Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Didi a żele łagodzące ząbkowanie stosujesz?

ja używałam Dentinoxu - nawet na jakiś czas pomagał :roll:

na okrągło i nic :cry: gryzaczki też nic :cry:

zasnęła - czyżby po czopku?

Witam!

Tak czytam wasze wypowiedzi dot. ząbkowania i jestem przerażona. Moja córcia ma osiem miesięcy i ani jednego zęba i aż boję się pomyśleć co może być. Nadzieja w tym że u starszej córki nie wiem kiedy urosły zęby. Może będzie tak i teraz. Opiekunka mojej siostry dzieci powiedziała że dzieciom należy smarować dziąsła sokiem z cytryny (wtedy robią się miękkie i nie bolą przy ząbkowaniu). Robiła tak dzieciom mojej siostry i ona też nie wie co to zęby. Ja byłam trochę przerażona bo to cytryna i dzieci nie powinny ale z drugiej strony przeciez one tego soku nie piją to są znikome ilości. Zastosowałam u pierwszej córki. Nie wiem co myśleć o tej metodzie ale nie cierpiala z tym ze smarowałam już od 4 czy 5 miesiąca tak jak mi się przypomniało.

Pozdrawiam

U mojej starszej córki przy ząbkowaniu wystąpiła tylko gorączka i nic poza tym, a ta cierpi. :cry:

Witam mamusie. Moja Zuzanna ma prawie 5 miesiecy i od tygodnia zachowuje sie inaczej niz zawsze tzn. marudzi, ślini itp. w nocy śpi a w dzień mawt obiadu nie da ugotować. Chyba trzeba to przeczeklać.Żel nie pomaga.

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Z tematow budowlanych:

Ile placiliscie za elektryke? Ja dostalem oferte 6500zl za instalacje obejmujaca: kable (elektryka, aneteny, telefon, siec komputerowa), puszki, rozdzielnie, podciagniecie sily do domu. Dom 135m2 + garaz 2stanowiskowy + pomieszczenie nad garazem.

b tanio

mnie same materiały wyszły ok 5000

bimbelt

Dzieki za odpowiedz.

Co do tej wentylacji grawitacyjnej to moja niescislosc. Wiem ze nawiew musi byc wymuszony dmuchawa. Chodzilo mi tyklo o mozliwosc zainstalowania tego systemu bez rekuperatora. Nawiew dmuchawa, wylot tradycyjne kanaly. Generalnie moja idea to schlodzic nieco powietrze w upalne lato i oczywiscie miec jakas oszczednosc zima. System o ktorym mowie to wspomniany przez ciebie Dospel. Wiem ze musze jeszcze zglebic temat zanim podejmiemy ostatrczna decyzje. Jeszcze raz dzieki za pomoc.

Pozdr.

Nie wiem czy system bez rekuperatora nie przyniesie czasem wiecej strat niz pozytku. Przy normalnej wentylacji grawitacyjnej, cieple powietrze ucieka z domu powoli, przy wymuszonym przeplywie bedzie zapewne uciekac znacznie szybciej. W efekcie zamiast korzysci, bedzie strata.

Witam wieczorkowo - dziś zakończyli u nas tynki.

Czytałam Twój dziennik. Co to znaczy, że będziesz czyścił chudziak po tynkach. Czym to się czyści? Ekipa od podłogi przedtem sobie jej nie przygotuje? A może sam będziesz robił podłogę?

Zestaw do czyszczenia chudziaka po tynkach (gipsowych):

szpachelka, młotek, zmiotka, szufelka, odkurzacz przemysłowy inne wg. pomysłowości, ja będę jeszcze używał szlifierki kątowej ze szczotką drucianą - zobaczymy jak będzie szło :-? .

Dalsze prace

gruntowanie - środki typu dysperbit

folia lub papa - osobiście użyję papy termozgrzewalnej

Co do podłogi to jeszcze kawał drogi

następnie wyląduje folia, później styropian, później instalacje wod-kan i dopiero zostanie wylany jastrych (choć właściwszym stwierdzeniem będzie - wysypany) który po gruntowaniu zostanie obłożony np. płytkami.

Dzięki za wyczerpujące informacje. To wszystko dopiero przede mną i trudno mi to wszystko ogarnąć. :D

Pozdrowionka

Aleksandra

Witam !

My zdecydowaliśmy się na żwirowy GWC. Robimy go w fundamentach garażu. Warto było je wykorzystać zamiast pruć resztę terenu. Potrzebujemy bardzo dużą pojemność i wydawało mi się, że żwirowy będzie o wiele tańszy niż rurowy. Ale nie wygląda na to teraz. I szczerze mówiąc nie wiem, czy bym się ponownie zdecydował na jego wykonanie. Przede wszystkim podstawowym problemem jest brak otoczaków wiekszych, niż 3 cm rozmiarów. Wyliczono mi ok. 70 ton tych &$!@#@& kamyków. Wykonawcy udało się dostać ok. 30, resztę trzeba będzie dosypać z jakichś łamańców (nie okrągłych). Te, które znaleźli są niestety okrutnie zabrudzone i któryś już dzień z kolei bawią się karcherem w poszukiwaczy złota - normalna manufaktura. A w przepisach na GWC, które wcześniej czytałem, było: kup otoczaki płukane, nawet dopłać za podwójnie płukane. Może gdzieś w górach są takie, ale u nas nie ma ! Chyba, że na tackach do akwariów po 500 zł za tonę.

Projekt, na bazie wiedzy wchłoniętej przez kilka miesięcy z róźnych źródeł wykonałem sam. Realizuje go ekipa wykonująca nasz stan zerowy. Nie potrafię jeszcze podać pełnych kosztów wykonania, to dopiero za jakieś 2 tygodnie się okaże. Na razie rury i ich położenie (ok 20 mb fi 250 plus 2 x 5,5 mb podziurawionych własnoręcznie karbowanych rur fi 315) kosztowały jakieś 2 kzł. Czekam na rachunek za włokninę, #%(@#% kamyki, ich płukanie i ułożenie.

Dokumentację fotograficzną robię na bieżąco, jak tylko zakończą to gdzieś to umieszczę. A jeśli komuś zależy wcześniej proszę o info na priv.

Nie jestem przekonany czy umieszczenie GWC pod domem to dobry pomysl. Z zasady GWC korzysta z energii slonecznej, ktora kumuluje sie w glebie. Tyle, ze pod dom ta energia jakby nie dociera. Poza tym, jesli GWC odbierze cieplo, to wychlodzi glebe pod domem, wiec wiecej ciepla bedzie ta droga uciekac. Jesli sie myle, to prosze mnie poprawic, bo specjalista od termodynamiki nie jestem (jeszcze ;))

Nie jestem przekonany czy umieszczenie GWC pod domem to dobry pomysl. Z zasady GWC korzysta z energii slonecznej, ktora kumuluje sie w glebie. Tyle, ze pod dom ta energia jakby nie dociera. Poza tym, jesli GWC odbierze cieplo, to wychlodzi glebe pod domem, wiec wiecej ciepla bedzie ta droga uciekac. Jesli sie myle, to prosze mnie poprawic, bo specjalista od termodynamiki nie jestem (jeszcze ;))

Też tak początkowo myślałem, ale po dłuuuugim research'u doszedłem do:

1) gdyby liczyć na energię zebraną przez te kilkadziesiąt m2 powierzchni, to taki GWC nie miałby żadnego sensu - on ciągnie energię z większej powierzchni i z głębi ziemii no i głównie woda/wilgoć przenosi tą energię

2) dziurę, która już jest za darmo :-) w fundamencie garażu i tak trzeba czymś wypełnić

3) mój garaż jest wolnostojący, tak więc gdyby nawet, pomimo izolacji cieplnej podłogi był przez GWC wychładzany, jest mi to częściowo obojętne - poza tym wentylacja zaprojektowana jest tak, że powietrze wyrzucane z domu, po przejściu przez rekuperator będzie tłoczone właśnie do garażu, co dodatkowo powinno go dogrzać - najwyżej majsterkując bedę wiedział co na obiad :-)

1) gdyby liczyć na energię zebraną przez te kilkadziesiąt m2 powierzchni, to taki GWC nie miałby żadnego sensu - on ciągnie energię z większej powierzchni i z głębi ziemii no i głównie woda/wilgoć przenosi tą energię

Zgadza sie, ale ta energia nie jest nieskonczona. Jest to energia sloneczna zmagazynowana w ziemii. Potrzeba slonca, zeby takie zloze moglo sie zregenerowac.

2) dziurę, która już jest za darmo :-) w fundamencie garażu i tak trzeba czymś wypełnić

Jest to jakas mysl, ale czy nie obawiasz sie, ze teraz zaoszczedzisz, a pozniej bedziesz psioczyl na malo wydajny GWC, na ktory tez poszly niemale pieniadze?

3) mój garaż jest wolnostojący, tak więc gdyby nawet, pomimo izolacji cieplnej podłogi był przez GWC wychładzany, jest mi to częściowo obojętne - poza tym wentylacja zaprojektowana jest tak, że powietrze wyrzucane z domu, po przejściu przez rekuperator będzie tłoczone właśnie do garażu, co dodatkowo powinno go dogrzać - najwyżej majsterkując bedę wiedział co na obiad

Tutaj ci wspolczuje. Nie dosc, ze bedziesz sobie podwojnie wychladzal garaz, a posrednio takze dom, to jeszcze te zapachy. Pamietaj, ze oprocz tych z kuchni, wywiewane beda rowniez te z kibelka.

1. Zdecydowałeś się już na firmę, która zrobi Ci wentylację?

Jeszcze nie zdecydowalem.

2. Spotkałeś się z przedstawicielem któtejś z firm:

- Kominki - K. Walczak, ul. Gdańska 8

- Kortem ul. Dworcowa 2

Jeśli tak, to jakie wrażenia?

Spotkalem sie z pierwszymi. Wrazenia mieszane. Pan Szewczak ma duza wiedze. Rozmawialem z nim dlugo i rzeczowo. Doradzil znakomicie. Gorzej z przygotowaniem oferty. Na plac budowy dojechal dopiero po trzech dniach (a mial byc tego samego). Oferty na razie nie otrzymalem.

- Kortem ul. Dworcowa 2

Spotkalem sie z pierwszymi. Wrazenia mieszane. Pan Szewczak ma duza wiedze. Rozmawialem z nim dlugo i rzeczowo. Doradzil znakomicie. Gorzej z przygotowaniem oferty. Na plac budowy dojechal dopiero po trzech dniach (a mial byc tego samego). Oferty na razie nie otrzymalem.

Szukasz dalej czy czekasz na tą ofertę?

Pozdrowionka

Aleksandra

- Kortem ul. Dworcowa 2

Czekam i szukam. Napisz mi cos wiecej o tej drugiej firmie.

- Kortem ul. Dworcowa 2

Czekam i szukam. Napisz mi cos wiecej o tej drugiej firmie.

Szczerze mówiąc, to nic nie wiem. Znalazłam ich dziś na stronie http://www.dospel.pl w zakładce licencjonowani dystrybutorzy.

Pozdrowionka

Aleksandra

Witam wszystkich poniedziałkowo!

Mam jedno pytanko związane z wykończeniówką.

Czy ktoś ma zamiar lub już położył kafle na podłodze w salonie. Widziałam kiedyś coś takiego i bardzo mi się podobało ale zupełnie nie wiem jak to wygląda w paktyce czy nie sprawia wrażenia zimna (mam podłogówkę na całości). Może deska jest praktyczniejsza zwłaszcza przy dzieciach. A z drugiej strony czy podłogówka bedzie wydajna przy deskach.

Pozdrawiam!

Witam wszystkich.

Krasnoludek, drewno może również być stosowane przy podłogówce ale musisz się ostatecznie zdecydować jeszcze przed jej położeniem, bo trzeba dostosować jej moc, ilość pętli grzewczych do rodzaju pokrycia - drewno jest izolatorem, więc na pewno będzie inaczej wyliczona, niż przy płytkach lub panelach. Poza tym licz się się z tym, że pojawią się szpary w podłodze, bo przecież pod wpływem temperatury drewno będzie pracować. Jeśli bardzo chcesz mieć drewnianą podłogę, wybierz panel drewniany składany z kilku warstw krótkich elementów - ograniczy to pracę drewna. Jednak nawet przy tym rozwiązaniu szpary są, podobno, nieuniknione.

Witam wszystkich poniedziałkowo!

Mam jedno pytanko związane z wykończeniówką.

Czy ktoś ma zamiar lub już położył kafle na podłodze w salonie. Widziałam kiedyś coś takiego i bardzo mi się podobało ale zupełnie nie wiem jak to wygląda w paktyce czy nie sprawia wrażenia zimna (mam podłogówkę na całości). Może deska jest praktyczniejsza zwłaszcza przy dzieciach. A z drugiej strony czy podłogówka bedzie wydajna przy deskach.

Pozdrawiam!

Będę miała podłogówkę, w sypialniach panele, a w pozostałych pomieszczeniach gres. Też się bałam "wrażenia zimna", ale jest duży wybór kafli i wezmę w ciepłym kolorze. Lepiej wybrać gres, niż płytki podłogowe, bo jest wytrzymalszy i jak coś spadnie, to nie będzie (mam nadzieję) odprysku.

Jeśli chodzi o wydajność, to kafle są najlepsze. Tam, gdzie będę miała panele, będzie gęściej ułożona podłogówka.

W kwestii dzieci - też je mam, ale rosną, więc za jakiś czas problem zabaw i kładzenia się na podłodze odpadnie.

Pozdrowionka

Aleksandra