Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Ile miesięcznie kosztuje jedzenie dla takiego psa? I w ogóle utrzymanie? Zastanawiamy się, czy nas będzie stać na większego psa. Mój młodszy syn bardzo by chciał, a starszy boi się psów i pomyśleliśmy sobie, że może własny pies w domu pomógłby ten strach przezwyciężyć.

Jedzenie dla psa to nie wszystko. Trzeba mu poświęcić mnóstwo czasu, serca i zainteresowania. Trzeba chodzić na spacery dbać o higienę i w wielu przypadkach chodzić na szkolenia.

Jeśli rozważasz zakup psa to poważnie musicie się zastanowić i to całą rodziną. Będą problemy z wyjazdem na urlop, z wyjściem wieczorem całą rodziną - trzeba znać i zdawać sobie sprawę z pewnych ograniczeń.

Jeśli już podejmiesz decyzję że ma być pies - to warto rozważyć jaki to ma być pies i zapoznać sięz zaletami/wadami poszczególnych ras.

Dzięki za złagodzenie wypowiedzi. :D

Całkowicie się z Tobą zgadzam. Zdaję sobie sprawę, że posiadanie psa wiąże się z wieloma obowiązkami i ograniczeniami. Uważam się za osobę odpowiedzialną i dlatego najpierw rozważam wszystkie za i przeciw, uwzględniając też koszty utrzymania. Czytam o rasach i wiem, że napewno nie będę miała husky, mimo że bardzo się nam wszystkim podoba. Nie chcę też żadnego psa "mordercy".

Pozdrowionka

Aleksandra

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Tomek, chyba za ostro "najechałeś" na Aleksandrę. :-) Ja zrozumiałem z jej wpisu, ze oni maja/mieli psa tylko jakiegoś mniejszego (pewnie innej rasy) i sa ciekawi ile kosztuje utrzmanie (jedzenie, leki, higiena, wyposażenie, itp.) akurat Berneńczyka.

Zreszta nawet jakby dopiero co zastanawiali się nad ewentualnością posiadania psa to co złego było w jej zapytaniu ile kosztuje jego utrzymanie? To chyba właśnie wyraz świadomości a nie ignorancji. Zresztą z pytaniem o koszt utrzymania dziecka. Bo chyba tak z jednym jak i z drugim wiążą się jakieś koszty - w wartościach tak pienieżnych jak i ograniczeniach/zmianach jakie zajdą w zyciu rodziny. Dodam, że dla mnie dziecko, człowiek staje absolutnie na pierwszym miejscu.

"Psa nie można rozważać w takich kategoriach - to członek rodziny !!" - moim zdaniem własnie także w takich kategoriach trzeba! Psy tych którzy wczesniej o tym nie pomysleli zapełniają schroniska, ulice i lasy.

Hej :-)

Dzięki za wsparcie i prawidłowe odczytanie moich intencji. :D

Pozdrowionka

Aleksandra

Witam wszystkich! :D

Mirlandia,

czy ten szarik w Twoim logo to owczarzysko kaukaskie?

http://www.album.astral.pl/album/fotos/5569/2/5194/4_th.jpeg

Witaj,

Nie, to berneńczyk , czyli książkowa nazwa berneński pies pasterski - niesamowita przutulacha i wielka miłość mojej żony :D

Ile miesięcznie kosztuje jedzenie dla takiego psa? I w ogóle utrzymanie? Zastanawiamy się, czy nas będzie stać na większego psa. Mój młodszy syn bardzo by chciał, a starszy boi się psów i pomyśleliśmy sobie, że może własny pies w domu pomógłby ten strach przezwyciężyć.

Pozdrowionka

Aleksandra

Witam,

To trudno powiedzieć, samo jedzenie to nie wszystko, ale powiedzmy,że dobra karma to 200-250 zł miesięcznie.

