Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

potrzebuję alarm - 6-7 czujek bez ekstrasów - do ubezpieczenia budowy. Będę wdzięczny za sugestie co zainstalować

wcale ci nie jest potzrebny alarm...zerknij na privka....

witam wszystkich, przyłączam się do pytania o taki prosty alarm, mąż już szykuje się do dozorowania po elektryce, podobno nie bezpiecznie jest zostawić otwartą budowę z założoną już elektryką a po oknach poradzono nam alarm

Witam niedzielnie!

Szukam pomocy i jak zwykle udeję się na forum.

Ile teraz kosztuje położenie metra płytek i merta elewacji,

Nam zaśpiewali za metr plytek 70zł. a elewacje - 50zł. Zupełnie nie mam pojęcia czy to dużo czy standart.

I jeszcze jedno - powiedziano nam o dwóch metodach robienia regipsów na poddaszach pierwsza na sztywno a druga coś w rodzaju pływającej czyli takej ktora nie pracuje razem z dachem i podobno nie pęka. Jak naprawde jest z pękaniem regipsów na złączach.

Za wszelkie odpowiedzi dziękuję

Krasnoludek

Witam niedzielnie!

Nam zaśpiewali za metr plytek 70zł. a elewacje - 50zł. Zupełnie nie mam pojęcia czy to dużo czy standart.

I jeszcze jedno - powiedziano nam o dwóch metodach robienia regipsów na poddaszach pierwsza na sztywno a druga coś w rodzaju pływającej czyli takej ktora nie pracuje razem z dachem i podobno nie pęka. Jak naprawde jest z pękaniem regipsów na złączach.

Krasnoludek

Płytki w cenie od 30 do ....

Na temat elewacji nie wypowiem się, bo nie znam cen aktualnych. Jesienią 2006 było to około 30zł/m2 ale ta cena na pewno jest dawno nieaktualna.

Co to znaczy "... pływającej czyli takej ktora nie pracuje razem z dachem"? Nie bardzo to sobie wyobrażam, bo jak wówczas ma wyglądac mocowanie rigipsu? Do czego? Czym? Podobno nie ma żadnej pewnej metody montażu rigipsów zabezpieczającej przed pękaniem. Jedyne, co w największym stopniu pomaga, to położenie tapety z włókna szklanego jako wierzchnią warstwę.

Witam

elewacja .... ok 50/60zł za metr podbitka 40-50 zł za metr płytki 45-80 zł za metr drożej te na zewnatrz taniej w środku domu.

regipsy zaklejam fizeliną czyli warstwą z włokna o innej lepszej metodzie nie słyszłam ......

za miesiąc mam mieszkać....... dom nie wygląda tak jakby ktokolwiek miał tam za miesiąc mieszkać ........ wykonawca zapewnia " bedzie dobrze , zdążymy....." wierzyc czy sie stresowac?

regipsy zaklejam fizeliną czyli warstwą z włokna o innej lepszej metodzie nie słyszłam ......

To właśnie tepeta z włókna szklanego.

za miesiąc mam mieszkać....... dom nie wygląda tak jakby ktokolwiek miał tam za miesiąc mieszkać ........ wykonawca zapewnia " bedzie dobrze , zdążymy....." wierzyc czy sie stresowac?

No cóż, u mnie też podobno zostały tylko ostatnie prace wykończeniowe a dom nadal wygląda jak pobojowisko. Widocznie tak musi byc.

Witam

i podrzucam zapytanie:

Jakie bramy garazowe polecacie? Zdecydujemy się chyba na segmentową (jak sądzicie?)

Kojarzę Hormann, Normstahl - cos jeszcze? Jakie sa wymiary standardowe.

W projekcie mam 240x220 ale cos mi się wydaje, że lepiej bedzie dać (dla wygody małzonki) z 260x220, może 270x220 ale to juz chyba nie standard i trza będzie dopłacić za robótke "na miarę".

Tomadyna dzięki za odpowiedź :D .

Mam pytanie ogólne zgoła moralno-społeczne, moja ekipa na stan surowy ma w umowie dach z więźbą za konkretną cenę, wczoraj Pan K. poinformował nas że ich wykonawca od więźby i dachu zmarł, mogą znaleźć NAM innego ale musimy mu dopłacić 5 tys (dekarzowi) bo stawki od czasu podpisywania z nami umowy wzrosły i nikt za takie pieniądze nie chce robić, dodam że byliśmy umówieni na 16tys za dach i więźbę a mamy zapłacić 21tys.

Chcemy się zgodzić nie chcemy żeby musieli dopłacać ale czy takie postawienie sprawy że to oczywiście my musimy dopłacać jest normalne w branży budowlanej

Mam pytanie ogólne zgoła moralno-społeczne, moja ekipa na stan surowy ma w umowie dach z więźbą za konkretną cenę, wczoraj Pan K. poinformował nas że ich wykonawca od więźby i dachu zmarł, mogą znaleźć NAM innego ale musimy mu dopłacić 5 tys (dekarzowi) bo stawki od czasu podpisywania z nami umowy wzrosły i nikt za takie pieniądze nie chce robić, dodam że byliśmy umówieni na 16tys za dach i więźbę a mamy zapłacić 21tys.

Chcemy się zgodzić nie chcemy żeby musieli dopłacać ale czy takie postawienie sprawy że to oczywiście my musimy dopłacać jest normalne w branży budowlanej

Betsii

Podczas mojej realizacji słyszałem to co jakiś czas od mojej ekipy.

Na etapie więźby - podwykonawca podniósł im cenę

Na etapie dachówki - podwykonawca podnosząc cenę nawet prawie się chciał wycofać

No cóż nie po to podpisywałem umowę by później dopłacać. Łączyłem się z nimi w bólu :roll: i co jakiś czas mówiłem że mi przykro 8), ale nie dopłaciłem nic i jeszcze zgodnie z umową potrąciłem z ostatniej transzy za opóźnienie i uszkodzenia szalunków.

Z ekipą rozstałem się w pokoju i będę ich polecał.

Wydaje mi się że to stały numer ekip.

Masz umowę to egzekwuj !! :evil:

Nie dopłacaj! Nie podpisywałas umowy z dekarzem ale wykonawca całego stanu surowego - to on powinien znaleźć rozwiązanie niekrzywdzące Twojej osoby.

Po ile Ci wychodzi za mkw powierzchni?

Witam niedzielnie!

Krasnoludek

50 za ocieplenie i tynki zewnątrz

Witam wszystkich,

mam ważne pytanie odnośnie izolacji cieplnej i przeciwilgociowej ścian fundamentowych.

Jak to robiliście? Co dawaliscie wewnętrz ścian? Obsmarowywaliście Dysperbitem? Jesli tat to raz czy 2 razy?

A od zewnątrz? : Dysperbit (1 czy 2 razy) Na to klej (nie było problemu z przytwierdzeniem do Dysperbitu?) i styropian? (jaka grubość? w projekcie mam 5 cm a do ocieplenia pójdzie 12 cm). Potem na to siatka z tynkiem? Potem jeszcze raz na to Dysperbit? Warto potem dawać ta folię kubełkową - czy jesli mam dobry grunt to nie trzeba?

U mnie na bloczki dali dwie warstwy dysperbitu, na to styropian, siatka z klejem i jeszcze podwojne smarowanie dysperbitem. Folie sie chyba daje bezposrednio na styropian, zamiast kleju i dysperbitu.