Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Hejka, :D

właśnie wróciłam z działki. Facet zasuwa od 8:00 i będzie robił do 17:00. Jutro będzie kończyć. Dobrze, że nie ja będę za to płacić. :D :D :D Oczywiście mój aparat fotograficzny zastrajkował i zdjęcia z komórki, ale lepsze takie niż żadne. Nareszcie teren mojej działki zaczyna być widoczny. Od razu mi lepiej.

Żeby tak jeszcze dostać w tym tygodniu PnB!

Pozdrowionka

Aleksandra

pytanie do Didi, ale nie tylko:

z czego żywopłot:

1. zimozielony

2. gęsty

3 .około 1,5 metra

4. prosty w utrzymaniu

5. tani :D

zastanawiam się nad ligustrem, ale on chyba gubi liście na zimę?

Witam!

Nie wiem czy ktoś już coś Ci zaproponował ale ....może do tanich nie należy ale efekt natychmiastowy i pięknie rośnie (przyrosty roczne ok 0,5 m) i pięknie wytrzymuje nasze zimy to brabant

są ligustry zimozielone również zimozielone, ale one są wrażliwe na mrozy

właśnie tuje nie bardzo nam się podobają... :-? ostatnio wymyśliłem porzeczkę alpejską, ale nikt w okolicy nie handluje...

Racja

Kupowales juz moze dachowe okna interesuja mnie 78x140 :lol:

Tez stoje przed wyborem okien. W projekcie mam 78x160, ale to chyba przesadzona wielkosc. Podobno daje sie takie duze przy dachach o malym kacie nachylenia, a u mnie jest 38st., wiec chyba nie tak malo.

Ja mam takie i na pewno nie są za duże. Fakt, że dach ma 32 stopnie nachylenia, poza tym są to jedyne okna na poddaszui. Najlepiej sprawdź, czy wszystkie okna w pomieszczeniach dają odpowiednią ilośc światła. Nie pamiętam przelicznika, ale chyba stosunek powierzchni powinien wynosic 1:8 lub 1:7.

z czego żywopłot:

1. zimozielony

2. gęsty

3 .około 1,5 metra

4. prosty w utrzymaniu

Witam!

Nie wiem czy ktoś już coś Ci zaproponował ale ....może do tanich nie należy ale efekt natychmiastowy i pięknie rośnie (przyrosty roczne ok 0,5 m) i pięknie wytrzymuje nasze zimy to brabant

właśnie tuje nie bardzo nam się podobają... :-? ostatnio wymyśliłem porzeczkę alpejską, ale nikt w okolicy nie handluje...

czyli mam rozumieć, że Ty chcesz mieć coś liściastego?

Troche bojowo nastawiona jestem od jakiegoś czasu...wybaczcie

A mecz oglądaliscie wczoraj? Śliczny był. :D

no strasznie bojowo.....tak czy siak...rzady kaczrixow nic dobrego nam nie przynosza.....

glosowalas na nich? tak tylko pytam...nie jestem bojowo nastawiona... :oops: :-?

oczywiscie sie nie zgadzam,

to jesteś dosyć osamotniona w swoich poglądach.... :( mój kolega z pracy też na nich głosował i długi czas aktywnie bronił ich posunięć.... do czasu. teraz, jak mamy w pracy telefony na podsłuchu, internet dziwnie zwolnił i emaile dochodzą z dużym opóźnieniem, rodziny naszych pacjentów są wzywani na przesłuchania do prokuratury a dokumentacje medyczną z archiwum za ostatnich 25 lat wywiozły busy z kolejnymi numerami rejestracyjnymi stwierdził, że coś jest na rzeczy i wyjechał do anglii. nie planuje wrócić ale głosować w przyszłych wyborach będzie - na lewicę. jak powiedział na pożegnanie nawet w stanie wojennym nie było takiej inwigilacji.

z czego żywopłot:

1. zimozielony

2. gęsty

3 .około 1,5 metra

4. prosty w utrzymaniu

Witam!

raczej tak, nie musi bardzo szybko rosnąć...

z czego żywopłot:

1. zimozielony

2. gęsty

3 .około 1,5 metra

4. prosty w utrzymaniu

Witam!

ja myślę o winobluszczu, ale on też gubi liście

z czego żywopłot:

1. zimozielony

2. gęsty

3 .około 1,5 metra

4. prosty w utrzymaniu

Witam!

a o laurowiśniach myśleliście?

to jesteś dosyć osamotniona w swoich poglądach.... :( mój kolega z pracy też na nich głosował i długi czas aktywnie bronił ich posunięć.... do czasu. teraz, jak mamy w pracy telefony na podsłuchu, internet dziwnie zwolnił i emaile dochodzą z dużym opóźnieniem, rodziny naszych pacjentów są wzywani na przesłuchania do prokuratury a dokumentacje medyczną z archiwum za ostatnich 25 lat wywiozły busy z kolejnymi numerami rejestracyjnymi stwierdził, że coś jest na rzeczy i wyjechał do anglii. nie planuje wrócić ale głosować w przyszłych wyborach będzie - na lewicę. jak powiedział na pożegnanie nawet w stanie wojennym nie było takiej inwigilacji.

no, nie aż tak osamotniona, ile nas tam było... 33%, 34% ? Tylko nikt się teraz nie przyznaje, tak samo, jak przed wyborami 8)

Inwigilacja nie jest dobra, chyba, że służy celom nadrzędnym, ale takim na prawde ważnym..tylko, że to temat stary jak świat i stosowany dokładnie przez wszytskich, więc oburzajmy się na sam proceder, a nie na konkretny rząd. Nie chcę dyskutowac na temat samej służby zdrowia, bo stoimy dokładnie po przeciwnych stronach i mam naprawde kilka nowych spostrzeżeń, a że akurat jestem na bieżąco, to mogłabym długo o tym rozmawiać. Przez wiele lat nikt środowiska lekarzy nie tykał, to tak, jak z remontem mieszkania, jak sie nie rusza jest OK, ale jak się zacznie coś robić, to co chwile wyskakuje coś nowego do naprawy i zaczyna się wielki bałagan i trzeba zdecydować: pudrujemy, czy do żywego.l

Pytanie do tych co robili w tym roku albo sa umówieni na instalacje elektryczną czy 5 tys za sama robocizne instalacji to duzo plus jeszcze kable które ma wyliczyć ile i za ile. Oprócz samych miejsc na gniazdka, wyłaczniki itp w całym domu do tego bedzie alarm który bedzie sie włączał jak poruszymy roleta zewnetrzna, (nie pamietam jak to się fachowo nazywa), czujki światła na zewnatrz, domofon, wyjscie na TV, Telefon i internet, pare punktów na ogród, trzy rolety automatycznie zasuwane i chyba to tyle. Co o tym sadzicie?

Jeśli razem z instalacją alarmową to bardzo dobra cena

Racja

Kupowales juz moze dachowe okna interesuja mnie 78x140 :lol:

Tez stoje przed wyborem okien. W projekcie mam 78x160, ale to chyba przesadzona wielkosc. Podobno daje sie takie duze przy dachach o malym kacie nachylenia, a u mnie jest 38st., wiec chyba nie tak malo.

U mnie kąt nachylenia 36st. i w projekcie 78x140, a będę wstawiać 78x160. Czytałam w Muratorze, że przy takim kącie nachylenia dachu takie są najlepsze. Dobrze doświetlą pomieszczenie i bedzie coś przez nie widać. Sprawdziłam w realu i faktycznie.

Zdecydowałam się na Velux, ale to pewnie kwestia gustu. Pytałam w kilku miejscach i oferowano mi upust 20% przy ilości 7 szt. Można też kupić bez faktury (gwarancję daje velux, więc nie jest do gwarancji potrzebna) i wtedy cena netto.

Pozdrowionka

Aleksandra

Witam uprzejmie,

a gdzie dostałas najlepsze ceny?

Troche bojowo nastawiona jestem od jakiegoś czasu...wybaczcie

A mecz oglądaliscie wczoraj? Śliczny był. :D

Bojowo, niebojowo ... masz prawo mieć swoje zdanie.

Zgadzam się z Toba w wielu kwestiach, choć i z Szydasem w kilku innych :-)

PS. Proponuje zmienić temat - po jakie licho się "gotować" na tym naszym miłym forum. Jak każdy dzieki radom innych przyoszczędzi pare złociszy, lepiej rozwiąże jakis dylemat to mu się od razu zrobi lżej na duszy!

no, nie aż tak osamotniona, ile nas tam było... 33%, 34% ? Tylko nikt się teraz nie przyznaje, tak samo, jak przed wyborami 8)

z jednej strony wstydzić się tego, na kogo się głosuje nie jest pożądaną cechą elektoratu, ale cóż - jaki elektorat, tacy wybrańcy. po drugie jak zwiążesz procenty głosów z procentami frekwencji to się okaże, że głosował na nich co 7, czy co 8 polak - trudno to nazwać masowym poparciem.

Inwigilacja nie jest dobra, chyba, że służy celom nadrzędnym, ale takim na prawde ważnym..tylko, że to temat stary jak świat i stosowany dokładnie przez wszytskich, więc oburzajmy się na sam proceder, a nie na konkretny rząd.

dlaczego nie? sytuacja w ochronie zdrowia (nie jesteśmy służbą) jest niezmienna od kilkudziesięciu lat. do tej pory ani rządy prawicowe, ani lewicowe nie stosowały takich środków. ten jeden musiał uciec się do znanych sobie z czasów prl rozwiązań, bo okazało się, że po szumnych zapowiedziach sukcesu nie mają w ręku ŻADNEGO dowodu na korupcję zatrzymanych lekarzy. Zgodnie ze starą zasadą, że jak jest człowiek, to paragraf się znajdzie w końcu coś na siłę wywloką - ale czy na pewno aż tak podobało ci się za prl że chcesz powrotu takich metod?

Nie chcę dyskutowac na temat samej służby zdrowia, bo stoimy dokładnie po przeciwnych stronach i mam naprawde kilka nowych spostrzeżeń, a że akurat jestem na bieżąco, to mogłabym długo o tym rozmawiać. Przez wiele lat nikt środowiska lekarzy nie tykał, to tak, jak z remontem mieszkania, jak sie nie rusza jest OK, ale jak się zacznie coś robić, to co chwile wyskakuje coś nowego do naprawy i zaczyna się wielki bałagan i trzeba zdecydować: pudrujemy, czy do żywego.l

nie znam powodów, dla których jesteś wrogiem ochrony zdrowia - to twój problem. rozumiem, że nie korzystasz z naszych usług. środowiska nikt nie tykał choćby z tego powodu, że nikt nie potrafił wskazać żadnego konkretnego powodu, aby to zrobić. dziwnym zbiegiem okoliczności nagonkę rozpętano akurat w momencie strajków lekarzy - ale to na pewno tylko zbieg okoliczności. tyle tylko, że teraz już nie jesteśmy skazani tylko na pracę w kraju i coraz więcej osób z tego korzysta. rząd jest zbyt krótkowzroczny by zrozumieć, jaki problem pojawi się za parę lat i ile lat zajmie przywrócenie stanu wyjściowego. nie chcą rozmawiać ze strajkującymi lekarzami? trudno, my sobie poradzimy. na pewno nie znajdą nowych lekarzy w teczkach z ipn, prokurator też nie weźmie się za leczenie. zastanów się przez chwilę, co zrobisz, gdy zachoruje ci dziecko, a najbliższy szpital będzie zamknięty z braku personelu, albo będzie tam dyżurował schorowany, emerytowany lekarz. i zastanów się, czy rząd robi cokolwiek, aby taką perspektywę oddalić. nie musisz się dzielić przemyśleniami, w końcu jesteś wykształconą osobą i mogą być tylko jedne....

uff.... a miało to być forum budowlane.... :wink:

Ale nigdy jak teraz sie smieja tak nie bylo :roll:

Bo zawsze tańczyliśmy, jak nam grali... A jak sie śmieją ze wzrostu prezydenta, to dobrze, gorzej, jakby się śmiali z pijanego prezydenta wsiadającego do bagażnika...tylko, że to wcale nie jest śmieszne

A pro pos widzieliście jakiego wzrostu jest Sarkozy? 8)

większość polityków to kurduple. dobór naturalny działa - każdy mógł im spuścić wpier..., więc uczyli się kombinować jak nie dostać. nie mogli się nigdzie dopchać, to kombinowali jak się wkręcić itd. i zostało im na starość.przykre jest to, że miłościwie nam panujący nie potrafią nic, czego by ich nie nauczył prl. budują więc państwo policyjne, żeby wszystkich za mordę trzymać. kumoterstwo i nepotyzm uprawiają oficjalnie, i jeszcze się dziwią, że ktoś ma pretensje. a to, że im słoma z butów wystaje i nie potrafią się zachować, a o polityce zagranicznej pojęcia nie mają żadnego skutkuje tym, że są pośmiewiskiem całego świata. niestety, działa mechanizm uogólnień i stereotypów, więc na świecie każdy z nas jest teraz takim kaczorem :evil: :evil: :evil:

delf, wbrew pozorom z kwacha po nadużyciu nikt na świecie się nie śmiał, ani nie oburzał. mnie osobiście najbardziej wkurzało pokrętne tłumaczenie o bólu nogi czy jakoś tak. jakby powiedzieli wprost - tak, nachlałem się z gospodarzami - przyjąłbym to jako normalkę. w końcu na tym polega polityka zagraniczna, że w czasie takich wizyt pewnym rzeczom się nie odmawia, a wiadomo jak przyjmuje się gości za bugiem.

a z kaczorami nikt napić się nie chce, bo odmawiają, albo mówią, że mają rozstrój żołądkowy.

Szydas

Mimo różnicy poglądów w sprawach medycznych widzę że poza budową jeszcze coś nas łączy :oops: