Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Witam wszystkich .

Jaka jest jakosc marmurowych parapetow z Pomorskiej Fabryki Okien :lol:

Gdzie mozna dostac folie ekranowa :lol:

ja mam takie parapety, ale jeszcze de facto ich nie użytkuję. Są przepiękne. Jeden przyszedł leciutko obłamany na rogu - miałam do wyboru reklamować i czekać na nowy albo umieścić pod oknem, gdzie by tego nie było widać. I tak zrobiliśmy.

A montażyści z MS to osobna historia :roll: . Dość szemrana załoga :-? .

O folię ekranową zapytałabym w hurtowni instalacyjnej :wink:

Np w jakiej bo nie jestem zbytnio rozeznana :roll:

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witam Wszystkich :D :D

Mam pytanko czy widząc zarys swojego domu też mieliście wrażenie, że jest mały? :-? :o.

Na etapie ścianki fundamentowej wpadłam w panikę, że domek klaustrofobiczny, że będzie jak w bloku! :o A teraz echo się po salonie niesie ... esie ... sie ... ee :wink:

a ja to nawet z metrówką biegałem, bo nie mogłem uwierzyć, że wymiary się zgadzają. jak duży naprawdę jest domek to widać dopiero na fakturach przy wykończeniówce :D

Mam pytanko czy widząc zarys swojego domu też mieliście wrażenie, że jest mały? :-? :o.

Na etapie ścianki fundamentowej wpadłam w panikę, że domek klaustrofobiczny, że będzie jak w bloku! :o A teraz echo się po salonie niesie ... esie ... sie ... ee :wink:

a ja to nawet z metrówką biegałem, bo nie mogłem uwierzyć, że wymiary się zgadzają. jak duży naprawdę jest domek to widać dopiero na fakturach przy wykończeniówce :D

U mnie odwrotnie myslalam ze to bedzie malenstwo a to wyszedl kawal domu :D

Po jakim czasie od momentu postawienia budynku wykonywaliście elewację (interesują mnie tylko styropian-owcy).

Chodzi mi o to czy mogę rozpocząć elewację świeżo po wykonaniu tynków i jeszcze przed laniem posadzek ??

tynki - marzec

wylewki - kwiecień

elewacja - maj-lipiec

Słyszałam o domach, gdzie elewację wykonano jeszcze przed instalacjami. Nie wiem tylko jak to jest z odparowywaniem wilgoci ze ścian: ocieplenie styropianem tworzy szczelną barierę na zewnątrz, czy tynk gipsowy pozwoli na oddanie wilgoci do wewnątrz budynku?

W nowowybudowanych domach widuje sie pootwierane okna. Moze to wystarczy?

Po jakim czasie od momentu postawienia budynku wykonywaliście elewację (interesują mnie tylko styropian-owcy).

Chodzi mi o to czy mogę rozpocząć elewację świeżo po wykonaniu tynków i jeszcze przed laniem posadzek ??

tynki - marzec

wylewki - kwiecień

elewacja - maj-lipiec

Słyszałam o domach, gdzie elewację wykonano jeszcze przed instalacjami. Nie wiem tylko jak to jest z odparowywaniem wilgoci ze ścian: ocieplenie styropianem tworzy szczelną barierę na zewnątrz, czy tynk gipsowy pozwoli na oddanie wilgoci do wewnątrz budynku?

Ja tyczasem trochę z innej beczki:

Maggy z jakich "budowałaś" silikatów? Czy ekipa miała większe trudności?

Również zastanawiam się nad silikatami.

Przepraszam że tak na skróty - czy ktoś przerobił temat balkonów, ich uszczelnienia oraz warstw, mocowanie barierek itp.

Zdecydowaliśmy się na barierkę mocowaną od czoła i do ściany - właśnie aby nie przerywać ciągłości warstw na płycie. A mamy: papa, folia (z zakładem na ścianę oczywiście), styropian 3cm, wylewka. Od spodu też styropian 5cm i tynk.

tynki - marzec

wylewki - kwiecień

elewacja - maj-lipiec

Ja tyczasem trochę z innej beczki:

Maggy z jakich "budowałaś" silikatów? Czy ekipa miała większe trudności?

Również zastanawiam się nad silikatami.

materiał z Grupy Silikaty (z różnych zakładów), kupowany w Realbudzie. Ekipa trudności nie zgłaszała, ale to był naprawdę dobry wykonawca :).

Na początku ceny były trochę atrakcyjniejsze niż Silki Xelli, potem różnicy w zasadzie już nie było, ale pozostałam przy tych bloczkach, bo mają nieco inny wymiar niż silka.

Pierwsza partia bloczków przyszła nieco ponadkruszana na rogach, następne były lepsze, ale wykonawca twierdził, że Xella lepiej trzyma wymiary.

Teska nic nie doszło :(

bryta

szydas napisał:

Maggie napisał:

ewamin napisał:

Witam Wszystkich

Mam pytanko czy widząc zarys swojego domu też mieliście wrażenie, że jest mały? .

Na etapie ścianki fundamentowej wpadłam w panikę, że domek klaustrofobiczny, że będzie jak w bloku! A teraz echo się po salonie niesie ... esie ... sie ... ee

a ja to nawet z metrówką biegałem, bo nie mogłem uwierzyć, że wymiary się zgadzają. jak duży naprawdę jest domek to widać dopiero na fakturach przy wykończeniówce

U mnie odwrotnie myslalam ze to bedzie malenstwo a to wyszedl kawal domu

Uff, to mnie uspokoiliście bo się przestraszyłam, że to maleństwo będzie. :D :D

Witam,

Kacha72, kolorki pastelowe, wyglądają sympatycznie :) . Co to za odcień rozbielonego różu w pokoju Twojej córci? Moja też chce mieć różowe ściany, a taki typowo cukierkowy to dla mnie trudny do zaakceptowania :roll: .

kolor jest z mieszalnika firmy STO wiec nie pomogę ...... swoja droga moja córka powiedziała że jest za mało :o rózowy i ona chce inny ...... mowy nie ma 8)