bimbelt 27.06.2007 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 w pozwoleniu na budowę mam szambo do czasu ułożenia kanalizacji - może już je wkopie i na razie napełnie wodą..... trzeba by tylko jakąś pompę.... Ja mam szambo w warunkach zabudowy i pani projektant rdzi najpierw wybudowac dom pozniej zglosic aby nie cofneli decyzji . Ja kupuje szambo (ale takie z filtrem ) bo takie mozna przerobic na oczyszczalnie te dodatki do oczyszczalni kosztuja okolo 1200-1500 zl gdzie popytać o takie szambo z możliwością przeróbki na oczyszczalnie?? taką przeróbkę zgłaszasz czy po prostu przestajesz zamawiać szambówę?? Pozniej to zgloszenie pytatalam najpierw w firmie anna z wielgowa i ci nic nie byli mi w stanie powiedziec a pozniej w firmie gryf plast tel 091 415 34 36 minusem jest tylko to ze do szamba jest wiekszy i przez to drozszy zbiornik . u mnie musze sie liczyc ze nie musza mi wydac zgody (jakas ochrona wod gruntowych ) Bryta, kiedy Ty masz czas to wszystko robić? Jezdzić, pytac, załatwiać. Ja, jak miałem do załatwienia sprawe w Starostwie w Goleniowie to jechałem tam na 7.15-30 / ze Szczecina teraz na 7.30 jade na budowę. Posiedze z pol godziny i na 8.30 jade do pracy. W pracy sajgon, że 5 min. nie ma na cos dla siebie - no, ze 2 razy w tygodniu po 0,5 godziny. Wychodze o 18 to juz wracam do domu - o chłopaki schodzą tak 17-18 z budowy. I albo sie cos uda zalatwic przez telefon albo kicha Dla mnie jest strasznie cięzko. Z poniedziałku na wtorek to nie spałem w ogole - tak myslalem coby tu jeszcze na budowie, czego nie zapomniec, o co zapytac i o pracy. Obym zdązył pomiszkać w tym domku zanim mi "maszynka" nie siądzie W takim przpadku powinienes znalezc sobie zaufanego zastepce. Niby nie ma jak samemu wszystkiego dopilnowac, ale wlasne zdrowie tez trzeba szanowac. Ja sie przyznam, ze pomimo luzniejszych warunkow pracy tez niejedna nocke zarwalem na przemysleniach. Czasem jest tak, ze dnia brakuje na zalatwienie i zaplanowanie wszystkiego. Nawet urlop by nie pomogl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 27.06.2007 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Witam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 27.06.2007 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 w pozwoleniu na budowę mam szambo do czasu ułożenia kanalizacji - może już je wkopie i na razie napełnie wodą..... trzeba by tylko jakąś pompę.... Ja mam szambo w warunkach zabudowy i pani projektant rdzi najpierw wybudowac dom pozniej zglosic aby nie cofneli decyzji . Ja kupuje szambo (ale takie z filtrem ) bo takie mozna przerobic na oczyszczalnie te dodatki do oczyszczalni kosztuja okolo 1200-1500 zl gdzie popytać o takie szambo z możliwością przeróbki na oczyszczalnie?? taką przeróbkę zgłaszasz czy po prostu przestajesz zamawiać szambówę?? Pozniej to zgloszenie pytatalam najpierw w firmie anna z wielgowa i ci nic nie byli mi w stanie powiedziec a pozniej w firmie gryf plast tel 091 415 34 36 minusem jest tylko to ze do szamba jest wiekszy i przez to drozszy zbiornik . u mnie musze sie liczyc ze nie musza mi wydac zgody (jakas ochrona wod gruntowych ) Bryta, kiedy Ty masz czas to wszystko robić? Jezdzić, pytac, załatwiać. Ja, jak miałem do załatwienia sprawe w Starostwie w Goleniowie to jechałem tam na 7.15-30 / ze Szczecina teraz na 7.30 jade na budowę. Posiedze z pol godziny i na 8.30 jade do pracy. W pracy sajgon, że 5 min. nie ma na cos dla siebie - no, ze 2 razy w tygodniu po 0,5 godziny. Wychodze o 18 to juz wracam do domu - o chłopaki schodzą tak 17-18 z budowy. I albo sie cos uda zalatwic przez telefon albo kicha Dla mnie jest strasznie cięzko. Z poniedziałku na wtorek to nie spałem w ogole - tak myslalem coby tu jeszcze na budowie, czego nie zapomniec, o co zapytac i o pracy. Obym zdązył pomiszkać w tym domku zanim mi "maszynka" nie siądzie Jest trudno mi pomaga -czytanie muratora juz chyba z 9 lat -prosty projekt -branie tylko sprawdzonych ekip (nawet jak sa drozsze ) -zalatwianie spraw hurtowo (w soboty najczesciej zwiedzam hurtownie ) -telefon (duzo spraw zalatwiam telefonicznie ) Wiec mam nadzieje ze przetrwam ten trudny roczek aby tylko kasy i zdrowia starczylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 27.06.2007 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 mam pytanko - skąd skombinować najtaniej jakiś baniak na wodę???? za parę dni skończą u nas ławy i ekipa sie rozejdzie jak im nie dostarczę wody do murowania fundamentów a tu dopiero walczę o pozwolenie na budowę wodociągu a nie myslales o studni przydala by sie do podlewania ogrodu Nasz elektryk doradził nam aby kupić dwa lub trzy baniaki 1000l, zakopać w ziemi i zbierać z rynien deszczówkę,zainstaluje nam pomkę aby móc swobodnie podlewać. Widziałam to uniego polecam. Takie baniaki na allegro sa po 80zł za sztukę po jakis farbach. walus jak juz nasz domek stanie tez bede przymierzala sie do zbierania deszczowki, zwlaszcza ze nie jest to jakis ogromny koszt. Pompke instaluje sie do kazdego baniaka czy to jakas przenosna? A mnie moj ojciec namawia na kopanie plytkiej studni - do wody podskornej. Koszt niewielki, a woda jest zawsze, nawet w czasie suszy. Pytanie tylko czy taka studnia bedzie wystarczajaco wydajna do podlewania duzego ogrodu? Ktos ma takie cudo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walus1 27.06.2007 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 mam pytanko - skąd skombinować najtaniej jakiś baniak na wodę???? za parę dni skończą u nas ławy i ekipa sie rozejdzie jak im nie dostarczę wody do murowania fundamentów a tu dopiero walczę o pozwolenie na budowę wodociągu a nie myslales o studni przydala by sie do podlewania ogrodu Nasz elektryk doradził nam aby kupić dwa lub trzy baniaki 1000l, zakopać w ziemi i zbierać z rynien deszczówkę,zainstaluje nam pomkę aby móc swobodnie podlewać. Widziałam to uniego polecam. Takie baniaki na allegro sa po 80zł za sztukę po jakis farbach. walus jak juz nasz domek stanie tez bede przymierzala sie do zbierania deszczowki, zwlaszcza ze nie jest to jakis ogromny koszt. Pompke instaluje sie do kazdego baniaka czy to jakas przenosna? Oczywscie witam srodkowo Te baniaki są połączone ze sobą. Pompka jedna.Szczegóły napiszę po spotkaniu z elektrykiem po weekendzie bo w tygodniu brak czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 27.06.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 mam pytanko - skąd skombinować najtaniej jakiś baniak na wodę???? za parę dni skończą u nas ławy i ekipa sie rozejdzie jak im nie dostarczę wody do murowania fundamentów a tu dopiero walczę o pozwolenie na budowę wodociągu a nie myslales o studni przydala by sie do podlewania ogrodu Nasz elektryk doradził nam aby kupić dwa lub trzy baniaki 1000l, zakopać w ziemi i zbierać z rynien deszczówkę,zainstaluje nam pomkę aby móc swobodnie podlewać. Widziałam to uniego polecam. Takie baniaki na allegro sa po 80zł za sztukę po jakis farbach. walus jak juz nasz domek stanie tez bede przymierzala sie do zbierania deszczowki, zwlaszcza ze nie jest to jakis ogromny koszt. Pompke instaluje sie do kazdego baniaka czy to jakas przenosna? A mnie moj ojciec namawia na kopanie plytkiej studni - do wody podskornej. Koszt niewielki, a woda jest zawsze, nawet w czasie suszy. Pytanie tylko czy taka studnia bedzie wystarczajaco wydajna do podlewania duzego ogrodu? Ktos ma takie cudo? Ja myslalam o studni waskorurowej z pompa z rok temu cos 100 zl metr .Wode mam na 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 27.06.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Witam wszystkich, czy ktoś wie kiedy ta paskudna pogoda się zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancio Wodnik 27.06.2007 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 jutro ide zagadać sąsiada- ale to 100 metrów i jeszcze przez drogę - trzeba by codziennie zwijać i rozwijać wąż...... przez miesiąc - zobaczę Sam budowałem bez wody i ekipa brała ja ze studni kopanej - 7 kręgów Z autopsji wody naprawdę nie indzie aż tyle żeby stanowiło to duży problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancio Wodnik 27.06.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 i tu następne pytanie - pozwolą mi w dobrej wybudować oczyszczalnię zamiast szamba?? teren gliniasty - ponoć nie chcą pozwalać za oczyszczalnie na mierzynie.... a opróżnianie szamba przez parę lat....... koszty mam ten sam problem Jak w projekcie jest szambo to długa droga do zmiany Nie wszystkie gminy chcą dawać pozwolenia Zakładając nawet że masz wystarczająca ilość miejsca Czytałem w necie że wystarczy zgłoszenie Ale od wykonawców wiem że tak kolorowo to nie jest Przyłączam się do PYTANIA !!! Czy ktoś próbował zmienić szambo na POŚ i jaka jest procedura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 27.06.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 W projekcie mam na chudziaka tasma dyl. 2x papa ,styropian ,siatka ,wylewka Czy nie powinna na pape isc jeszcze folia Drugie pytanie czy robiac instalacje wodna i kanalizacyjna robiliscie przed wylewkami (czy byla juz tam papa ) czy instalacje prowadziliscie przy scianie czy w bruzdach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 27.06.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Witam środowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 27.06.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 W projekcie mam na chudziaka tasma dyl. 2x papa ,styropian ,siatka ,wylewka Czy nie powinna na pape isc jeszcze folia Drugie pytanie czy robiac instalacje wodna i kanalizacyjna robiliscie przed wylewkami (czy byla juz tam papa ) czy instalacje prowadziliscie przy scianie czy w bruzdach Pomiedzy papa a styropianem powinna byc folia. Instalacje kladzie sie chyba na papie, to tak na logike. Dodatkowo rury od ogrzewania warto polozyc na warstewce styropianu, zeby cieplo nie uciekalo do gleby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 27.06.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 w pozwoleniu na budowę mam szambo do czasu ułożenia kanalizacji - może już je wkopie i na razie napełnie wodą..... trzeba by tylko jakąś pompę.... Ja mam szambo w warunkach zabudowy i pani projektant rdzi najpierw wybudowac dom pozniej zglosic aby nie cofneli decyzji . Ja kupuje szambo (ale takie z filtrem ) bo takie mozna przerobic na oczyszczalnie te dodatki do oczyszczalni kosztuja okolo 1200-1500 zl gdzie popytać o takie szambo z możliwością przeróbki na oczyszczalnie?? taką przeróbkę zgłaszasz czy po prostu przestajesz zamawiać szambówę?? Pozniej to zgloszenie pytatalam najpierw w firmie anna z wielgowa i ci nic nie byli mi w stanie powiedziec a pozniej w firmie gryf plast tel 091 415 34 36 minusem jest tylko to ze do szamba jest wiekszy i przez to drozszy zbiornik . u mnie musze sie liczyc ze nie musza mi wydac zgody (jakas ochrona wod gruntowych ) Bryta, kiedy Ty masz czas to wszystko robić? Jezdzić, pytac, załatwiać. Ja, jak miałem do załatwienia sprawe w Starostwie w Goleniowie to jechałem tam na 7.15-30 / ze Szczecina teraz na 7.30 jade na budowę. Posiedze z pol godziny i na 8.30 jade do pracy. W pracy sajgon, że 5 min. nie ma na cos dla siebie - no, ze 2 razy w tygodniu po 0,5 godziny. Wychodze o 18 to juz wracam do domu - o chłopaki schodzą tak 17-18 z budowy. I albo sie cos uda zalatwic przez telefon albo kicha Dla mnie jest strasznie cięzko. Z poniedziałku na wtorek to nie spałem w ogole - tak myslalem coby tu jeszcze na budowie, czego nie zapomniec, o co zapytac i o pracy. Obym zdązył pomiszkać w tym domku zanim mi "maszynka" nie siądzie Jest trudno mi pomaga -czytanie muratora juz chyba z 9 lat -prosty projekt -branie tylko sprawdzonych ekip (nawet jak sa drozsze ) -zalatwianie spraw hurtowo (w soboty najczesciej zwiedzam hurtownie ) -telefon (duzo spraw zalatwiam telefonicznie ) Wiec mam nadzieje ze przetrwam ten trudny roczek aby tylko kasy i zdrowia starczylo Po prawie roku budowania stwierdzam, że to wymaga to bardzo dużej mobilizacji. Można to ogarnąć, jeśli - tak jak ja - ma się w miarę elastyczne godziny pracy. Dużo czasu pochłania przygotowanie teoretyczne - niestety inwestor sam musi się znać prawie na wszystkim. Sprawdzone ekipy - generalnie tak, choć i takim zdarzają się wpadki. Trzeba pilnować - poza tym wiele spraw do decyzji wychodzi w trakcie prac. Czasochłonne jest też koordynowanie prac, ekip i dostaw materiału. Dobrze, jeśli część tych zadań przejmuje wykonawca, ale i tak trzeba orientować się w cenach, co by nie przepłacać. Dojrzewam do zrobienia sobie wakacji od budowy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 27.06.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 W projekcie mam na chudziaka tasma dyl. 2x papa ,styropian ,siatka ,wylewka Czy nie powinna na pape isc jeszcze folia Drugie pytanie czy robiac instalacje wodna i kanalizacyjna robiliscie przed wylewkami (czy byla juz tam papa ) czy instalacje prowadziliscie przy scianie czy w bruzdach Pomiedzy papa a styropianem powinna byc folia. Instalacje kladzie sie chyba na papie, to tak na logike. Dodatkowo rury od ogrzewania warto polozyc na warstewce styropianu, zeby cieplo nie uciekalo do gleby. tez tak mi sie wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 27.06.2007 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 W projekcie mam na chudziaka tasma dyl. 2x papa ,styropian ,siatka ,wylewka Czy nie powinna na pape isc jeszcze folia Drugie pytanie czy robiac instalacje wodna i kanalizacyjna robiliscie przed wylewkami (czy byla juz tam papa ) czy instalacje prowadziliscie przy scianie czy w bruzdach ad. 1 o folii było niedawno, dobrze jak jest, niektórzy dają zamiast papy. ad. 2 folia, styropian podłogówka, folia ekranowa, rurki, wylewka c.o. grzejnikowe i woda zrobione przed wylewką - poszły w posadzkę i w bruzdy ścienne. Instalacja elektryczna w peszlach też w wylewce i kable na spinkach po ścianie - tynk wszystko przykrył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 27.06.2007 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Witam wszystkich, czy ktoś wie kiedy ta paskudna pogoda się zmieni od niedzieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 27.06.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 wakacyjnie witam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 27.06.2007 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 W projekcie mam na chudziaka tasma dyl. 2x papa ,styropian ,siatka ,wylewka Czy nie powinna na pape isc jeszcze folia Drugie pytanie czy robiac instalacje wodna i kanalizacyjna robiliscie przed wylewkami (czy byla juz tam papa ) czy instalacje prowadziliscie przy scianie czy w bruzdach ad. 1 o folii było niedawno, dobrze jak jest, niektórzy dają zamiast papy. ad. 2 folia, styropian podłogówka, folia ekranowa, rurki, wylewka c.o. grzejnikowe i woda zrobione przed wylewką - poszły w posadzkę i w bruzdy ścienne. Instalacja elektryczna w peszlach też w wylewce i kable na spinkach po ścianie - tynk wszystko przykrył O wlasnie ta folia ekranowa czy to ta pokryta aluminium .Po ile i gdzie mozna ja kupic czy ona nadaje sie pod kable elektryczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 27.06.2007 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Witam wieczorkowo Pozwolę sobie na ogłoszenie Mam do sprzedania 2 palety BK24 (Solec) do odbioru na Bezrzeczu. Szykam ekipy do wykonania elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirlandia 27.06.2007 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 W projekcie mam na chudziaka tasma dyl. 2x papa ,styropian ,siatka ,wylewka Czy nie powinna na pape isc jeszcze folia Drugie pytanie czy robiac instalacje wodna i kanalizacyjna robiliscie przed wylewkami (czy byla juz tam papa ) czy instalacje prowadziliscie przy scianie czy w bruzdach Pomiedzy papa a styropianem powinna byc folia. Instalacje kladzie sie chyba na papie, to tak na logike. Dodatkowo rury od ogrzewania warto polozyc na warstewce styropianu, zeby cieplo nie uciekalo do gleby. tez tak mi sie wydaje Witajcie, to ja powiem jak to u mnie wygląda bo właśnie przerabiam instalacje i przymiarki do wylewek. Wiele osób mówi,że na papie asfaltowej (dziś to raczej norma) folii pod styropian dawać nie trzeba ( brak reakcji) natomiast kiedyś na papę smołową - obowiązkowo. Ja mimo papy asfaltowej dałem folię - koszt praktycznie żaden - czarna folia budowlana ok 100zł za 100m2 więc szkoda nafty na dyskusje Co do instalacji wodnych to kładę na pierwszej (5cm) warstwie styropianu.Potem kolejne 5 cm styropianu. Kanalizacja robiona była jako pierwsza - tuż po położeniu papy. I to tyle w telegraficznym skrócie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts