Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Czy ktoś ma zamiar lub już położył kafle na podłodze w salonie. Widziałam kiedyś coś takiego i bardzo mi się podobało ale zupełnie nie wiem jak to wygląda w paktyce czy nie sprawia wrażenia zimna (mam podłogówkę na całości).

Jeśli nie musisz podejmować decyzji już teraz, poczekaj - obejrzysz u mnie później. W moim domu będą kafle w całej części "dziennej", natomiast panele w sypialniach (ogrzewanie tylko podłogowe).

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś stosował do wykonania pustki powietrznej między membraną a wełną drut miedziany ? ; jeśli tak to jaki gruby - może jakieś doświadczenia w tym zakresie. Jakich innych sznurków, linek itp. używaliście do wykonania takiej plecionki między krokwiami ??

Ja gdzies wyczytalem, ze zamiast drutu miedzianego mozna uzyc zylki. Tylko zastanawiam sie nad trwaloscia tego rozwiazania. Zylka moze peknac, drut raczej nie peknie.

Czy ktoś stosował do wykonania pustki powietrznej między membraną a wełną drut miedziany ? ; jeśli tak to jaki gruby - może jakieś doświadczenia w tym zakresie. Jakich innych sznurków, linek itp. używaliście do wykonania takiej plecionki między krokwiami ??

Ja gdzies wyczytalem, ze zamiast drutu miedzianego mozna uzyc zylki. Tylko zastanawiam sie nad trwaloscia tego rozwiazania. Zylka moze peknac, drut raczej nie peknie.

Ale ja się nie bronię przed drutem tylko jaki on powinien być gruby :oops: - czy montowaliście go na zszywki czy na papiaki ??

1) gdyby liczyć na energię zebraną przez te kilkadziesiąt m2 powierzchni, to taki GWC nie miałby żadnego sensu - on ciągnie energię z większej powierzchni i z głębi ziemii no i głównie woda/wilgoć przenosi tą energię

Zgadza sie, ale ta energia nie jest nieskonczona. Jest to energia sloneczna zmagazynowana w ziemii. Potrzeba slonca, zeby takie zloze moglo sie zregenerowac.

Regeneracja złoża i tak nie odbywa się od góry, wierzch złoża przykryty jest styropianem specjalnie po to, by temperatury zewnętrzne (mróz zimą, upał latem) nie miały na nie wpływu, stałe ok. 8 stopni jest wyciągane z dołu - oczywiście tak zwymiarowane GWC jest tylko wspomagaczem i nie może pracowaqć non-stop

2) dziurę, która już jest za darmo :-) w fundamencie garażu i tak trzeba czymś wypełnić

Jest to jakas mysl, ale czy nie obawiasz sie, ze teraz zaoszczedzisz, a pozniej bedziesz psioczyl na malo wydajny GWC, na ktory tez poszly niemale pieniadze?

To trochę totolotek, ale przy mojej glinie ze wskazaniem na wygraną - ale obawy co do skuteczności oczywiście mam, GWC to trochę taka wiedza tajemna :D Natomiast nie mam teraz żadnych obaw, co do lokacji żwirowca pod garażem. M.in. te obrazki mnie uspokoiły: http://gwc.net.pl/?/realizacje Strona co prawda o rurowcach i wolno się ładuje,ale widać, że oni ładują w fundamenty co się da.

3) mój garaż jest wolnostojący, tak więc gdyby nawet, pomimo izolacji cieplnej podłogi był przez GWC wychładzany, jest mi to częściowo obojętne - poza tym wentylacja zaprojektowana jest tak, że powietrze wyrzucane z domu, po przejściu przez rekuperator będzie tłoczone właśnie do garażu, co dodatkowo powinno go dogrzać - najwyżej majsterkując bedę wiedział co na obiad

Tutaj ci wspolczuje. Nie dosc, ze bedziesz sobie podwojnie wychladzal garaz, a posrednio takze dom, to jeszcze te zapachy. Pamietaj, ze oprocz tych z kuchni, wywiewane beda rowniez te z kibelka.

O tu to o wyziewach kibelkowych nie pomyślałem. A może zamontuję czujki metanu i one będą przełączały wyrzut pomiędzy kominem, a garażem ? 8)

Natomiast zupełnie nie rozumiem uwagi o podwójnym wychładzaniu garażu, a pośrednio domu ? Pojedyncze jestem ewentualnie w stanie zrozumieć. Wyjaśnisz ? [/url]

a ja ostrzegam przed firma Pana Michalskiego, Michalaka......buduja domy koandyjczyki i nie tylko....teraz buduje na bezrzeczu

jesli ktos zainteresowany informacjami....sluze namiarem......

hmm..dzis wlasnie dowiedzialam sie dlaczego dalsi sasiedzi nie moga wykanczac domu.......

Ow pan mial budowac chalupe pod klucz........a tu kicha.......rury np do centralnego ogrzewania....polozyl pod chudzialkiem....sciana nosna stoi na wylewce a nie na fundamencie....nawet nie mam sily tego opisywac...

dobrze ze ludzie przyjechali sobie obejrzec chate.....

O tu to o wyziewach kibelkowych nie pomyślałem. A może zamontuję czujki metanu i one będą przełączały wyrzut pomiędzy kominem, a garażem ? 8)

Natomiast zupełnie nie rozumiem uwagi o podwójnym wychładzaniu garażu, a pośrednio domu ? Pojedyncze jestem ewentualnie w stanie zrozumieć. Wyjaśnisz ?

To wynika z zasady dzialania rekuperatora. Skoro odzyskuje 90% ciepla z powietrza wydalanego, to znaczy, ze wydala powietrze zimne, zblizone do temperatury powietrza zaciaganego. Zima mozesz miec mily chlodek w garazu ;)

Witam porą nocną,

Piszę mało, ale często czytam (przez dłuższy czas nie mogłam się zalogować :evil: ). W każdym razie budujemy i już wiemy, że kupiliśmy trochę za dużo...

Mamy do sprzedania - zostało po budowie - pustak ceramiczny szlifowany z klejem POROTON produkcji ROBEN-Niemcy. Wymiary: 308x240x249 1m2=13 szt. Zostało nam 7 palet (1 paleta= 72 szt.) Cena: 7,80 zł za szt. - Rurzyca k.Szczecina Kontakt na PW lub e-mail.

Witam wszystkich,

Mam wielką prośbę o namiar na jakiegoś uczciwego kierowcę w raz z duuużym samochodem z HDS - najlepiej z Prawobrzeża / przewóz w środę prawie 2 tys. BK z hurtowni na Jesiennej do Klinisk.

Zadzwoń pod ten nr.604566786 spory z HDS`em

Zapytać sie zawsze mozna :D co jak i za ile

Ale ja się nie bronię przed drutem tylko jaki on powinien być gruby :oops: - czy montowaliście go na zszywki czy na papiaki ??

Witm

ja mam na drucie tylko chyba ocynk nie miedziany .... grubość ..... popytam :oops:

a ja ostrzegam przed firma Pana Michalskiego, Michalaka......buduja domy koandyjczyki i nie tylko....teraz buduje na bezrzeczu

jesli ktos zainteresowany informacjami....sluze namiarem......

hmm..dzis wlasnie dowiedzialam sie dlaczego dalsi sasiedzi nie moga wykanczac domu.......

Ow pan mial budowac chalupe pod klucz........a tu kicha.......rury np do centralnego ogrzewania....polozyl pod chudzialkiem....sciana nosna stoi na wylewce a nie na fundamencie....nawet nie mam sily tego opisywac...

dobrze ze ludzie przyjechali sobie obejrzec chate.....

hmm .... nieźle ..... a ja byłam taka zachwycona że w dwa dni dom powstał , no proszę pozory mylą