Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Ponawiam moje pytanie, czy ktoś potrzebuje wełny na poddasze w rolkach. Mam na zbyciu Isover Super Matę w dużej ilości: 15 cm - owej 71 m2 i 10 cm-owej 32 m2. Kupowaliśmy ją w lutym po 25 i 17 zł netto. Sprawdzcie, że teraz ceny sa o kilka złotych wyższe, tyle że Isover jest z tych droższych i lepszych (tzn. o lepszym współczynniku) i nie każdy taką kładzie.

Pozdrawiam

Jakby byli chętni to prosze o wiadomość na priv.

Mierzyn

Wyczytalem wlasnie, ze tynkowania nie powinno sie rozpoczynac wczesniej niz 2-3 miesiace po zakonczeniu stanu surowego. Inaczej moga wystapic pekniecia spowodowane osiadaniem budynku. Troche mnie ten czas przerazil. Rzeczywiscie tyle czekaliscie przed tynkowaniem? A moze ktos tynkowal wczesniej i mu popekalo?

Atkutalnie poszukuje ekip do:

- elektryki

- centralnego odkurzacza

- hydrauliki

- wentylacji

- tyknow

- posadzek.

Za wszelkie namiaryna ludzi spoza listy bede bardzo wdzieczny.

Wyczytalem wlasnie, ze tynkowania nie powinno sie rozpoczynac wczesniej niz 2-3 miesiace po zakonczeniu stanu surowego. Inaczej moga wystapic pekniecia spowodowane osiadaniem budynku. Troche mnie ten czas przerazil. Rzeczywiscie tyle czekaliscie przed tynkowaniem? A moze ktos tynkowal wczesniej i mu popekalo?

- elektryki

- centralnego odkurzacza

- hydrauliki

- wentylacji

- tyknow

- posadzek.

Ja mogę z czystym sumieniem polecić fachowca od zakładania wodno- grzewczego sytemu- pan Bała- 603330932

- elektryki

- centralnego odkurzacza

- hydrauliki

- wentylacji

- tyknow

- posadzek.

U mnie instalację wodno-kanalizacyjną i odkurzacz centralny będzie robił Krzysztof Mazurek tel. 603979394. Mój brat polecił mi Jego firmę.

Jeśli chodzi o tynkowanie, to za radą architekta i wykonawcy, odczekam z pół roku, ale ja będę budować z Ytonga. Chodzi o to, żeby budynek dobrze odparował. Ytong to materiał "oddychający".

Poza tym budynek napewno będzie osiadał. Moje dwie koleżanki mieszkają od 1,5 roku w swoich domach i faktycznie w środku (z zewnątrz się nie przyglądałam) jest trochę rys na ścianach i przydałby się lekki remoncik.

Pozdrowionka

Aleksandra

Witam poniedziałkowo

Aleksandra M05a i Pecularis

a może te namiary na listę do Klausa ??

Temat KOMINKI:

Czy może ktoś w telegraficznym skrócie jest mi w stanie powiedzieć na co powinienem zwrócić uwagę odnośnie wkładu kominkowego. :oops:

P.S.

A u mnie w czwartek podobno mają skończyć tynki

Witam.

Halo, halo, gdzie kupowaliście/- jecie farby do malowania wnętrz?

ja malowałam tikurilą i kupowałam ją w hiperglazurze

Jesteś zadowolona? Podobno teraz się zepsuła.

Ja jestem bardzo zadowolona.

Malowałam trzy lata temu, a teraz nie wiec nie wiem jak jej właściwości obecnie.

Z radościa chciałam Wam również oznajmić, że 1 sierpnia przeprowadzam się do swojego domku. :D

pozdrowionka

Iwonka

Iwonka - gratulacje

Ania już w domku (wróciła od babci) więc jeśli będzie u siebie z dziewczynkami to możemy przyjechać - albo Wy do nas :D

a jak kanaliza?????

Hejka w poniedziałek! :D

1. Powiedzcie mi proszę, czy robiliście ogrodzenie budowy, a jeśli tak, to z czego i ile kosztowało?

2. Lepiej robić czy nie?

3. Jeśli robić, to od razu, czy wtedy, gdy ciężki sprzęt zakończy swoją pracę?

:roll: :roll: :roll:

Pozdrowionka

Aleksandra

Witam wszystkich.

Ad.1. Będę robi. Dziwię się trochę ludziom którzy budują bez tymczasowego chociaż ogrodzenia. koszt niewielki a zawsze to jakieś zabezpieczenie, tymbardziej, że przepsiy do tego zobowiązują.

Robię z okorków i drewnianych słupków słupki można kupić z ogłoszenia za ok 5 zł/szt. okorki jak u nas 200 desek za ok 200 zł, gwoździe jakieś skoble i zawaisy ok 150 zł. U mnie całośc na 90 mb wyniesie jakieś 800 zł. Oczywiście moja robocizna.

Ad2. Robić

Ad.3 Ja mam podobny dylemat jeśli chodzi czy przed sprzętem. Ale myślę , że jak zostawię wjazd na 4 m to koparka wjedzie i zrobi co ma zrobić. Z obserwcjii innych budów widzę, że niektórzy ludzie się ogrodzili a nic jeszcze nie zaczeli robić więc to nie ma chyba tak wielkiego znaczenia.

Pozdrowionka

Aleksandra