Koszta się zaczynają gdy pies choruje, a tego nikt nie jest w stanie przewidzieć. Pod tym względem np berneńczyk to droga rasa- są bardzo delikatne i wiele potrafi im dolegać. Inne sprawy dotyczące opieki nad psem w domu są oczywiste- to jak członek rodziny i wymaga czasu, zainteresowania i miłości. Wynagradza to swoją psią wiernością i miłością, której czasem próżno u ludzi szukać. Mam dwa duże psy i to w domu, powiem szczerze mam ich czasem serdecznie dość, łudzę się,że w nowym domu pójdą do wydzielonego w ogrodzie kojca, ale sam w to troche nie wierzę, no bo kto mnie obudzi rano mokrym jęzorem albo pogryzie listonosza jak wyjeżdżam i zostawiam żonę samą? :D

Pozdrawiam wszystkich właścicieli czworonogów.

Wielkie dzięki za wyczerpujące informacje. :D

Pozdrowionka

Aleksandra

Oj dużo czasu minie zanim będę miała jakieś realizacje :)

póki co same koncepcje, pomysły, i teraz mgr w trakcie...

pod latarnią najciemniej póki co mój własny ogródek też

w powijakach :p

zachcianka...od czegos trzeba przeciez zaczac:):)

ja od 4,00 nie śpię ale wstyd było sie ujawnić o tej porze ...... mam nerw przeprowadzkowy :o

no niezle :lol: ale ja tez mialam taki nerw.....w dzien kiedy oddawalam klucze i ostatnia noc w starym mieszkaniu....

kiedy sie przeprowadzasz?

w ten weekend ..... a pracy tyle przed nami ze chyba z tąd ten stresik

Oj dużo czasu minie zanim będę miała jakieś realizacje :)

póki co same koncepcje, pomysły, i teraz mgr w trakcie...

pod latarnią najciemniej póki co mój własny ogródek też

w powijakach :p

Wlasny ogrod to chyba najlepszy poligon doswiadczalny, a takze miejsce dla pierwszej realizacji. Popracuj troche nad nim i bedziesz miala skromne portfolio na start.

Mam prośbę:

Czy moglibyście na PW polecić mi swoje ekipy budowlane?

możliwie z namiarami?

byłabym bardzo wdzięczna ;)

W moim ogródku zmienić się wiele nie da :)

to głównie stare poniemieckie drzewa ,

na urzadzanie na tip top zaczniemy jak stanie domek,

wtedy będzie można zgrać całość,

myśolę że póki co wyglada nieźle, a będzie jeszcze lepiej,

z tyłu dzialki mam dęby i akacje, a na ogródku stare jabłonie

i wiekowe bzy... ślicznie jest :)

Dlatego nie wprowadzam gruntownych zmian,

trzeba sporo czasu żeby nowe drzewa tyle urosły

a Te już tu są i czują się świetnie ;)

nie jestem zwolenniczką ogołacania działek i sadzenia wszędzie thuj..

niestety wiekszość działek budowlanych to gołe pola na których trzeba zaczynać wszystko od początku...:(

Czy ktos ma moze wypozyczyc jakis kontener dla ekipy budowlanej na przechowanie bajerow itp

Lub gdzie mozna wypozyczyc?

na Lubczyńskiej, tuż przed Załomiem, przy drodze gość chce sprzedać taki własnie mały kontener, w sam raz na budowę. Miejsce chcrakterystyczne, bo dobudowują tam właśnie dom i stoją palety z silką, czy innym poren_betonem

Z jednej uczelni?

A Ty Ewamin już skończyłaś ją??

Ale super :)

NO więc nie tylko z jednej uczelni ale i z jednej ulicy :)

Dziś widziałam ciebie jak spacerowałaś z dzieckiem i dwoma panami :)

Ja mieszkam po tej samej stronie tylko o dom niżej, to puste pole to nasze, a następny dom z tarasem to też my :p

Ale fajnie , świat jest mały .... hihi

Póki co wyjeżdżam na południe na 2 dni, ale wkrótce wrócę to porozmawiamy więcej

ale fajnie

:p

Zapomnialam dodać że obowiązkowa zapraszam na kawe i ciastka,

wasz ogród był piekny, ale macie jeszcze kilka ładnych drzewek,

mam z niego taki wielki bukszpan :)

NIe to raczej mało prawdopodobne, tematy już sa powybierane,

i to sa najczesciej miejsca spełaniające jakąś funkcję publiczna...

raczej prywatnych posesji nie wybierali :(