Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Teska, czy jesteś zadowolona ze swoich fachowców od kostki granitowej? Jeśli tak, daj proszę namiary.

A'propos, kostkę kupowałaś sama, czy dostarczał wykonawca?

kostke kupilam sama w zabowie, a fachowcy byli dobrzy....prawdziwi brukarze, jeno do tanich nie nalezeli...ale namiar daje - priv

Witam grupę,

Uff!!

po 6 miesiacach czekania na ekipy wreszcie koniec walki z elewacją.

Dla zainteresowanych tematem tynkowania - myślę,że moge poddać pod rozwagę użycie tynku siloksanowego (Quickmix) - kierbud mi go polecił jako rzecz,którą przetestował na budowach przez ostatnie trzy lata, a te tynki sprzed trzych lat wyglądają jak wczoraj położone.Podobno łączy w sobie zalety akrylu i silikonu. Również ekipa ,która ten rodzaj tynku kładła po raz pierwszy - zachwalała go. O szczegóły należy pytać Euroklinkier lub przedtawiciela handlowego Quickmixa.

Pozdrawiam wszystkich,

http://www.album.astral.pl/album/fotos/5569/2/5194/9.jpeg

bardzo ładny domek :)

ja też rozważam tynk, o którym piszesz, ale z firmy FAST. Czy możesz podać mi numer koloru swojej elewacji ? Czy dobrze widzę, że jest to złamana biel, ale nie żółta ?

Kolor nr 91002 , ani biel ani zółty, najtrafniej chyba oddadzą ten kolor określenia typu złamany beż lub może jak woli moja żona - zimny ecru (jakkolwiek się to pisze)

Jeszcze jeśli chodzi o wybór koloru to mam pewną radę z własnego doświadczenia- próbnik kolorów (papierowy) to zupełna porażka - znaczne różnice w tym co w katalogu i tym co na żywo, również mikro próbki jakie są w sklepach nie dają specjalnego wyobrażenia. My zrobiliśmy to tak,ze zamówiliśmy 3 różne kolory (najmniejsze ilości jakie można było kupić to 3 kg) i zrobiliśmy próbę na luźnych płytach styropianu - dopiero te wielkości dały nam jakiś obraz i z wyborem już nie było żadnego problemu - koszt tej próby to raptem 70 zł i dwie wizyty w hurtowni, moim zdaniem warto.

pozdrawiam

Po murowaniu kominow, pozostaly mi niewykorzystane elementy:

- 5 rur ceramicznych prostych

- welna mineralna do ocieplenia rur

- 2 pustaki keramzytowe - sam komin

- 3 pustaki keramzytowe - komin z wentylacja

Wszystko pochodzi z systemu IBF.

Pozostaję w pogotowiu (musiałbym przekonsultować z wykonawcą/kierownikiem! Tylko te Twoje perypetie z IBF'em ...

Jesli jeszcze nie kupiles komina, to trzymaj sie z dala od IBF. Szkoda nerwow. A jesli kupiles i czegos ci brakuje, to polecam sie ;)

Nie kupiłem jeszcze ale oprócz Twoich doświadczeń, kierownik jednej z hurtowni budowlanych skutecznie "leczył" mnie z chęci zakupu tego produktu. Termin oczekiwania - 3 m-ce !!! :-(

PS> Witam wszystkich.

Jeszcze jeśli chodzi o wybór koloru to mam pewną radę z własnego doświadczenia- próbnik kolorów (papierowy) to zupełna porażka - znaczne różnice w tym co w katalogu i tym co na żywo, również mikro próbki jakie są w sklepach nie dają specjalnego wyobrażenia. My zrobiliśmy to tak,ze zamówiliśmy 3 różne kolory (najmniejsze ilości jakie można było kupić to 3 kg) i zrobiliśmy próbę na luźnych płytach styropianu - dopiero te wielkości dały nam jakiś obraz i z wyborem już nie było żadnego problemu - koszt tej próby to raptem 70 zł i dwie wizyty w hurtowni, moim zdaniem warto.

pozdrawiam

Ja polecam taką metodę także przy wyborze koloru ścian. Najmniejsza próbka, kosztowała mnie 8 zl/ puszunie farby (brałam dodatkowo farbe tańszą podkładową, a tylko paleta kolorów była z firmy docelowej). Malowałam fragmenty ścian i oceniałam. Koszt minimalny w porównaniu do efektu i stopnia satysfakcji.

Po jakim czasie od momentu postawienia budynku wykonywaliście elewację (interesują mnie tylko styropian-owcy).

Chodzi mi o to czy mogę rozpocząć elewację świeżo po wykonaniu tynków i jeszcze przed laniem posadzek ??

tynki - marzec

wylewki - kwiecień

elewacja - maj-lipiec

Słyszałam o domach, gdzie elewację wykonano jeszcze przed instalacjami. Nie wiem tylko jak to jest z odparowywaniem wilgoci ze ścian: ocieplenie styropianem tworzy szczelną barierę na zewnątrz, czy tynk gipsowy pozwoli na oddanie wilgoci do wewnątrz budynku?

Witam wszystkich .

Jaka jest jakosc marmurowych parapetow z Pomorskiej Fabryki Okien :lol:

Gdzie mozna dostac folie ekranowa :lol:

ja mam takie parapety, ale jeszcze de facto ich nie użytkuję. Są przepiękne. Jeden przyszedł leciutko obłamany na rogu - miałam do wyboru reklamować i czekać na nowy albo umieścić pod oknem, gdzie by tego nie było widać. I tak zrobiliśmy.

A montażyści z MS to osobna historia :roll: . Dość szemrana załoga :-? .

O folię ekranową zapytałabym w hurtowni instalacyjnej :wink:

Teska, czy jesteś zadowolona ze swoich fachowców od kostki granitowej? Jeśli tak, daj proszę namiary.

A'propos, kostkę kupowałaś sama, czy dostarczał wykonawca?

kostke kupilam sama w zabowie, a fachowcy byli dobrzy....prawdziwi brukarze, jeno do tanich nie nalezeli...ale namiar daje - priv

A ja też poproszę :D