obawiam sie, ze juz nieaktualne, bo jakies podwyzki chyba w ostatnim czasie zaszly. Jak juz znajdziesz taniego dostawce to daj znac. Ja tez postaram ci sie podeslac wyniki swoich negocjacji.

Racja

Kupowales juz moze dachowe okna interesuja mnie 78x140 :lol:

Tez stoje przed wyborem okien. W projekcie mam 78x160, ale to chyba przesadzona wielkosc. Podobno daje sie takie duze przy dachach o malym kacie nachylenia, a u mnie jest 38st., wiec chyba nie tak malo.

U mnie kąt nachylenia 36st. i w projekcie 78x140, a będę wstawiać 78x160. Czytałam w Muratorze, że przy takim kącie nachylenia dachu takie są najlepsze. Dobrze doświetlą pomieszczenie i bedzie coś przez nie widać. Sprawdziłam w realu i faktycznie.

Zdecydowałam się na Velux, ale to pewnie kwestia gustu. Pytałam w kilku miejscach i oferowano mi upust 20% przy ilości 7 szt. Można też kupić bez faktury (gwarancję daje velux, więc nie jest do gwarancji potrzebna) i wtedy cena netto.

Pozdrowionka

Aleksandra