Didi 09.07.2007 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Ja tez mam pytanie do was. Powoli przymierzam sie do tynków. Czy kładzie sie tynki w łazienkach? Czy jesli w garazu bedę ocieplać sufit jest sens kłaść tynki na styropianie czy później po tynkach na spokojnie ocieplić sufit i wyrównać samemu ? Tam gdzie beda sufity podwieszane to oczywiście nie robimy tynków? Wybaczcie mi za te dziwne pytania ale jestem tylko babą Ja odpowiem na pytanie dotyczące łazienek: W łazience tynki kładzie się trochę inaczej tzn są one porowate, takie zacierane tak aby można połóżyć płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 09.07.2007 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Hejka w poniedziałek! 1. Powiedzcie mi proszę, czy robiliście ogrodzenie budowy, a jeśli tak, to z czego i ile kosztowało? 2. Lepiej robić czy nie? 3. Jeśli robić, to od razu, czy wtedy, gdy ciężki sprzęt zakończy swoją pracę? ___________ Pozdrowionka Aleksandra Ja zrobiłam tak; grodziłam ogrodzeniem właściwym trzy strony a tymczasowy tylko od strony wjzadu. Jestem z tego rozwiązania bardzo zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 09.07.2007 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Kto ma odkurzacz centralny? Jakiej firmy? Jestescie zadowoleni z montazu i samego sprzetu? Ja mam. Firmy? Zapomniałam, ale zakładam mi go pan Biełous z ul. Zachodniej. Jestem bardzo zadowolona, zarówno z działania sprzetu z montażu a i z samego faktu, że mam centralny odkurzacz- do dobrego szybko się człowiek przyzwyczaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 09.07.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 A teraz się przywitam. Witam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 09.07.2007 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Hejka w poniedziałek! 1. Powiedzcie mi proszę, czy robiliście ogrodzenie budowy, a jeśli tak, to z czego i ile kosztowało? 2. Lepiej robić czy nie? 3. Jeśli robić, to od razu, czy wtedy, gdy ciężki sprzęt zakończy swoją pracę? Zdecydowanie robic. Podam tylko jeden przyklad. Kupilem kominy systemowe. Przyjechaly fabrycznie zapakowane. Lezaly na placu przez okolo dwa tygodnie. Po rozpakowaniu okazalo sie, ze brakuje 3 elementow. Gdyby plac budowy nie byl ogrodzony, bylyby problemy z reklamacja. U mnie reklamacja zostala uwzgledniona. Jesli masz duza dzialke, to zrob ogrodzenie od razu. Ciezki sprzet bedzie mial wystarczajaco duzo miejsca. Po zrobieniu wykopow bedziesz mogla swoj czas poswiecic na inne sprawy, a wierz mi, ze bedzie ich od groma na twojej glowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 09.07.2007 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 W kwestii ogrodzenia podpowiem jeszcze jedno. Ja swoje ogrodzenie tymczasowe stawiam ok 1m od granicy wgłąb działki. Pozwoli mi to w przyszłości swobodnie stawiać bez pośpiechu właściwe ogrodzenie bez konieczności rozbierania tymczasowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artuross 09.07.2007 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 W kwestii ogrodzenia podpowiem jeszcze jedno. Ja swoje ogrodzenie tymczasowe stawiam ok 1m od granicy wgłąb działki. Pozwoli mi to w przyszłości swobodnie stawiać bez pośpiechu właściwe ogrodzenie bez konieczności rozbierania tymczasowego. niezly pomysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 09.07.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Jak juz rozmawiamy o ogrodzeniu to moze ktos podpowie jak zrobic prowizoryczny wjazd do garazu jest duzo wyzej a na kostke przyjdzie mi poczekac . Czy wystarczy podsypac i ubic . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martelia 09.07.2007 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Po jakim czasie od wykonania wylewek kładliście terakotę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 09.07.2007 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 witam grupke.... i ponawiam pytanko...o dachowke brazowa....potzrebuje 16 m2 ma ktos na zbyciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 09.07.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 W kwestii ogrodzenia podpowiem jeszcze jedno. Ja swoje ogrodzenie tymczasowe stawiam ok 1m od granicy wgłąb działki. Pozwoli mi to w przyszłości swobodnie stawiać bez pośpiechu właściwe ogrodzenie bez konieczności rozbierania tymczasowego. niezly pomysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 09.07.2007 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Jak juz rozmawiamy o ogrodzeniu to moze ktos podpowie jak zrobic prowizoryczny wjazd do garazu jest duzo wyzej a na kostke przyjdzie mi poczekac . Czy wystarczy podsypac i ubic . Najlepsze by były płyty Jumbo na podsypce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 09.07.2007 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Jak juz rozmawiamy o ogrodzeniu to moze ktos podpowie jak zrobic prowizoryczny wjazd do garazu jest duzo wyzej a na kostke przyjdzie mi poczekac . Czy wystarczy podsypac i ubic . Najlepsze by były płyty Jumbo na podsypce. A co to takiego Czy to takie duze na jezdniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 09.07.2007 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 