Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

W sobotę czeka mnie fotografowanie ułożonych kabli na ścianach bo w poniedziałek rozpoczynają tynkowanie. Czy może ktoś ma jakieś wskazówki odnośnie tych robienia takich zdjęć ?? Czy Waszym zdaniem wystarczy że za miarkę przyjąłem wielkość bloczków z których są ściany - chyba dokładniejszy przymiar nie będzie potrzebny ?

To jednak trochę upierdliwe, kiedy potrzebujesz dokładnych danych. Trochę się później nagimnastykowałam, szczególnie ze zdjęciami skadrowanymi pod pewnym kątem. Oczywiście jak zwykle okazało się, że właśnie te zdjęcia były najmniej czytelne i najbardziej potrzebne. Spróbuj w newralgicznych miejscach jednak dołożyc jakąś miarkę - znacznik. Pytanie tylko, które okażą się newralgiczne. Pewnie te, do których przywiążesz najmniej uwagi podczas robienia zdjęc. :wink:

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

W sobotę czeka mnie fotografowanie ułożonych kabli na ścianach bo w poniedziałek rozpoczynają tynkowanie. Czy może ktoś ma jakieś wskazówki odnośnie tych robienia takich zdjęć ?? Czy Waszym zdaniem wystarczy że za miarkę przyjąłem wielkość bloczków z których są ściany - chyba dokładniejszy przymiar nie będzie potrzebny ?

Wieczorowo witam.

Jeśli kable biegną tam, gdzie mają być płyty g-k albo inne prace do wiercenia, to warto zmierzyć odległości.

Album ze zdjęciami kabli się przydaje na budowie - widzę, że rigipsiarze z niego korzystają. Przy przestawianiu ściany też był jak znalazł.

Choć robienie opisów to mrówcza praca - zeszły mi na tym ze trzy wieczory :roll: .

My oprócz fotografowania przelecieliśmy się jeszcze z kamerą wideo.

Może ktoś może polecić jakieś dobre biuro nieruchomości w celu zlecenia sprzedaży mieszkania.

Czemu sam nie sprzedajesz? Po co płacić prowizję? Lepiej samemu wziąć tą kasę. Daj ogłoszenie do Kontaktu i Gazety Wyborczej. Ja sprzedałam swoje mieszkanie w ciągu tygodnia bez żadnego problemu. Ty też dasz radę. :D

Pozdrowionka

Aleksandra

Hejka, :D

no i nadal nie mam PnB. :evil: Naczelnik zrobił naradę, a potem puścił wszystkich do domu i o 13.30 już "mojej" pani nie było, mimo że na ta godzinę się umówiła. Przynajmniej tak twierdzi architekt. I znów czekanie do poniedziałku, a miałam jutro pojechać na krótki wypoczynek. Nawet nie czuje złości, tylko rezygnację. Chyba zaczynam się przyzwyczajać do naszej "urzędniczej" rzeczywistości.

Pozdrowionka

Aleksandra

Aleksandra M05a

Hejka,

no i nadal nie mam PnB. Naczelnik zrobił naradę, a potem puścił wszystkich do domu i o 13.30 już "mojej" pani nie było, mimo że na ta godzinę się umówiła. Przynajmniej tak twierdzi architekt. I znów czekanie do poniedziałku, a miałam jutro pojechać na krótki wypoczynek. Nawet nie czuje złości, tylko rezygnację. Chyba zaczynam się przyzwyczajać do naszej "urzędniczej" rzeczywistości.

Doskonale to rozumiem to czekanie jest dobijające ale cóż tak to jest z tymi urzędami. Nas też nieźle przeciągneli i cud się w końcu zdarzył, że trafiliśmy na takiego urzędnika, który nam załatwił sprawę praktycznie od ręki a inni nie mogli tego zrobić od kilku dni...

Witam grupke :lol:

Dzisiaj sie dowiedzialam, ze zamiast kanalizacji gmina łaskawie zrobi nam oswietlenie w 2008 :evil: :evil: Niech oni sobie te lampy wsadzą ........ :evil: :evil: Kanaliza biegnie prz głównej drodze a ludzie w środku miasta szamba stawiaja :x :x A ciagna km kanalizy na wsie gdzie jest pare domkow i ludzie nie chca sie podłaczac, bo maja swoje własne na dziko i za darmo odprowadzenie ścieków. Co to za polityka, jak oni mysla, tyle domów sie buduje. A pozwolenie na szambo nie dadza, wyjscie, zrobic na dziko i wyrzucic kase........... :evil: :evil: Ale jestem zła, jakies prywatmne utarczki burmistrza z prezesem tych działek maja odbic sie na naszej kieszeni, tylko tv :evil: :evil:

Witam grupke :lol:

Dzisiaj sie dowiedzialam, ze zamiast kanalizacji gmina łaskawie zrobi nam oswietlenie w 2008 :evil: :evil: Niech oni sobie te lampy wsadzą ........ :evil: :evil: Kanaliza biegnie prz głównej drodze a ludzie w środku miasta szamba stawiaja :x :x A ciagna km kanalizy na wsie gdzie jest pare domkow i ludzie nie chca sie podłaczac, bo maja swoje własne na dziko i za darmo odprowadzenie ścieków. Co to za polityka, jak oni mysla, tyle domów sie buduje. A pozwolenie na szambo nie dadza, wyjscie, zrobic na dziko i wyrzucic kase........... :evil: :evil: Ale jestem zła, jakies prywatne utarczki burmistrza z prezesem tych działek maja odbic sie na naszej kieszeni, tylko tv :evil: :evil:

Skąd ja to znam! Ja musiałam wystąpić o zgodę na szambo, żeby dostać PnB, mimo że w tym roku ma być kanalizacja. Ma być, ale warunków nie chcieli wydać, bo dadzą, gdy wszyscy z tego terenu wystąpią z Wnioskiem. Tymczasem dwóch dużych inwestorów się ociąga i tym sposobem inni muszą czekać. Paranoja!!!

Mieszkam w tym kraju od urodzenia i niejedną sprawę już załatwiałam napotykając na różne trudności, ale nasi urzędnicy wciąż potrafią mnie wprawić w osłupienie.

Pozdrowionka

Aleksandra

Witam wszystkich,

mam ważne pytanie odnośnie izolacji cieplnej i przeciwilgociowej ścian fundamentowych.

Jak to robiliście? Co dawaliscie wewnętrz ścian? Obsmarowywaliście Dysperbitem? Jesli tat to raz czy 2 razy?

A od zewnątrz? : Dysperbit (1 czy 2 razy) Na to klej (nie było problemu z przytwierdzeniem do Dysperbitu?) i styropian? (jaka grubość? w projekcie mam 5 cm a do ocieplenia pójdzie 12 cm). Potem na to siatka z tynkiem? Potem jeszcze raz na to Dysperbit? Warto potem dawać ta folię kubełkową - czy jesli mam dobry grunt to nie trzeba?

Bardzo proszę o szybkie :-) odpowiedzi.

Witam wszystkich,

mam ważne pytanie odnośnie izolacji cieplnej i przeciwilgociowej ścian fundamentowych.

Jak to robiliście? Co dawaliscie wewnętrz ścian? Obsmarowywaliście Dysperbitem? Jesli tat to raz czy 2 razy?

A od zewnątrz? : Dysperbit (1 czy 2 razy) Na to klej (nie było problemu z przytwierdzeniem do Dysperbitu?) i styropian? (jaka grubość? w projekcie mam 5 cm a do ocieplenia pójdzie 12 cm). Potem na to siatka z tynkiem? Potem jeszcze raz na to Dysperbit? Warto potem dawać ta folię kubełkową - czy jesli mam dobry grunt to nie trzeba?

Bardzo proszę o szybkie :-) odpowiedzi.

od zewnatrz 2 razy smaroane i na to folia kubełkowa, ale nikt z sasiadów u mnie nie ma - ja dałam. Wewatrz nie bylo smarowane :x zasugerowałam sie artykułem w muratorze w którym było opisane dokładnie jak to powino wyglądac i stwierdzono, że wewnetrzne smarowanie jest zbędne - ale teraz żałuję :x [/i]

Witam wszystkich

Dzieki wszystkim za gratulacje z wiezba tylko ona jeszcze nie skonczona ma byc jeszcze nad garazem :D

Ale fajny jest ten etap bo dom zaczyna miec ksztalt :D

He he

miłe złego początki - oby nie

Już pisałem, że po zakończeniu stanu surowego góral (mój wykonawca) mi powiedział:

"Pikny domek, he, he,

masz zrobione 70 % i wydane 30 % kasy

teraz będzie odwrotnie he he "

teraz te he, he siedzi mi w głowie

i jak słyszę o nowych cenach od wykonawców to - he, he

pozdrowienia i zapału równego mojemu

trzeba szybko te budowanie zakończyć i spokojnie spłacać kredyt :)

wrrrrrr

jestem dokładnie na tym etapie

witajcie

no objechalismy wczoraj trochę sklepów z płytkami, generalnie wnioski sa nieciekawe, wszedzie panują brązy i beże, ciezko znaleźć coś sensownego w innych kolorach, na szczescie wiedzielismy jakich kolekcji szukamy i od razy pytalismy o te. z tych wszystkich sklepow ktore polecaliście do ogladania najlepsze wrazenie zrobil hiperglazur, a bokaro akurat zmiana wystawki, wiec nieciekawie, reszta smętna... tak czy siak... cos tak zostalo w glowie do dalszej analizy :D :D

pozdrawiam

m.