witam wszystkich! Teska zerknij na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 09.07.2007 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Jak juz rozmawiamy o ogrodzeniu to moze ktos podpowie jak zrobic prowizoryczny wjazd do garazu jest duzo wyzej a na kostke przyjdzie mi poczekac . Czy wystarczy podsypac i ubic . Najlepsze by były płyty Jumbo na podsypce. A co to takiego Czy to takie duze na jezdniach Nie mniejsze mają wymiary chyba 900x600 i są z takimi otowrami owalnymi. Za komuny dużo tego władze kładły na wszelkiego rodzaju place parkingi itp. wpisz na google płyty jumbo i coś tam powinno wyskoczyć . Możesz też wykombnować płyty chodnikowe z rozbiórki tam gdzie kładą polbruk oddadzą za grosze a i ułożenie nie powinno stanowić większego kłopotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 09.07.2007 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 WITAM Klaus dzięki za listę, ale widzę że nie ma moich opinii, czyżby nie dotarły??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyspx 09.07.2007 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Hejka w poniedziałek! 1. Powiedzcie mi proszę, czy robiliście ogrodzenie budowy, a jeśli tak, to z czego i ile kosztowało? 2. Lepiej robić czy nie? 3. Jeśli robić, to od razu, czy wtedy, gdy ciężki sprzęt zakończy swoją pracę? ___________ Pozdrowionka Aleksandra Witam wszystkich. Ad.1. Będę robi. Dziwię się trochę ludziom którzy budują bez tymczasowego chociaż ogrodzenia. koszt niewielki a zawsze to jakieś zabezpieczenie, tymbardziej, że przepsiy do tego zobowiązują. Robię z okorków i drewnianych słupków słupki można kupić z ogłoszenia za ok 5 zł/szt. okorki jak u nas 200 desek za ok 200 zł, gwoździe jakieś skoble i zawaisy ok 150 zł. U mnie całośc na 90 mb wyniesie jakieś 800 zł. Oczywiście moja robocizna. Ad2. Robić Ad.3 Ja mam podobny dylemat jeśli chodzi czy przed sprzętem. Ale myślę , że jak zostawię wjazd na 4 m to koparka wjedzie i zrobi co ma zrobić. Z obserwcjii innych budów widzę, że niektórzy ludzie się ogrodzili a nic jeszcze nie zaczeli robić więc to nie ma chyba tak wielkiego znaczenia. ___________ Pozdrowionka Aleksandra NIE robić - jeśli budowa nie jest na widoku a sąsiedzi mieszkają już obok. każde ogrodzenie przeszkadza w budowie. ja nie robiłem - nic nie zginęło nikt nie buszował po budowie. problemem są dzieciaki - ale te ostrzegłem przez rodziców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 09.07.2007 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Czy komus z was udalo sie zalatwic kredyt na dokonczenie budowy ale taki krotki nie wiecej niz5- 6 lat jesli tak to w jakim banku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra M05a 09.07.2007 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Hejka w poniedziałek! 1. Powiedzcie mi proszę, czy robiliście ogrodzenie budowy, a jeśli tak, to z czego i ile kosztowało? 2. Lepiej robić czy nie? 3. Jeśli robić, to od razu, czy wtedy, gdy ciężki sprzęt zakończy swoją pracę? ___________ Pozdrowionka Aleksandra Witam wszystkich. Ad.1. Będę robi. Dziwię się trochę ludziom którzy budują bez tymczasowego chociaż ogrodzenia. koszt niewielki a zawsze to jakieś zabezpieczenie, tymbardziej, że przepsiy do tego zobowiązują. Robię z okorków i drewnianych słupków słupki można kupić z ogłoszenia za ok 5 zł/szt. okorki jak u nas 200 desek za ok 200 zł, gwoździe jakieś skoble i zawaisy ok 150 zł. U mnie całośc na 90 mb wyniesie jakieś 800 zł. Oczywiście moja robocizna. Ad2. Robić Ad.3 Ja mam podobny dylemat jeśli chodzi czy przed sprzętem. Ale myślę , że jak zostawię wjazd na 4 m to koparka wjedzie i zrobi co ma zrobić. Z obserwcjii innych budów widzę, że niektórzy ludzie się ogrodzili a nic jeszcze nie zaczeli robić więc to nie ma chyba tak wielkiego znaczenia. ___________ Pozdrowionka Aleksandra NIE robić - jeśli budowa nie jest na widoku a sąsiedzi mieszkają już obok. każde ogrodzenie przeszkadza w budowie. ja nie robiłem - nic nie zginęło nikt nie buszował po budowie. problemem są dzieciaki - ale te ostrzegłem przez rodziców. Miałam zamiar nie robić, ale sąsiedzi straszą dzikami (rozszarpały psa sąsiada), a wczoraj przez środek działki szedł ślad racic (tak to się nazywa u dzika? ) i trochę się wystraszyłam. Poza tym doszłam do wniosku, że pewnie w najbliższym czasie (czytaj 2-3 lata) nie będzie mnie stać na ogrodzenie docelowe, a jeśli tymczasowe będzie porządne, to tyle wytrzyma. Jak już będę mieszkać (wiosna 2008), to wolę mieć teren ogrodzony. Nikt nie będzie mi chodził pod oknami. ___________ Pozdrowionka Aleksandra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra M05a 09.07.2007 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Czy komus z was udalo sie zalatwic kredyt na dokonczenie budowy ale taki krotki nie wiecej niz5- 6 lat jesli tak to w jakim banku Myślę, że można załatwić w każdym, jeśli jest zdolność kredytowa. Ja do tej pory zawsze brałam takie krótkie kredyty. Trzeba się tylko liczyć z tym, że mniejsza kwota kredytu (np. poniżej 100.000 zł) może być wyżej oprocentowana. Tak jest np. w Millenium. ___________ Pozdrowionka Aleksandra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts